Dr. Kollár Gábor vezető auditor Det Norske Veritas Magyarország

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Laboratóriumi munka szerepe a minőségbiztosításban
Advertisements

PTE PMMK ÉPÍTÉSKIVITELEZÉSI ÉS MÉRNÖKI MENEDZSMENT TANSZÉK MINŐSÉGMENEDZSMENT 4. ELŐADÁS.
1. Előadás Dr. Szvitacs István
ENERGIAIRÁNYÍTÁSI SZABVÁNYOK
MINŐSÉGMENEDZSMENT 5. előadás PTE PMMK MÉRNÖKI MENEDZSMENT TANSZÉK 2011.
Validálás & verifikálás
MinőségIrányítási Rendszer (MIR)
Minőségmenedzsment 4. előadás
Minőségmenedzsment 5. előadás
Minőségmenedzsment 6. előadás
MinőségIrányítási Rendszer (MIR) elektronikus dokumentációjához
Minőségirányítás a felsőoktatásban
ISO 9000 : 2000.
HACCP-előírások, alapvető higiéniai követelmények a vendéglátó üzletekben. Szoboszlai Gyula.
MINŐSÉGMENEDZSMENT Értékteremtő folyamatok menedzsmentje - IX. előadás
HACCP az élelmiszer-higiéniában
Előnyök és alkalmazási területek
A KÖZPONT MINŐSÉGBIZTOSÍTÁSA. Szabvány Ismétlődő műszaki, gazdasági és más feladatok optimális megoldásának MINTÁJA.
Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
INFORMATIKA E-management E-business E-gyártás. Információ alapú gazdálkodás E-management E-business E-gyártás – E-minőségirányítás.
Szoftverminőség biztosítása A minőségirányítási kézikönyv
A Mezőgazdaságtudományi Kar minőségbiztosítási rendszere
Az MSZ EN ISO 9001:2009 szabvány változásai
Minőségmenedzsment 3. előadás
Környezetközpontú irányítása rendszerek MSZ14001.
7. hét: Az EN ISO 14001:2005 KIR szabvány
HEFOP hét: az ISO 9001:2008-es szabványnak megfelelő minőségirányítási rendszer II. rész A diákhoz itt kellene beszúrni a tanári magyarázatokat.
9. hét: A munkahelyi egészségvédelem és
3. hét: az ISO 9001:2008-es szabványnak megfelelő
MINŐSÉGMENEDZSMENT ALAPJAI I. félév.
Élelmiszerbiztonság a kereskedelemben.
MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI RENDSZEREK (ISO, TQM, HACCP)
A MÁV-TRAKCIÓ Zrt. minőségirányítási rendszere
MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI OKTATÁS Anda Tivadar, minőségügyi szakértő
Az ISO 9001 szabvány módosításai (ISO 9001:2008)
1 Hogyan tovább minőségügy? XIV. Magyar Minőség Hét november 07.
IRÁNYÍTÁSI RENDSZEREK TANÚSÍTÁSÁNAK TAPASZTALATAI
ÜZLETI STRATÉGIÁTÓL A MINŐSÉGTERVEZÉSIG
Az ISO 9001 szabvány szerepe a felszámolói tevékenységben.
HARSÁNYI JÁNOS FŐISKOLA BUDAPEST
MSZ EN ISO 9001: 2009.
Készítette: Szirmai István
ELEKTRONIKUS DOKUMENTÁCIÓ KEZELÉS A MINŐSÉGBIZTOSÍTÁSBAN ELEKTRONIKUS DOKUMENTÁCIÓ KEZELÉS A MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSBAN A MINŐSÉG egy termék vagy szolgáltatás.
Minőségbiztosítási ismeretek
VÁLTOZÁSOK AZ ISO 9001 SZABVÁNYBAN 2015.
2003. A környezeti helyzetfelméréstől a környezetirányítási rendszer auditálásáig Dr. Szegh Imre.
Az új minőségirányítási rendszer bevezetése
Környezeti elemek védelme II. Talajvédelem KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek.
1 Minőségbiztosítási felülvizsgáló és tanúsító T.Ó.T.SZ. Oktatató és Szolgáltató Iroda Pécs 9001/2000.
Az ISO 9001:2008 MinőségIrányítási Rendszer (MIR) dokumentumai A dokumentáció lehet bármilyen alakú vagy típusú adathordozón.
Milyen lesz a csoportos feladat és a diger? 1.Egy “cég” kitalálása 3-4 tevékenységgel, 4-10 munkatárssal. MKEljárás-utasítások HTMLForm 2.A MK és az Eljárás-utasítások.
ELEKTRONIKUS DOKUMENTÁCIÓ KEZELÉS A MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSBAN
ISO 9000:2000 A minőségügy rendszerének új
MinőségIrányítási Rendszer (MIR) elektronikus dokumentációjához
Mit láthatunk a honlapon? Az előző ISO 9001 szabvány szerint kiadott tanúsítványok (várhatóan) az új ISO 9001 szabvány kiadását követő 24 hónapig.
CEN – Comité Européen de Normalisation Nemzetközi Szabványügyi Bizottság Management Cenrte: rue de Stassart, 36 B-1050 Brussels EN ISO 9001: 2000 helyett.
ELEKTRONIKUS DOKUMENTÁCIÓ KEZELÉS A MINŐSÉGBIZTOSÍTÁSBAN ELEKTRONIKUS DOKUMENTÁCIÓ KEZELÉS A MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSBAN A MINŐSÉG egy termék vagy szolgáltatás.
PTE PMMIK ÉPÍTÉSKIVITELEZÉSI ÉS MÉRNÖKI MENEDZSMENT TANSZÉK MINŐSÉGMENEDZSMENT 5. ELŐADÁS.
1 Az MSZ EN ISO 9001:2001-es szabvány felépítése és követelményei.
A zöld közbeszerzés lépései Kovács László, beszerzési igazgató, az „Év Beszerzési Menedzsere” 2012-ben.
BERENCSI Vezetési Tanácsadó és Szolgáltató Iroda – avagy, a Rendszer- és Terméktanúsítás kapcsolata BERENCSI BENCE ügyvezető, tanácsadó TERMÉK-
ELEKTRONIKUS DOKUMENTÁCIÓ KEZELÉS A MINŐSÉGBIZTOSÍTÁSBAN ELEKTRONIKUS DOKUMENTÁCIÓ KEZELÉS A MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSBAN A MINŐSÉG egy termék vagy szolgáltatás.
A MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI RENDSZERT TÁMOGATÓ SZOFTVEREK FELADATAI Adatbázisok Word dokumentumok PDF dokumentumok HTML dokumentumok Szövegszerkesztés Szövegszerkesztés.
Minőségirányítás és Akkreditáció Bőhm Zoltán Budapest,
BS es Információ Biztonsági Irányítási Rendszer bevezetési és üzemeltetési tapasztalatai Potóczky András Pénzjegynyomda Rt., számítástechnikai.
Az ISO 9001 jelenlegi helyzete
ELEKTRONIKUS DOKUMENTÁCIÓ KEZELÉS A MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSBAN
3. hét: az ISO 9001:2008-es szabványnak megfelelő
ELEKTRONIKUS DOKUMENTÁCIÓ KEZELÉS A MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSBAN
ELEKTRONIKUS DOKUMENTÁCIÓ KEZELÉS A MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSBAN
Előadás másolata:

Dr. Kollár Gábor vezető auditor Det Norske Veritas Magyarország MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI és ÉLELMISZERBIZTONSÁGI rendszerek Dr. Kollár Gábor vezető auditor Det Norske Veritas Magyarország

Auditált rendszerek = Agrár-Élelmiszer szervezet = Oktató szervezet É

Különbségek, tapasztalatok, problémák Különböző rendszerek: ISO 9001 (Minőségirányítási Rendszer: MIR) ISO 14001 (Környezetirányítási Rendszer: KIR) HACCP (Élelmiszerbiztonsági Rendszer) BRC IFS EUREPGAP ISO 22000 (Integrált MIR + HACCP) Alap: HACCP + nyomonkövethetőség, MIR + KIR elemek Különbségek, tapasztalatok, problémák

ISO 9001 Minőségirányítási rendszer (MIR) A minőségirányítás követelményei A MIR dokumentálása (MK, előíró dokumentumok, feljegyzések) A vezetőség felelősségei (A minőség iránti elkötelezettség, minőségpolitika, minőségtervezés, felelősségi körök - képviselet, kapcsolattartás, vezetőségi átvizsgálás) Erőforrás gazdálkodás (HR, technika – infrastruktura - munkakörnyezet, FR) A termék előállítása - főfolyamat (vevői igények - saját lehetőségek, termék tervezés, beszerzés, termelés, mérőeszközök kezelése) Mérés-elemzés-fejlesztés (Vevői megelégedettség, belső audit, NMF kezelése, adatelemzés, fejlesztés – helyesbítés - megelőzés)

