2009. Baja Kiss Gergely ATIKÖVIZIG 2009. Július 1.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Víz alatt a Bodrogköz Készítette: György Zoltán
Advertisements

Kattintással tovább léphetsz!
Mire lehet/ne jó az iskola?
MHT Országos Vándorgyűlés
A folyóvizek.
Bérczi László tű. ezredes BM OKF tűzoltósági főfelügyelő
Tájékoztató a 2010/2011-es téli árvíz tapasztalatiról Előadó: Fejes Lőrinc szakaszmérnök Kisköre KÖTI-KÖVIZIG Téli vízszintegyeztető tárgyalás Kisköre,
Az iskolai könyvtár állománya
Folyószabályozás a Reformkorban
© Gács Iván (BME)1/13 Kémények megfelelőségének értékelése Az engedélyezi eljárások egy lehetséges rendszere (valóság és fantázia )
A Tisza szabályozása.
HASZNÁLT HÉVIZEK FELSZÍNI BEFOGADÓBA TÖRTÉNŐ BEVEZETHETŐSÉGE,
Felszíni víz monitoring
Vízrajzi monitoring Vízállás észlelése Vízmélység, meder felvétel
Felszíni és felszín alatti víz monitoring
Vízrajzi monitoring Vízállás észlelése Vízmélység, meder felvétel
Árvizek gyakorisága, erőssége, okozott kár - hazai vonatkozások
Kis vízfolyások árhullámainak modellezése Török Viktor ELTE TTK FFI Természetföldrajzi Tanszék PhD-hallgató április 15.
Mik azok a húrok? A húrok, feltételezések szerint, az anyagokat felépítő legkisebb egységek.
A felsőoktatási intézmények felvételi eljárása A 237/2006. (XI. 27.) Kormányrendelet alapján.
A levegőkörnyezet állapotának értékelése modellszámításokkal
A folyók földrajza.
Agrár-környezetvédelmi Modul Vízgazdálkodási ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
INNOCSEKK 156/2006 Hasonlóságelemzés-alapú vizsgálat a COCO módszer használatával Készítette: Péter Gábor
Bázisérték, monitoring avagy szemléletváltás a vidékfejlesztési döntések előkészítésében Pitlik László, Horváth Henrietta, SZIE Gödöllő 9. MY-X szeminárium:
A hajóút jelenlegi helyzete
KBSZ Vízi közlekedési Szakmai Nap Budapest
ÖSSZEFOGLALÓ ELŐADÁS Dr Füst György.
„A tivadari térségben lefolytatott supervisori ellenőrzés tapasztalati” Készítette: Gyenge László tű. őrnagy.
ELEMI FOLYAMATSZAKASZOK VIZSGÁLATA Válóczy István.
ÉGHAJLATVÁLTOZÁS – VÍZ – VÍZGAZDÁLKODÁS (második rész)
Hatótényező. LEGNAGYOBB VÍZSZINTEK ALAKULÁSA Hatótényező.
Felzárkózás helyett távolodás az eurós követelményektől Varga Mihály, április 21.
Az övzátony, parti gát fogalma…
Bali Mihály (földrajz-környezettan)
Hazai újholocén klíma- és környezetváltozások vizsgálata régészeti adatok segítségével Szerző: Horvát Anikó Készítette: Vida Zsófia Viktória III. geográfus.
Zsuga Katalin – Szabó Attila: A Tisza hazai vízgyűjtőterületének ökológiai állapota, környezetvédelmi problémái Győri Katalin Dorottya geográfus III. évf.,
A magyarországi folyószabályozások geomorfológiai vonatkozásai
Egy pleisztocén vezérszint a Kárpát-medencében: a Bag Tefra Lendvay Márton geográfus III X. 25.
Hidrológia I gyakorlat
4. gyakorlat Egységárhullámkép számítása
Árvízi veszély- és kockázati térképezés
Tömeggyarapodás hasonlóságelemzése Melyik tápanyag összeállítás lenne a legmegfelelőbb sertések számára, minél nagyobb tömeggyarapodás elérése céljából.
Felszíni vizek: vízfolyások, tavak. Vízszennyezés
Az évi Szegedi Nagyárvíz múltja, jelene, jövője
A Bloom-féle taxonómia szükségessége, hierarchiájának eredete, régi és új változata, és egy alkalmazáson való szemléltetése.
A Tisza.
Vízminősítés és terhelés számítás feladat
Kommunikációs Rendszerek
KISVÍZFOLYÁSOK ÖKOLÓGIAI MEDERRENDEZÉSE
Sándor Balázs BME Vízépítési és Vízgazdálkodási Tanszék
Egyenletes vízmozgás prizmatikus medrekben
A hóviszonyok jellemzői és vízjárás befolyásoló hatása a Felső-Tiszán (Konecsny Károly,Hidrológiai Közlöny évf.1.sz.) Készítette: Éberlein Attila.
Készítette: Bíró Balázs III. éves Földrajz BSc Magyarország és a Kárpát-medence természetföldrajza.
Schweitzer Ferenc- Nagy István- Alföldi László cikke alapján
Árvízvédelmi és Folyógazdálkodási Osztály
Árvízi sajátosságok és tervezett fejlesztések a TIVIZIG területén Az
Az árkos erózió vizsgálata a Tetves-patak vízgyűjtőjén Jakab Gergely – Kertész Ádám- Papp Sándor Földrajzi Értesítő LIV. Évf füzet, pp
Dr. Németh Gábor egyetemi docens Faipari mérnöki alapszak duális képzésének szakfelelőse Duális képzés a faipari mérnöki alapszakon.
Munkára képes állapot ellenőrzésének anomáliája a munkahelyen Poór László ügyvezető.
A vaskorban (Kr. e. VII-VI.) a mai Szeged területén megtelepedett agathürszosz és szignünna népcsoportoktól származhat: a „tijah” (ejtsd: tidzah) szó.
Vízszabályozás a reformkor óta Padányi József
XXIII. KONFERENCIA A FELSZÍN ALATTI VIZEKRŐL
Raab Flood 4cast Projekt 1
Készítette: Pacsmag Regina Környezettan BSc
A Nyugat költőinek kiadásai a magyarországi antikvár árveréseken c
Tartalom Felszíni vizek A folyó részei A folyó részei képekben
Kattintással tovább léphetsz!
Bunkóczi László, Dr.Pitlik László, Pető István, Szűcs Imre
Az évi Szegedi Nagyárvíz. Előzmények: - Demográfia ( ) - Tisza szabályozás ( ) Év Lakosságszám.
Előadás másolata:

