MEGÚJULÓ, ZÖLDENERGIA FORDULAT Hungary after 2014: A new path for sustainable growth Szabó Imre, 2014. január 23.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Regionális politika
Advertisements

Egyedül a zsákutcában A paksi néhány ezer helyett százezer zöld munkahelyről szól az április választás.
Zéró CO2-Fenntartható Építészet ZÖLD BERUHÁZÁSI RENDSZER Dióssy László címzetes egyetemi docens szakállamtitkár Budapest november 5.
Megújuló forrásokból előállított villamos energia támogatása
A Zöld Beruházási Rendszer és támogatásai
Intézkedési terv-javaslat a nemzeti energiahatékonysági célok megvalósítására a Széchenyi terv keretében Dr. Grasselli Gábor Dr. Szendrei János Debreceni.
Modern technológiák az energiagazdálkodásban - Okos hálózatok, okos mérés Haddad Richárd Energetikai Szakkollégium Budapest március 24.
Út a napenergia hasznosítás felé, avagy sikerek és nehézségek az önkormányzatokkal való együttműködésben.
Erdélyiné Forgó Erzsébet UFS Group Holding Zrt. Credit üzletágvezető
Fenntartható energiagazdálkodással az éghajlatváltozással szemben: retorika vagy realitás? Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Környezetgazdaságtan.
Az Észak-Alföldi régió energiastratégiája
Egy kis település lehetőségei a környezet- tudatossá válás útján napjainkban Pirtyák Zsolt Lajoskomárom polgármestere.
Cselekedni most és mindenkiért Kormányszóvivői tájékoztató A gyermekes családok otthonteremtéséért október 18.
Budapest, április 11. dr. Bart István Igazgató Magyar Energiahatékonysági Intézet Lakóépületek Energiahatékony Felújítása Lakossági igények, állami.
A gazdaságfejlesztés jelentősége a települések és a térségek megélhetése és életben maradása szempontjából Az önkormányzatok működési és beruházási költség.
ÚJ KIHÍVÁSOK, ALTERNATÍVÁK A FENNTARTHATÓSÁG ÚTJÁN „LEGYEN SZÍVÜGYÜNK A FÖLD!” Nukleáris energiatermelés a fenntarthatóság jegyében Bátor Gergő.
LENDÜLETBEN AZ ORSZÁG A Magyar Köztársaság kormánya.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Épületek gazdasági életciklusai július 23.ÉPÍTÉSZET A GYÓGYULÁSÉRT Horváth Zsolt építészmérnök, szakértő HORBER Mérnökiroda Kft. Építéstudományi.
MagNet Magyar Közösségi Bank Kedvező finanszírozások a fenntarthatóbb jövőért Piac & Profit Klub Pénz de honnan konferencia május 29. Dakó Andrea.
A klímaváltozás és a legfontosabb hazai feladatok A klímaváltozás és a legfontosabb hazai feladatok Szabó Imre miniszter Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium.
Országos Környezetvédelmi
Kreatív Iparágak a Digitális térben Új Széchenyi Terv konzultációs konferencia és eFestival Gála Digitális stratégia Közérdekű és kulturális adatok és.
1 A magyar energiapolitika „ Az energiahatékonysági indikátorok az EU-ban és Magyarországon” nemzetközi szeminárium Budapest, október 5. Hatvani.
Területpolitikai eszközök és a klímaváltozás
ÚJ MAGYARORSZÁG FEJLESZTÉSI TERV DR. NÉMETH IMRE AUGUSZTUS 7.
Kormányszóvivői tájékoztató Cselekedni most és mindenkiért Megbecsülést az idős embereknek! Adósságtörlesztés és méltányosság a nyugdíjemelésben 2002.
Biomassza Bajnokság Magyarországon Kovács Emese ENERGIAKLUB Szakpolitikai Intézet és Módszertani Központ „Biomasszát fenntarthatóan” c. Konferencia Gödöllő,
Geotermikus erőművek létesítésének lehetőségei Magyarországon
Lorem ipsum. KEOP-OS ENERGETIKAI PÁLYÁZATI LEHETŐSÉGEK Horváth Péter július 11. Fórum - Hosszúhetény.
1 A LIBERALIZÁLT ENERGIAPIAC HATÁSA A GAZDASÁG FEJLŐDÉSÉRE Gazdasági és Közlekedési Minisztérium Hatvani György helyettes államtitkár.
Energiamenedzsment Dr. Somogyvári Márta egyetemi docens Interregionális Megújuló Energia Klaszter Egyesület elnök Alsómocsolád 2011 június 29.
