A takarmány nyers táplálóanyagainak sorsa a szervezetben:
A takarmány nyers táplálóanyagainak sorsa a szervezetben: f elszívódott tápl.a. hányad Bélsár: nem hasz- nosult tápl.a. értékesült, átalakított anyagok Vizelet: nem értékesült anyaghányad
Alapfogalmak l./ Emésztés: táplálóanyagok diffuzibilis állapotba kerülése 2./ Felszívódás: a megemésztett táplálóanyagok véráramba kerülése 3./ Értékesülés (hasznosulás): a vérpályába került anyagok termék formájában való megjelenése
A táplálóanyagok emészthetősége Látszólagos -, ill. valódi emészthetőség: Endogén (a szervezetből származó) veszteségek is ürülnek nyersfeh.: valódi > látszólagos nyersrost: valódi < látszólagos
Az emészthetőség meghatározása: 1./ Direkt módszer: önmagában etethető takarmányokkal előetetés főszakasz Juh 7 7 Sertés 7 5 Baromfi 5 5 Emészthetőség kiszámítása: Emésztési együttható (%( = (T-B) x 100 T= felvett tápl.a. B= bélsárral ürített tápl.a.
A táplálóanyagok emészthetősége 2./ Indirek módszer: önmagában nem etethető takarmányokkal A. kísérő takarmány etetése B. kísérő tak. + vizsgálandó takarmány etetése Emésztési együttható (%) = 100x (B+A) : C A= kísérő takarmány em. együtthatója B= kísérő+vizsgálandó takarmány em. eh. C= vizsgálandó takarmány részarány 3./ Indikátoros módszer
A takarmányok kihasználását (emészthetőségét) befolyásoló tényezők: 1./ Az állattól függő tényezők az állat faja kora fajtája, egyed munkavégzés termelés A takarmánytól függő tényezők a fejadag nagysága a táplálóanyagok egymáshoz viszonyított aránya a takarmány előkészítése NaCl jelenléte
A takarmányok értékesülése: a felszívódott táplálóanyagok a sejtekhez kerülnek, beépülnek és abból terméket készül a fejadag nagysága: a fejadag növekedésével romlik a takarmány értékesülés
A takarmányértékesítés kifejezés módjai 1./ Fajlagos takarmány-értékesítés: 1 kg állati termékre jutó takarmány-felhasználás szmha hízlalás 6-8 kg juh hízlalás 3,5-5 kg sertés hízlalás 3,0-4 kg baromfi 1,8-2,5 kg 2./ Fajlagos takarmányozási költség: egységnyi termékre jutó takarmányozási költség 3./ Egységnyi termék előállításához mennyi energia szükséges: Transzformáció hányados (%) =Termék energiája x100 Tak. nettó energia Tejtermelés: 40-60 % Tojástermelés: 20-30 % Sertéshízlalás: 30-50 % 4./ Egységnyi termék előállításához mennyi fehérje szükséges
A takarmányok értékesülését befolyásoló tényezők 1./ A takarmánytól függő tényezők: a táplálóanyagok egymáshoz való aránya a táplálóanyagok biológiai értéke a felszívódott táplálóanyagok mennyisége, aránya az állat fejadagja 2./ Az állattól függő tényezők: az állat transzformáló képessége az állat egészségi állapota az állat fajtája, kora, típusa, hasznosítási iránya 3./ A környezettől függő tényezők: mozgás etetés-itatás technikája megfelelő elhelyezés: almozás huzatmentesség hőmérséklet páratartalom