Készítette: Leszkovich Gergely LEGNAAI.ELTE

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Lineáris regressziós MODELLEK
Advertisements

Orthogonal Frequency Division Multiplexing
Összetett kísérleti tervek és kiértékelésük:
Adatelemzés számítógéppel
Számítógépes hálózatok
A kommunikáció.
B – csoport E-kereskedelem logisztikája és E-logisztika
Kódelmélet.
QAM és OFDM modulációs eljárások
Információ és közlemény
QAM, QPSK és OFDM modulációs eljárások
MI 2003/9 - 1 Alakfelismerés alapproblémája: adott objektumok egy halmaza, továbbá osztályok (kategóriák) egy halmaza. Feladatunk: az objektumokat - valamilyen.
MI 2003/ A következőkben más megközelítés: nem közvetlenül az eloszlásokból indulunk ki, hanem a diszkriminancia függvényeket keressük. Legegyszerűbb:
Híranyagok tömörítése
Számítógépes algebrai problémák a geodéziában
GNSS elmélete és felhasználása Fázismérések lineáris kombinációi. A ciklustöbbértelműség feloldása.
Készítette: Glisics Sándor
Mágneses lebegtetés: érzékelés és irányítás
Sándor Laki (C) Számítógépes hálózatok I. 1 Számítógépes hálózatok 3.gyakorlat Fizikai réteg Kódolások, moduláció, CDMA Laki Sándor
Számítógépes Hálózatok
OSI Modell.
Lineáris és nemlineáris regressziók, logisztikus regresszió
Osztályozás -- KNN Példa alapú tanulás: 1 legközelebbi szomszéd, illetve K-legközelebbi szomszéd alapú osztályozó eljárások.
Vezeték nélküli helyi hálózatok
Főkomponensanalízis Többváltozós elemzések esetében gyakran jelent problémát a vizsgált változók korreláltsága. A főkomponenselemzés segítségével a változók.
Kommunikáció.
Statisztika II. VI. Dr. Szalka Éva, Ph.D..
Adaptív jelfeldolgozás Rádiócsatorna kiegyenlítése
Fizikai átviteli jellemzők, átviteli módok
Számítógépes Hálózatok GY 3. Gyakorlat Adatkapcsolati réteg Számítógépes hálózatok GY1.
Számítógépes Hálózatok GY
Számítógépes hálózatok I.
Vezeték nélküli technológiák
Hasonlóságelemzés COCO használatával a MY-X elemzőben
Főkomponens és faktor analízis
Nem-paraméteres eljárások, több csoport összehasonlítása
Készítette: Kosztyán Zsolt Tibor
Hálózati és Internet ismeretek
Az Alakfelismerés és gépi tanulás ELEMEI
Hálózati architektúrák
Hiba-előjel alapú spektrális megfigyelő Orosz György Konzulensek: Sujbert László, Péceli Gábor Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Méréstechnika.
A hiba-előjel alapú FxLMS algoritmus analízise Orosz György Konzulensek: Péceli Gábor, Sujbert László Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Méréstechnika.
A kommunikáció A FORRÁS v. ADÓ, aki küldi az információt, aki pedig fogadja az a célszemély, a NYELŐ v. VEVŐ. Az üzenet  a kommunikáció tárgya ( amiről.
GNSS elmélete és felhasználása A helymeghatározás matematikai modelljei: fázismérésen alapuló relatív helymeghatározás különbségképzéssel.
Többváltozós adatelemzés
Banyár József: Életbiztosítás Az életbiztosítások elvi megkonstruálása Banyár József.
Többváltozós adatelemzés
Alapsokaság (populáció)
Költség-minimalizálás az ellenőrző kártyák alkalmazásánál Feladatmegoldás, kiegészítés.
Analóg digitális átalakítás
Kódelmélet 1. előadás. A tárgy célja Az infokommunikációs rendszerek és szolgáltatások központi kérdése: Mindenki sávszélességet akar: minél többet; minél.
Az üzleti rendszer komplex döntési modelljei (Modellekkel, számítógéppel támogatott üzleti tervezés) II. Hanyecz Lajos.
Nagy Szilvia 5. Út a csatornán át
Információ- és hírközléselmélet '991 Információ- és Hírközléselmélet Vassányi István, Információelmélet –forráskódolás –csatornakódolás.

Kommunikációs Rendszerek
Szabályozási Rendszerek 2014/2015, őszi szemeszter Előadás Automatizálási tanszék.
Címlap Bevezetés az információelméletbe Keszei Ernő ELTE Fizikai Kémiai Tanszék
Adatátvitel elméleti alapjai
Hibajavító kódok.
2005. Információelmélet Nagy Szilvia 14. Viterbi-algoritmus.
A kommunikáció értelmezése
Bevezetés a méréskiértékelésbe (BMETE80ME19)
Tóth Gergely, február BME-MIT Miniszimpózium, Folytonos idejű rendszerek anonimitása Tóth Gergely Konzulens: Hornák Zoltán.
PÁRHUZAMOS ARCHITEKTÚRÁK – 13 INFORMÁCIÓFELDOLGOZÓ HÁLÓZATOK TUDÁS ALAPÚ MODELLEZÉSE Németh Gábor.
Kommunikáció.
Modellek a számítógép megismeréshez Takács Béla
Wifi alapú helymeghatározás Kovács András. Kovács András: Wifi alapú helymeghatározás Wifi képes eszközök a mindennapokban 1/5.
Adaptív jelfeldolgozás Rádiócsatorna kiegyenlítése
A kommunikáció A FORRÁS v. ADÓ, aki küldi az információt, aki pedig fogadja az a célszemély, a NYELŐ v. VEVŐ. Az üzenet  a kommunikáció tárgya ( amiről.
Előadás másolata:

