Tömegmérés A tömeg és a súly

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Egyenes vonalú egyenletesen változó mozgás
Advertisements

 .
Egyismeretlenes lineáris egyenletek
Mozgások I Newton - törvényei
A Newtoni dinamika A tömeg és az erő Készítette: Molnár Sára.
I S A A C N E W T O N.
A sűrűség.
A test tömege.
Speciális erők, erőtörvények
Eötvös Loránd élete és munkássága
A térfogat és az űrtartalom mérése
ALAPVETŐ MÉRÉSEK.
Mozgások Emlékeztető Ha a mozgás egyenes vonalú egyenletes, akkor a  F = 0 v = állandó a = 0 A mozgó test megtartja mozgásállapotát,
Kémiai alapozó labor a 13. H osztály részére 2011/2012
Kémiai alapozó labor a 13. H osztály részére 2011/2012
Newton mechanikája gravitációs elmélete
Newton törvényei.
Gravitációs erő (tömegvonzás)
Mérnöki Fizika II előadás
Felhajtóerő, Arkhimédész törvénye
AZ ERŐ HATÁSÁRA AZ ERŐ HATÁSÁRA
Az erő.
Az erő.
A tömeg.
Összefoglalás Dinamika.
Felhajtóerő.
I. Törvények.
Fm, vekt, int, der Kr, mozg, seb, gyors Ütközések vizsgálata, tömeg, imp. imp. megm vált ok másik test, kh Erő F=ma erő, ellenerő erőtörvények több kh:
A bemutatót összeállította: Fogarasi József, Petrik Lajos SZKI, 2011
A Galilei-transzformáció és a Galileiféle relativitási elv
A dinamika alapjai III. fejezet
Az erő.
5. előadás A merev testek mechanikája – III.
Az erőtörvények Koncsor Klaudia 9.a.
Erőtörvények Tóth Klaudia 9/b..
Legfontosabb erő-fajták
A tehetetlenség törvénye. A tömeg.
Készítette: Kiss István
A dinamika alapjai - Összefoglalás
Egyenes vonalú mozgások
A forgómozgás és a haladó mozgás dinamikája
A legismertebb erőfajták
Erőhatás, erő -Az erő fogalma-.
Készítette: Kiss István
A tehetetlen tömeg és a súlyos tömeg
Albert Einstein és a gravitáció.
A tömeg (m) A tömeg fogalma A tömeg fogalma:
A nyomás 1 Newton/m2 = 1 Pascal.
A sűrűség.
Ütközések Ugyanazt a két testet többször ütköztetve megfigyelhető, hogy a következő összefüggés mindig teljesül: Például a 2-szer akkora tömegű test sebessége.
A NEHÉZSÉGI ÉS A NEWTON-FÉLE GRAVITÁCIÓS ERŐTÖRVÉNY
Különféle erőhatások és erőtörvények
Munka, energia teljesítmény.
Testek tehetetlensége
1.Mi a tehetetlenség? 2.Fogalmazd meg a Newton I. törvényét! 3.Írj legalább három különböző példát a testek tehetetlenségére! 4.Két test közül melyiknek.
Természettudományi mérések. Tudományos hőmérő Mára már nem higanyos hőmérőt alkalmaznak, tudományos hőmérésnél, hanem Termoelemmel.
Elektromosságtan.
Rezgések Műszaki fizika alapjai Dr. Giczi Ferenc
SKALÁROK ÉS VEKTOROK.
Balthazár Zsolt Apor Vilmos Katolikus Főiskola
Hogyan mozog a föld közelében, nem túl nagy magasságban elejtett test?
Az erőhatás és az erő.
Az SI mértékrendszer.
Egyetemes tömegvonzás, körmozgás, feladatok 9. osztály
AZ ERŐ FAJTÁI.
A nyomás 1 Newton/m2 = 1 Pascal.
A tehetetlenség törvénye. A tömeg.
A folyadékállapot.
4. Tétel Erőhatás, erő, tömeg.
Az erő fajtái Aszerint, hogy mi fejti ki az erőhatást, beszélhetünk:
Előadás másolata:

Tömegmérés A tömeg és a súly

Tömeg Tömeggel kapcsolatos ismeretek összegyűjtése - csoportmunka Feladat/1 Tömeggel kapcsolatos ismeretek összegyűjtése - csoportmunka Feladat/2 A tömeg fogalma A tömeg a testek jellemző tulajdonsága tehetetlenségük mértéke, a gyorsítással szembeni ellenállásuk kifejezése. Egy adott erő valamely testre hatva annál nagyobb gyorsulást eredményez, minél kisebb a test ún. tehetetlen tömege. Ha az erőt F-fel, a gyorsulást a-val, a tömeget m-mel jelöljük, a Newton-féle mozgástörvény szerint: a = F/m. Az erő és a gyorsulás vektormennyiség. A gyorsulás az erővel azonos irányú. A tömeg alapmennyiség. Tömeg etalon - nemzeti etalon www.mkeh.gov.hu/index.php?

Jele: Mértékegységei. önkényes:. régi: Jele: Mértékegységei önkényes: régi: SI: Az alapegység értelmezése kilo - prefixum (előtag), jelentése 1000, jele: k, 1kg = az a g ezerszerese = 1000g A dekagramm értelmezése deka - prefixum (előtag), jelentése 100, jele: da dkg = dag Feladat/3 1kg tömeg szemléltetése Szükséges eszközök: konyhai mérleg, literes űrmérték, 1 kg tömeg, 1 dm3-es kocka 1kg = 1dm3 4oC-os víz tömegével Feladat/4 A tömeg mérésére alkalmas eszközök gyűjtése: csoportmunka

Mérlegek

A kétkarú mérleg Feladat Kétkarú mérleg részei, megnevezésük és rögzítésük rajzban és írásban Állvány, forgástengely (ék), mérlegkar, serpenyők, mutató, skála, stabilizáló csavar. Az egyensúlyi helyzet állítása a mérlegkarok végén található finom menetű csavarsúlyok mozgatásával lehetséges.

Kétkarú mérleg A kétkarú mérleg működésének fizikai alapja Az ismeretlen tömeget (súlyát) ismert tömegű testek (mérősúlyok) súlyával egyenlítjük ki. Az egyensúly a forgatónyomatékok egyenlőségét jelenti. M = F x k Az egyensúly feltétele. M1 = M2 F1 k1 = F2 k2 m1 g k1 = m2 g k2 mivel a k1 = k2 ezért az m1 = m2 A kétkarú mérleg használatának menete A kétkarú mérleg átellenes oldalaira helyezzük a mérendő ill. a mérő testeket. Az etalonnal létrehozott egyensúly a tömegek egyenlőségét jelenti. A mérendő testet a kétkarú mérleg egyik serpenyőjébe helyezzük, és kiegyensúlyozzuk a másik serpenyőbe rakott ismert tömegű testekkel. A keresett tömeg a kiegyensúlyozásra felhasznált testek tömegének az összege.

Ismert térfogatú fémhasábok tömegének becslése, mérése A mérendő kiválasztása A fémhasáb alakjának anyagának megnevezése Mérési módok kitalálása és kiválasztása Kétkarú mérleg használatával. A testet a kétkarú mérleg egyik serpenyőjébe helyezzük, és a másik serpenyőbe rakott ismert tömegű testekkel a mérleget kiegyensúlyozzuk. A test keresett tömege a kiegyensúlyozásra felhasznált testek tömegének összege. Súlymérésből kiszámítjuk Térfogatát megmérjük és a sűrűség ismeretében a tömeget számoljuk. A mérési mód rögzítése rajzban és írásban Becslés: Mérés. Az eredmények rögzítése táblázatban A tömegmérés gyakorlati jelentősége

Kétkarú mérleg készítése www.ovegesegylet.hu/Cd/6.osztaly/tomeg.html

Súly - erő Súly fogalma: Két test egymásra a tömegeikkel egyenesen arányos, és a köztük lévő távolság négyzetével fordítottan arányos erőt fejt ki. Ebben az erőtörvényben szereplő tömegek a testek súlyával vannak kapcsolatban. F ~ m1 x m2 / r2 (ezért súlyos tömegnek nevezzük) A súly erő jellegű mennyiség. Ami a felfüggesztést húzza vagy az alátámasztást nyomja. Nem más mint a Föld „vonzóereje” (G = m g) vagy „ami gátolja a szabadesést”. F = m a. Támadáspontja az érintkező felületek középpontja, iránya függőlegesen lefelé mutat. Szabadon eső testnek nincs súlya. a = g ~ 10 m/s2 a nehézségi gyorsulás. Mértékegysége: newton, jele: N 1N = 1kg m/s2 1kg tömegű test súlya ~ 10 N (G = m g) 1 N = 10 dag (párizsi, cukor…..)

