Hordalékfogók, víznyelők, kiemelt és egyéb vízelvezető szegélyek

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
CSATORNAMÉRETEZÉS Egy adott vízhozam (Q) szállításához szükséges keresztszelvény meghatározása a cél, műszaki és gazdaságossági szempontok figyelembevételével,
Advertisements

Környezeti és Műszaki Áramlástan II. (Transzportfolyamatok II.)
Közművek elhelyezése közterületen, közmű keresztezések, házi bekötések
SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM
Bontási munkák előírásai
Tervfázisok és munkarészei és tartalmi követelményei
1. szabály: A játéktér Alapfokú játékvezetői tanfolyam 2013/14.
Vízelvezetés. Megoldások, tervezendő műtárgyak. Részletrajzok.
Közművek 3. előadás február 20. Bolla Katalin
Munkaterek víztelenítése
A MŰSZAKI RAJZKÉSZÍTÉS SZABÁLYAI
Szennyezőanyagok légköri terjedése
SZILÁRD/FOLYADÉK FÁZISSZÉTVÁLASZTÁSI TECHNOLÓGIÁK
HASZNÁLT HÉVIZEK FELSZÍNI BEFOGADÓBA TÖRTÉNŐ BEVEZETHETŐSÉGE,
Elvezető rendszer méretezése (nyitott-, zárt csatornák)
Kémiai szennyvíztisztítás
Hegyesszögek szögfüggvényei
Víztelenítések.
SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM
Közút-vasút keresztezések biztosítási módjainak összehasonlítása
1. Szabály A játéktér. 1. Szabály – A játéktér A játéktér borítása A versenyszabályoknak megfelelően természetes és mesterséges borításon is lehet mérkőzéseket.
1. Szabály A játéktér. 1. Szabály – A játéktér A játéktér borítása A versenyA játéktér felületének simának, egyenletesnek kell lennie, érdes felület nem.
KÖZMŰVEK, KERESZTEZÉSEK
PTE Hulladékgazdálkodási Technológus Szak (FSZ)
Ülepítés A folyadéktól eltérő sűrűségű szilárd, vagy folyadékcseppek a gravitáció hatására leülepednek, vagy a felszínre úsznak. Az ülepedési sebesség:
Flotálás.
Kommunális technológiák I. 3. előadás
2009. december 3. Siófok Dr. Bánky Tamás tudományos igazgató
Vízminőség-szabályozás műszaki eszközei
RENDEZETT VETÜLETEK.
TSZVSZ nemzetközi tűzvédelmi konferencia Hajdúszoboszló május 27. A homlokzati tűzterjedés szabványos minősítő vizsgálata és fejlesztésének irányai.
Vízminőség-védelem I..
Szennyvíztisztítás Melicz Zoltán Egyetemi adjunktus
Tavak, tározók rehabilitációja
KÖRNYEZETTECHNIKA.
10. gyakorlat.
7. gyakorlat.
Levegő szerepe és működése
SZERKEZETTAN I. Lépcsők
Vízkárelhárítás Vízmosások rendezése
VÍZÉPÍTÉSI ALAPISMERETEK
VÍZÉPÍTÉSI ALAPISMERETEK
Az Európai Duna Régió Stratégia a környezet- és természetvédelem szempontjából Dr. Rácz András környezet- és természetvédelemért felelős helyettes államtitkár.
A Rétköz környezetvédelme
Szennyvíztelepi döbbenet
Hídtartókra ható szélerők meghatározása numerikus szimulációval Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Áramlástan Tanszék február.
Útépítési munkálatok és új forgalmi rend (a Kőrösi út, Kisfaludy, Bacsó B., Vasút, Csontos J. utcákban)
Készítette: Fülöp Roland
Közművek elhelyezése közterületen, közmű keresztezések, házi bekötések
Szennyvíz-tisztítás.
CSAPADÉKVÍZ-VISSZATARTÁS ZÖLDTETŐKKEL
KISVÍZFOLYÁSOK ÖKOLÓGIAI MEDERRENDEZÉSE
Légvezetékes hálózat építése (9. tétel)
Környezetvédelem.
Sík- és dombvidéki vízrendezés
PTE PMMIK Környezetmérnöki Szak (BSC)
Rekonstrukció tervezés. Állapotértékelés MSZ EN alapján A vezetékek állapotának meg kell felelni az alábbi kritériumoknak: Közegészségügyi, és.
Elvezető rendszer méretezése (nyitott-, zárt csatornák)
Szakmai továbbképzés Közlekedési Tagozat     sávos problémakör a hazai gyorsforgalmi utakon és autópályákon        
Budapest XXII. kerület Városház tér, Mária Terézia utca és Kossuth Lajos utca átépítése, megújítása Szilágyi Tibor Szakterületi vezető BKK Zrt
Esővíz-hasznosítás. legdrágább kincsünk a víz aki gyűjti az esővizet, Ő mindannyiunk jövőjére és környezetére is gondol. Esővíz-hasznosítás Miért van.
Települési környezetvédelmi infrastruktúra- fejlesztések TOP Kovács Adrienn Nyíregyháza, január 08.
Vízelvezető hálózatok modellezése
Gyalogos és kerékpáros közlekedés
Körforgalmú csomópontok fejlődése, kialakításuk
Különböző csomópont-típusok
Vízminőség-védelem I..
14. A KARSZTERÓZIÓ.
Víztelenítések.
Az évi Szegedi Nagyárvíz. Előzmények: - Demográfia ( ) - Tisza szabályozás ( ) Év Lakosságszám.
Előadás másolata:

Hordalékfogók, víznyelők, kiemelt és egyéb vízelvezető szegélyek Közlekedési pályák víztelenítése

Szennyezőanyagok kártételeinek elhárítása A belterületen átfolyó vízfolyás vagy a belterületi állóvíz (befogadó) vízkészletét meg kell óvni a belterületről csapadék által lemosott szennyezőanyag káros hatásaitól. A megóvás részleges módja ülepítő tározó létesítése, rendszeres karbantartása és üzemeltetése. A vízhozamcsökkentő tározót a zápor által lemosott belterületi szennyezőanyag ülepítésére is hasznosítani kell. Az ülepített szennyezőanyagot a lerakódást követően hulladéktárolóba vagy szennyvíztisztó telepre kell szállítani.

Szennyezőanyagok kártételeinek elhárítása A zöld belterületekről lemosott mezőgazdasági tápanyag hasznosítható az ülepítés helyéhez közel eső parkban. A szennyvíz mechanikai tisztításának célja az oldhatatlanul szilárd hallmazállapotú szennyezőanyagok, valamint a víztől eltérő sűrűségű folyadékok kivonása A közterületre hullott mértékadó csapadékvíznek a közműbe kármentes bevezetésére víznyelőket kell létesíteni.

Hordalékfogók Nyílt vízfolyásoknak a csatornahálózatba való bekötés előtt hordalékfogót és a nagyobb úszó tárgyak (faágak vagy egyéb hulladékok) visszatartására gerebet kell építeni, a megfelelő tisztítás és elszállítás lehetőségének biztosításával. A gereb pálcaközeinek mérete a befogadó szelvény legkisebb belméretének egyharmada, de legfeljebb 30 cm legyen. A hordalékfogó négyszögletes, legalább 1,0 m széles és 2,0 m hosszú akna, fenékszintje a nyílt vízfolyás fenékszintje alatt legalább 1,2 m-re legyen. A hordalékfogó fenekén, vályúban elhelyezett szivárgót (zsompot) kell kialakítani és ezt a csatornához csatlakozó, a hordalékfogó után levő aknába kell bekötni.

Hordalékfogók A hordalékfogó keresztszelvényét úgy kell kialakítani, hogy a mértékadó legnagyobb vízhozamnál a középsebesség ne legyen nagyobb, mint a hozzáfolyó csatornaszelvényben, figyelembe véve a leülepedett hordalék okozta szelvényszűkítést. A hordalékfogó műtárgyat hidraulikailag úgy kell méretezni, hogy visszaduzzasztást ne okozzon. A tisztítás megkönnyítésére a hordalékfogó mellé legalább 60 cm széles padkát kell kialakítani. A hordalékfogót, balesetelhárítási okból, legalább 1,25 m magas korláttal kell körülvenni. Változó vízhozamnál egymással párhuzamosan két vagy több hordalékfogó és építhető olyan kialakítással, hogy az egyikből a másikba egy meghatározott vízhozamon felüli rész átbukhassék

Hordalékfogók PURECO/ENVIA® TRP/BOX Markaz

Homokfogók Homokfogók általában bújtatók, átemelők és szennyvíztisztító telepek előtt, a 0,2 mm-nél nagyobb szemcseméretű homok eltávolítására építhetők. A homokfogó tisztításáról és a homok elszállításáról gondoskodni kell. Vízszintes átfolyású homokfogóban az áramlási középsebesség 0,3 m/s körül legyen. Úgy kell kialakítani, hogy a bevezetett víz energiáját megtörje, , káros visszaduzzasztást ne okozzon.

Homokfogó méretének meghatározása Alapegyenlet: Ahol: Ah - Homokfogó vízszintes felülete Qmax - Maximális vízhozam v - ülepedési korrekciós tényező wy - a jellemző szemcse ülepedési sebessége Ahol: Av - Homokfogó keresztmetszeti területe Qmax - Maximális vízhozam v - Homokfogó középsebessége 0,3 m/s

Uszadékfogók Az uszadék eltávolítására az alvízszint alá 15 cm-re lenyúló és a vízszint fölé legalább 20 cm-re kiemelkedő merülő falat kell építeni. A merülő fal előtt összegyűlő uszadék eltávolítására legalább egy heti uszadék mennyiséget befogadó tárolóaknát kell építeni. A tárolóakna tisztításáról és az uszadék elszállításáról gondoskodni kell.

