A takarmányok összetétele: Szerves anyagok:

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A TAKARMÁNYOZÁSTAN ELŐADÁSOK TEMATIKÁJA a ménesgazda szak I
Advertisements

ANYAGCSERE BETEGSÉGEK DIÉTÁS KEZELÉSE
A kérődző állatok emésztési sajátosságai
Szénhidrátok.
Zöldségfélék.
GAZDA – ÁLLATTARTÁS I. 15. Jellemezze az ipari abrakkeverékeket és a takarmány kiegészítőket! - Premixek (vitamin, ásványi anyag) - Koncentrátumok - Tápok.
SZÉNHIDRÁTOK.
Növényi rostok nyersrost NSP élelmi rost NDF ADF ADL cellulóz*
Biológiailag aktív és járulékos anyagok
Takarmányismeret 4. Magvak.
A takarmányok rosttartalma
A takarmányozás jelentősége
Takarmányismeret 5. Melléktermékek.
A takarmányok összetétele
Szénhidrátok (Szacharidok).
A sejtet felépítő kémiai anyagok
Szerves kémia Szacharidok.
A táp önmagában etethető, teljes értékű koncentrált abraktakarmány
Ökológia Fogalma:Az élőlényeknek a környezetükhöz való viszonyát vizsgáló tudomány. Vizsgálatának tárgya: Az ökoszisztéma, az élőhely ( biotóp) és azt.
POLISZACHARIDOK LEBONTÁSA
Biológiailag aktív és járulékos anyagok
A kérődző állatok emésztési sajátosságai
A takarmányok összetétele
A takarmányok összetétele
Takarmányismeret 5. Melléktermékek. Növényolajipari melléktermékek Táplálóanyag-tartalmukat befolyásolja a feldolgozás módja: -hidegen sajtolt (olajpogácsa)
Szénhidrátok.
A TAKARMÁNYOZÁSTANI ELŐADÁSOK TEMATIKÁJA a Gazdasági agrármérnöki szak III. és a Növényorvosi szak II. évfolyamán szeptember 15. – december 15. HétIdőpontTéma.
Növényi rostok nyersrost NSP élelmi rost NDF ADF ADL cellulóz*
Cellulóz Cserés Zoltán 9.c.
Az intermedier anyagcsere alapjai.
A helyes táplálkozás.
Hemicellulázok Monek Éva Leontina.
Hemicellulóz és lebontása
Gyermekek fejlődése és gondozásuk módszertana
A szénhidrátok.
SZÉNHIDRÁTOK.
Táplálékaink, mint energiaforrások és szervezetünk építőanyagai.
Takarmányozástan.
Az ember táplálkozása.
Szénhidrátok Dolce vita……….
A Weende-i takarmányanalitikai rendszer
Gazdasági állataink vízforgalma A víz létfontosságú építőanyaga az állat és az ember szervezetének: –10%-os hiánya már anyagforgalmi zavart okoz, 15%-os.
Cellulóz vázanyag (10-15 ezer glükóz egység) vízben nem oldódik a felsőbbrendű állatok szomatikus enzimjeikkel nem tudják bontani az előgyomrokban, utóbél.
Takarmánykiegészítők a. , hozamfokozók: javítják az egészséges
Készítette:Nievel Lajos. Az első és legkézenfekvőbb dolog az, hogy igyekszünk étrendünket alapanyagokból összeállítani. A hús, a zöldség, gyümölcs, magvak,
Vízforgalom. Víz és vízforgalom izomszövet %-a sza. izomszövet %-a sza. vér 90 %-a víz vér 90 %-a víz Vízforrások az állati szervezet.
Szénhidrátok táplálkozás-élettani szerepe
Biokémia Fontolva haladóknak
Pannon Egyetem Georgikon Kar Állattudományi és Állattenyésztéstani Tanszék.
Növényi rostok Cellulóz
Nitrogénmentes kivonható anyagok, emészthető szénhidrátok
AZ EGYSÉGES EGÉSZ.
Tápanyagaink.
10. rész :Táplálékunk összetevői Zsírok Klikk a folytatáshoz.
TÁPLÁLOKOK, TÁPANYAGOK
A HELYES TÁPLÁLKOZÁS MIT, MIKOR, MENNYIT.
10. rész :Táplálékunk összetevői Szénhidrátok Klikk a folytatáshoz.
Fontosabb karbonsavak. Fontosabb karbonsavak: Vajsav (Butánsav) n=4 Színtelen, undorító szagú folyadék  verejték  lábszag  avas vaj CH 3 CH 2 CH 2.
Szénhidrátok. Jelentőségük A Földön a legnagyobb tömegben előforduló szerves vegyületek  lehetnek energiaforrások (cukrok),  tápanyagraktárak (keményítő),
Fontosabb diszacharidok, poliszacharidok. Monoszacharidok összefoglalás.
Biokémia Fontolva haladóknak
Egészségtudatos gasztronómia
melléklet: Észterek1 diasor
A POLISZACHARIDOK A poliszacharidok sok (több száz, több ezer) monoszacharidrészből felépülő óriásmolekulák. A monoszacharidegységek glikozidkötéssel kapcsolódnak.
22. lecke A szénhidrátok.
Takarmánykiegészítők a. , hozamfokozók: javítják az egészséges
Élelmiszerek Az élelmiszerek fogalma. Az élelmiszerek árujellemzői és forgalmazásuk feltételei.
Szénhidrát anyagcsere
Szénhidrátok 6CO2 + 6H2O + energy C6H12O6 + 6O2 Definíció Körforgalmuk
Nitrogénmentes kivonható anyagok
Előadás másolata:

A takarmányok összetétele: Szerves anyagok: N mentes kivonható anyagok

Óriási szerep – arányuk legtöbb a takarmányban Kémiailag nem egységes anyag Könnyen emészthető, fontos energiahordozó anyagok alkotják Mennyiségét számítással határozzuk meg: Nm.k.a. = Sza – (nyershamu+nyersfehérje+nyerszsír+nyersrost)

I./ A N mentes kivonható anyagokat alkotó anyagcsoportok: Szénhidrátok: 1.1. Monoszacharidok: (kevés van a takarmányban, kondenzálódnak) pentózok (xilóz, ribóz) hexózok (glükóz, fruktóz,- önállóan ritkán fordul elő: melasz, gyümölcsök - galaktóz) 1.2. Diszacharidok: - szaharóz: cukorrépa, cukorcirok - laktóz: tej - maltóz: cukornád 1.3. Triszacharidok: raffinóz

1.4. Poliszacharidok: 1.4.1. Keményítő: - glükóz egységekből kondenzálódott (hideg vízben nem oldódik, meleg vízben csirizesedik) - táplálkozás-élettanilag óriási szerepe van - előfordulása: magvak, burgonya 1.4.2. Glikogén: - glükóz molekulából kondenzálódott - állati eredetű tartalék tápanyag - takarmányozási szerepe nem jelentős - előfordulása: állatok, gombák, algák

1.4.3. Inulin: - polimerizált fruktóz lánc: - könnyen emészthető édes vegyület - előfordulása: csicsóka, vöröshagyma, cikória 1.4.5. Vegyes poliszacharidok: az állat rosszul emészti - pektin: oldható része - növényi nyálkák, mézgák: oldható részei 2. Szerves savak: növényekben főleg sók formájában (almasav, citomsav, borkősav, oxálsav, stb.) Táplálkozás-élettanilag lehetnek: - hasznosak: tejsav, illózsírsavak, - szilázsban szabad savak formájában - közömbösek: vajsav - károsak: oxálsav

Ezek a savak NEM JÁTSZANAK SZEREPET a szervezet sav-bázis egyensúlyában, de azt terhelhetik. Kb. olyan táplálóhatást fejtenek ki, mint a szénhidrátok 3./ Alkaloidák, glikozidák: Kémiailag nem egységes anyagcsoportok, de hatásuk hasonló A takarmányokban rendszerint kis mennyiségben találhatók Íz, aroma, szaganyagot képviselnek Nagyrészük antinutritív hatású, (pl.: szaponinok) Befolyásolják a takarmány étrendi hatását, specifikus hatást is kifejtenek. Nagy mennyiségben mérgezők lehetnek.

Alkaloidák: Ergotoxin – anyarozs Colchicin- kikerics Piperin – bors Lupinin – csillagfürt Ricin – ricinus Ópium, papaverin, morfin – mák Atropin – nadragulya stb. Glikozidák: Amigdalin – mandula Szaponinok – lucerna, vadgesztenye, stb. Tannin – cirok Linamarin – lenmag stb. 4./ Inkrusztáló anyagok: ami feloldódik savban, lúgban

A N m.k.a. takarmányozási jelentősége Energiafedezetet biztosítanak Zsírtermelés alapanyagai Ízesítik a takarmányt Hazánkban a legolcsóbb táplálóanyagok Kérődzőkben a baktériumok életfolyamataihoz elengedhetetlenek Nm.k.a: gabonamag: 50-70 % malomipari takarmányok: 50 % szénafélék: 30-35 % oajpogácsa: 20-25 %