Készítette: Leszkovich Gergely LEGNAAI.ELTE MIMO áttekintés Készítette: Leszkovich Gergely LEGNAAI.ELTE

Wireless technológia ma Vezeték nélküli technológiák térhódítása Rádió BlueTooth Infra Wifi Előnyök a vezetékes rendszerekkel szemben Olcsó kiépítés Olcsó karbantartás Mobil eszközök elterjedése

Wireless technológia ma Vezeték nélküli technológiák korlátai Korlátozott sávszélesség Zajos átvitel okozta hibák A fenti két paraméter általában egymás rovására javítható

Wireless technológiák javítása: MIMO technológia A MIMO rendszerek egyszerűen definiálva: Olyan vezeték nélküli kommunikációs rendszer, ahol mind a fogadó, mind a küldő oldalon több antennán keresztül folyik a kommunikáció. Alapötlet: Space-Time Processing Idő: A természetes dimenziója a digitális kommunikációnak Tér: A több, térben elhelyezett antennából adódó újabb átviteli dimenzió

A MIMO által felvetett kérdések Elméleti korlátok Analitikus eredmények Kapacitás elméleti korlátai Eredmények finomítása Üzenetküldés Általános szempontok Megbízhatóság maximalizálása Átvitel maximalizálása Visszacsatolásos megoldások

A MIMO által felvetett kérdések MIMO csatorna modellezése Pszeudo statikus keskeny sávú MIMO csatorna Térbeli korreláció hatása Időben változó, szélessávú MIMO csatorna Standardizált modellek MIMO alkalmazásai (modern 3G-s rendszerek) Háttér Konkrét megvalósítási megfontolások

MIMO alapötlet Használjuk ki a több úton terjedő üzeneteket! Így csatorna vektor helyett csatorna mátrixunk van, amelynek egyik dimenziója az idő a másik a térbeli eltérés Többlet információk Több stream indítása, vagy CDMA (Code Division multiple Acces)megközelítés

Analitikus megközelítés Kapacitás Különböző architektúrákon SISO Ahol h a normalizált komplex jelerősség (gain) a fix, vagy véletlenített csatornának. P az SNR (Signal to Noise Ratio) a fogadó antennán SIMO (M RX)

Analitikus megközelítés MISO (N TX) MIMO N db. TX és M db. RX antennára Lineáris növekedés: m=min(M,N)

MIMO signal-model Az alap képlet: r=Hs + n ahol r a fogadott vektor, s a küldött vektor n a zaj, H pedig a csatorna-mátrix Számolnunk kell a saját magunk által keltett interferenciával: Ahol Q a kovariancia mátrixa az s vektornak. Optimális esetben az eredetit kapjuk vissza.

Waterfilling model Ha a csatorna tulajdonságok ismertek a küldő oldalon. Ahol µ értékét úgy választjuk, hogy teljesítse:

Waterfilling model Érdekes hatás: Erősebb LOS -> rosszabb kapacitás. A sajátértékek miatt. Visszacsatolás és sok antenna esetén, ha az SNR >10dB: 30%-os nyereség >0dB de < 10dB: 60%-os nyereség < 0dB: Akár 200%-os nyereség

Ismeretlen csatorna információk Ebben az esetben a hiányzó értékeket valószínűségi függvényekkel közelítjük, vagy feltételezésekkel élünk a csatorna tulajdonságairól. A kapott eredmények itt is azt mutatják, hogy a magas LOS rontja a kapacitást

Üzenetküldés MIMO rendszereken Két fő iránylev: Átvitel maximalizálás: Itt az általános kapacitás növelése a cél Megbízhatóság (Diversity) maximalizálás: A különböző streamek együtt vannak kódolva, hogy minimalizálják a hibák számát. Space-Time Codes(STC) Space-Time Block Codes (STBC) Space-Time Trellis Codes (STTC)

Megbízhatóság maximalizálása STTC-vel Minden s.l inputra a ST kódoló előállít egy N hosszú szimbólumsorozatot: cl=[c.l1, c.l2, …. C.lN] transzponált Ebből áll elő a kód mátrix: C={c.1, c.2, …. C.L} A megérkezett mátrix legyen C’, ebben hibák is vannak.