Civin Vilmos MVM Zrt. „Klímacsúcs” Budapest, február 27. Klímaváltozás és egy állami tulajdonú villamos társaság.
EU regionalizmus Az EU regionális politikájának gyakorlata, megvalósulása, eszközrendszere, fejlesztési lehetőségei Pelle Anita Szegedi Tudományegyetem.
„Megújuló energia-megújuló vidék” Az agrárgazálkodás lehetőségei a zöld energia előállításában Kovács Kálmán államtitkár Tájékoztató Fórum, Nagykanizsa.
A tartamos erdőgazdálkodás és a faenergetika optimális kapcsolata „A biomassza felhasználásának formái” Budapest, október 25. Jung László vezérigazgató-helyettes.
Schmidt Csaba polgármester október 24. Városi Fűtéskorszerűsítési Program Tatabánya.
„Megújuló energiaforrások a térségfejlesztés szolgálatában” Gulyás Gréta 12.a Bartha Szabolcs 10.a Hegedűs Márton 10.a Gyöngyösi József Attila Szakközépiskola,
Az energiahatékonyság a legolcsóbb energiaforrás Budapest, november.
Biztos Kezdet Gyerekházak
Lehatárolási irányok: Árvízvédelem Vízgazdálkodás Természetvédelem, Natura 2000 Energiahatékonyság növelése Megújuló energiaforrások alkalmazása Hulladékkezelés.
Mitől innovatív egy vállalkozás? Pályázati lehetőségek önkormányzatok számára.
Paksi atomerőmű. A paksi atomerőmű Magyarország egyetlen atomerőműve. Épült: Alapkiépítés: 1760 MWe.
Atomenergia kilátások Kovács Pál OECD Nuclear Energy Agency OECD Nuclear Energy Agency.
TAB Város és a megújuló energiára alapozott oktatás Schmidt Jenő Tab Város Polgármestere 1.
„ A megújuló energia helye a Somogy megyei fejlesztési elképzelésekben” Budapest, március 30.
A társadalmi részvétel elve és az NGO-k jogai dr. Pánovics Attila március 5.
Mitől innovatív egy vállalkozás?
A Veszprém Megyei Önkormányzat aktuális területfejlesztési tervezési feladatai, a megyei integrált területi program bemutatása Somlóvásárhely, július.
Városi külső energia bevitel csökkentésének lehetőségei Energetikus energetikusok 2015 Csató Bálint Kaszás Ádám Keszthelyi Gergely.
Város energetikai ellátásának elemzése
2030 – A mi városunk A 3 Fázis Lengyel Vivien Pocsai Zsófia
ZÖLDEK Klaszter Nemzetközi Konferencia A megújuló energia jövője a Közép-dunántúli régióban Edutus Főiskola,
Üveg- és fóliaházak létesítése, energiahatékonyságának növelése geotermikus energia felhasználásának lehetőségével.
Vidékfejlesztési Program Kovács Melinda Projektmenedzser Hajdú-Bihar Megyei Fejlesztési Ügynökség Nonprofit Kft.
A LENERG a Hajdú-Bihar megyei önkormányzatok szolgálatában Előadó: Vámosi Gábor, igazgató Energia Infónap Debrecen,
Hungary-Romania Corss-border Co- operation Programme „The analysis of the opportunities of the use of geothermal energy in Szabolcs- Szatmár-Bereg.
ELENA Program – energetikai beruházások előkészítésének finanszírozási lehetősége Szabó Valéria Nemzetközi projektmenedzser.
FENNTARTHATÓ TELEPÜLÉSI KÖZLEKEDÉSFEJLESZTÉS TOP Nyíregyháza, január 08. Dr. Frankó Melinda.
Környezet és Energia Operatív Program Várható energetikai fejlesztési lehetőségek 2012-ben Széchenyi Programirodák létrehozása, működtetése VOP
A KÖZÖTTI EURÓPAI UNIÓS FEJLESZTÉSI IDŐSZAK ÖNKORMÁNYZATI LEHETŐSÉGEI PICHLER BALÁZS FŐOSZTÁLYVEZETŐ.
A Digitális Jólét Program megvalósítása
Helyi Fejlesztési Stratégia intézkedéseinek bemutatása
12 ezer milliárd forintos keret
ELÉRHETŐ TOP FELHÍVÁSOK
GEOTERMIKUS ENERGIA.
A biológiai energia-transzformáció társadalom-gazdasági vetületei
Európai Uniós ismeretek
GLOBÁLIS CÉLOK A FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉSÉRT Global Goals.
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége Alapítva: 1989
Előadás másolata:

