GNSS elmélete és felhasználása Fázismérések lineáris kombinációi. A ciklustöbbértelműség feloldása.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Készítette: Kosztyán Zsolt Tibor
Advertisements

Összetett kísérleti tervek és kiértékelésük:
Lineáris egyenletrendszerek megoldása Gauss elimináció, Cramer-szabály Dr. Kovács Sándor DE GVK Gazdaságelemzési és Statiszikai Tanszék.
Készítette: Kosztyán Zsolt Tibor
Nevezetes algoritmusok
Irracionális egyenletek
Adatelemzés számítógéppel
A Hozzárendelési feladat megoldása Magyar-módszerrel
MI 2003/9 - 1 Alakfelismerés alapproblémája: adott objektumok egy halmaza, továbbá osztályok (kategóriák) egy halmaza. Feladatunk: az objektumokat - valamilyen.
MI 2003/ A következőkben más megközelítés: nem közvetlenül az eloszlásokból indulunk ki, hanem a diszkriminancia függvényeket keressük. Legegyszerűbb:
Elemi bázistranszformáció
Számítógépes algebrai problémák a geodéziában
GNSS elmélete és felhasználása A helymeghatározás matematikai megoldása. A kiegyenlített koordináták transzformálása.
Globális helymeghatározás
GPS az építőmérnöki gyakorlatban
GNSS elmélete és felhasználása
Globális helymeghatározás Zárthelyi dolgozat Relatív helymeghatározás fázisméréssel.
Dr. Takács Bence, adjunktus
Illés Tibor – Hálózati folyamok
Regresszió számítás Mérnöki létesítmények ellenőrzése, terveknek megfelelése Geodéziai mérések – pontok helyzete, pontszerű információ Lineáris regresszió.
Euklidészi gyűrűk Definíció.
Főkomponensanalízis Többváltozós elemzések esetében gyakran jelent problémát a vizsgált változók korreláltsága. A főkomponenselemzés segítségével a változók.
Dr. Szalka Éva, Ph.D.1 Statisztika II. VII.. Dr. Szalka Éva, Ph.D.2 Mintavétel Mintavétel célja: következtetést levonni a –sokaságra vonatkozóan Mintavétel.
Lineáris programozás Modellalkotás Grafikus megoldás Feladattípusok
OPERÁCIÓKUTATÁS Kalmár János, 2011 Tartalom Több lineáris célfüggvényes LP Tiszta egészértékű LP.
OPERÁCIÓKUTATÁS Kalmár János, 2012 Tartalom A nulla-egy LP megoldása Hátizsák feladat.
Előadó: Prof. Dr. Besenyei Lajos
III. előadás.
Lineáris algebra Mátrixok, determinánsok, lineáris egyenletrendszerek
„Országos” feladat. Feladat: Egy tetszőleges, színes országokat tartalmazó térképen akar eljutni egy kommandós csapat egy országból egy másikba. Viszont.
Lineáris transzformáció sajátértékei és sajátvektorai
MATEMATIKA ÉS INFORMATIKA I.
Kovarianciaanalízis Tételezzük fel, hogy a kvalitatív tényező(k) hatásának azonosítása után megmaradó szóródás egy részének eredete ismert, és nem lehet,
Lineáris programozás Definíció: Olyan matematikai programozási feladatot nevezünk lineáris programozási feladatnak, amelyekben az L halmazt meghatározó.
Az F-próba szignifikáns
Készítette: Gergó Márton Konzulens: Engedy István 2009/2010 tavasz.
2006. március 3. Három négyzet oldalai különböző prím- számok. A két kisebb négyzet kerületének ösz- szege egyenlő a legnagyobb négyzet kerületé- vel;
Idősor elemzés Idősor : időben ekvidisztáns elemekből álló sorozat
GNSS elmélete és felhasználása A helymeghatározás matematikai modelljei: fázismérésen alapuló relatív helymeghatározás különbségképzéssel.
GNSS elmélete és felhasználása A helymeghatározás matematikai modelljei: a kódméréses abszolút és a differenciális helymeghatározás.
Takács B: Korszerű adatnyerési eljárások III. – Kataszteri szakmérnöki képzés BME Általános- és Felsőgeodézia Tanszék Kataszteri szakmérnöki képzés Korszerű.
GPS az építőmérnöki gyakorlatban Transzformáció. Térbeli hasonlósági transzformáció.
Adatbányászati módszerek a térinformatikában
Alapsokaság (populáció)
Lineáris regresszió.
Két kvantitatív változó kapcsolatának vizsgálata
GNSS.
6. tétel: Geodéziai mérőeszközök és mérőműszerek
Lineáris algebra.
1 Vektorok, mátrixok.
Kruskal-algoritmus.
Mesterséges Intelligencia 1. Eddig a környezet teljesen megfigyelhető és determinisztikus volt, az ágens tisztában volt minden cselekvésének következményével.
Feladatok (értékadás)
Valószínűségszámítás II.
Többdimenziós valószínűségi eloszlások
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdaságtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Bevezetés a méréskiértékelésbe (BMETE80ME19) 2014/
Bevezetés a méréskiértékelésbe (BMETE80ME19)
MI 2003/8 - 1 Alakfelismerés alapproblémája: adott objektumok egy halmaza, továbbá osztályok (kategóriák) egy halmaza. Feladatunk: az objektumokat - valamilyen.
Készítette: Mátyás István agrár mérnöktanár szakos hallgató,
Bevezetés a méréskiértékelésbe (BMETE80ME19) 2014/
Hibaszámítás Gräff József 2014 MechatrSzim.
Nagy Szilvia 2. Lineáris blokk-kódok II.
Adalékok egy véges összegzési feladathoz
1/19 Hogyan tájékozódnak a robotok? Koczka Levente Eötvös Collegium.
Számok világa.
Szerkezetek Dinamikája
Műholdas helymeghatározás 5. előadás
Műholdas helymeghatározás 6. előadás
Lineáris egyenletrendszerek megoldása Gauss elimináció, Cramer-szabály Dr. Kovács Sándor DE GVK Gazdaságelemzési és Statiszikai Tanszék.
Előadás másolata:

GNSS elmélete és felhasználása Fázismérések lineáris kombinációi. A ciklustöbbértelműség feloldása.

Lineáris kombinációk A két vivőfázissal mért fázistávolságok kombinálásával mesterséges frekvenciákat állíthatunk elő. Cél: a frekvenciától függő mérési hibák csökkentése / kiejtése. Probléma: A hibaforrások tovaterjednek a lineáris kombinációkra, így akár zajosabb mérésekhez is juthatunk. Lineáris kombinációk általános alakja: Első közelítésben n és m egész számok, de akár lehetnek valós számok is.

Lineáris kombinációk hullámhossza A tetszőleges n,m lineáris kombináció hullámhossza:

Az ionoszféra hatása tetszőleges lineáris kombinációra: Az ionoszféra hatása a lineáris kombinációkra Bevezetve az ionoszferikus skálatényezőt (ami az f1 frekvencián és a kombinált frekvenciákon végzett észlelésekre kifejtett ionoszféra-hatások aránya: Végtelen sok ionoszféra mentes kombináció lehetséges

A mérési zaj a lineáris kombinációkra Levezetés nélkül: Kiinduló adatok:

A Wide lane lineáris kombináció (L5) n=1, m=-1 Magas zajszint! Ciklustöbbértelműség feloldása!

A narrow lane lineáris kombináció n=1, m=1 Alacsony zajszint! Legpontosabb eredmény!

Ionoszféra-mentes lineáris kombináció (L3) Vegyük a két frekvencián mért fázistávolságokat, majd kombináljuk őket az alábbi módon: Ekkor az ionoszféra hatása kiesik, hiszen 2,55 -1,55

Ionoszféra-mentes lineáris kombináció (L3) Magas zajszint! Ionoszféra hatása kiesik! A magas zajszint miatt 10km alatt célszerű L1 frekvenciát feldolgozni.

Egy további ionoszféra mentes lineáris kombináció Minden ionoszféra mentes lineáris kombinációra!

A ciklustöbbértelműség feloldásának menete Problémák: 1.a műholdak, a vevők hardverkésései, órahibái miatt a fázismérések esetében a ciklustöbbértelműség nem egész szám; 2.A fent említett hibahatásokat nem ismerjük, de különbségképzéssel ki tudjuk küszöbölni; 3.Ezt követően felhasználhatjuk a kettős különbségek közvetítő egyenleteit a ciklustöbbértelműségek (és a koordináták) megoldására; 4.Ha meghatároztuk a ciklustöbbértelműség értékeit (L1, L2), akkor ezeket felhasználva a ciklustöbbértelműségeket az egész számok halmazán kell megkeresnünk. Ezt hívják ciklustöbbértelműség feloldásnak. 5.Erre számos technika áll rendelkezésre, közös bennük, hogy valamiféle keresési/optimalizálási eljáráson alapulnak.

