Üzemi szállítási rendszerek

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Dr. Lévai Zoltán Professor Emeritus
Advertisements

a sebesség mértékegysége
„Esélyteremtés és értékalakulás” Konferencia Megyeháza Kaposvár, 2009
Áramlástani szivattyúk 1.
Erőállóképesség mérése Találjanak teszteket az irodalomban
Utófeszített vasbeton lemez statikai számítása Rajzi rész
Hotel Eger Park Konferenciaközpont október
Volumetrikus szivattyúk
1Objektumorientált elemzés és tervezés – Dinamikus modellezés Gyurkó György Objektumorientált elemzés és tervezés Dinamikus modellezés.
HATÁSFOK-SÚRLÓDÁS-ÁTTÉTEL
VÁLTOZÓ SEBESSÉGŰ ÜZEM
Műveletek logaritmussal
Üzemi szállítási rendszerek
Üzemi szállítási rendszerek
Járművek és Mobilgépek II.
Járművek és Mobilgépek II.
Utófeszített vasbeton lemez statikai számítása Részletes számítás
Nagy Ádám 9.G. Az egyszerű gépek.
© Gács Iván (BME) 1/36 Energia és környezet Szennyezőanyagok légköri terjedése.
Térelemek Kőszegi Irén KÁROLYI MIHÁLY FŐVÁROSI GYAKORLÓ KÉTTANNYELVŰ KÖZGAZDASÁGISZAKKÖZÉPISKOLA
Műszaki ábrázolás alapjai
Tűrések, illesztések Áll: 34 diából.
Átviteles tartók.
VÁLTOZÓ SEBESSÉGŰ ÜZEM
Volumetrikus szivattyúk
SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM
Pázmány - híres perek Pázmány híres perek.
Mérnöki számítások MÁMI_sz1 1.
Mérnöki számítások MÁMI_sz2 1.
Szállítógépek osztályozása
Mérnöki Fizika II előadás
TÖMEGPONT DINAMIKÁJA KÖRMOZGÁS NEWTON TÖRVÉNYEK ENERGIAVISZONYOK
Szerkezeti elemek teherbírásvizsgálata összetett terhelés esetén:
6. Előadás Merevítő rendszerek típusok, szerepük a tervezésben
TÖMEGPONT DINAMIKÁJA KÖRMOZGÁS NEWTON TÖRVÉNYEK ENERGIAVISZONYOK
Darupályák tervezésének alapjai
Üzemi viszonyok (villamos felvonók)
(tömegpontok mozgása)
Ma sok mindenre fény derül! (Optika)
TÖMEGPONT DINAMIKÁJA KÖRMOZGÁS NEWTON TÖRVÉNYEK ENERGIAVISZONYOK
HATÁSFOK-SÚRLÓDÁS-EGYENLETES SEBESSÉGŰ ÜZEM
dr. Szalkai István Pannon Egyetem, Veszprém
szakmérnök hallgatók számára
CSAVARORSÓS EMELŐ TERVEZÉSE
Készítette: Horváth Zoltán (2012)
var q = ( from c in dc.Customers where c.City == "London" where c.City == "London" select c).Including( c => c.Orders ); select c).Including(
7. Házi feladat megoldása
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Elektronikus Eszközök Tanszéke Integrált mikrorendszerek II. MEMS = Micro-Electro-
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Elektronikus Eszközök Tanszéke MIKROELEKTRONIKA, VIEEA306 Integrált mikrorendszerek:
Ideális folyadékok időálló áramlása
ÁRAMLÓ FOLYADÉKOK EGYENSÚLYA
A klinikai transzfúziós tevékenység Ápolás szakmai ellenőrzése
1 Gyarapodó Köztársaság Növekvő gazdaság – csökkenő adók február 2.
MUNKA- ÉS TŰZVÉDELEMI JELEK ÉS JELZÉSEK
Anyagmozgatás Szervizekben 2013
Hő- és Áramlástan Gépei
A dinamika alapjai - Összefoglalás
Üzemi szállítási rendszerek
NAGYGÉPES ESEMÉNYEK KBSZ SZAKMAI NAPOK - REPÜLÉS
Csővezetéki szerelvények csoportosítása funkció szerint
Csővezetéki szerelvények csoportosítása funkció szerint
Anyagmozgató- berendezések I.
Anyagmozgatás Szervizekben 2015
Üzemi szállítási rendszerek
Veszprémi EgyetemGépészeti alapismeretekGéptan TanszékVeszprémi EgyetemGépészeti alapismeretekGéptan Tanszék Hajtások.
HATÁSFOK-SÚRLÓDÁS-ÁTTÉTEL
Anyagmozgatás 2016 III Előadás Emelőgépek elemei Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kar Mechatronikai és Autótechnikai Intézet Pintér Péter.
Rezgések Műszaki fizika alapjai Dr. Giczi Ferenc
a sebesség mértékegysége
Kötél, hajtótárcsa kapcsolat
Előadás másolata:

Üzemi szállítási rendszerek 3. Előadás 2013.09.25.

ZH-k ZH1_Időpont: 6. Oktatási hét, péntek 12:15 –től. ZH2_Időpont: 13. Oktatási hét, péntek 12:15 –től. Hely: ??? Esély: 50 .... 99%  2011.10.24

Vonóelemek hajtása és vezetése 2013.09.25.

Acélsodronykötelek hajtása és vezetése Kötéldobos hajtás: pl. daru emelőmű A kötélvégek a dobon rögzítve vannak  kényszerkapcsolat a dobbal Darukötél NEM madzag!!! Daruhorog NEM kampó!!! G 2013.09.25.

Négykötélágas ikercsigasor 2013.09.25.

Nyolckötélágas ikercsigasor 2013.09.25.

Acélsodronykötelek hajtása és vezetése Hajtótárcsás hajtás: pl. felvonóknál Csak súrlódó erő biztosítja a kötél mozgását  megcsúszhat! 2013.09.25.

Acélsodronykötelek hajtása és vezetése A kötélvezetés ellenállása és hatásfoka Veszteségek oka: Súrlódás van a kötél és a kötélkorong között Kötélkorong forog  csapsúrlódás Kötél belső ellenállása hajlításra 2013.09.25.

Acélsodronykötelek hajtása és vezetése Szabadon forgó kötélkorong Csapsúrlódás 2013.09.25.

Acélsodronykötelek hajtása és vezetése Szabadon forgó kötélkorong Hajlítási ellenállás Összes ellenállás: Ha:  Ha:  Tárcsahatásfok: 2013.09.25.

Acélsodronykötelek hajtása és vezetése Mozgó kötélkorong 2013.09.25.

Acélsodronykötelek hajtása és vezetése Több kötélágas teherfelfüggesztés: 2013.09.25.

Acélsodronykötelek hajtása és vezetése Több kötélágas teherfelfüggesztés: Ha ikercsigasor van beépítve, z –nek a kötélágak számának felét kell behelyettesíteni és G is az összes terhelés fele. pl.: nyolckötélágas ikercsigasor: z=4 és G=fél terhelés A kötelet terhelésre kell méretezni! 2013.09.25.

Acélsodronykötelek hajtása és vezetése Kötéldobos hajtás - kötéldob: Menetszám – (Ikercsigasornál a dob egyik felén a menetszám): ahol a +2 tartalékmenet, a kötélvég kicsúszásának megakadályozására. Palásthossz: Ahol: p= menetemelkedés 2013.09.25.

Kötéldob keresztmetszete 2013.09.25.

Kötélvég bekötés 2013.09.25.

Acélsodronykötelek hajtása és vezetése Súrlódó kötélhajtás méretezése: A megcsúszás határhelyzetében: Ha nem csúszik meg a kötél: Megcsúszás elleni biztonság: β=1,3 – 1,4 2013.09.25.

Acélsodronykötelek hajtása és vezetése Súrlódó kötélhajtás méretezése Az kerületi erő növelésének lehetőségei: növelése – átfogási szög növelése Ha egymásután két hajtótárcsával hajtjuk a kötelet, az átfogási szögek összeadódnak. növelése a hajtótárcsa és a kötél között műanyag, gumi, szövet, vagy fa bevonat a hajtótárcsán ékhatás kihasználása: a kötélre ható súrlódási erő megnő 2013.09.25.

Lehetőségek α növelésére 2013.09.25.

Két Hajtótárcsás elrendezés 2013.09.25.

2013.09.25.

