– SQL 2: Adatok kezelése – Tarcsi Ádám, 2007. január 30. Adatbázis gyakorlat.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
10. gyakorlat SQL SELECT.
Advertisements

2012. tavaszi félév Vitéz Gergely. A diasor ismerete nem helyettesíti a tankönyvet, és a példatárat. A diasor ismerete szükséges, de nem elégséges feltétele.
© Kozsik Tamás Adatbáziskezelés •Relációs adatbáziskezelők •Noha a Java objektum-elvű, egyelőre nem az objektum-elvű adatbáziskezelőket támogatja.
Adatbázis rendszerek I
Anyagadatbank c. tárgy gyakorlat
Adatbázisok SQL. TARTALOM Szijártó M.2 Témakörök  Az SQL tulajdonságai  A műveletek fajtái  Objektum-műveletek  Lekérdezések Tulajdonságok és műveletek.
1Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai KarAntal Gábor Adatbázisok gyakorlat 8. gyakorlat SQL alapok.
2012. tavaszi félév Vitéz Gergely. A diasor ismerete nem helyettesíti a tankönyvet, és a példatárat. A diasor ismerete szükséges, de nem elégséges feltétele.
Delphi programozás alapjai
SQL Structured Query Language
Adatbázis kezelés. Hierarchikus modell Legrégebbi modell, ma már nem használatos. Az adatokat fákban tároljuk, ahol minden pont a szegmens adatokat, és.
5. GYAKORLAT SQL CREATE TABLE, aktualizálás. S QL Structured Query Language A relációs adatbáziskezelés szabványos nyelve Nem algoritmikus, de beépíthető.
Adatbázis gyakorlat – SUBSELECT – Tarcsi Ádám március.
– Adattáblák & adatok kezelése – Tarcsi Ádám január Adatbázis gyakorlat.
megismerése, mintaadatbázis létrehozása
SQL – DQL (Data Query Language ) adat lekérdezések
INSERT INTO Egy vagy több rekordot ad hozzá a táblához. Egyetlen rekordot hozzáfűző kifejezés: INSERT INTO cél_tábla (mező1,mező2,…) VALUES (érték1, érték2,
Triggerek II. ADATBÁZIS ALAPÚ RENDSZEREK.  Az Oracle kifinomult módon támogatja a sorszámozások generálását  Szekvencia: olyan adatbázis-objektum, amely.
Adatbázis alapú rendszerek
Adatbázis rendszerek II.
Készítette: Sárközi Anikó
Delphi programozás alapjai Nagyváradi Anett PTE PMMK MIT.
2006. október 2.Markó Tamás, PTE TTK1 Az Oracle SQL 5. Nézettáblák létrehozása, módosítása és törlése.
SQL92 lehetőségek KL A tábla B tábla C view adatok VIEW működése utasítás: SELECT.. FROM A,B … SELECT.. FROM C Az adatok a hivatkozáskor állítódnak elő.
ADATBÁZISOK
Adattáblák létrehozása, módosítása, tranzakciók, megszorítások Rózsa Győző.
SQL, adatdefiníció, adatok megváltoztatása, megszorítások
Kényszerek megadása. Indexek kezelése.
Nézettáblák létrehozása, módosítása és törlése
1 Informatikai Szakképzési Portál Adatbázis kezelés DML – Adat manipuláló nyelv.
- adatbázisséma definiálása (DDL) Data Definition Languages, - adatok aktualizálása (DML),Data Maniputaion Language - lekérdezési lehetőségek (DML) Data.
SQL. SQL = Structured Query Language (= struktúrált lekérdező nyelv). A relációs adatbázis-kezelés szabványos nyelve. Nem algoritmikus nyelv, de algoritmikus.
Az SQL nyelv alapjai.
DML. Új rekord beszúrása: INSERT INTO tábla (oszlop1,oszlop2,…) VALUES (érték1,érték2,…); Rekord módosítása: UPDATE tábla SET oszlop = érték WHERE feltétel;