2009. Baja Kiss Gergely ATIKÖVIZIG Július 1.

Növekvő árvízi vízállások trendje, és annak okai „mindig megvoltak az árvízszint növekedések aktuális okai”

V IZSGÁLATAIM IRÁNYAI Állítás: A 2006-os tiszai árvíz során magyarországi Alsó-Tisza tetőző árvízszintjeit nagyobb mértékben befolyásolták a Maroson és a Körösökön érkező árhullámok mint a Duna magas vízállása Vizsgálat: Különböző kombinációk összehasonlítása, majd az eredmények kiértékelése A Tisza és a Maros árhullámainak egymásra hatásai – lehetséges legrosszabb árvízi együttállások vizsgálata  1970-es tiszai árhullám  1975-ös marosi árhullám  2006-os mederállapot I. EsetII. Eset III. Eset: Radikális mederkotrás hatása a tetőző árvízszintekre

V IZSGÁLT ÁRVÍZI EGYÜTTÁLLÁSOK A Maros vízhozamváltoztatásának hatásai a Tisza vízállásaira Maros +20% Q Maros +10% Q Maros -10% Q Maros -20% Q Maros -30% Q Maros -40% Q Maros -50% Q A Körösök vízhozamváltoztatásának hatásai a Tisza vízállásaira Körösök +20% Q Körösök +10% Q Körösök -10% Q Körösök -20% Q Körösök -30% Q Körösök -40% Q Körösök -50% Q A Duna vízállásváltoztatásának hatásai a Tisza vízállásaira Duna +1m Duna +0,5 m Duna -1m Duna -2m Duna -3m Duna -4m Duna -5m A Maros és a Körösök vízhozamváltoztatásának hatásai a Tisza vízállásaira Maros és Körösök +20% Q Maros és Körösök +10% Q Maros és Körösök -10% Q Maros és Körösök -20% Q Maros és Körösök -30% Q Maros és Körösök -40% Q Maros és Körösök -50% Q A Maros és Körösök vízhozamváltoztatásának ill. a Duna vízállásváltoztatásának hatásai a Tisza vízállásaira Maros és Körösök +20% Q Duna +1m Maros és Körösök +10% Q Duna +0,5 m Maros és Körösök -10% Q Duna -1m Maros és Körösök -20% Q Duna -2m Maros és Körösök -30% Q Duna -3m Maros és Körösök -40% Q Duna -4m Maros és Körösök -50% Q Duna -5m A Maros és a Körösök vízhozamváltoztatásának hatásai a Tisza vízállásaira Maros és Körösök +20% Q Maros és Körösök +10% Q Maros és Körösök -10% Q Maros és Körösök -20% Q Maros és Körösök -30% Q Maros és Körösök -40% Q Maros és Körösök -50% Q

