Növényi rostok nyersrost NSP élelmi rost NDF ADF ADL cellulóz*

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A TAKARMÁNYOZÁSTAN ELŐADÁSOK TEMATIKÁJA a ménesgazda szak I
Advertisements

Az állati termelés táplálóanyag szükséglete III.
A kérődző állatok emésztési sajátosságai
LOVAK TAKARMÁNYOZÁSA I.
Az egyes gazdasági állatfajok emésztési sajátosságai
A takarmányok rosttartalma
A sav bázis egyensúly szabályozása
A takarmány nyers táplálóanyagainak sorsa a szervezetben:
A takarmányozás jelentősége
Takarmányismeret 5. Melléktermékek.
A takarmányok összetétele: Szerves anyagok:
A juhok takarmányozása
LOVAK TAKARMÁNYOZÁSA IV.
Táplálkozás Az egészséges táplálkozás alapelvei
TÁPLÁLKOZÁS.
A takarmányok rosttartalma
Az egyes gazdasági állatfajok emésztési sajátosságai
A monogasztrikus állatok emésztési sajátosságai
A takarmányok összetétele
Az életfenntartás táplálóanyag szükséglete
A kérődző állatok emésztési sajátosságai
Az állati termelés táplálóanyag-szükséglete V.
Laboratóriumi diagnosztikai módszerek
Szénhidrátok.
Takarmányok fehérjetartalma
A TAKARMÁNYOZÁSTANI ELŐADÁSOK TEMATIKÁJA az agrármérnöki szak III. évfolyamán szeptember 06. – december 13. HétIdőpontTéma 1.IX. 06.A Weende-i.
Takarmányok táplálóértékének mérése
A TAKARMÁNYOZÁSTANI ELŐADÁSOK TEMATIKÁJA a Gazdasági agrármérnöki szak III. és a Növényorvosi szak II. évfolyamán szeptember 15. – december 15. HétIdőpontTéma.
Növényi rostok nyersrost NSP élelmi rost NDF ADF ADL cellulóz*
Állattudományi és Állattenyésztéstani Tanszék
A cellulóz.
Cellulóz.
Cellulóz Cserés Zoltán 9.c.
Az intermedier anyagcsere alapjai 8.
Takarmányok fehérjetartalma
Hemicellulázok Monek Éva Leontina.
Hemicellulóz és lebontása
A tápcsatorna funkciói:
Hasnyálmirigy Molnár Péter, Állattani Tanszék
A szénhidrátok.
SZÉNHIDRÁTOK.
Táplálékaink, mint energiaforrások és szervezetünk építőanyagai.
Takarmányozástan.
Az ember táplálkozása.
Mi és emésztőnedveink
A létfenntartás táplálóanyag szükséglete
Takarmányok fehérjetartalma Az állati szervezet létfontosságú vegyületei fehérje természetűek Az állati termékek szintén Fehérjét az állat csak N-tartalmú.
A Weende-i takarmányanalitikai rendszer
Gazdasági állataink vízforgalma A víz létfontosságú építőanyaga az állat és az ember szervezetének: –10%-os hiánya már anyagforgalmi zavart okoz, 15%-os.
Takarmányok fehérjetartalma
Cellulóz vázanyag (10-15 ezer glükóz egység) vízben nem oldódik a felsőbbrendű állatok szomatikus enzimjeikkel nem tudják bontani az előgyomrokban, utóbél.
Az állati termelés táplálóanyag szükséglete a. Növekedés hústermelés A fejlődés, növekedés során eltérő az egyes szövetek aránya, az állati test kémiai.
Vízforgalom. Víz és vízforgalom izomszövet %-a sza. izomszövet %-a sza. vér 90 %-a víz vér 90 %-a víz Vízforrások az állati szervezet.
Szénhidrátok táplálkozás-élettani szerepe
Testtömeggyarapodás és fejlődés nem szükségszerűen egyidejű: Kompenzációs növekedés Szűkös takarmányozás: kompenzálja hosszú ideig szűkös tak.: csökött.
Kérődző állatok emésztési sajátosságai
Emésztési rendellenességek
A TAKARMÁNYOZÁS ELMÉLETI ALAPJAI
Pannon Egyetem Georgikon Kar Állattudományi és Állattenyésztéstani Tanszék.
Egyed alatti szerveződési szintek
Növényi rostok Cellulóz
Nitrogénmentes kivonható anyagok, emészthető szénhidrátok
A takarmányok rosttartalma. A rostalkotó anyagok: definíciók és kémiai meghatározás l Nyersrost (Henneberg-Stohmann, 1859) ami híg savban (H2SO4) és lúgban.
Táplálkozás A mai táplálkozás legfőbb problémái Káros hatások
10. rész :Táplálékunk összetevői Élelmi rostok Klikk a folytatáshoz.
A NÖVÉNYI SEJTFAL Primer sejtfal: alapállomány: pektin és hemicellulóz + cellulóz váz.
22. lecke A szénhidrátok.
Nem kórokozó baktériumok
A létfenntartás táplálóanyag szükséglete
Nitrogénmentes kivonható anyagok
Előadás másolata:

Növényi rostok nyersrost NSP élelmi rost NDF ADF ADL cellulóz* hemicel-lulóz* hemicel-lulóz lignin pektin glükánok xilánok * = nem teljes egészében

Cellulóz vázanyag (10-15 ezer glükóz egység) vízben nem oldódik a felsőbbrendű állatok szomatikus enzimjeikkel nem tudják bontani az előgyomrokban, utóbél szakaszokban lévő baktériumok termelnek celluláz enzimet

Hemicellulóz átmenet a vázalkotó és a tartalék szénhidrátok között vizet köt meg szerkezete kémiailag nem egységes (hexózok, de főleg pentózok, ribóz, xilóz, arabinóz polimerje) szintén csak a baktériumok bontják

Pektin a sejtfal kialakulásakor elsőként képződik a galakturonsav polimerje kolloid tulajdonságokkal rendelkezik jó vízmegkötő képességű jó étrendi hatás vízben oldódik, de az állatok saját enzimjeikkel nem bontják

Lignin a sejtfal fásodásakor épül be a növényi sejtekbe, a cellulózhoz kapcsolódva nem egységes szerkezetű, alkohol polimer vízben nem oldódik takarmányozási megítélése egyértelműen negatív

Egyéb rostalkotók -glükán (búza, árpa, rozs, zab) arabinoxylán (búza, árpa, rozs, zab) kutin (a növényi kutikula) szuberin (elparásodott növényi részek) mézgák (a növények sérülésekor képződő szénhidrát)

A növényi rostok szerepe a kérődző állatok takarmányozásában rágás, kérődzés, nyáltermelés, bendő működés fenntartása strukturális rost (min. a nyersrost 75%-a) energia forrás, illó zsírsavak prekurzora befolyásolja a bendőemésztés idejét, a későbbi bélszakaszokban a chimus továbbításának sebességét

Növényi rostok és egyéb szénhidrátok lebomlása a bendőben hemicellulóz CH3 cellulóz C=O pektin COOH ecetsav keményítő piroszőlősav propionsav szacharóz vajsav laktóz

A takarmányadag összetételének hatása a bendő-fermentációra széna:abrak arány 1:0 0,2:0,8 sok cukor domináns szénhidrát cellulóz keményítő cukor baktérium szám 1010/ml bedőfolyadék 1,3 kicsi 1,6-5 nagy bendő pH 6,2-6,7 5,5-6 4,8-5,4 ecetsav 0,66 0,4 0,3 propionsav 0,22 0,25 vajsav 0,09 0,15 tejsav 0,03 0,05 0,2-0,3

A takarmányadag összetételének hatása a tejtermelésre széna:abrak arány 1:0 0,2:0,8 sok cukor tejmennyiség kevés sok igen kevés tejzsír közepes mellékhatás - acidózis, ketózis

A növényi rostok szerepe a monogasztrikusok takarmányozásában bontása csak az utóbélszakaszokban bél-perisztaltika fenntartása ló > nyúl > sertés > baromfi 12-20% 10-14% 3-8% 3-6% fiatal állatok kevésbé tolerálják gátolja a többi táplálóanyag emésztését növeli az endogén veszteségeket gyorsítja a kimusz továbbítását csökkenti a takarmány koncentráltságát jóllakottsági érzés kialakulása

Hiányakor a bendő működés zavara bélsárpangás (pl. kocák) étvágytalanság nyelőcső, gyomorfekély (fiatal állatoknál is)

-glükanáz enzim hatása broiler csirkék teljesítményére

-glükanáz enzim hatása broiler csirkék teljesítményére

Néhány takarmány nyersrost-tartalma (%) zöldlucerna (bimbós) 6,9 kukorica szilázs (viaszérés) 12,9 réti széna (jó minőségű) 25,8 árpa szalma 35,6 árpa 4,9 búza 2,6 kukorica szójabab extrahált napraforgó (I. osztályú) 13,5 cukorrépa 1,2 burgonya 0,7 tök 0,8

Gazdasági állataink rostigénye (%) malac (10-20 kg) 2,5 hízótáp (70-110 kg) 3,5 broiler csirke (0-3 hét) 2-3 broiler csirke (5-6 hét) 3-4 tojótyúk 5 ló 12-16 nyúl 11-12 tejelő tehén 17-23

A rostok szerepe táplálkozásunkban szükséglet: 30-40 g/nap fogyasztás: 15-25 g/nap A rosthiányos táplálkozás következményei: vastagbél betegségek (székrekedés, bélpolipok, vastagbél rák stb.) anyagcsere rendellenességek (elhízás, cukorbetegség, magas vér triglicerid szint, magas vér koleszterin szint)