DDL – Adatdefiníciós nyelv
Adatbázis adminisztrátori ismeretek
Adattáblák létrehozása, módosítása, tranzakciók, megszorítások Rózsa Győző.
2012. tavaszi félév Vitéz Gergely. A diasor ismerete nem helyettesíti a tankönyvet, és a példatárat. A diasor ismerete szükséges, de nem elégséges feltétele.
2012. tavaszi félév Vitéz Gergely. A diasor ismerete nem helyettesíti a tankönyvet, és a példatárat. A diasor ismerete szükséges, de nem elégséges feltétele.
A diasor ismerete nem helyettesíti a tankönyvet, és a példatárat. A diasor ismerete szükséges, de nem elégséges feltétele a minimum elégséges érdemjegynek!
Adatbázis-kezelés SQL-lel. SQL SQL = Structured Query Language – Strukturált Lekérdezőnyelv Relációs adatbázis-kezelők lekérdezési nyelve. Alapjait az.
Adatbázis-kezelés SQL-lel
Felhasználók és jogosultságok
SQL DDL DATA DEFINITION LANGUAGE. Táblák létrehozása CREATE TABLE táblanév ( oszlopnév1 típus(méret) /DEFAULT érték/ /NOT NULL/, oszlopnév2 típus(méret)
Készítette: Tóth Ervin
Nézzük, mit tudunk…. Mire gondoltam? Megjeleníti az adott adatbázishoz kapcsolódó összes objektumot : adatbázis ablak.
Az SQL nyelv. SQL Az SQL utasításait két fő csoportba szokták sorolni: DDL (= Data Definition Language): adatstuktúra definiáló utasítások. DML (= Data.
SQL-Structured Query Language. Parancs(utasítás) csoportok CREATE - táblák létrehozása ALTER – táblák módosítása DROP – táblák törlése DDL –Data Definition.
SQL.
1 Sramó András Adatbázis-technológia V. előadás Adatbázis-technológia 5. előadás Az SQL.
– SQL 3: SELECT - 1. – Tarcsi Ádám, január 31. Adatbázis gyakorlat.
Adatbázis-kezelés Tarcsi Ádám január. 15. MySQL és PHP.
– SELECT - 2. – Tarcsi Ádám március Adatbázis gyakorlat.
Tarcsi Ádám, Adatbázis gyakorlat – Adattáblák – Tarcsi Ádám, január.
– SELECT - 2. – Tarcsi Ádám március Adatbázis gyakorlat.
Bevezetés A MYSQL szintaxisa Táblák, adatok kezelésének alapjai
Ma az un. Relációs adatmodelleket használjuk.
5. gyakorlat Fleiner Rita.
Webprogramozó tanfolyam
SQL. SQL jellemzői Nem algoritmikus (nem tartalmaz algoritmikus szerkezeteket: ciklus, eljárás, elágazás) Nem rekurzív (önmagát nem hívhatja) Halmazorientált.
Adatbázis rendszerek I
Adatbázis-kezelés 3-4. Adatok lekérdezése utasítás általános formája SELECT [ALL/DISTINCT] {*/, …, } FROM [ ], …, [ ] [WHERE GROUP BY, …, HAVING ORDER.
1 Verseny 2000 gyakorlat SQL 2000 Server Portál adatbázis létrehozása.
– SELECT - 1. – Tarcsi Ádám január Adatbázis gyakorlat.
Adatbázis-kezelés 1-2. adatbázis-kezelő rendszer 1.új adatbázisokat hozhassanak (adat definició 2.lekérdezések és módosítások (adat manipuláció) 3.Támogassa.
Ami még kimaradt. Halmazműveletek A lekérdezések eredmény sorainak halmazát tekintve több lekérdezés között értelmezhetjük a szokásos halmaz műveleteket.
Adatbázis rendszerek II.
Adatbázisok SQL.
Logisztikai projekt - gyakorlat Adatbázis-elmélet
DDL parancsok – Tábla műveletek, mezőtulajdonságok
Előadás másolata:

– SQL 2: Adatok kezelése – Tarcsi Ádám, január 30. Adatbázis gyakorlat

Miről lesz szó? Adatok rögzítése Adatok módosítása Adatok törlése Táblák módosítása – munka a táblákkal

DML műveletek új sorokat tudunk beszúrni (INSERT INTO) létező sorok adatait tudjuk módosítani (UPDATE) sorokat tudunk törölni (DELETE) Tranzakciókezelés: bank példa! COMMIT: jóváhagyás ROLLBACK: visszavonás Autocommit előnye, hátránya!

Adatok rögzítése – INSERT INTO INSERT INTO [(, …, )] VALUES (, …, ) Példa: INSERT INTO tTanar VALUES (1,’Zsakó László’); COMMIT;

Feladatok - INSERT Feladat:Feladat: Töltsük fel a tTanar táblát az ábrának megfelelően! Feladat:Feladat: Rögzítsük 1-es azonosítóval Nagy Júliát, aki 14 éves és az 2-es azonosítójú tanár tanítja! Feladat:Feladat: Töltsük fel további adatokkal a tDiak táblát!

Adatok módosítása: UPDATE UPDATE SET =, …, = [WHERE ] Ha nincs WHERE, akkor a tábla összes rekordjára vonatkozik a módosítás. FeladatFeladat: Nagy Júlia Anna egy évvel idősebb lett, módosítsuk az adatait ennek megfelelően! UPDATE tDiak SET Kor=Kor+1 WHERE DAzon=1 Mire Hol Mit, feltétel

Feladatok - UPDATE FeladatFeladat: Módosítsuk az 1-es azonosítójú diák nevét ’Nagy Júlia Anna’-ra! UPDATE tDiak SET Nev=’Nagy Júlia Anna’ WHERE DAzon=1; COMMIT; FeladatFeladat: Minden diáknak a 2-es aztonosítójú tanár legyen az osztályfőnöke! Tipp: where nélkül

Adatok törlése - DELETE DELETE FROM [WHERE ] Ha nincs WHERE, akkor a tábla összes rekordját töröljük. FeladatFeladat: Töröljük az 1-es azonosítójú diákot! DELETE FROM tDiak WHERE DAzon=1; COMMIT;

Feladatok – DELETE, COMMIT FeladatFeladat: Töröljük a 3-as azonosítójú tanárt. Miért nem sikerül? FeladatFeladat: Töröljük azokat a diákokat, akiknek a 3-as azonosítójú tanár az osztályfőnökük! Mi történik, ha nem használunk COMMIT- ot a törlés után?

Táblamódosítás - ALTER TABLE …; Új oszlop hozzáadása a táblához (a tábla „végére”) –ALTER TABLE ADD ; –Adjunk egy Kor nevű egész típusú oszlopot a tTanar táblához! –ALTER TABLE tTanar ADD Kor INTEGER; Egy oszlop típusának módosítása –ALTER TABLE MODIFY ; –Típusproblémák!!! –Legyen a tDiak tábla Nev mezőjének típusa 50 hosszú szöveg! –ALTER TABLE tDiak MODIFY Nev VARCHAR(50); egy oszlop törlése –ALTER TABLE DROP COLUMN ; –(Ha az oszlop például elsődleges kulcs, akkor a művelet hibához vezet.) –Töröljük a tTanar táblából a Kor oszlopot! –ALTER TABLE tTanar DROP COLUMN Kor;

Megszorítás módosítása Tábla szintű megszorítások: ALTER TABLE ADD CONSTRAINT ; FeladatFeladat: Adjunk egy olyan megszorítást a tTanar táblához, aminek következtében nem tárolhatunk két ugyanolyan nevű tanárt! ALTER TABLE tTanar ADD CONSTRAINT uq_tTanar UNIQUE (Nev); Ellenőrzés: INSERT INTO tTanar VALUES (1,'Tarcsi Ádám');

Megszorítás módosítása – 2. Megszorítás törlése: ALTER TABLE DROP CONSTRAINT ; FeladatFeladat: Dobjuk el az előbbi megszorítást! ALTER TABLE tTanar DROP CONSTRAINT uq_tTanar; Ellenőrzés: INSERT INTO tTanar VALUES (1,'Tarcsi Ádám');

Mezőszintű megszorítások módosítása MODIFY segítségével NOT NULL megszüntetése: NULL Példa:Példa: Legyen a tDiak tábla Kor mezőjének 18 az alapértelmezett értéke! ALTER TABLE tDiak MODIFY Kor INTEGER DEFAULT 18; Ellenőrzés: INSERT INTO tDiak (DAzon, Nev) VALUES (7,'Pap Éva');

Táblák eldobása DROP TABLE ; FeladatFeladat: Dobjuk el a tDiak táblát! Megoldás: DROP TABLE tDiak; FeladatFeladat: Dobjuk el a tTanar táblát! Megoldás: DROP TABLE tDiak; Házi feladat: tDiak és tTanar táblák elkészítése!!!

COMMIT, ROLLBACK gyakorlás FeladatFeladat: Vigyünk fel még egy diákot! Kérdezzük le a tDiak tábla tartalmát. Majd egy rollback kiadása után nézzük meg, mi történt. Ugyanezt csináljuk, de a felvitelkor kommitáljunk! FeladatFeladat: Hajtsuk végre a következő utasításokat! DELETE FROM tDiak SELECT * FROM tDiak ROLLBACK SELECT * FROM tDiak