Előadók: Nagy László Balogh Miklós

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Tutori tevékenység a gyakorlatban
Advertisements

Digitális képanalízis Félévi megbeszélnivalók. A tárgy •címe: Digitális képanalízis •szakirányos tárgy •neptun-kód: BMEEOFTASJ5 (BSc) •előadó és gyakorlatvezető:
Készítette: Vári Lászlóné Szolnok,
E-learning alapú távoktatásos képzés
E-learning alapú távoktatás tapasztalatai a Széchenyi István Egyetemen
Tanévnyitó értekezlet
Szakmai gyakorlat és tantárgy elfogadtatások 2012/2013-as tanévre
Környezeti eljárástan I labor BMEVEVM AKM2
Áramlástan mérés beszámoló előadás
Balczó Márton & Istók Balázs
Energiatermelés és környezet © Gács Iván (BME) 1 Energiatermelés és környezet Az energiafelhasználás hatása a levegőkörnyezetre és a környezet.
Áramlástan mérés beszámoló előadás
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Áramlástan Tanszék
Áramlástan mérés beszámoló előadás
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Méréselőkészítő óra II.
6. rész: A részletmérés.  A változási vázrajzok elkészítéséhez szükséges részletmérés során a változással érintett területen az állami alapadatok tartalmában.
kötelező program, SZÁMONKÉRÉSEK
E-learning alapú távoktatásos képzés
2005 február 7Dr. Tánczos László BME EISZK1 Az oklevélmelléklet készítő program alkalmazásának előkészítése Tánczos László igazgatóhelyettes az Oktatási.
KÖRNYEZETTECHNIKA.
Az új besorolásokhoz felhasznált adatok, mutatócsoportok és mutatók a következők: Demográfiai mutatócsoport M1. Terület Ú-RKK M2. Lakónépesség, Ú-RKK M3.
MIKROELEKTRONIKA, VIEEA306
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Elektronikus Eszközök Tanszéke Mikroelektronika Laboratórium Tájékoztató
Többváltozós adatelemzés
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék
gyakorlat Párolgásszámítás Meyer eljárásával
Műszer vezérlő - kezelő program GPI-745A teszterhez.
Kérelem elektronikus benyújtása a Szolgáltatói Nyilvántartásba
Energia és környezet © Gács Iván (BME) 1 Energia és környezet Az energiafelhasználás hatása a levegőkörnyezetre és a környezet hatása az energiafelhasználásra.
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Elektronikus Eszközök Tanszéke Mikroelektronika Laboratórium Tájékoztató
ORSZÁGOS SPORTISKOLAI INTÉZMÉNYVEZETŐI ÉRTEKEZLET Budapest, október 15.
Tantárgyi követelmények Infrastruktúra geoinformatika – AI04 Geoinformatika – AG03 Előadók: Dr. Szabó György egyetemi docens, Wirth Ervin PHd hallgató.
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Elektronikus Eszközök Tanszéke Zárthelyi előkészítés október 10.
Felsőoktatási Szakképzés
Felvételi eljárás 2014/2015.
Prof. Dr. Neményi Miklós tudományos és külügyi rektorhelyettes A doktori és publikációs adatbázis kialakításának elvei és megvalósítása Nyugat-magyarországi.
Digitális képanalízis Félévi megbeszélnivalók. A tárgy címe: Digitális képanalízis szakirányos tárgy neptun-kód: BMEEOFTASJ5 (BSc) előadó és gyakorlatvezető:
MTT MA Mérnöktanár mesterszak Elektronikus tanulás 1. konferencia.
Anyagtudományi tehetséggondozó program. A program célja Olyan anyagtudomány-anyagtechnológia oktatás, amelyben a résztvevő hallgatók összefüggéseiben.
Fejlesztések, változások a kérvény modulban. Részletfizetési kérvény változások Új rendszerparaméter: PU_RKERVENYEZETTKIRASBEFIZETES S zabályozza, hogy.
Energiatermelés és környezet
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Elektronikus Eszközök Tanszéke MIKROELEKTRONIKA, VIEEA /2009 I. félév Követlemények.
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Elektronikus Eszközök Tanszéke MIKROELEKTRONIKA, VIEEA /2012 I. félév Követelmények.
Regionális politika – beadandó feladat 1) Készítse el az Ön által kiválasztott megye elemzését az alábbiakban megadott szempontok szerint: 1.A megye informatív.
e-Portfólió bemutatása hallgatók számára
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Elektronikus Eszközök Tanszéke MIKROELEKTRONIKA, VIEEA /2013 I. félév Követelmények.
VÍZ- ÉS SZENNYVÍZTISZTÍTÁS
UNIVERSITY OF SZEGED D epartment of Software Engineering UNIVERSITAS SCIENTIARUM SZEGEDIENSIS Programozás I. Követelmények.
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Elektronikus Eszközök Tanszéke MIKROELEKTRONIKA, VIEEA /2011 I. félév Követelmények.
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Elektronikus Eszközök Tanszéke Mikroelektronika Laboratórium Tájékoztató
Manhertz Gábor; Raj Levente Tanársegéd; Tanszéki mérnök Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Mechatronika, Optika és Gépészeti Informatika Tanszék.
Összeállította: Nagy László Áramlástan Tanszék Mérés előkészítő óra I tavasz Áramlástan Tanszék H-1111.
Szakmai gyakorlati tájékoztató Általános információk a évi szakmai gyakorlat letöltéséhez.
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gépészmérnöki Kar Energetikai Gépek és Rendszerek Tanszék ENERGETIKA BEVEZETÉS BEMUTATKOZÁS OKTATÁSI TERV.
Dr. Kovács Miklós tanszéki mérnök Műszaki Tanárképző Tanszék E-learning alapú távoktatásos képzés.
Manhertz Gábor; Raj Levente Tanársegéd; Tanszéki mérnök Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Mechatronika, Optika és Gépészeti Informatika Tanszék.
1 XIV. Országos Minőségellenőrzési Továbbképzés MER ellenőrzések módszertana Siófok, Munkácsi Márta A Minőségellenőrzési Bizottság tagja.
Szakdolgozatok kezelése a MIDRA adatbázisban. 1. lépés Feltöltés Az elkészült, végleges szakdolgozatot a szerző, vagy megbízottja feltölti a MIDRA adatbázisba.
FAZEKAS ANDRÁS ISTVÁN PhD c. egyetemi docens
- Regisztrációs útmutató -
GKLB_FKTM001 tantárgyi követelményrendszer
Áramlástan mérés beszámoló előadás
NGB_AJ040_1 Forgácsolás és szerszámai
Hallgatói tájékoztató a kötelező szakmai gyakorlat részleteiről
Tantárgyi követelmények Térinformatika BMEEOFT041
Számítógépes modellezés és tervezés 2
Hallgatói tájékoztató a kötelező szakmai gyakorlat részleteiről
Áramlástan mérés beszámoló előadás
Áramlástan mérés beszámoló előadás
Előadás másolata:

Előadók: Nagy László nagy@ara.bme.hu Balogh Miklós baloghm@ara.bme.hu Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Áramlástan Tanszék Méréselőkészítő óra II. Előadók: Nagy László nagy@ara.bme.hu Balogh Miklós baloghm@ara.bme.hu M1 – M2 Czáder Károly czader@ara.bme.hu M3 – M12 Horváth Csaba horvath@ara.bme.hu M4 – M10 Berbekár Éva berbekar@ara.bme.hu M5 – M13 Lukács Eszter lukacs@ara.bme.hu M7 Gulyás András gulyas@ara.bme.hu M8 – M9 Hernádi Zoltán hernadi@ara.bme.hu M11 Nagy László nagy@ara.bme.hu 2012.

Informális anyagok www.ara.bme.hu/poseidon login ->username: neptun kód (kis betűkkel), password: NEPTUN KÓD (nagy betűkkel) „Egyéb tantárgyinformációk” BMEGEATAG11 -> magyar vagy www.ara.bme.hu „Letöltés” „Tantárgyak” BMEGEATAG11 ->magyar

Felkészülés a mérésre A poseidon rendszerben meg kell néznie és le kell töltenie a mérésvezetőknek a számukra kijelölt mérési feladatot. (pl. M3/c). A mérőcsoport minden tagja olvassa el a mérési útmutatót. Kézzel írott mérési tervet kell készítenie a mérésvezetőnek a mérés kezdetére. A mérési tervnek a következő dolgokat kell tartalmaznia:: A mérőcsoport tagjairól információk (nevek, NEPTUN kód) megfelelő rubrika a jelenlét ellenőrzésére Megfelelő hely minden oldalon, ahol a mérésvezető oktató aláírhatja a dokumentumot. A mérés során felhasználni kívánt eszközök listája, megfelelő hely az eszközök gyári számának/azonosítójának feltüntetésére. Táblázatok a mérési adatoknak, kiemelt hely a környezeti adatoknak (légköri nyomás, teremhőmérséklet) A kiértékeléshez szükséges egyenletek, megfelelő hely az ellenőrző számítások elvégzéséhez. Milliméter papír egy jellemző mennyiség felrajzolásához.

