CITROMSAV FELDOLGOZÁSA

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az állati termelés táplálóanyag szükséglete III.
Advertisements

Scharffen Berger Csokoládégyár
Elektronikai technológia 2.
Pufferek Szerepe: pH stabilitás, kompenzálás, kiegyenlítés a külső hatásokkal szemben. Puffer rendszerek pH-ja jelentős mértékben „stabil”, kisebb mennyiségű.
KÉMIAI SZÁMÍTÁSOK A VEGYI KÉPLET ALAPJÁN
KOMPLEX CUKORRENDSZEREK
Készítette: Tóth Tünde
A PARADICSOMSŰRÍTMÉNY HŐFIZIKAI TULAJDONSÁGAI
Ammónium.
Vörösiszapok kezelése és hasznosítása
© Gács Iván (BME) 1/15 Energia és környezet Kéndioxid és kéntrioxid kibocsátás, csökkentésének lehetőségei.
Szabad aminosavak termelésének kimutatása a talajmikroorganizmusok tenyészetében.
Kémiai alapozó labor a 13. H osztály részére 2011/2012
6. Sav – bázis titrálások Analitika 13. C, 13. H osztály és 1219/6 modul tanfolyam részére 2010/ Sav – bázis titrálások.
Analitikai Kémia.
agrokémia Környezetgazdálkodási agrármérnök
EMC © Farkas György.
Sav-bázis egyensúlyok
SÓOLDATOK KÉMHATÁSA PUFFEROLDATOK
Heterogén kémiai egyensúly
Sav bázis egyensúlyok vizes oldatban
Kémiai egyensúlyok A kémiai reakciók reakcióidő szempontjából lehetnek: pillanatreakciók időreakciók A reakciók lehetnek. egyirányú egyensúlyi reakciók.
A talaj 3 fázisú heterogén rendszer
AZ INAK ÉS SZALAGOK BIOMECHANIKÁJA
Az ín szerkezete.
A CSONTOK BIOMECHANIKÁJA
A KÉMIAI EGYENSÚLY A REAKCIÓK MEGFORDÍTHATÓK. Tehát nem játszódnak le végig, egyensúly alakul ki a REAKTÁNSOK és a TERMÉKEK között. Egyensúlyban a termékekhez.
SZERVES SAVAK 1. Citromsav
Citromsav gyártása.
Monoklonális antitestek gyártása
Cellulóz-acetát lágyítása ε-kaprolaktonnal Katalizátortartalom hatása a lágyításra Készítette: Kiss Elek Zoltán Témavezető: Dr. Pukánszky Béla Konzulens:
Reakciók vizes közegben, vizes oldatokban
Peptidszintézis BIM SB 2001 SZINTÉZIS PROTE(IN)ÁZ BONTÁS -CO-NH- (1901)
Egyéb fermentációs technikák
Anyagok 3. feladat 168. oldal.
energetikai hasznosítása III.
© Gács Iván (BME) 1/16 Energia és környezet Kéndioxid kibocsátás és csökkentésének lehetősége.
Biogáz Tervezet Herkulesfalva március 01..
Ammónium.
Tavak, tározók rehabilitációja
ARZÉN. 50 μg/L  10 μg/L A határérték meghatározása: Maximálisan megengedhető arzén bevitel: 2 μg arzén/kg/nap Átlagos 70 kg-os testtömeget feltételezve.
Vízlágyítás.
Ammónium.
Vízlágyítás.
Koaguláció. Kolloid részecske és elektrosztatikus mezője Nyírási sík (shear plane): ezen belül a víz a részecskével együtt mozog Zéta-potenciál: a nyírási.
Koaguláció.
TALAJ KÉMIAI TULAJDONSÁGAI
OLDÓDÁS.
A sósav és a kloridok 8. osztály.
Táplálékaink, mint energiaforrások és szervezetünk építőanyagai.
OECD GUIDELINE FOR THE TESTING OF CHEMICALS Soil Microorganisms: Carbon Transformation Test OECD ÚTMUTATÓ VEGYI ANYAGOK TESZTELÉSÉRE Talaj Mikroorganizmusok:
ÖSSZEGOGLALÁS KEVERÉKEK OLDATOK ELEGYEK.
SAVAK és BÁZISOK A savak olyan vegyületek,amelyek oldásakor hidroxidionok jutnak az oldatba. víz HCl H+(aq) + Cl- (aq) A bázisok olyan vegyületek.
IV. RÉSZ NITRÁT MENTESÍTÉS, BIOGÁZ TERMELÉS.
Crossflow kerámia membrán szűrés fermentációnál a gyógyszeriparban
A K V A R I S Z T I K A Főbb témakörök - a víz - a hal
A Föld vízkészlete.
CUKORNÁD.
Kémiai egyensúlyok. CH 3 COOH + C 2 H 5 OH ↔ CH 3 COOC 2 H 5 + H 2 O v 1 = k 1 [CH 3 COOH].[C 2 H 5 OH] v 1 = k 1 [CH 3 COOH].[C 2 H 5 OH] v 2 = k 2 [CH.
8. Csapadékos titrálások
Vízlágyítás. Ca HCO 3 - Ca 2+ + H 2 O + CO 2 + CO 3 2- CaCO 3 képződés Túl sok CO 2 a vízben --> agresszív CO 2 Túl kevés CO 2 a vízben --> CaCO.
VAS- ÉS MANGÁNTALANÍTÁS
Általános kémia előadás Gyógyszertári asszisztens képzés
Oldat = oldószer + oldott anyag (pl.: víz + só, vagy benzin + olaj )
Fontosabb karbonsavak. Fontosabb karbonsavak: Vajsav (Butánsav) n=4 Színtelen, undorító szagú folyadék  verejték  lábszag  avas vaj CH 3 CH 2 CH 2.
Energiatermelés és környezet
Készítette: Kothencz Edit
A szénsav (H2CO3).
A kémiai egyensúlyi rendszerek
A minta-előkészítés műveletei
Előadás másolata:

CITROMSAV FELDOLGOZÁSA

Citromsav Képlete: Összegképlete: C6H8O7 Molekulatömeg: 192 g/mól Tulajdonságai: Fehér, kristályos, kellemesen savanyú ízű anyag Háromértékű gyenge sav, így savasításra illetve pufferek készítésére fel lehet használni Előfordulása: A TCA (vagy Szent-Györgyi-Krebs) ciklus része, ezért szinte a legtöbb szervezetben előfordul Bizonyos citrusféléknek a termésében (lime, citrom) a szá-razanyagnak akár a 8%-át is elérheti a citromsav, ennek a kinyerésére is vannak eljárások

Termelés 1929 5 000 t/év 1953 50 000 t/év 1976 200 000 t/év 1980 350 000 t/év 2007 1 600 000 t/év Több mint egy milliárd dolláros piac A többi szerves savval ellentétben kizárólag fermentációs úton termelik (régebben: citrusfélék terméséből)

Szubmerz tenyésztés Fermentáció: Állandó mikrosz-kópos megfigyelés (pellet) citromsav konc.: 130 g/l mela-szon  200-250 g/l cukorból Konverzió: 87-92 %; Produktivitás: 0,67-0,75 kg citromsav/m3*h; ~16-18 kg citromsav/m3*nap Fruktóz: a szacharózból képző-dik invertálódással. Kezdetben polimerizálódhat.

A feldolgozás lépései micélium szűrő segédanyag mésztej + FeCl3 1. MICÉLIUM ELVÁLASZTÁS 2. OXALÁT FERROCIANID ELTÁVOLÍTÁS 3. KALCIUM-CITRÁT KICSAPÁS ÉS ELVÁLASZTÁS 4. CITROMSAV FELSZABADÍTÁS ÉS GIPSZ ELVÁLASZTÁS micélium szűrő segédanyag IZOLÁLÁS mésztej + FeCl3 hulladék mésztej fermentlé ANYALÚG H2SO4 gipsz

A feldolgozás lépései 1. Micélium elválasztás → vákuum dobszűrő 0,2 – 1,0 mm át- mérőjű göbök → Newtoni szuszpenzió, nyálkaképzés nehezíti a szűrést, szűrősegédanyag → szalmatörek 2. Oxalát mentesítés → termékminőség miatt, Ca(OH)2 adagolás → Ca-citrát kicsapódás veszélye (csak mo- nosó) Klarifikálás → pl. nyomó szűrő, Funda szűrő. 3. Ca-citrát kicsapás → fontos paraméterei: citromsav koncent- ráció, hőmérséklet 70-90 oC, pH ~7, Ca(OH)2 adagolás üteme, mono-, di-, tricalcium citrát egyensúly → oldhatóság, nagy kristályok képződése előnyös → szenny., pH=7, 18-25%-os CaO, nagy mennyiségű hő szabadul fel → hasznosítás, szűrés → vákuum dobszűrőn 4. citromsav felszabadítása 60-70 %-os H2SO4-val, feleslegben (~2 g/l) a képződő gipszet vákuum dobszűrőn szűrik

A feldolgozás lépései-II 1. SZÍNTELENÍTÉS ÉS IONMENTESÍTÉS 2. KONCENTRÁLÁS 3. KRISTÁLYOSÍTÁS KRISTÁLY SZEPARÁLÁS 4. SZÁRÍTÁS 5. APRÍTÁS, OSZTÁLYOZÁS 6. CSOMAGOLÁS aktív szén, gyanta, regeneráló sav jelentős sótartalmú oldat TISZTÍTÁS ANYALÚG MÉRETEN KÍVÜLI

A feldolgozás lépései - 2 5. Színanyagok eltávolítása → aktív szenes oszlopon Ionok eltávolítása → kationcserélő, anioncserélő, regenerálás erős savval ill. bázissal 6. Tiszta citromsav oldat koncentrációja: 200-250 g/l → további koncentrálás - Többfokozatú vákuum bepárló , kb. 40 oC 7. Kristályosítás vákuumkristályosítóban 36,5 oC alatt → képződő termék citromsav-monohidrát 40 oC felett → vízmentes termék kristálycentrifuga → az anyalúg visszavezetése a folyamatba 8. Szárítás 36,5 oC alatti hőmérsékleten (kristályvízvesztés veszélye)