Földrajz BSc Földrajz tanári MSc Geográfus MSc

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
2007. március 22.DE TEK TTK Földtudományi BSc - szakirányválasztás Március óra I. terem Szakirány választás rendje a Földtudományi BSc szakon.
Advertisements

Természettudományi kkk-k Erostyák J. (PTE) – Kiss F. (NYF) – Mezősi G. (SZTE) – Varga Zs. (SZTE)
Szabó Pál ELTE TTK Regionális Tudományi Tanszék Budapest.
Az ELTE-TTK BSc szakjai, szakirányai, tervezett mesterszakok
A földtudományi alapszak (BSc)
ELTE, matematika alapszak
Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi Kar
ELTE GIS MeetUp 2011 Budapest, április 15..
A társadalmi tértudományok alapjai (Bepillantás egy előadásba)
Vegyész és kémiatanár mesterképzések
Környezettudományi MSc A Szegedi Tudományegyetemen.
SZTE TTIK Kari Nyílt Nap december 17. SZTE Bolyai Intézet = Matematika Tanszékcsoport = { Matematika BSc (3 év), Matematikus, Alkalmazott matematikus.
Molekuláris Bionika.
Kémia Alapszak „Vegyülj Velünk !”.
Anyagmérnöki Alapszak
A HUNAGI lehetséges szerepvállalása a térinformatikai oktatás terén Térinformatikai Konferencia és Szakkiállítás „ Az elmélet és gyakorlat találkozása”
Környezetállapot-Értékelés Program A PROGRAM JÖVŐ„KÉP”E KvVM – MTA TAKI – Széchenyi István Egyetem Bulla Miklós.
Készítette:Keresztes Katalin Borbála KEKOAAF.PTE II. éves szabad bölcsészet szakos hallgató Óra: Kommunikáció az egyetemen Oktató:Viszket Anita
Informatikai Nyílt Nap Mi a térinformatika? Angol elnevezés: Geographic Information Systems (GIS) Röviden: Digitális térképek összekapcsolása adatokhoz.
Új törekvések a logisztikaiközreműködésben
A leghátrányosabb helyzetű kistérségek és a felsőoktatás együttműködési programja Eötvös Loránd Tudományegyetem – Lengyeltóti kistérség Szabó Pál (ELTE)
A GAZDASÁG- ÉS TÁRSADALOMTUDOMÁNYI KAR FELADAT- ÉS STRUKTURÁLIS RENDSZERE Szerkesztette: © Dr. Szilágyi Tivadar, KARI TANÁCS KARI TANÁCS TÁRSADALMI.
„EU-s tartalmak az oktatásban" Pedagógustovábbképzési program Budapest, 2008 április 1 MIT KEZDÜNK AZ EU-VAL? Az unió megjelenési formái az oktatási intézményekben.
Biomérnök alapszak (BSc)
Környezettan alapszak (BSc)
MTA Regionális Kutatások Központja Szirmai Viktória A következő évek főbb kutatási irányai Javaslatok november 25.
MI A TUDOMÁNY?. 1.A világegyetem és saját magunk megismerésének egyik legfontosabb útját, a tudományos kutatást mint folyamatot, cselekvést, és társadalmi.
Nyíregyházi Főiskola, 2006/2007. II. félév
Biológus Tanszékcsoport
Térképészet és térinformatika
Társadalomtudomány szak
Környezetgazdálkodási alternatívák és kooperációs lehetőségek a Vajdaság és a Dél- Alföld határmenti területein Kovács András Donát PhD Geográfus, szociológus.
Tudományos és …együttműködés Magyarország – Szerbia
Az ELTE-TTK BSc szakjai, szakirányai, tervezett mesterszakok
A határ menti együttműködések lehetőségei és korlátai Rechnitzer János, egyetemi tanár MTA RKK Nyugat-magyarországi Tudományos Intézete, Széchenyi Egyetem.
DE BTK Neveléstudományok Intézete Neveléstudományi MA.
Foglalkoztatás-politika
Az ELTE Informatikai Kar és a FÖMI Távérzékelési Központ kapcsolata : Műhold-felvétel kiértékelő rendszer komponenseinek kifejlesztése (tervezés.
Germanisztika (német) alapszakos képzés
Általános társadalomföldrajz – bevezető gondolatok
A Földtudományi kutatás-fejlesztési alprogram
Földrajzoktatás a Debreceni Egyetemen és jogelődjén, a Kossuth Lajos Tudományegyetemen 1990-től napjainkig Kerényi Attila Debrecen november 14.
Környezetmérnöki szak
DEBRECENI EGYETEM Természettudományi és Technológiai Kar Földtudományi Intézet Természetföldrajzi és Geoinformatikai Tanszék AZ EMBER DOMBORZATRA GYAKOROLT.
1 Eötvös Loránd Tudományegyetem Kémiai Tanszékcsoport Vegyész szak.
1 Eötvös Loránd Tudományegyetem Kémiai Tanszékcsoport Nyílt nap január 23. Kémiatanári szak.
Észak-Magyarországi Geo-informatikai Laboratorium BAROSS PROJEKT : REGIONÁLIS GEO-INFORMATIKAI ADATSZOLGÁLTATÓ Bartha Gábor Geodéziai Tudományos.
SZTE Egyetemi Tavasz TÁJÉKOZTATÓ A KÉTCIKLUSÚ KÉPZÉSRŐL Dr. Szendrei Mária Szegedi Tudományegyetem Bolyai Intézete.
GEODATA – Baross projekt Bartha Gábor Miskolci Egyetem.
Budapesti Corvinus Egyetem A évi mesterszakos felvételi eljárás
A Magyar Nemzeti Bank új gondolkodásmódja és programja Veszprém Dr. Ferkelt Balázs főosztályvezető, MNB, Oktatási Igazgatóság március 17.
Környezettudomány mesterszak (MSc) Analitikai, Környezettudományi és Limnológiai Intézet Pannon Egyetem, Mérnöki Kar.
Környezetmérnök mesterképzés A legjobb választás, ha a Földnek is jót akarsz!
Természetvédelmi mérnök alapszak. Előzmények, alapítás Természetvédelmi szakmérnök- képzés indulása (Dr. Szabó, Dr. Sey) utolsó szakmérnöki.
Közösségszervezés BA.
A tanárképzésről Tél Tamás ELTE.
Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kar
Eötvös Loránd Tudományegyetem
Régiófogalmak, régióformáló folyamatok
PANNON EGYETEM KÉMIA ALAPSZAK.
DE BTK Nevelés- és Művelődéstudományi Intézet
Általános társadalomföldrajz – bevezető gondolatok
Szociálpedagógia BA szak, Nappali és levelező tagozat
Köszöntünk mindenkit a Nyíregyházi Egyetem Nyílt Napján!
1. A TERMÉSZET- FÖLDRAJZ TÁRGYA ÉS FELOSZTÁSA.
Régiófogalmak, régióformáló folyamatok
1. A TÁRSADALMI FÖLDRAJZ TÁRGYA ÉS FELOSZTÁSA.
Köszöntünk mindenkit a Nyíregyházi Egyetem Nyílt Napján!
BBTE – Földrajz Kar Magyar Földrajzi Intézet 2016
Régiófogalmak, régióformáló folyamatok
Előadás másolata:

Földrajz BSc Földrajz tanári MSc Geográfus MSc Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi Kar Földrajz- és Földtudományi Intézet Földrajztudományi Központ Budapest http://geogr.elte.hu

Az átlagembernek van egy elképzelése a földrajzról… és annak művelőiről… De mit csinál ma egy földrajzos (geográfus)? Mit tanul az egyetemen, milyen szakmája lesz, mihez kezd a diplomájával? Ezekre adunk most választ.

Ki az ideális jelentkező? érdekli az a földrajzi környezet, ahol élünk (a sivatagoktól a sarkvidékekig, az eldugott falvaktól a nyüzsgő nagyvárosokig) szeretné jobban megismerni és kutatni környezetünket földrajz érettségivel rendelkezik nem ódzkodik a földrajzi adatok összegyűjtésétől, feldolgozásától, térképek készítésétől, területi elemzések írásától kedvet érez a táj- és területtervezés és -fejlesztés alapismereteinek elsajátításához

Mikor NEM érdemes erre a szakra jelentkezned? Ha „nincs jobb ötletem” vagy „kellene egy papír” alapon jönnél ide. Ha egy televíziós vetélkedőn a földrajzi kérdéssel szeretnél nyerni. Ha ezek ellenére mégis földrajzosnak állsz, 3(5) év gyötrelem vár rád és ránk.

