Technológiai szennyvizek ártalmatlanítására tervezett égetőmű.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A veszélyes anyagokkal kapcsolatos súlyos balesetek elleni védekezés szabályai (Seveso II.) - polgármesterek felkészítése Lakossági tájékoztatás A lakosság.
Advertisements

MAGYAR SZABVÁNYÜGYI TESTÜLET
Hulladékudvar hatása a pápai gyűjtőkörzet hulladékgazdálkodási helyzetére Készítette: Kanozsai Gábor 2013.
Matrix-modul (konténer) biogáz üzemek
Levegővédelmi jogszabályi előírások alkalmazása a megújuló energiaforrás engedélyezése során, különös tekintettel a biogáz-, biofermentáló üzemekre és.
Környezetvédelmi ipar és hulladékgazdálkodás Magyarországon
Társasházi Közös Képviselők Klubja – Csepel ( )
Az E-hulladék Csapatnév: Ökomanók.
Levegőtisztaság-védelem 9. előadás
10. Tétel Sikeresen működő üzletét az igényeknek megfelelően bővíteni szeretné. Ehhez szüksége van egy üzleti terv elkészítésére. Foglalja össze, hogy.
A hulladéktörvény hatása a pályázati forrásokból megvalósult hulladékgazdálkodási projektekre április Köztisztasági Egyesülés.
PTE PMMK Környezetmérnöki Szak (BSC)
A rákospalotai hulladékhasznosító mű
© Michel Roggo / WWF-Canon 1 Vállalati autóflották környezettudatos használata Benkő Dániel WWF Magyarország október 17. Zöld flotta program.
A környezetirányítás jogszabályi háttere
Zalaegerszeg december 13.
© Gács Iván (BME) 1/15 Energia és környezet Kéndioxid és kéntrioxid kibocsátás, csökkentésének lehetőségei.
1 Hűtőközeg, hűtőberendezés ártalmatlanítás A kötelezettek teljesítési fegyelme KvVM workshop Zoltán Attila.
Tisztelettel köszöntjük megbízotti hálózatának tagjait!
BAKS KÖZSÉG SZENNYVÍZCSATORNÁZÁSA ÉS SZENNYVÍZTISZTÍTÁSA
Állam munkavédelmi feladatai
Továbbfeldolgozási eljárások és technológiák
Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc.
KÖRNYEZETVÉDELEM VÍZVÉDELEM.
Levegőtisztaság-védelem 5. előadás
Levegőtisztaság-védelem 9. előadás
Levegőtisztaság-védelem 10. előadás Engedélyezési eljárások, eljáró hatóságok, eljárások menete, engedélykérelmek tartalmi követelményei.
Levegőtisztaság-védelem 1. előadás
Levegőtisztaság-védelem 10. előadás Engedélyezési eljárások, eljáró hatóságok, eljárások menete, engedélykérelmek tartalmi követelményei.
Levegőtisztaság-védelem 1. előadás
Az ivóvíz élvezeti értékét és a mosáshoz használt víz hatékonyságát részben az ivóvíz keménysége, vagyis CaO (kalcium-oxid) aránya határozza neg. A vízkeménységi.
Mi is az igazi cél? Különféle díjak a megelőzés szolgálatában Szilágyi László civil munkacsoport Termékdíjas workshop január 21.
Biogáz berendezések fontossága az energiaellátásban
A szelektív gyűjtés helyzete, eredményei Kommunikációs kihívások
Veszélyes üzemek kritikus infrastruktúra védelmi aspektusai
Változások a hazai zaj- és rezgésvédelmi védelmi szabályozásban
Bemutatkozás Ágosrton Csaba1 – Béres András2
© Gács Iván (BME) 1/16 Energia és környezet Kéndioxid kibocsátás és csökkentésének lehetősége.
Atomerőmű Tervezet Herkulesfalva október 1. Gamma Atomerőmű-építő Zrt.
Kovács József elnökhelyettes Településszolgáltatási Egyesület Hajdúszoboszló, október 13.
Szükséges Eszközök: gázfejlesztő főzőpoharak fecskendők Anyagok:
1 / 14 MAVESZ, június 7. Intermedier – nem izolált, izolált, szállított definíciója; Az intermedierekre vonatkozó speciális követelmények Sógor András.
Magyar jogszabály évi XLIII. törvény a hulladékgazdálkodásról Forrás:
Környezetvédelmi pályázatok a GOP-ban PÁTOSZ workshop április 21. Kovalszky Dóra, NFÜ GOP IH.
Levegőtisztaság védelme
TETT KUTATÁS NOGUCHI & PETERS CENTRAL-EUROPE COMMUNICATIONS INC.
Szennyvíztelepi döbbenet
A felszíni vizek védelmének új szabályozása Botond György vezető főtanácsos Környezetvédelmi Minisztérium Környezeti Elemek Védelmének Főosztálya.
Kellenek-e hulladéklerakók Magyarországon?
A Duna partján történt események röviden! Pillman Nikolett Schäffer Ivett.
Előadó: Bellovicz Gyula igazságügyi szakértő
Áttekintés a magyar hulladékgazdálkodásról Dr. Hornyák Margit
AZ ÁNTSZ HATÓSÁGI FELADATMEGOSZTÁSÁNAK ÉS MŰKÖDÉSI RENDSZERÉNEK VÁLTOZÁSAI
A veszélyes hulladékok kezelésének általános szabályai
Tájékoztató A hígtrágya kijuttatásával és tápanyagként történő hasznosításával kapcsolatos talajvédelmi előírások betartásáról és az adatszolgáltatási.
Fenntartható fejlődés a vegyiparban Körtvélyessy Gyula Főtitkár, Magyar Kémikusok Egyesülete.
Levegőminőség-védelem – hazai helyzet. Legfőbb szennyezőforrások Közlekedés (> 50%) Energia szektor ( 30%) Ipar (20%)
Központi Szennyvíztisztító Telep
hatásterület lehatárolása az IMMI 2011 szoftver segítségével
Levegőtisztaság- védelem 11. Hulladéklerakók okozta légszennyezés.
Szabályozási módszerek Bándi Gyula. A módszertanok rendje Szektorális vagy integrált  az aktuális jogszabály  A jog és állam A környezethasználat beavatkozásaelfogadható.
kockázat risk Risiko Риск
Tüzeléstechnika A keletkezett füstgáz
Atomenergia kilátások Kovács Pál OECD Nuclear Energy Agency OECD Nuclear Energy Agency.
TÁMOP /1-2F Méréstechnika gyakorlat II/14. évfolyam A környezetterhelés következményei.
TÁMOP /1-2F Környezetvédelmi gyakorlatok 11. évfolyam Környezeti hatástanulmány készítése egy gyakorlati példán keresztül Fürchtné Mayer.
A Paksi Atomerőmű üzemidő hosszabbítása Lenkei István Műszaki főszakértő A műszaki-vezérigazgató helyettes tanácsadója Energiapolitika 2000 Társulat Energiapolitikai.
Lobbanáspontok Definíció : – A lobbanáspont az a legalacsonyabb hőmérséklet, 760 mm Hg nyomásra korrigálva, amelyen gyújtóforrás alkalmazása az anyagminta.
Hulladékvizek veszélyei – lehetséges katasztrófa helyzetek
Előadás másolata:

Technológiai szennyvizek ártalmatlanítására tervezett égetőmű

©2008 Deloitte A jelenlegi helyzet 2 Háromféle, kezelést igénylő anyag keletkezeik: –Szennyvízkeverék, –vizes folyékony hulladék, –oldószer hulladék Jelenleg: közúton külső ártalmatlanító művekbe szállítás –a technológiai szennyvizek km-re, –az oldószeres hulladékok – km-re

©2008 Deloitte A kitűzött feladat 3 Terv: a saját telephelyen saját veszélyes hulladék égető mű létesítése, Feladat: a tervezett tevékenység engedélyezhetőségének, megvalósíthatóságának vizsgálata. Vizsgálati szempontok: releváns jogszabályok (pl.: 314/2006, 3/2002) elemzése, területrendezési (helyi önkormányzati) szempontok értékelése várható lakossági fogadtatás vizsgálata

©2008 Deloitte A legfontosabb tudnivalók I. Szennyvízkeverék Jelenleg: Az „A”üzemben keletkező cianidos tömény szennyvíz, melyhez egyéb gyártásokból származó, csatornába nem engedhető tömény szennyvíz járul. Ezt a szennyvízkeveréket jelenleg 130 km-re egy működő szennyvíztisztítóba szállítják biológiai tisztításra. Tervezett: Az „A” üzemből a szennyvíz csővezetéken érkezne a tartályparkba. Fogadására két 50 m 3 -es fogadó tartályt alakítanának ki. 4

