A takarmányok összetétele: Szerves anyagok: N mentes kivonható anyagok
Óriási szerep – arányuk legtöbb a takarmányban Kémiailag nem egységes anyag Könnyen emészthető, fontos energiahordozó anyagok alkotják Mennyiségét számítással határozzuk meg: Nm.k.a. = Sza – (nyershamu+nyersfehérje+nyerszsír+nyersrost)
I./ A N mentes kivonható anyagokat alkotó anyagcsoportok: Szénhidrátok: 1.1. Monoszacharidok: (kevés van a takarmányban, kondenzálódnak) pentózok (xilóz, ribóz) hexózok (glükóz, fruktóz,- önállóan ritkán fordul elő: melasz, gyümölcsök - galaktóz) 1.2. Diszacharidok: - szaharóz: cukorrépa, cukorcirok - laktóz: tej - maltóz: cukornád 1.3. Triszacharidok: raffinóz
1.4. Poliszacharidok: 1.4.1. Keményítő: - glükóz egységekből kondenzálódott (hideg vízben nem oldódik, meleg vízben csirizesedik) - táplálkozás-élettanilag óriási szerepe van - előfordulása: magvak, burgonya 1.4.2. Glikogén: - glükóz molekulából kondenzálódott - állati eredetű tartalék tápanyag - takarmányozási szerepe nem jelentős - előfordulása: állatok, gombák, algák
1.4.3. Inulin: - polimerizált fruktóz lánc: - könnyen emészthető édes vegyület - előfordulása: csicsóka, vöröshagyma, cikória 1.4.5. Vegyes poliszacharidok: az állat rosszul emészti - pektin: oldható része - növényi nyálkák, mézgák: oldható részei 2. Szerves savak: növényekben főleg sók formájában (almasav, citomsav, borkősav, oxálsav, stb.) Táplálkozás-élettanilag lehetnek: - hasznosak: tejsav, illózsírsavak, - szilázsban szabad savak formájában - közömbösek: vajsav - károsak: oxálsav
Ezek a savak NEM JÁTSZANAK SZEREPET a szervezet sav-bázis egyensúlyában, de azt terhelhetik. Kb. olyan táplálóhatást fejtenek ki, mint a szénhidrátok 3./ Alkaloidák, glikozidák: Kémiailag nem egységes anyagcsoportok, de hatásuk hasonló A takarmányokban rendszerint kis mennyiségben találhatók Íz, aroma, szaganyagot képviselnek Nagyrészük antinutritív hatású, (pl.: szaponinok) Befolyásolják a takarmány étrendi hatását, specifikus hatást is kifejtenek. Nagy mennyiségben mérgezők lehetnek.
Alkaloidák: Ergotoxin – anyarozs Colchicin- kikerics Piperin – bors Lupinin – csillagfürt Ricin – ricinus Ópium, papaverin, morfin – mák Atropin – nadragulya stb. Glikozidák: Amigdalin – mandula Szaponinok – lucerna, vadgesztenye, stb. Tannin – cirok Linamarin – lenmag stb. 4./ Inkrusztáló anyagok: ami feloldódik savban, lúgban
A N m.k.a. takarmányozási jelentősége Energiafedezetet biztosítanak Zsírtermelés alapanyagai Ízesítik a takarmányt Hazánkban a legolcsóbb táplálóanyagok Kérődzőkben a baktériumok életfolyamataihoz elengedhetetlenek Nm.k.a: gabonamag: 50-70 % malomipari takarmányok: 50 % szénafélék: 30-35 % oajpogácsa: 20-25 %