A DATOK ELŐKÉSZÍTÉSE – határfeltételek elkészítése

A modellszámítások szerint a magyarországi Alsó-Tiszán levonuló árvizekre nagyobb hatással vannak a Körösök és a Maros árhullámai mint a Duna árhullámai. A Körösök és a Maros közül a Marosnak dominánsabb a hatása a szegedi szelvény közelében évi árvíz során a Maroson nem jött rekord nagyságú árhullám NQ=2440 m 3 /s Q max 2006=991m 3 /s Megvan a realitása annak, hogy egy a 2006-oshoz hasonló tiszai árhullám esetén a Maroson a 2006-os vízhozamoknál nagyobb árhullámok érkezzenek! Figyelembe kell venni az eredmények kiértékelésekor az un. „modellhatást” Bizonyos esetekben fenntartással kell kezelni a számított eredményekket

Eddigi előfordulások alapján már bekövetkezett árhullámok kombinálása a Tisza jelenlegi mederállapotában Modell geometriája: a 2006-os mederállapotot tükrözi Modell határfeltételei: 1970-es tiszai árhullám és az 1975-ös marosi árhullámot egyesíti oly módon, hogy az árhullámcsúcsok egybeessenek 1970 –es tiszai árhullám… azért mert: az 1970-es árvizet tartották minden idők legnagyobb tiszai árvizének ugyanis a teljes Alsó-Tiszán minden addigi LNV-t megdöntött, amíg a 2006-os árhullám csak bizonyos alsó-tiszai LNV-ket döntögetett. Az 1970-es tiszai árhullám a szegedi szelvényben 4000m 3 /s-os vízhozamot szállított, míg a 2006-os csak 3700m 3 /s körüli vízhozamot 1975-ös marosi árhullám…. azért mert: bár az 1970-es és 1975-ös marosi árhullámok vízhozamai szinte azonosak voltak, a tetőző vízállások között is csak centiméteres különbségeket lehetett mérni, de a két árhullámkép más jellegű volt. Az 1975-ös árhullámra esett a választás, mert az egy különálló, a Tisza által kevésbé befolyásolt áradás volt.

A meglévő 2006-os állapotra bekalibrált modell határfeltételei lettek kicserélve az 1970-es tiszai és a Körösök határfeltételeire A Maros 1970-es vízhozam idősora helyett a Maros 1975-ös vízhozama lett határfeltételként megadva a modellbe Nem minden felső határfeltételhez sikerült megadni vízhozam-idősorként a 2006-os modellhez hasonlóan Adatokat az 1970-es és az 1975-ös vízrajzi évkönyvből vettem Az eddigi 1 órás határfeltételi időközöket 1 napos bemeneti adatokra cseréltem, mert csak ez állt rendelkezésre. (azzal dolgozom ami rendelkezésre áll)

 A Tisza és a Maros vízhozamának eddigi szélsőségeit kombináltam szándékosan úgy összeállítva hogy a lehető legrosszabb együttállás következzen be a tetőző vízszintek szempontjából  A valóságban a Tisza és a Maros eddigi árhullám maximumai még nem találkoztak ilyen módon, de megvan arra a lehetőség hogy ez valamikor bekövetkezzen.  Ilyen eset bekövetkezésekor a jelenlegi LNV-t meghaladó tetőző vízállások is kialakulhatnak az Alsó-Tiszán, főleg a szegedi szelvény közelében.  Elképzelhető még rosszabb együttállás a már bekövetkezett árhullámok kombinációjára is: 2006-os mederben, 1970-es tiszai árhullám, 1975-ös marosi árhullám os Dunai árhullám!  Az Alsó-Tiszán „kulcsszereplő” a Maros  Ma már 2006-os mederállapotról vagy 2009-es mederállapotról beszélünk-e?

 Vizsgált szakasz: 178,000 – 243,000 fkm (Algyő – Csongrád)  Radikális mederrendezési elképzelés lett végigcsinálva a szakaszon  Árapasztási lehetőséget vizsgál  „Területen belül” vizsgálja a különböző lehetőséget  Jelenlegi geometria lett végig módosítva egy adott mintakesesztszelvénnyel

 Mivel nagy vízfolyásokat vizsgáltam nagyvizek futtatásával stabilan futott a modell és nem jelentkeztek a kis vízfolyásokra és kisvizekre jellemző problémák a futtatások során.  Bizonyos esetekben fenntartással kell kezelni a kapott eredményeket, mert nem lehet figyelmen kívül hagyni azt a tényt, hogy ez egy modellszámítás.  A pontos futtatásokhoz szükségesek a megfelelő geomorfológiai és hidrológiai adatok.  Egy egységes digitális, a HEC-RAS által is kezelhető adatbázis létrehozása nagy mértékben felgyorsítaná a vele végzett munkát.  Angol nyelv kérdése? – ha nem is egy magyar nyelvű használati utasítás szükséges, elég lenne egy „HEC-RAS szótár” (könnyebben kivitelezhető és nagy segítség lenne)  Időigény