Zsíranyagcsere Szokásos táplálék összetétel: - szénhidrát: 45-50% - zsír: 35-40% - fehérje: 10-15% Lipidek: vízben nem, vagy kevéssé, apoláros oldószerben jól oldódó vegyületek Felnőtt napi zsírfogyasztása: 50-150 g - 90% trigliceridek - maradék: koleszterin, koleszterin-észterek, foszfolipidek, zsírsavak
trigliceridek foszfolipidek koleszterin
zsírsavak Arachidonsav (w-6) Linolsav (w-6) Linolénsav (w-3)
Lipolízis: a raktározott zsírsavak felszabadulása a zsírszövetből lipáz
Vérkeringéssel a májba jut A glicerin sorsa: Vérkeringéssel a májba jut glicerin glicerin-3-foszfát glicerin-kináz triglicerid szintézis dihidroxi-aceton-foszfát glikolízis glükoneogenezis
A zsírsavak sorsa: A vérkeringésbe kerül, ahol albuminhoz kötődik, így jut el a szervekhez oxidáció energia Zsírsavfelhasználás -szívizom - harántcsíkolt izom Nincs zsírsavfelhasználás - idegszövet - vörösvértest - mellékvesevelő Jóllakottság függvénye is Jóllakott: szénhidrátfelhasználás zsírsavraktározás nincs zsírsavoxidáció Éhezés, tartós fizikai munka: zsírsavoxidáció
A zsírsavak a sejtekbe diffundálnak Koenzim A-val aktiválódnak Az aktiválódás helyszíhne: endoplazmás retikulum, mitokondrium külső membrán koenzim A
A zsírsavoxidáció helyszíne a mitokondriális mátrix A mitokondrium belső membránja átjárhatatlan a koenzim A-ra Karnitin: zsírsavszállító a mitokondrium belső membránjában
A zsírsav mitokondriumba jutása karnitin segítségével
A zsírsavak b-oxidációja oxidáció: FADH2, transz helyzetű kettős kötés 2. Hidratálás: L-konfigucációjú b-hidroxi zsírsav 3. b-szénatom lévő OH csoport oxidációja 4. tiolízis
Eredmény ciklusonként: 2 szénatommal rövidebb zsírsav, 1 acetil-KoA, 1 FADH2, 1 NADH Citrát ciklus FADH2,NADH Terminális oxidáció ENERGIA 1 palmitinsav (16 C-atom) lebontása: - 7 ciklus - 8 acetil-KoA - 7 FADH2 - 7 NADH Nettó: 129 ATP
A ketontestek keletkezése
Hyperketonaemia, ketonuria
Fehérje, aminosavlebontás Az energiaraktárak megoszlása (kJ) Elsődleges szerepük nem az energiatermelés és raktározás. Szokásos táplálék összetétel: - szénhidrát: 45-50% - zsír: 35-40% - fehérje: 10-15% Felnőtt napi átlagos fehérjefogyasztása: 40 g
A fehérjék emésztése szintézis lebontás
A fehérjeemésztésben részt vevő fontosabb enzimek: - pepszin: gyomor, alacsony pH-n aktív, limitált proteolízis - tripszin - kimotripszin - elasztáz - karboxipeptidáz A Bélben találhatóak, aktiválódásuk limitált proteolízissel történik
Inaktiv zimogének és aktiválódásuk Limitált proteolízis proteolízis: peptidkötések bontása limitált: csak jól definiált helyen történő Általában proteáz enzimek aktiválása történik így, hogy csak az adott helyen (emésztőenzimek) és csak az adott körülmények között (véralvadási enzimek) legyenek aktivak. Proformában zimogénként szintetizálódnak és csak késöbb aktiválódnak. Másik szsabályozási lehetőség: Proteáz inhibitorok Inaktiv zimogének és aktiválódásuk 1. Az aktív centrum kialakult csak a fehérje egy másik része lefedi (pl.: pepszinogén) 2. Az aktiv centrum csak a limitált proteolízist követő szerkezetváltozás kapcsán alakulhat ki (pl.: tripszinogén)
Az aminosavak sorsa 1 lépés leggyakrabban a nitrogén eltávolítása Direkt oxidatív dezaminálás Glutamáton keresztüli oxidatív dezaminálás Glutamát dehidrogenáz A glutamát a folyamatban mint fontos közvetítő szerepel. Transzaminázok: aminocsoport átvitelét katalizáló enzimek
Az ammónia eltávolításának legjelentősebb útja: ornitinciklus NH4+ + HCO3- + 3ATP + 2H2O + Asp Urea + 2 ADP + 2 Pi +AMP + PPi + fumarát
Az aminosavak szénláncának sorsa Ketoplasztikus aminosavak: acetoacetáttá alakulnak, majd zsírsav és ketontest szintetizálódik belőlük. Glükoplasztikus aminosavak: piruvát, a-ketoglutarát, szukcinát, oxálacetát képződik belőlük és a glükoneogenezisben vehetnek részt. a-aminocsoroport NH4+ urea szénlánc citrát ciklus