©2008 Deloitte A szennyvízkeverék összetétele Mért jellemzőMennyiség% 6340 m 3 /év (6980 t/év) pH12-13 Cl-525 t/évátlag 7,5% Szárazanyag tartalom (105 °C-on szárítási maradék)1920 t/év27,5% Izzítási maradék (600°C-on) (szervetlen sótartalom)1307 t/év18,7%. N(NH3/NH4+)98 t/év1,4% Szerves anyag tartalma KOI-ban kifejezve476,8 t/év6,8% Égéshőnem éghető 5

©2008 Deloitte A legfontosabb tudnivalók II. Vizes folyékony hulladék: –Jelenleg Ez a folyékony hulladék több technológiában keletkezik, jelenleg km-re lévő veszélyes hulladékégetőben égetéssel ártalmatlanítják. Összetétele viszonylag állandó, mert összetevői olyan gyártásokból származnak, amelyek az üzemidő nagy részében folynak. –Tervezett A „B, a C és a D” épületből gyűjtővezetéken felváltva érkezine és szintén két 50 m 3 -es fogadó tartályba gyűjtenék. 6

©2008 Deloitte A vizes folyékony hulladék összetétele Mért jellemzőMennyiség% 2635 m 3 /év (2898,5 t/év) pH 2-14 (keveréssel pH>5,5- re beállítva) Cl-70,3 t/év2,4% Br-54,4 t/év1,9% Szárazanyag tartalom (105 °C-on szárítási maradék)700,5 t/év24,2% Izzítási maradék:(600°C-on (szervetlen sótartalom)440,5 t/év15,2% N(NH3/NH4+)15 t/év0,5% Szerves anyag tartalma KOI-ban kifejezve462,4 t/év16% Égéshőnem éghető 7

©2008 Deloitte A legfontosabb tudnivalók III. Az oldószer hulladék –Jelenleg Egy intermedier gyártása során keletkezik, magas a szerves anyag tartalma, de jelentős mennyiségű vizet is tartalmaz. Ártalmatlanítása szintén egy km-re lévő veszélyes hulladékégetőben történik. –Tervezett a „B” épületből gyűjtővezetéken vezetnék át, és két 20 m3-es tartály áll majd rendelkezésre a fogadására. 8

©2008 Deloitte Az oldószerhulladék összetétele Mért jellemzőMennyiség% 1931,8 t/év pH5-14 Cl-162,6 t/év8,4% Br-67,5 t/év3,5% Égéshő3-40 MJ/kg Energiatartalom: MJ/év 9

©2008 Deloitte Átnézetes helyszínrajz 10

©2008 Deloitte Technológiai folyamatábra 11

©2008 Deloitte A technológia leírása I. A veszélyeshulladék-égető fő berendezése egy töltet nélküli reaktor, amelyben hő hatására megtörténik a hulladékáramokban lévő anyagok átalakulása. A folyamat maradéka egy szennyezett sókeverék, melyet kezelni szükséges. Az eljárás során az alábbi fő műveleteket hajtják végre: A szennyvízáramot és a nátrium-tioszulfátos mosó kilépő áramát a Venturi-előfőző elpárologtatójában a reaktor szűrőjéből távozó gázokkal felmelegítik. Az előbbiekben előtöményített szennyvizet a fűtött kb. 600°C hőmérsékletű reaktorba permetezik. A reaktor alján összegyűlt sókeveréket konvejorral kiadják, 200°C hőmérsékleten zsákolják. 12

©2008 Deloitte Technológia leírása II A reaktor égőkamrájában külön égőn ég el a hulladék oldószer és külön égőn az égést támasztó földgáz lángja. Itt a hőmérséklet 1100°C. A reaktorból távozó nedves gázt a zsákos szűrőben szűrik (a szüredéket is zsákolják). A Venturi-előfőzőben 80 °C hőmérsékletig hűtik, csepp- levá­lasz­tás után lúgos tioszulfát oldattal mossák. A mosó folyadékot ugyanezen az úton ellenáramban a visszaadják a reaktorba. A gázt fúvó segítségével a szellőző kéményen keresztül a környezetbe vezetik. A mosás során a tioszulfát reagál az oldott halogén gázokkal, miközben nátrium-szulfát, nátrium-klorid és nátrium-bromid keletkezik. A sósavat a lúg nátrium-kloriddá közömbösíti. 13