Megbízhatóság maximalizálása STTC-vel Ekkor számolható egy hiba mátrix: Ekkor a hibás eredmény elfogadásának esélye:

Megbízhatóság maximalizálása STTC-vel Ahol a E.s a szimbólum-energia, N.0 a zaj sűrűség, r a hiba mátrix (A) rangja, és β.i-k pedig A sajátértékei. Cél az r maximalizálása, a maximális kódolási nyereség eléréséhez.

Megbízhatóság maximalizálása STBC-vel Az egyszerűbb dekódolás érdekében alkalmazhatunk blokk kódokat is. A blokk kódok lényege, hogy a csatorna mátrixot egy ortogonális mátrixként definiáljuk, és így a már korábbi tanulmányokból ismert eljárással ellenőrizhetjük a kapott üzenet helyességét.

Megbízhatóság maximalizálása STBC-vel MIMO esetén szükséges kiegészítés, hogy a csatorna mátrix nem feltétlenül NxN-es. Ilyenkor időbeli bontást végzünk. A dekódoláshoz szükség van a fogadó oldalon is csatorna információkra.

Átvitel maximalizálása térbeli multiplexálással Egyszerű megközelítés: Minden antenna különálló folyamokat továbbít. Probléma: Fogadó oldalon hogyan válasszuk szét a folyamokat? Zero Forcing technika: Inverzel kódol vissza, nagyon rossz kondíciós számokkal dolgozik(LOS).

Átvitel maximalizálása térbeli multiplexálással Maximum LikleHood, ahol a fogadó összehasonlítja az összes valószínű elküldött üzenetet- Bonyolult dekódolás Blind-Detection: Ha nincs csatorna információ. Főként a számítást növeli meg, kisebb mértékben a BER-t (Bit Error Rate)

Átvitel vs. Megbízhatóság A két paraméter csak egymás rovására javítható De nem zárja ki egyik a másikat, vannak kevert megoldások, amik egy adott sávszélesség nyerség mellé bizonyos fokú megbízhatóságot is garantálnak. Több antenna esetén érdemes a térbeli multiplexálásra helyezni a hangsúlyt

Feedback Alapvetően azt láthatjuk, hogy nem szükséges küldő oldalon ismerni a csatorna információkat Vanna próbálkozások, hogy így optimalizáljunk Cél BER minimalizálása

MIMO csatorna modell Mivel a MIMO-algoritmusok rendkívül érzékenyek a csatorna mátrix tulajdonságaira, ezért a csatorna modell megválasztása előtérbe került. Szempontok Összekapcsolt antennák közti korreláció A csatorna mátrix kondíciós száma

Pszeudo-statikus, keskeny-sávú MIMO csatorna Line of Sight component model Itt a mátrixot két tag összegeként írjuk fel: H=H.los + H.nlos Ricean K faktor: A LOS és az NLOS komponens fő foka közti arány. Általában minél nagyobb, annál jobb. Azonban MIMO rendszerekben csökkenti a térbeliség nyújtotta előnyöket

Pszeudo-statikus, keskeny-sávú MIMO csatorna Kültéri környezetben a K értéke általában nagyobb, tehát az NLOS kevésbé domináns. (Kevesebb tereptárgy, nagyobb távolságok) Beltéri környezetben viszont a MIMO előnyei jobban megjelennek

Problémák két polarizált antenna esetén Problémák multipath esetén A tapasztalatok szerint a két antenna nem kerül korrelációba szabadtéri környezetben Tehát a két antenna esetén a polarizáltság megoldás lehet a kültér okozta problémákra.

Egyéb antenna elhelyezési megközelítések Ortogonális elhelyezés Effective degrees of Freedome

Időben változó, szélessávú MIMO csatorna Itt több H mátrix-szal számolunk, és véletlenített fading összetevővel számolunk. Általában cél, hogy az antennákat közel helyezhessük el, ám ez komoly problémát jelenthet mobil pontok esetén (Doppler effektus) A Doppler effektus nagy LOS dominancia esetén csekély

MIMO standardizálás IEEE 802.16 Fix sávszélességhez 3GPP mobil alkalmazásokhoz

MIMO 3G-s rendszerekben Kutatások, standardizálás Cella alapú rendszerek Nem jellemző egyelőre a MIMO Komplex rendszer mind fogadó, mind küldő oldalon Milyen akadályai vannak a széles körben való elterjedésnek?

Antennával kapcsolatos kihívások Több antenna, meghatározott távolságra 4 antenna esetén 10 lambda távra, 2GHz mellet 1.5m térbeli eloszlás 2db polarizált antenna esetén 7,5 cm Még ez is kritikus!

Fogadó oldali komplexitás Bonyolult algoritmusok Bonyolult szerkezet Már 4 antenna esetében is Dual mód Drága, sokat fogyaszt

Csatorna állapot a küldő oldalon Kapacitás -> a csatorna függvénye Water filling technológia A csatorna korrelációs mátrix ismerete segíti a küldőt az optimalizálásban. Power management Visszajelzés a sikerességről

Összefoglalás A jövőben elterjedhető megoldás Inkább rögzített rendszereken (Mesh) NLOS környezetben Pontos matematikai háttér -> sok felmerülő gyakorlati probléma

Köszönöm figyelmüket!