Víznyelők Víznyelőket akkor kell építeni, ha az útburkolatról, vagy rendezett terepről csapadékvizet kell elvezetni Szennyvizet víznyelő révén elvezetni tilos A víznyelők egymástól való távolsága a víznyelő képességűktől és a terep lejtésétől, illetve a csapadékelvezetési igényektől függ általában 30-60 méter. Az utak víztelenítésére szolgáló víznyelőket az útszegély melletti folyókában kell elhelyezni. Útkereszteződésben a víznyelők csak az útszegélyív után, az egyenes szegély mellé helyezhető, lehetőleg a járdán kívüli részén. A víznyelők az útfolyóka mélypontjában legyenek

Víznyelők Belterületen, különösen kerékpáros forgalom esetén az oldalbeömlésű víznyelőt és aknákat előnyben kell részesíteni, melyet a kiemelt járdaszegélyben, vagy a vízvezető szegély mentén kell elhelyezni. Előnye, hogy az aknát nem kell közúti terhelésre méretezni, nincs süllyedés kockázat, komfortosabb elhaladást biztosít a gépjárművek számára. Nem igényel folyamatos javítást, mert megfelelően beépítve nem tud megsüllyedni. Az is kedvező megoldás, ha a víznyelők a forgalmi sávon kívül kerülnek elhelyezésre íves, vagy a lefolyás irányába ferdén elhelyezett szegély megoldással.

Víznyelők A szegélyfolyókák is előnyösen tervezhetők különösen betonkő burkolatokhoz csatlakozóan: kevés üzemeltetési és fenntartási ráfordítás is erősíti az adott helyszíneken való széleskörű alkalmazásukat. A víznyelők elhelyezésénél figyelemmel kell lenni még a tervezett útburkolat geometriai és magassági kialakítására is. Belterületen a zárt csatorna kialakításánál a leendő üzemeltetővel egyeztetve kell a víznyelő típusát meghatározni.

Víznyelők Tájékoztató kapacitás értékek Víznyelők részei: Víznyelőrács-keret és víznyelőrács Víznyelő akna Bekötőcsatorna Rácsok: Anyaga (MSZ-EN 124:1992): lemezgrafitos öntöttvas Gömbgrafitos öntöttvas Acélöntvény

Víznyelők Bűzelzárós víznyelő (Csomiép) Kör keresztmetszetű akna (Leier)

Bűzelzárós víznyelő (Feyer Kft.) Oldalbeömlésű víznyelő (Feyer Kft.)

Vízelvezető szegély Alkalmazási terület: körforgalmak buszöblök akadálymentesítés ACO DRAIN Kerbdrain

Kiemelt- és egyéb vízvezető szegélyek Kiemelt szegélyt általában és elsősorban belterületi vagy belterületi jellegű utak esetében kell tervezni. A kiemelt szegély magassága 6-18 cm között változó, a burkolatszél hullámoztatás függvényében. A kiemelt szegély alkalmazása esetén a vízelvezetés víznyelőkön keresztül történik. Vízvezető szegélyt akkor kell tervezni, ha a külterületi út szélén összegyülekező csapadék eróziós hatása ellen kell intenzíven védekezni. Ez nagy hosszesésű és/vagy, széles, túlemelt burkolatoknál jelentkezik elsősorban, de kis hosszesést (0,3%) kivéve vízérzékeny talajok esetén is kell ilyen védelmet tervezni. Akkor is tervezni kell a szegélyeket, ha egyébként a burkolatra hulló csapadékvíz a rézsűn nem vezethető le. A vízvezető szegély forgalombiztonsági megfontolások miatt általában 6 cm-nél ne legyen magasabb, ekkor még nem kell az oldalakadályt is vizsgálni. Mindig burkolt felülethez csatlakozzon a vízelvezető szegély és megfelelően kialakított alaprétegre (rétegsorra) kerüljön.

Kiemelt- és egyéb vízvezető szegélyek A vízvezető szegély menti visszaduzzasztást ellenőrizni kell. A mértékadó csapadékból számított magasságú szegély mentén elvezetésre szánt víztömeg nem veszélyeztetheti a forgalom biztonságát. A szegélymegnyitások gyakoriságát a fenti szabályok betartásával kell meghatározni. A szegélyek mentén vezetet csapadékvíz surrantókon át távozik a pálya széléről. A szegélyek és a surrantók csatlakozását gondosan kell tervezni. A surrantókat 2-3 m-ként fagyálló monolit betonból készült megtámasztó betontömbbel kell megerősíteni a szétcsúszás megakadályozása céljából. A szegélyek surrantó előtti geometriája tölcsérszerűen vezesse a csapadékvizet a surrantóig. Ennek hossza legalább 1,5 – 2,5 m legyen. Mind a keresztcsatorna, mind a surrantók a talpárokba való csatlakozásánál a talpárok burkolt legyen és az fagyálló betonágyon nyugodjon. Energiatörő elemeket (függőlegesen elhelyezett előregyártott lapburkolat) csak azokon a szakaszokon szabad tervezni, ahol közúti vezetőkorlát is el van helyezve.

Köszönöm a figyelmet!