©2008 Deloitte Az értékelés során az alábbi kockázati kategóriákat különböztetjük meg: Alacsony kockázat: adminisztratív jellegű hiányosság (humán ráfordítással pótolható); Közepes kockázat: technikai intézkedés, vagy hatósági jóváhagyás (engedélyhez vagy annak módosításához kötött), illetve minimális pénzügyi ráfordítás szükséges; Magas kockázat: kötelezettséghez kapcsolódó jelentős ráfordítást igénylő kockázatok, a beruházótól független, külső kockázatos körülmények (pl.: lakossági hozzáállás) fennállása esetén. 14 Meghatározzuk a legfontosabb Kockázatokat, azokat pedig együtt értékeljük

©2008 Deloitte Környezetvédelmi határértékek betartása Levegős védelmi övezet Szabályozási terv előírásai Technológia bizonytalanságok Égetés után megmaradó só-keverék elhelyezése Lakossági ellenállás Összefoglalás 15 A kérdések amire választ várunk

©2008 Deloitte Környezetvédelmi határértékek betartása Követelmény: a hulladékégető környezeti kibocsátásainak meg kell felelni a vonatkozó jogszabályokban előírt határértékeknek, a jelenlegi terhelés nem nőhet Eredmények: –A létesítmény zajkibocsátása a szomszédos lakóterületeken, jelenleg több ponton meghaladja a vonatkozó határértékeket, –Égetővel a zajkibocsátás növekszik Megoldás: Zajcsökkentési program Kockázat mértéke: közepes 16

©2008 Deloitte 17 Levegős védelmi övezet Követelmény: veszélyes hulladékok égetése 10 tonna/nap felett jelentős levegőterhelést okozó tevékenység ) –főszabály: védőtávolság: minimum 500 m, legfeljebb 1000 m –speciális szabály: esetleg 300 m, ha minden feltétel egyébként teljesül –nem lehet az övezeten belül lakóépület Eredmény: a védőtávolság nem teljesül Megoldás: pl.: a lakóépületek megvásárlása – magas költség és bizonytalan kimenet Kockázat mértéke: Magas

©2008 Deloitte 18 A szabályozási terv előírásai Követelmény: a Cég központi telephelyére érvényes szabályozási terv és építési szabályzat betartása Eredmények: a kritikus épület M/ip-IV építési övezet besorolású. A beruházásra kijelölt területen elsődlegesen védőtávolságot nem igénylő létesítmény, technológia telepíthető. A tervezett égetőmű NEM az Megoldás: A szabályozási terv és építési szabályzat módosítása Kockázat mértéke: Magas

©2008 Deloitte 19 Technológiai bizonytalanságok Követelmény: referenciákkal bíró, a határértékeket mindenkor betartani képes és a BAT-nak is megfelelő technológia Eredmény: kevés konkrétum, de mind az elő-terv szint, mind a szakirodalom kutatása alapján elmondható: minden bizonnyal lehet megfelelő technológiát találni Megoldás: széles körű kutatás a legmegfelelőbb megkeresésére, de ha Magyarországon nem ismert, akkor technológia minősíttetés Kockázat mértéke: Közepes

©2008 Deloitte 20 Égetés után megmaradó só-keverék elhelyezése Követelmény: a veszélyes hulladéknak minősülő maradék anyag a só-keverék megfelelő hasznosítása, vagy ártalommentes elhelyezése Eredmény: –nem hasznosítható, –lerakás egyedi engedéllyel Megoldás: veszélyes hulladék lerakó Kockázat mértéke: közepes

©2008 Deloitte 21 Lakossági elfogadás/ellenállás Követelmény: megértés és széleskörű elfogadtatás elérése mind az önkormányzatnál, mind a környező lakosság, mind pedig a lehetséges további érdekeltek körében Eredmény: negatív reakciók, heves tiltakozás várható Megoldás: A létesítési döntést követően azonnali tájékoztatás és konzultációk az érdekelt felekkel. Szakavatott PR tanácsadó bevonása. Kockázat mértéke: Magas

©2008 Deloitte 22 Összefoglalás Hat vizsgált értékelési szempont Három közepes kockázat, három magas, a domináns azonban a két magas kockázat A levegős védőövezet kérdése el is lehetetlenítheti a tervezett beruházást, A negatív lakossági fogadtatás súlyosan és negatívan hathat a Társaság általános megítélésére