A hatágú csillag (12 oldalú poligon) kerülete K1= (4/3)K0= 4,

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Egyszerű oszthatósági problémák
Advertisements

Egy szélsőérték feladat és következményei
Síkmértani szerkesztések
Ptolemaiosz tétel bizonyítása 1.
Nevezetes algoritmusok
Fibonacci-sorozat.
Matematika és módszertana
7. Az idő mérésére használt csillagászati jelenségek
FRAKTÁLOK.
Függvények Egyenlőre csak valós-valós függvényekkel foglalkozunk.
Műveletek logaritmussal
Vektormező szinguláris pontjainak indexe
Rekurzió (Horváth Gyula és Szlávi Péter előadásai felhasználásával)
Kétértékűség és kontextusfüggőség Kijelentéseink igazak vagy hamisak (mindig az egyik és csak az egyik) Kijelentés: kijelentő mondat (tartalma), amivel.
Bernoulli Egyenlőtlenség
Poliéderek térfogata 3. modul.
Hegyesszögek szögfüggvényei
FRAKTÁLOK.
Bizonyítások Harmath Zsolt.
Sokszögek modul Pitagórasz Hippokratész Sztoikheia Thalész Euklidesz
Látókör.
A hasonlóság alkalmazása
SzTE JGYTFK Matematika Tanszék
Háromszögek szerkesztése 2.
Háromszögek szerkesztése 3.
Háromszögek szerkesztése
Szerkesztési feladatok
Fraktálok.
A SZABÁLYOS TESTEK GÖMBI VETÜLETEI
Szabály ötszög tízszög szerkesztése
Feszültség, ellenállás, áramkörök
Nevezetes algoritmusok Beszúrás Van egy n-1 elemű rendezett tömbünk. Be akarunk szúrni egy n-edik elemet. Egyik lehetőség, hogy végigszaladunk a tömbön,
Nominális adat Módusz vagy sűrűsödési középpont Jele: Mo
Háromszög nevezetes vonalai, körei
Vektorok © Vidra Gábor,
Hasonlósággal kapcsolatos szerkesztések
A háromszög Napoleon- háromszögei
1. feladat Egy 16 m oldalú szabályos háromszög alakú füves rét kerületén valamely csúcsból kiindulva méterenként elültettünk egy répát. Aztán kikötöttük.
1. feladat Az ábrán egy épülő ház tetőszerkezetét látjuk. A „mester” szerint ez akkor lesz a legstabilabb, ha a „ferde” CD nyeregtetőt annak F felezőpontjában,
A háromszögekhez kapcsolódó nevezetes tételek
Gazdaságstatisztika 11. előadás.
Alaprajz
Kerület, terület, felület, térfogat
Transzformációk egymás után alkalmazása ismétlés
Alapsokaság (populáció)
SZABÁLYOS TESTEK A szabályos testek vagy platóni testek, olyan konvex testeket jelentenek, melyek oldalait egybevágó szabályos sokszögek határolják, minden.
Szögek, háromszögek, négyszögek és egyéb sokszögek, kör és részei.
Számtani és mértani közép
Geometriai számítások
Sokszögek fogalma és felosztásuk
A konvex sokszögek kerülete és területe
Készítette: Kovács Péter Eötvös József Collegium
HIPERKOCKA.
1 „Még korunk szélhámosainak is tudósnak kell magukat színlelni, mert különben senki sem hinne nekik.” C.F. Weizsacker.
Valószínűségszámítás II.
Fraktálok. Motiváció Three-Dimensional Mapping of Dislocation Avalanches: Clustering and Space/Time Coupling Jérôme Weiss and David Marsan Science 3 January.
Hasonlósági transzformáció ismétlése
előadások, konzultációk
HASÁBOK FELOSZTÁSA.
Adalékok egy véges összegzési feladathoz
Rugós inga mozgása Hömöstrei Mihály.
ZRINYI ILONA matematikaverseny
TRIGONOMETRIA.
Nemlineáris dinamikus rendszerek alapjai VI. gyakorlat
Nemlineáris dinamikus rendszerek alapjai VII. gyakorlat
Geometria 9. évfolyam Ismétlés.
ELEMI GEOMETRIAI ISMERETEK
I. Szelő tétel és szerkesztése
Vektorok © Vidra Gábor,
Előadás másolata:

Fraktálok alaptulajdonságainak bemutatása a háromszögképzésű „Koch sziget” példáján. A hatágú csillag (12 oldalú poligon) kerülete K1= (4/3)K0= 4, területe pedig T1= T0+ (3/9)T0= T0 (1+1/3) . Az 1. rendű Koch sziget T0=0.433... K0=3 A fraktálok tulajdonságait jól tanulmányozhatjuk egy egyszerű, absztrakt mo-dell, a Koch sziget példáján. Vegyünk egy egységnyi oldalhosszú egyenlőol-dalú háromszöget. Ennek területe T0= (1/2) sin600, a kerülete pedig K0=3. Az alapháromszög minden oldalát osszuk három egyenlő részre, és a közép-ső szakaszok fölé szerkesszünk egy -egy (tehát összesen 3 darab) harmad-akkora, azaz 1/3 oldalhosszú és (1/9)T0 területű egyenlőoldalú háromszöget.

Fraktálok alaptulajdonságainak bemutatása a háromszögképzésű „Koch sziget” példáján. A 48 oldalú poligon kerülete K2= (4/3)K1= (16/9)K0 = 5.33, területe pedig T2=T1+(12/81)T0 =T0 (1+1/3+12/81). T0=0.433 K0=3 A 2. rendű Koch sziget Az új idom (a hatágú csillag) minden oldalát osszuk ismét három egyenlő szakaszra, és a középső szakaszok fölé szerkesszünk ismét egy-egy (tehát összesen 12 darab) szabályos háromszöget! Ezek mindegyikének oldal-hossza így 1 /9 , területe pedig (1/81)T0 lesz.