MEGÚJULÓ, ZÖLDENERGIA FORDULAT Hungary after 2014: A new path for sustainable growth Szabó Imre, január 23.

ALAPHELYZET A második Orbán-kormány politikája tévút és nem szolgálja Magyarország fenntartható, harmonikus fejlődését - fenntarthatatlan társadalmi és gazdasági folyamatok indultak el Magyarországon.

CÉLOK A szegénység jelentős mértékű csökkentése. Mindenki számára előnyöket biztosító fejlődés az oktatás támogatásának és a foglalkoztatás bővítésének segítségével. A környezeti adottságokhoz mindenkor alkalmazkodó gazdasági növekedés. Klímavédelem. Jobb, élhetőbb Magyarország megteremtése.

ALAPELVEK A környezeti korlátok tiszteletben tartása - Magyarországon sokkal nagyobb teret kell, hogy kapjon a környezet és az éghajlat védelme. A magyar társadalom jövedelemszerző képességének növelése.

KITÖRÉSI PONT Zöldenergia fordulat

ZÖLDENERGIA FORDULAT Alaphelyzet - Ma az EU jobban tart a klímaváltozás hatásaitól, mint a globális gazdasági válságtól. Az energiatermelésben új utakat kell keresni. Négy szinten: családi szinten; helyi, közösségi, önkormányzati szinten; határon átnyúló energetikai rendszer szintjén és EU szinten.

A MAGYAR HŐENERGIA-RENDSZER Az összes energia 40 %-át az épületekben használják fel Magyarországon: ennek kétharmada megy el fűtésre és hűtésre. A háztartások 17 %-a csatlakozik a távfűtési hálózatra. A jelenlegi épületállomány felújítása, egy széleskörű energiahatékonysági és szigetelési program a gazdaságot is élénkítené. Legalább 100 ezer új munkahely jöhetne létre az építőiparban.

KULCSFONTOSSÁGÚ ÜGYEK Legalább 80%-os hőenergia megtakarítást hozhat a lakossági és középületekben egy szigetelési program megvalósítása. A Paksi Atomerőműhöz és a Mátrai Erőműhöz hasonló nagy erőművek nem képesek reagálni az energiaigények természetes változásaira. Az energiatermelést sokkal inkább helyi szintűvé és sokkal alkalmazkodóbbá kell tenni.

A VÁLTOZÁS FŐ ALAPELEMEI I. Decentralizált energiarendszerek kiépítése - a hálózati rendszer ne a hagyományos, nagy erőművekre, hanem inkább több, megújuló energián alapuló egységre támaszkodjon.

A VÁLTOZÁS FŐ ALAPELEMEI II. A szennyező (fekete energia), nem fenntartható energiaforrások fokozatos kivezetése. Az energiaforrások hozzáférésének igazságosabbá tétele - Ha megfelelő választ akarunk adni a klímaváltozásra, egyik irányelvként az egyenlőség és méltányosság elvét kell követnünk. A zöld forgatókönyv megvalósítása egy jobb és élhetőbb országot teremt, mivel minden közösség számára biztosítja a kitörés lehetőségét.

A VÁLTOZÁS FŐ ALAPELEMEI III. A gazdasági növekedés és a fosszilis energiahordozók használatának függetlenítése:  A hosszútávon jó megoldás a zöldenergia fordulat.  Az atomenergia használatát célszerű korlátokhoz kötni.  A zöld programot már most el lehet indítani, párhuzamosan futtatva a fekete technológiákkal 2030-ig, fokozatosan csökkenő mértékben, a tisztaszén technológiák alkalmazásával.  Ezt követően csak a zöld, klímabarát programokat szabad futtatni.

AJÁNLATUNK - A ZÖLD BERUHÁZÁSI RENDSZER MEGÚJÍTÁSA Közösségi programok 90%-os támogatással - lakásonként 2 millió forintos vissza nem térítendő támogatás és a teljes felújításra garantált hitel. A kvótabevételekből izzó és háztartási gépcsere program, 100%-os támogatási intenzitással. A hátrányos helyzetűnek minősített települési önkormányzatok számára közösségi parabolás naperőművek telepítése, szintén 100%-os támogatási intenzitással a kvóta-bevételekből. Vállalkozásszerűen városi személyszállítással foglalkozó cégek elektromos meghajtású személygépjárműveinek beszerzése 80%-os támogatás intenzitással.

ÚJ ELEM: A KÖZÖSSÉGI ERDŐGAZDÁLKODÁS Helyi közösségeknek, akár állami területek juttatásával kell kiegészítetett pénzügyi forrásokat biztosítani új őshonos, elegyes erdők telepítésére. Ezen erdők egy része állandó erdőborítás mellett, a helyi biomassza igények kielégítését szolgálja. Kiemelkedően fontos a leszakadó, a Fidesz-kormány intézkedései miatt egyre elszegényedő társadalmi rétegek olcsó, jó minőségű tűzifával való ellátása. Ezzel a megoldással egy kis közösség is (ahol korábban nem volt semmilyen energetikai szolgáltatás kiépítve) hozzájuthat versenyképes, megfizethető villamos és hőenergiához.

FINANSZÍROZÁS A jelenlegi számítások szerint az ország összes épületének korszerűsítéséhez 2024-ig évente közel Mrd forintra lesz szükség. Évente 25 Mrd forintba kerül a közösségi erdőgazdálkodás beruházási költségeinek támogatása. Ezek a maguk nemében egyszeri befektetendő összegek. A finanszírozást az értékesíthető állami kvóták bevételeiből és a között rendelkezésre álló uniós forrásokból valósítjuk meg.

KÖSZÖNÖM A FIGYELMET!