A takarmány nyers táplálóanyagainak sorsa a szervezetben:

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Energia, Munka, Teljesítmény Hatásfok
Advertisements

A takarmányok emészthetősége Emészthetőnek a táplálóanyagoknak azt a részét nevezzük, amely az emésztőtraktusban lebomlik és felszívódik. pl. fehérjék.
Befektetett eszközök, tárgyi eszközök, forgóeszközök
Táplálkozási alapfogalmak
Energetikai gazdaságtan
A TAKARMÁNYOZÁSTAN ELŐADÁSOK TEMATIKÁJA a ménesgazda szak I
Depóniagáz, mint üzemanyag
1 Az obnyinszki atomerőmű indításának 50. évfordulójára emlékező tudományos ülésszak június 25., Pécs Az atomenergetika gazdaságossága és versenyképessége.
Az állati termelés táplálóanyag szükséglete III.
Teljesítménytervezés
Beruházások elemzése Beruházás: tárgyi eszközök létesítésre, a tárgyi eszköz állomány bővítésére irányuló műszaki – gazdasági tevékenység. Jellemzői: Nagy.
A kérődző állatok emésztési sajátosságai
Vízforgalom. Víz és vízforgalom izomszövet %-a sza. izomszövet %-a sza. vér 90 %-a víz vér 90 %-a víz Vízforrások az állati szervezet.
GAZDA – ÁLLATTARTÁS I. 14. Jellemezze az alább felsorolt melléktermékeket! - A melléktermékek jelentősége a takarmányozásban - Cukoripari melléktermékek.
LOVAK TAKARMÁNYOZÁSA I.
Takarmányismeret 4. Magvak.
A takarmányok rosttartalma
A takarmányozás jelentősége
Takarmányismeret 5. Melléktermékek.
Az ásványi anyagok forgalma
A takarmányok összetétele
Bevezetés a táplálkozás-egészségtanba
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Passzívházak épületgépészeti rendszerei
A takarmányok összetétele
A takarmányok összetétele
Közbülső anyagcsere 2.. Közbülső anyagcsere  =A megemésztett és felszívódott tápláló- anyagok kémiai, biokémiai átalakulásának sorozata  N tartalmú.
Az életfenntartás táplálóanyag szükséglete
A kérődző állatok emésztési sajátosságai
Az állati termelés táplálóanyag-szükséglete V.
A takarmányok összetétele
A TERMELÉS TÁPLÁLÓANYAG- SZÜKSÉGLETE IV. A tejtermelés táplálóanyag- szükséglete.
A takarmányok összetétele
Takarmányismeret 5. Melléktermékek. Növényolajipari melléktermékek Táplálóanyag-tartalmukat befolyásolja a feldolgozás módja: -hidegen sajtolt (olajpogácsa)
A TAKARMÁNYOZÁSTANI ELŐADÁSOK TEMATIKÁJA az agrármérnöki szak III. évfolyamán szeptember 06. – december 13. HétIdőpontTéma 1.IX. 06.A Weende-i.
Takarmányok táplálóértékének mérése
Növényi rostok nyersrost NSP élelmi rost NDF ADF ADL cellulóz*
A szervezet energiaforgalma
Állattudományi és Állattenyésztéstani Tanszék
Takarmányok fehérjetartalma
Forgóeszközök Készült években a Marcali, Barcs, Kadarkút, Nagyatád Szakképzés Szervezési Társulás részére a TÁMOP / azonosítószámú.
III. A termelés és értékesítés alakulásának elemzése
Vállalatgazdaságtani alapfogalmak
ISMERTESSE A TEJTERMELŐ TEHENEK TAKARMÁNYOZÁSÁT ÉS TARTÁSÁT!
GAZDA – ÁLLATTARTÁA II. 14. Jellemezze a sertés hizlalását!
SERTÉSTENYÉSZTÉS A SZABADBAN
Kereslet-rugalmassági számítások
A létfenntartás táplálóanyag szükséglete
Takarmányok fehérjetartalma Az állati szervezet létfontosságú vegyületei fehérje természetűek Az állati termékek szintén Fehérjét az állat csak N-tartalmú.
A Weende-i takarmányanalitikai rendszer
A világ baromfihús-termelése, a baromfihús versenyképessége
Gazdasági állataink vízforgalma A víz létfontosságú építőanyaga az állat és az ember szervezetének: –10%-os hiánya már anyagforgalmi zavart okoz, 15%-os.
Takarmányok fehérjetartalma
Cellulóz vázanyag (10-15 ezer glükóz egység) vízben nem oldódik a felsőbbrendű állatok szomatikus enzimjeikkel nem tudják bontani az előgyomrokban, utóbél.
A szervezet biokémiai folyamatai
A szervezet energiaforgalma
Takarmányok táplálóértékének mérése
Az állati termelés táplálóanyag szükséglete a. Növekedés hústermelés A fejlődés, növekedés során eltérő az egyes szövetek aránya, az állati test kémiai.
Vízforgalom. Víz és vízforgalom izomszövet %-a sza. izomszövet %-a sza. vér 90 %-a víz vér 90 %-a víz Vízforrások az állati szervezet.
Testtömeggyarapodás és fejlődés nem szükségszerűen egyidejű: Kompenzációs növekedés Szűkös takarmányozás: kompenzálja hosszú ideig szűkös tak.: csökött.
Magyar Pulykaszövetség – Szakmai rendezvény
Energetikai gazdaságtan
A TAKARMÁNYOZÁS ELMÉLETI ALAPJAI
A szervezet energiaforgalma
Erőforrás- és költséghatékonyabb termelés szelekciós tenyésztéssel Bjarne Gjerde Nofima, Norvégia.
Előzmények, jellemzők munkavállaló, 2500 cég vagy vállalkozó,
Számvitel S ZÁMVITEL. Számvitel Ormos Mihály, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Hol tartunk…
A szervezet energiaforgalma
A létfenntartás táplálóanyag szükséglete
Előadás másolata:

A takarmány nyers táplálóanyagainak sorsa a szervezetben:

A takarmány nyers táplálóanyagainak sorsa a szervezetben: f elszívódott tápl.a. hányad Bélsár: nem hasz- nosult tápl.a. értékesült, átalakított anyagok Vizelet: nem értékesült anyaghányad

Alapfogalmak l./ Emésztés: táplálóanyagok diffuzibilis állapotba kerülése 2./ Felszívódás: a megemésztett táplálóanyagok véráramba kerülése 3./ Értékesülés (hasznosulás): a vérpályába került anyagok termék formájában való megjelenése

A táplálóanyagok emészthetősége Látszólagos -, ill. valódi emészthetőség: Endogén (a szervezetből származó) veszteségek is ürülnek nyersfeh.: valódi > látszólagos nyersrost: valódi < látszólagos

Az emészthetőség meghatározása: 1./ Direkt módszer: önmagában etethető takarmányokkal előetetés főszakasz Juh 7 7 Sertés 7 5 Baromfi 5 5 Emészthetőség kiszámítása: Emésztési együttható (%( = (T-B) x 100 T= felvett tápl.a. B= bélsárral ürített tápl.a.

A táplálóanyagok emészthetősége 2./ Indirek módszer: önmagában nem etethető takarmányokkal A. kísérő takarmány etetése B. kísérő tak. + vizsgálandó takarmány etetése Emésztési együttható (%) = 100x (B+A) : C A= kísérő takarmány em. együtthatója B= kísérő+vizsgálandó takarmány em. eh. C= vizsgálandó takarmány részarány 3./ Indikátoros módszer

A takarmányok kihasználását (emészthetőségét) befolyásoló tényezők: 1./ Az állattól függő tényezők az állat faja kora fajtája, egyed munkavégzés termelés A takarmánytól függő tényezők a fejadag nagysága a táplálóanyagok egymáshoz viszonyított aránya a takarmány előkészítése NaCl jelenléte

A takarmányok értékesülése: a felszívódott táplálóanyagok a sejtekhez kerülnek, beépülnek és abból terméket készül a fejadag nagysága: a fejadag növekedésével romlik a takarmány értékesülés

A takarmányértékesítés kifejezés módjai 1./ Fajlagos takarmány-értékesítés: 1 kg állati termékre jutó takarmány-felhasználás szmha hízlalás 6-8 kg juh hízlalás 3,5-5 kg sertés hízlalás 3,0-4 kg baromfi 1,8-2,5 kg 2./ Fajlagos takarmányozási költség: egységnyi termékre jutó takarmányozási költség 3./ Egységnyi termék előállításához mennyi energia szükséges: Transzformáció hányados (%) =Termék energiája x100 Tak. nettó energia Tejtermelés: 40-60 % Tojástermelés: 20-30 % Sertéshízlalás: 30-50 % 4./ Egységnyi termék előállításához mennyi fehérje szükséges

A takarmányok értékesülését befolyásoló tényezők 1./ A takarmánytól függő tényezők: a táplálóanyagok egymáshoz való aránya a táplálóanyagok biológiai értéke a felszívódott táplálóanyagok mennyisége, aránya az állat fejadagja 2./ Az állattól függő tényezők: az állat transzformáló képessége az állat egészségi állapota az állat fajtája, kora, típusa, hasznosítási iránya 3./ A környezettől függő tényezők: mozgás etetés-itatás technikája megfelelő elhelyezés: almozás huzatmentesség hőmérséklet páratartalom