A mérés során A mérés kezdetén a mérést segítő oktató ellenőrizni fogja a kézzel írott mérési vázlatot. A mérés segítő oktató kérdésekkel ellenőrzi a mérőcsoport felkészültségét. A mérést vezető oktató a mérés során további kérdésekkel ellenőrzi a felkészültséget. A felkészületlen mérőcsoportoknak a mérést meg kell ismételnie El kell végezni a mérési feladatot A mérőcsoportnak a mérés során egy Betz manométer segítségével ellenőriznie kell a digitális nyomásmérő működését A mérés során egy, a mérést segítő oktató által megjelölt mennyiséget milliméterpapíron ábrázolni kell. A rajzot a mérést vezető tanszéki oktató ellenőrizni fogja, amennyiben az nem megfelelő, a mérést meg kell ismételni.

A mérési adatok kiértékelése A mérési adatok felhasználásával mérési jegyzőkönyvet kell készíteni. Bizonyos mérések esetén a tanszéki honlapon elérhető egy ellenőrző felület, amin a számítások helyessége ellenőrizendő www.ara.bme.hu/lab A mérési eredményekből készített mérési jegyzőkönyvet a poseidon hálózatba kell feltölteni. A jegyzőkönyv feltöltési határideje a mérést követő második vasárnap éjfél. Lehetőség nyílik a mérésekkel kapcsolatban konzultációra, ezt célszerű a mérési jegyzőkönyvet javító oktatóval elvégezni. Az oktatók az általuk megjelölt konzultációs időpontban (heti 1-1 óra mérésenként) érhetők el. A mérések utolsó 15 percében lehetőség nyílik a mérést felügyelő oktatókkal és demonstrátorokkal konzultálni, amire a mérésen nem résztvevők is bejöhetnek.

A mérési adatok kiértékelése A mérési jegyzőkönyvek követelményei A mérési jegyzőkönyvek első lapja egy előírt (letölthető) fedlap kell legyen Ezen kívül 6 oldalban kell az eredményeket összefoglalni. A mérési jegyzőkönyv kötelező mellékletébe kell kerüljön a mérés során kiegészített jegyzet scannelt formában A feltöltött jegyzőkönyvhöz csatolni kell azt az excel (vagy egyéb táblázatkezelővel készült) táblázatot, amiben az elvégzett számítások találhatók NAGYON FONTOS, HOGY A MÉRÉSI JEGYZŐKÖNYVEK ÖNÁLLÓ MUNKÁT TARTALMAZZANAK, VAGY MÁSOLÁS ESETÉN MEGADOTT FORRÁSÚ ELEMEKET. AKI NEM MEGENGEDETT FORRÁSOKAT HASZNÁL FEL, SZÁMOLNIA KELL AZ ETIKAI ELJÁRÁSSAL ÉS A FELFÜGGESZTÉSSEL!

A mérési adatok kiértékelése A jegyzőkönyvek értékelését 2 napon belül az adott mérésért felelős oktató értékeli. Amennyiben javításra van szükség a javítást követő vasárnap éjfélig feltölthető egy javított jegyzőkönyv. Ezek után újabb javítás nem megengedett. Előfordulhat, hogy a mérésről készített prezentációt a leadási határidő előtt kell megtartani (ritkán). Ebben az esetben a mérési jegyzőkönyvet célszerű a prezentáció előtt elkészíteni.

Prezentáció Mintaprezentáció letölthető a honlapról 8 perces előadás A mérés összefoglalása A személyes mérési feladat ismertetése Mérőberendezés és eszközök ismertetése Hibaszámítás ismertetése Kiértékelés összefoglalása Eredmények megjelenítése A mérés összefoglalása / értékelés