ISO 14001 Környezetirányítási rendszer (KIR) A környezetirányítás követelményei A szennyezések megelőzése környezet érzékeny irányítással, mely a környezet és a tevékenységeink módszeres megismerésén alapszik. Önmagában nem dokumentációs rendszer, de a kockázatelemzések, a tennivalók és az egész szerkezet hasonló a MIR-hez. Célszerű együttesen működtetni, dokumentálni.

Élelmiszerbiztonsági rendszer (HACCP) Az élelmiszerbiztonság követelményei Megelőzésen alapuló módszer, amely alkalmas az élelmiszer termelés során a potenciális veszélyek azonosítására, a fellépő veszélyek elhárítására. A HACCP szabályozó rendszer segítség az élelmiszer biztonságos gyártásához. Célszerű a MIR-rel együttesen működtetni, dokumentálni.

British Retail Consortium (BRC) A brit élelmiszer-kiskereskedők élelmiszerbiztonsági követelményrendszere a termelők-beszállítók számára HACCP MIR Az előállítás körülményei (hely, szervezés, környezet) A termék ellenőrzése (fejlesztés, csomagolás, idegen anyag vizsgálata, NMF termék) A folyamat ellenőrzése (mennyiségi ell. eszközök érvényesítése) Személyi higiénia, egészség, képzettség A szabvány több pontban egyezik a HACCP-vel és a MIR-rel.

International Food Standard (IFS) A német Hauptverband des Deutschen Einzelhandels e.V. és a francia Federation des enterprises du Commerce et de la Distribution szabványa A Nemzetközi Élelmiszer Szabvány követelményei HACCP MIR Vezetés Erőforrások Termelés Mérés, elemzés, fejlesztés A szabvány HACCP-n alapul és 90%-ban egyezik a BRC-val valamint az ISO 9001-gyel.

A Jó Mezőgazdasági Gyakorlat követelményei a HACCP, a MIR és az egyéb előírások (beleértve a nyomonkövethetőséget) betartásával. EUREPGAP HACCP Munkásvédelem Környezetvédelem Állatvédelem (jólét) A szabvány a HACCP-n alapul, figyelembe veszi a KIR előírások jelentős részét és tartalmaz MIR elemeket.

A szabvány a MIR és a HACCP integrált rendszere. ISO 22000 Élelmiszerbiztonsági irányítási rendszerek (ÉBIR) Az élelmiszerláncban részt vevő szervezetekre vonatkozó követelmények. Az ÉBIR dokumentálása (MK, előíró dokumentumok, feljegyzések) A vezetőség felelősségei (A minőség iránti elkötelezettség, minőségpolitika, minőségtervezés, felelősségi körök - képviselet, kapcsolattartás, váratlan események, vezetőségi átvizsgálás) Erőforrás gazdálkodás (HR, technika-infrastruktura-munkakörnyezet, FR) A termék előállítása-főfolyamat (HACCP, vevői igények-saját lehetőségek, termék tervezés, beszerzés, termelés, mérőeszközök kezelése) Mérés-elemzés-fejlesztés (Vevői megelégedettség, belső audit, NMF kezelése, adatelemzés, az ÉBIR igazolása-verifikálás, az intézkedések érvényesítése-validálása, fejlesztés-helyesbítés-megelőzés). A szabvány a MIR és a HACCP integrált rendszere. Még nincs bevezetve.

AUDIT TAPASZTALATOK - 1 Pozitívumok A külső és belső rend javulása Jobb munkakultúra A fiataloknál jobb dokumentációs készség Kevesebb veszteség (információban, üzletben, készletben, karbantartásban) Jobb üzleti lehetőségek (esetenként)

AUDIT TAPASZTALATOK - 2 Negatívumok Nincs egyértelmű jövőkép Távolságtartás a sok dokumentáció miatt Gyengeségek a rendszerszemléletben Nem testre szabott dokumentáció (túl- és alulszabályozás) Gyenge informatikai ellátottság, ismeretek Rossz naprakészség

ÖSSZEGZÉS: MEGÉRI ! !