Rugós erőmérő vagy dinamóméter

A dinamométer vizsgálata Részek megnevezése, rögzítésük rajzban és írásban Kalibrált rugó, mutató (sárga félgömb), műanyag ház, skála newtonban, akasztó Mérés módja: Súlyméréskor, a mérendő testre a Föld által kifejtett erőt hasonlítjuk össze egy etalonnak választott ismert erővel (pl. a megnyújtott rugó erejével). Közvetett mérési módszer Az erő a kalibrált rugó megnyúlásával arányos

A fémhasábok tömegének meghatározása súlyméréssel A dinamóméter méréshatára: Egy egység értéke: A fémhasáb súlyának becslése: A fémhasáb súlya: Dinamikai tömegmérés: m = F/ a A fémhasáb tömege: Fürdőszobamérleg vizsgálata, saját tömegmérés Az eszköz megismerése, részei: Tömegmérés módja: Becslés Mérés

A fémhasábok sűrűségének meghatározása számítással Sűrűség fogalma: Jele: Mértékegysége: A sűrűség kiszámítása: A sűrűség jelentősége a mindennapokban Fajsúly értelmezése

Eötvös Loránd vizsgálatai 1906-ban a göttingeni egyetem pályadíjat tűzött ki a kétféle tömeg anyagi minőségtől független arányosságának vagy azonosságának kísérleti igazolására. Ezt Eötvös Loránd oldotta meg pontos méréseinek eredményével. A két tömeg arányosságának az anyagi minőségtől független voltát kétszázmilliomod pontossággal igazolta. Az arányossági tényezőt egynek választva, azt mondhatjuk, hogy Eötvös mérései szerint a kétféle tömeg 0,000 000 005 pontossággal megegyezik egymással. Eötvös eredményeinek jelentőségét csak növeli, hogy a hatvanas évek elején amerikai kutatók megismételték a kísérletet, és a fél évszázad alatt sokat fejlődött kísérleti technika alapján a pontosságot három nagyságrenddel sikerült növelniük. Ez az eredmény megerősítette Eötvös kísérletének igazságát. A súlyos és tehetetlen tömeg azonosságának pontos kísérleti igazolása a gravitáció mai modern elméletének megalapozásánál nyer fontos elvi jelentőséget. Utóbbinak ugyanis kiindulópontja az ún. ekvivalencia-elv, amely szerint a gyorsuló vonatkoztatási rendszerekben (mint pl. a forgó körhintán vagy a fékező járművön) fellépő ún. tehetetlenségi erők semmiképpen nem különböztethetők meg a gravitációs erőtől. Ez pedig csak akkor lehet igaz, ha a kétféle tömeg arányos egymással minden testre vonatkozóan.

Mint fentebb említettük, az arányosságot már évszázadok óta mindenki elfogadta, de mélyebb okát senki nem vizsgálta. Einstein volt az, aki a két tömeg anyagi minőségtől független arányosságában egy alapvető természeti elvet ismert fel, az ún. ekvivalencia-elvet. Eszerint minden tehetetlenségi erő - beleértve a centrifugális és Coriolis-erőket is - gravitációs erőként fogható fel. Ez a felismerés vezette Einsteint a gravitáció modern elméletének megalkotásához. Így tehát az Eötvös-kísérlet az Einstein által kidolgozott általános relativitáselmélet egyik tartóoszlopává vált. Az általános relativitással foglalkozó könyvek és tudományos cikkek Einstein, Galilei és Newton nevével együtt említik Eötvösét is. Neve a tudományos szakirodalomban tehát a legnagyobbakkal együtt szerepel az idők végezetéig, vagy legalábbis addig, amíg az emberiséget érdekli a tudomány.