Záridő Blende Fénymérés

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A napfogyatkozas Készítete Heinrich Hédi.
Advertisements

Alkalmazott informatika – gyakorló feladatok II.
Gábor Dénes Főiskola Informatikai Rendszerek Intézete Informatikai Alkalmazások Tanszék Infokommunikáció Forgalmazás 1. példa A forgalmas órában egy vállalat.
Levegőminőség. Terhelés minden olyan anyag és E, ami többletként adódik a természetes állapothoz Csoportosítás - méret/halmazállapot (ülepedő por, korom;
A fényképezés alapjai Szerző: Erdei-Gulyás Gabriella Origo Web Team HQL 2010 Kft.
Csillagteszt 13+1.
Fotózás – Digitális Fényképezés
Szűcs Pál okl. fizikus, VT-3
Videó kártyák újdonságai Készítette: Villás Tibor.
Minőség elejétől a végéig Abranet ™. ABRANET  •ABRANET TM egy új típusú porelszívásos csiszolóanyag.
Folyamodjatok az Úrhoz,
DINO LITE DIGITÁLIS MIKROSZKÓP.
Parajdi István.
Balogh Tamás, Koós Krisztián, Laczi Balázs, Tari Tamás 2013 Tavasz.
Quantum tárolók.
ÉLETTANI SÁRGASÁG Hyperbilirubinaemia - éretlen vörösvérsejtek fokozott széteséséből származó epefestékszint-emelkedés.
Te vagy az, akiből élet árad,
A kockacukor világítása
Az optikák tulajdonságai
A sztratoszférikus ózon mérése
6. A képkompozíció, mélységélesség
2. Technikai alapok – Expozíciós beállítások
1. Fényképezőgép típusok Technikai alapok
A digitális fényképezés alapjai
Az emberek életében kellemes élmény a jól megszervezett nyaralás. És ezt a legtöbb esetben meg is akarják örökíteni. Csak az nem mindegy mivel teszik.
Film fénytöréshez Lencsék Film fénytöréshez
A MILLIOMOS KÉPZÉS © Success Systems International – 2006
Ábramagyarázat az Országos Kompetenciamérés iskolajelentéséhez
KÉPFELDOLGOZÁS.
Ma sok mindenre fény derül! (Optika)
a fotózás technikai alapjai
Médiaajánlat (2013) 1. Fiatalos kulturális portál, programajánló site Filmajánlók Könyvkritikák Koncertbeszámolók Gasztronómia Interjúk Kirándulás, szabadidő.
A lencsék gyakorlati alkalmazása Využitie šošoviek v praxi
Készítette: Horváth Zoltán (2012)
A fényképezőgép fizikai felépítése
Csillagászati műszerek
Raktári- és kiállítási környezet mérése Mérőműszerek alkalmazásának tapasztalatai MLE vándorgyűlése Sopron, augusztus 17 – 19.
Matematika felvételi feladatok 8. évfolyamosok számára
Matematika feladatlap a 8. évfolyamosok számára
TETT KUTATÁS NOGUCHI & PETERS CENTRAL-EUROPE COMMUNICATIONS INC.
Fás szárú energetikai ültetvények telepítésének engedélyeztetése.
Ciklonok, anticiklonok. Az általános légkörzés
Jegyzet Készítette: Nikli Károly 2013
Felbontás és kiértékelés lehetőségei a termográfiában
Okoskamera és megfigyelőrendszer
Számtani és mértani közép
és a Venn-Euler diagrammok
Táblázatkezelés KÉPLETEK.
A digitális fényképezés folyamata
HŐTAN 1. KÉSZÍTETTE: SZOMBATI EDIT
1 TANULÁSI TÍPUS TESZT.
Merevlemezek tegnap, ma, holnap. Bevezetés Számítógépünk alapvető alkatrésze Hosszú távú adattárolás Régebben kis méret, lassú működés Manapság nagy méret,
OPTIKAI TÜKRÖK ÉS LENCSÉK
A tükörreflexes fényképezőgép működése
Fotokémia és Fényképezés
Fénytani eszközök A szem.
Digitális fotózás Alapok.
Te vagy az akiből élet árad, Te vagy csak igaz szó a számban, szívem kincse, lélegzetem, mindenem. Te vagy az, akire mindig vártam, hajnalcsillag vagy.
Kompakt digitális fényképezőgép. Vonzó, masszív és könnyen kezelhető, a COOLPIX L25 ért a képekhez – így Önnek nem kell. Csoportképektől kezdve a közeli.
1 13. AZ OBJEKTÍV LÁTÓSZÖGE Jegyzet Készítette: Nikli Károly 2013.
MINŐSÉGMENEDZSMENT 6/2. előadás
Tojás prezentáció Kategória áttekintés…. Az elmúlt évben jelentős defláció ment végbe a kategórián, ami az év elején visszafordulni látszott,
A szem, látásjavító eszközök.  A fény a pupillán keresztül jut a szemünkbe.  A szemlencse domború optikai lencse. Anyaga rugalmas, alakját és fókusztávolságát.
Mesterséges és természetes világítás 7. témakör. A fényképezésben azok a fényforrások a jelentősek, amelyek az elektromágneses spektrum nm (látható.
A feladat és a hozzá használható eszközök kiválasztása 2. témakör:
A villanófény használata
Egy plakát elkészítése, nyomtatási eljárások,
Mozgásvizsgálat gyakorlat
Adatfeldolgozási ismeretek műszeres analitikus technikusok számára
Mérések adatfeldolgozási gyakorlata vegyész technikusok számára
Előadás másolata:

Záridő Blende Fénymérés Alapok Záridő Blende Fénymérés

Záridő A záridő adja meg, hogy mennyi ideig jut a fény a képérzékelőre/filmre Reciprok szabály: a záridőt mindig tartsuk az objektív fókusztávolságának reciproka felett. Pl.: 300mm-es objektívnél a záridő mindenképpen rövidebb legyen 1/300 másodpercnél.

Záridő Záridők ½ fokozat léptékkel: ½ sec 1/3 sec 1/4 sec 1/6 sec

Záridő 1/1000 sec

Záridő 1/6 sec

Záridő Melyik záridőt mikor használjuk? Hosszú záridő: 1/30sec-nál több Használjuk ezt éjszaka, amikor a felvételhez hosszú exponálás szükséges. Használjuk nappal kis nyílással, így a mozgó tárgyak elmosódottabbnak tűnnek. Mindenképpen állvány használat! Közepes záridő: 1/60-1/2000 sec Általános fotózáshoz ideális. Használjuk kézben tartott fényképezőgépnél szabvány objektívvel, hogy elkerüljük a kamera bemozdulását. Alkalmas lassan mozgó tárgyak, például kocogó alak fényképezésére. Rövid záridő: 1/200 sec és annál rövidebb Gyorsan mozgó tárgyak – ügető lovak, versenymotorok – kimerevítésénél használható

Blende A fényképezőgép hasonlóan felépített az emberi szemhez. Tehát a fény egy kis lyukon keresztül vetül a filmre. A blende ennek a lyuknak a méretét jelöli. Nagyobb fényben kisebb lyukon (tehát kevesebb fény) jut át a képérzékelőre/filmre. A blendét számokkal jelöljük, de vigyázat! – itt a nagyobb számok kisebb blendét jelentik.

Blende Rekeszértékek: f/1 f/1.2 f/1.4 f/1.8 f/2 f/2.4 f/2.8 f/4 f/4.5

Blende f/36

Blende f/5.6

Blende f/1.8

Blende Mélységélesség: A szem sokkal precízebb műszer, mint a gépeink. Amikor egy képet készítünk, általában vannak rajta éles, és homályos részek. Megfelelő esetben a téma éles, és a háttér vagy az előtér homályos. A mélységélesség a fotóstól mért sáv ahonnan a kép már éles, és tart addig, amíg éles. Ez a sáv különböző blendeállásoknál más és más. általában igaz a szabály, hogy a fókuszban levő tárgy előtt és mögött a mélységélesség 1/3 2/3 arányban oszlik meg. A mélységélességről később még lesz szó részletesen.

Fénymérési rendszerek Többzónás fénymérés Szelektív fénymérés Spotmérés Középsúlyozott fénymérés

Fénymérési rendszerek Többzónás fénymérés A fénymérési módszerek legelterjedtebb típusa. Ez a módszer hozza a legmagasabb sikereredményt. Több zónára ossza a képet, melyek mindegyikéről egyedi mérést készít. Egyes zónáknak magasabb a prioritása, a végső exponáláshoz a kamera processzora határozza meg az értékeket. A mérőzónák száma gépről gépre változik.

Fénymérési rendszerek Szelektív fénymérés Ez a fajta fénymérés a képmező kiválasztott részeiről, általában a képmező 7-9 százalékából gyűjti be az adatokat. Trükkös fényviszonyok, például erős háttérfény esetén érdemes alkalmazni, amikor a fotós úgy gondolja, a többzónás fénymérés nem elég hatékony.

Fénymérési rendszerek Spotmérés A spotmérés szükségképpen a szelektív fénymérés kifinomultabb változata, a képmezőnek csupán egészen kis darabjáról(1-3%) végez leolvasást. Helyes használat esetén különösen pontos.

Fénymérési rendszerek Középsúlyozott fénymérés A legrégibb fénymérési módszer. Ez a fajta rendszer a képmező középső 70 százalékának átlagát számolja. Meglehetősen egyszerű, gyakran alulexponált, főként ha a képmezőben sok az ég vagy erős a háttérfény. Ezt találjuk a legtöbb fényképezőgépen, főleg az SLR-eken.

Kézi irányítású expozíció Annak ellenére, hogy a fényképezőgépek automata exponáló rendszere igen megbízható, vannak esetek amikor a fényképet készítőnek át kell vennie az ellenőrzést a végső exponálás felett. Valamilyen formában szinte minden kamera biztosítja ezt a lehetőséget. Erről a későbbiekben lesz szó!

Amiről szó lesz a következő diasorban Mélységélesség Kézi irányítású expozíció Érzékenység Képérzékelők Fájlformátumok

˝Ha nem elég jók a képeid, nem voltál elég közel.˝ - Robert Capa