Acélsodronykötelek hajtása és vezetése Súrlódó kötélhajtás méretezése Az kerületi erő növelésének lehetőségei: Ékprofilú horony A kötél változtatja az alakját! Alámetszett horony Ha kopik is, ugyanolyan alakú marad! 2013.09.25.

2013.09.25.

Acélsodronykötelek hajtása és vezetése Súrlódó kötélhajtás méretezése Az kerületi erő növelésének lehetőségei: Feszítő erő növelése Ezzel együtt nő is, ami a kötelet terheli. Gyors megoldásnak ez a jó, de inkább az és növelését kell alkalmazni. 2013.09.25.

Láncok hajtása és vezetése A teheremelő láncot lánckerékkel, vagy láncdióval (kis fogszámú lánckerékkel) hajtjuk. 2013.09.25.

A láncraktár kialakítására példa: A lánc 1-2 méterenként hosszabb csapokkal van szerelve. 2013.09.25.

Láncok hajtása és vezetése A vonólánc vezetésének lehetőségei: vezetékben csúszik, vagy gördül (görgős lánc) helybenmaradó görgők támasztják alá. Láncfeszítés: Kopás, nyúlás kiegyenlítésére túlzott láncbelógás megakadályozására Általában ~180° átfogási szögű lánckeréknél kell elhelyezni. 2013.09.25.

Láncok hajtása és vezetése Láncvezetés ellenállása: Vízszintes lánc: - ha üresen csúszik - ellenállás erő [N] - súrlódási tényező - lánc folyóméter tömege [kg/m] g - nehézségi gyorsulás [m/sec²] l - lánc hossza [m] Emelkedőn haladó lánc: 2013.09.25. Ha lejtőn haladunk, ez az előjel: -

Láncok hajtása és vezetése Láncvezetés ellenállása: Ha a lánc gördül, μ helyett -t kell használni. Ahol: f – gördülési ellenállás karja [mm] /f=0.5 – 1mm/ μ – csapsúrlódási tényező d – láncgörgő csapjának átmérője D – láncgörgő átmérője Vonólánc ellenállása irányváltoztatásnál: mint a szabadon forgó kötélkorong 2013.09.25.

Láncok hajtása és vezetése Íves szakasz ellenállása: A lánc csúszik egy íves pályán ha gördül a lánc, ugyanez helyett -vel. 2013.09.25.

Láncok hajtása és vezetése Vonólánc hajtása: A vonóláncnak nagy az osztása, jellemzően t = 200 – 400mm. Nagy fogszám esetén lehetetlenül nagy lenne a hajtó lánckerék átmérője. Ezért z = 3 – 8 is lehet. A lánc sebessége változik, és között, + még oldalirányban ostorozó mozgást is végez, u amplitúdóval. Mindez a láncnak dinamikus terhelést ad. A lánccal hajtott szállítógépek mindig rángatva járnak. 2013.09.25.

Láncok hajtása és vezetése 2013.09.25.

Csavaros – Nyomottrugós – Súlyfeszítés Feszítési módok Csavaros – Nyomottrugós – Súlyfeszítés 2013.09.25.

Láncok hajtása és vezetése Szállítószalag hevederének teljes ellenállása: A heveder mozgatásának ellenállását vízszintes, vagy emelkedő pályaszakaszon ugyanúgy számítjuk, mint a láncokét. A végdobon az ellenállás számítása megegyezik a szabadon forgó kötélkorongéval. 2013.09.25.

Vonóerő - diagram 2013.09.25.

Vonóerő - diagram A vonóerő – diagramban a hevederrel párhuzamosan rajzolt, nem sraffozott terület az előfeszítés hatását mutatja. Emelkedő szállítószalagnál a heveder önsúly által okozott terhelés annál nagyobb, minél feljebb lévő keresztmetszetet vizsgálunk (nagyobb, a tőle lefelé eső hevederszakasz súlya) – ezt mutatja a hevederre merőlegesen sraffozott terület. A felső dobról, a hajtódobról lefutó ágban a vontatási ellenállás csak kis mértékben növekszik lefelé haladva, mert itt csak a heveder önsúlya terhel. Az A – B szakaszon a heveder önsúly és a szállított anyag súlya is terhel, itt nagyobb az ellenállás (ferdén sraffozott terület). A hajtásnál, a B pont után a vonóerő lecsökken. 2013.09.25.