A ciklustöbbértelműség feloldásának menete Nézzünk egy példát, írjuk fel a wide-lane lineáris kombinációk kettős különbségét: Ionoszféra hatását modellezni kell! A Wide-lane ciklustöbbértelműségek megoldhatóak (jó a priori koordináták). Pl. hármas különbségek megoldásából

A ciklustöbbértelműség feloldásának menete A wide-lane ciklustöbbértelműségek feloldása egész számként, majd az ionoszféra mentes lineáris kombináció megoldása (ismét jó előzetes koordinátákkal): Itt is a kettős különbségeket felhasználva kiejthető a vevő és a műhold órahiba, és a pályahiba is, valamint az ionoszféra. Mivel N WL már ismert az előbbiekből, N L1 meghatározható. A kiegyenlítésből kapott előzetes értékek alapján az N L1 ciklustöbbértelműséget fel tudjuk oldani egész számként. N L1 és N WL ismeretében az N L2 már számítható.

A ciklustöbbértelműség feloldásának módszerei Hogyan oldhatjuk fel a ciklustöbbértelműséget egész számként? Kiinduló értékek pl. legkisebb négyzetek módszerével végrehajtott kiegyenlítésből, majd az így kapott információkból meghatározható(?) az egész számú ciklustöbbértelműség. Módszerek: - kerekítés; - keresés; - szigma; - és még számos egyéb módszer (pl. LAMBDA, FARA, stb.)

Kerekítés Ez a leggyengébb módszer, általában nem is használják. A lényege, hogy a valós számként meghatározott ciklustöbbértelműségeket egyszerűen a legközelebbi egész számra kerekítjük. Problémák: - A mérésekben található hibák torzíthatják a becsléseket; - Figyelmen kívül hagyjuk a kiegyenlítésből származó kovariancia-információkat.

Keresés Legyen p a kiegyenlítésből származó (valós) ciklustöbbértelműségek értéke: Legyen Q a kiegyenlítésből származó kofaktor mátrix, és az a posteriori varianciafaktor Számítsuk ki egy tetszőleg ciklustöbbértelműség középhibájá, illetve két ciklustöbbértelműség különbsége középhibáját:

Keresés A középhibák ismeretében alkossunk egy adott konfidenciaszinthez tartozó Student-eloszlás alapján egy konfidenciaintervallumot: Állítsuk elő az egész számokat tartalmazó ciklustöbbértelműség vektorokat, amelyek minden olyan lehetséges kombinációt tartalmaznak, amelyek kielégítik a fenti egyenleteket: A különböző vektorokat felhasználva, újra elvégezzük a kiegyenlítést (most már a vektorokban található egész értékekkel, mint rögzített értékekkel).

Keresés Ezáltal minden egyes vektorhoz előáll a kiegyenlítést jellemző középhiba, vagy variancia: Az a ciklustöbbértelműség vektor lesz az elfogadott megoldás, amely a legkisebb középhibát adja, hacsak: - A középhiba nagyságrendekkel nagyobb, mint az a priori érték, vagy valamilyen referencia érték; - van még legalább egy olyan p vektor, amelyre a kapott  értékek közel azonosak. Referencia varianciaRatio Vagy az összes ciklustöbbértelműséget feloldja, vagy egyiket sem!

Szigma módszer Legyen p a kiegyenlítésből származó (valós) ciklustöbbértelműségek értéke: Legyen Q a kiegyenlítésből származó kofaktor mátrix, és az a posteriori varianciafaktor Számítsuk ki egy tetszőleg ciklustöbbértelműség középhibájá, illetve két ciklustöbbértelműség különbsége középhibáját: Tegyük sorrendbe az összes ciklustöbbértelműséget saját középhibájuk szerint (növekvő sorrend).

Szigma módszer Egy iterációs lépésben maximálisan Nmax ciklustöbbértelműséget oldunk fel oly módon, hogy a ciklustöbbértelműség értékét a legközelebbi egész számra kerekítjük, amennyiben: - a ciklustöbbértelműség középhibája kisebb, mint egy előre meghatározott határérték; - a megfelelő konfidenciaszinthez tartozó konfidenciaintervallumba (lásd a keresés módszernél) pontosan egyetlen egész szám található. Az iterációs lépések addig folytatódnak, míg: - Minden ciklustöbbértelműséget sikerült feloldani; - az utolsó iterációs lépésben már egyetlen ciklustöbbértelműséget sem sikerült feloldani. Nem kell, hogy minden ciklustöbbértelműség fel legyen oldva!

Köszönöm a figyelmet!