Szakmai törzsanyag - természetföldrajz: Mit tanulhatsz a Földrajz BSc-n? Szakmai törzsanyag - természetföldrajz: Belső erők földrajza Külső erők földrajza Vízföldrajz Természetföldrajzi szintézis Magyarország és a Kárpát-medence természetföldrajza Európa természetföldrajza

Szakmai törzsanyag - társadalomföldrajz: Népesség- és településföldrajz A mezőgazdaság földrajza Ipar- és közlekedésföldrajz Társadalomföldrajzi szintézis Politikai földrajz Magyarország társadalmi-gazdasági földrajza Európa regionális társadalomföldrajza

Milyen egyéb tudományterületek ismereteiből és tantárgyaiból választhatsz? A földrajz természettudományi és társadalomtudományi alapjai, társtudományai és a földrajz különböző klasszikus ill. új irányzatai .

A széles látókör megalapozásához: Európai Uniós ismeretek Közgazdaságtan Közigazgatási ismeretek Térképtan Általános és területi statisztika Szociálgeográfia Földrajztudomány története Történeti földrajz Régiókutatás alapjai

Csillagászat Meteorológia, éghajlattan Ásvány- és kőzettan Földtan Föld és élet fejlődése Földfizikai alapok Talajkémiai alapok Biogeográfia Környezetvédelem, környezetgazdálkodás Távérzékelés GIS

Válasz a modern idők kihívásaira? Számítástechnikai módszerek a földrajzban - táblázatkezelés, prezentációs technikák, térképezési alapismeretek stb.

Szakirány felkészítők (alternatív tárgyak) Etnikumok és vallások földrajza Demográfia Bevezetés a területfejlesztésbe Gazdaságtörténet A Kárpát-medence biogeográfiája Nagytájak természeti képe Magyarország és az Európai Unió Európai regionális politikák

Milyen szakirányok vannak Földrajz BSc-n Milyen szakirányok vannak Földrajz BSc-n? Geográfus szakirányok Földrajz – X szakos tanári szakirány

Környezetföldrajzi szakirány Hidrológia Talajtan, talajföldrajz Biogeográfia Negyedidőszak földrajza Antropogén geomorfológia Klímaváltozás Földrajzi övezetesség Magyarország földtana

Geoinformatikai - regionális elemző szakirány Területi adatbázisok Földrajzi összefüggés- elemzés Számítógépes társadalom-földrajzi térképezés Szociológia módszerek Városkutatás Régiókutatás Infrastruktúratervezés Területfejlesztés Globalizáció, regionalizáció

Terület- és településfejlesztési szakirány Adatgyűjtés és adatkezelés Számítógépes társadalom-földrajzi térképezés Területfejlesztés Településfejlesztés Területfejlesztés Magyarországon Térszervezési szintek Államháztartás, önkormányzati pénzügyek Társadalmi fejlődés a Kárpát-medencében

Mi a különbség utóbbi két szakirány között? Míg a terület- és településfejlesztési szakirányon nagyobb hangsúlyt kap a szakma közigazgatási, szakpolitikai ismerete, addig a regionális elemző szakirányon az elemzések készítésének módszertani ismeretei kerülnek részletesebben terítékre.

Földrajz tanári szakirány Pedagógia Pszichológia Közismereti tárgyak Földrajzi ismeretek Oktatástechnika

MSc Földrajztanár Geográfus (kutató) (szakosodással) DE a két szakma nem válik el élesen, geográfusok is oktatnak és földrajztanárok is kutatnak.

Mit nyújt még a Földrajz BSc szak? Szakmai terepgyakorlatok

Külföldi ösztöndíjak (Hollandia, Németország, Finnország, Anglia, …)

Egyéni kutatómunkák támogatása (pl. OTDK) Bekapcsolódás hazai és nemzetközi kutatásokba

Földrajzosok gazdag tábora – Földrajzos Klub, Földrajzos Nap

Elhelyezkedési lehetőségek diplomával a kezedben OKTATÁS Oktatási intézmények (általános iskolától az egyetemig) KUTATÁS Tudományos Kutatóhelyek (MTA Földrajztudományi Kutató Intézet, Regionális Kutatások Központja …) TERÜLET- ÉS TELEPÜLÉSFEJLESZTÉS, KÖRNYEZETVÉDELEM stb. Kormányzati szervek, Önkormányzatok, EU irodák, képviseletek Megyei és Regionális Fejlesztési Ügynökségek Szakmai cégek, vállalatok (térinformatikai, környezetvédelmi, területi elemző stb.) Egyéb cégek (a Coca-Colától a Deloitte&Touche-ig) Tapasztalatok: Csak a speciális szakirányi ismeret és a fantázia végessége szab határt, illetve …

Ha elhivatottságot érzel a földrajz és a szakma iránt, ha ez a gazdag tartalmú és érdekes szak vonzóvá vált, és ha a hazai geográfusok táborát szeretnéd gazdagítani akkor

A Földrajztudományi Központ oktatói