Fraktálok alaptulajdonságainak bemutatása a háromszögképzésű „Koch sziget” példáján. A 3. rendű Koch sziget A 192 oldalú poligon kerülete K3= (4/3)K2= (64/27)K0 = 7.11, területe pedig T3= T2+(48/6561)T0 = T0 (1+1/3+12/81 + + 48/6561). T0=0.433 K0=3 Az új idom (a 48 oldalú poligon) minden oldalát osszuk ismét három egyenlő szakaszra, és a középső szakaszok fölé szerkesszünk ismét egy-egy (tehát összesen 48 darab) szabályos háromszöget! Ezek mindegyikének oldal-hossza így 1 /81 , területe pedig (1/6561)T0 lesz. Az így nyert 192 oldalú poli-gon, a „harmad rendű Koch sziget”, már kezdi érzékeltetni a kerület, azaz a „partvonal” egyre finomabb szerkezetét.

Fraktálok alaptulajdonságainak bemutatása a háromszögképzésű „Koch sziget” példáján. Az előző számítások tanulságai alapján általános szabályt állíthatunk fel az n-ed rendű Koch szigetet alkotó poligon adatainak számítására. Oldalak ill. csúcsok száma: on=3*4n; egy oldal hossza: hn=(1/3)n . Kerület: Kn=3*(4/3)n . Terület: Tn =Tn-1+on-1*T0*(hn )2 =Tn-1+3*4n-1 *T0*(1/3)2n = T0*{1+ 1/3*[1 + 4/9 + 16/81 + 64/729 +... + (4/9)n-1 ] }. Láthatjuk, hogy ha n növekszik Kn minden határon túl nől, mig a Tn terü-let korlátos marad. A Tn képletében ugyanis a szögletes zárójelben egy olyan geometriai sor áll, amelynek összege bármilyen nagy n esetén is véges, nem éri el 1.8 - at, a 4/9 quotiensű végtelen mértani sor összegét. A Koch sziget finomításánál hasonló jelenség nyilvánul meg, mint ami-kor egy „igazi” sziget partvonalát egyre részletesebb térképen mérjük.

A szerkesztés kiindulásául szolgáló egyenlőoldalú háromszög területe Fraktálok alaptulajdonságainak bemutatása a háromszögképzésű „Koch sziget” példáján. A szerkesztés kiindulásául szolgáló egyenlőoldalú háromszög területe T0= (1/2)*sin600. Amikor az alapháromszög oldalait három egyenlő részre osztottuk, az 1/3 oldal-hosszú kis háromszög területét (1/9)T0 -lal számoltuk, azaz figyelembe vettük, hogy a területet nem a hosszegységgel, hanem annak négyzetével kell mérni. Ezt a szabályt elemi tanulmányaink során azzal indokoltuk, hogy az 1/3 oldal-hosszú kis háromszögből 32=9 darab tölti ki maradéktalanul az eredeti egység-oldalú háromszöget, igy akkor kapunk a felosztástól függetlenül azonos ered-ményt, ha területmérésnél is a hosszúság második hatványával dolgozunk.

A szerkesztés kiindulásául szolgáló egyenlőoldalú háromszög területe Fraktálok alaptulajdonságainak bemutatása a háromszögképzésű „Koch sziget” példáján. A szerkesztés kiindulásául szolgáló egyenlőoldalú háromszög területe T0= (1/2)*sin600. 1/4 Ha kerületszámításnál is azt az elvet kívánjuk követni, hogy a Koch sziget mind finomabb felosztású megszerkesztése során a kerület mérőszáma ne változzék, akkor egy-egy kis oldal mérőszámát valamilyen mértkegységben mérve 1/4 -re kell választanunk, mivel szerkesztésünk szerint 4 új kis oldal felel meg egy eredeti egységnyi hosszú oldalnak. Az 1/4 számot azonban nem tekinthetjük egyszerűen úgy, hogy az hosszegységben van mérve, hiszen a kis oldal hossza 1/3 .

A szerkesztés kiindulásául szolgáló egyenlőoldalú háromszög területe Fraktálok alaptulajdonságainak bemutatása a háromszögképzésű „Koch sziget” példáján. A szerkesztés kiindulásául szolgáló egyenlőoldalú háromszög területe T0= (1/2)*sin600. 1/4 Annak mintájára, hogy a terület mérésére is a hosszegység egy megfelelő hatványa (nevezetesen a második hatványa) bizonyul megfelelőnek, keressük meg, van e a hosszegységnek olyan D- edik hatványa, amely ben az 1/3 hosszúságú oldal mérőszáma éppen 1/4 lenne (1/3)D = 1/4 D *(- log 3) = - log 4 D = log 4/log 3 = 1.261856.

Fraktálok alaptulajdonságainak bemutatása a háromszögképzésű „Koch sziget” példáján. A hosszegység egész értékű hatványait (D=1, 2, 3, ...) az 1, 2, 3, stb. dimenziós terek alakzatainak (szakasz, síkidom, test, stb) mérőszámául használjuk. Vannak a természetben olyan alakzatok, amelyek mérőszámául törtdimenziós hatványt célszerű választani. Ezek a fraktálok. Absztrakt és szabatos geometriai fraktálmodellek is szerkeszthetők, egy ilyen a vizsgált Koch sziget, amelynek kerülete D = 1.261856 dimenziós fraktálalakzat.