Korrupciós hálózatok Korrupciós hálózatok Magyarországon 2010-ben Dr. PINTÉR ISTVÁN.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Korrupció az igazságszolgáltatásban és a bűnmegelőzésben Állami szereplők és a korrupció „Kormányzati válaszok” Sántha György, dr. IRM Miniszteri Kabinet.
Advertisements

A rendvédelmi szervek helye a kibervédelemben
Kormányzati szándékok a közérdekű bejelentők védelmében
A KORRUPCIÓ ÉS A MINDENNAPI ÉLET: A MAGYAR KÖZVÉLEMÉNY
Döntés, kormányzat, kormányzati döntés Kormányzati és politikai döntéshozatal  kurtán óra.
Hotel Eger Park Konferenciaközpont október
Globális Korrupciós Jelentés: Klímaváltozás Bemutató május 11. Budapest.
Nemzeti Biztonsági Felügyelet
Békés Megyei Államigazgatási Kollégium június A közérdekű munka büntetés végrehajtásának tapasztalatai Békés megyében Békés Megyei Kormányhivatal.
Mobilitás Országos Ifjúsági Szolgálat mint képzőintézmény Bencze Györgyné Hajni.
Schenk B november 7. BCE Az emberi jogok regionális védelme november 7.
A magyarországi kockázatitőke- finanszírozás másfél évtizede ( ) Készítette: Papp Zsuzsa Tivadari Evelin.
ÁLDOZATOK NAPJA „EGYÜTT AZ ÁLDOZATOKÉRT”
A gyülekezés és az egyesülés szabadsága 1.Közös gyökerek 2.A gyülekezéshez való jog 3.Az egyesüléshez való jog 4.A pártalapítás szabadsága.
2011. évi Kereskedelemfejlesztési pályázat Bács Edit osztályvezető Ügyfélszolgálati és Stratégiai Elemző Osztály Szeged, január 19.
GAZDASÁGPOLITIKA III. ELŐADÁS ELŐADÓ: DR. MARINOVICH ENDRE.
Martin József Péter A Transparency International Magyarország ügyvezető igazgatója.
ENVI-ART Környezetvédelmi Tanácsadó és Szolgáltató Kft.
Az ENSZ klímatárgyalások Kiss Veronika OTDK április
A nemzetközi üzleti élet etikája
„Az Integritás Kérdőív kitöltésével összefüggő tudnivalók” Az adatfelvételi célcsoport, az Integritás Kérdőív és az adatfelvétel február 15.,
A Magyar Köztársaság kormánya. 2 A demokrácia szolgálatában Szilvásy György tárca nélküli miniszter prezentációja Laborc Sándor kinevezésének felterjesztéséről.
A globális világgazdaság és az USA világgazdasági szerepköre
Előadó: Bellovicz Gyula igazságügyi szakértő
Dr. Bozsó Zoltán r.dandártábornok
Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium
Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium
Előadó: Dr. habil. Lakatos László ny. okl. mk. vezérőrnagy
Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium
1 Magyarország 2020 perspektívájában Dr. Vértes András elnök GKI Gazdaságkutató Zrt november 29.
© 2004 KPMG Cyprus is member firm of KPMG International, a Swiss cooperative. All rights reserved. The KPMG logo and name are trademarks of KPMG International.
TÁMOP-4.2.1/B-09/1/KMR projekt 1 A NÖVEKEDÉS ÉS A VERSENYKÉPESSÉG REÁLGAZDASÁGI TÉNYEZŐI Chikán Attila egyetemi tanár Budapesti Corvinus Egyetem.
Átláthatósági jelentések követelményei, tapasztalatok
Globális Szövetség a gyermekek on line szexuális kizsákmányolása ellen szeptember Balatonalmádi ÚJ UNIÓS KEZDEMÉNYEZÉS A GYERMEKEK ONLINE.
Az elektronikus tanulmányi nyilvántartás mint minőségbiztosítási eszköz dr. Princzinger Péter ELTE Oktatási Igazgatóság január 25.
Fogyasztói igényérvényesítés – közérdekű keresetek
A VÁLLALKOZÁSOK SZEREPE A FOGYASZTÓVÉDELEMBEN Dr. Kohuth Viktor
A háború és a modern fegyveres erő
Nemzeti Egészségügyi Számlák (NESZ) május 23. Mentusz Zsófia Központi Statisztikai Hivatal.
GLOBAL CORRUPTION BAROMETER 2009 Globális Korrupciós Barométer Közvéleménykutatás az emberek korrupcióval kapcsolatos tapasztalatairól június 3.
A Magyar Távmunka Szövetség céljai, törekvései Dr. Horváth Elek elnök III. Országos Távmunka Konferencia Budapest,
Az EU szomszédságpolitikája A Keleti Dimenzió. A bővítés utáni helyzet május 1-je után tíz új tag (az EU eddigi legnagyobb bővítése) május.
VII. Nevelésügyi Kongresszus VII. Szekció Intézményfenntartás, irányítás és finanszírozás A közoktatás finanszírozása nem önkormányzati fenntartók esetében.
A GLOBÁLIS KLÍMAVÁLTOZÁS MÉRSÉKLÉSÉRE, AZ ÜVEGHÁZ HATÁSÚ GÁZOK EMISSZIÓJÁNAK CSÖKKENTÉSÉRE SZERVEZŐDŐ NEMZETKÖZI MEGÁLLAPODÁSOK – SIKEREI, KUDARCAI Balogh.
Transzparencia, információszabadság és közérdekű adatok nyilvánossága Dr. Fazekas Judit Igazságügyi Minisztérium európai uniós ügyekért felelős helyettes.
Cselekedni most és mindenkiért Kormányszóvivői tájékoztató „A közpénzek felhasználásáról és a köztulajdon használatának nyilvánosságáról, átláthatóbbá.
Korrupció érzékelési index 2009
Korrupció érzékelési index – CPI 2007 Alexa Noémi Korrupció érzékelési index – CPI 2007 Alexa Noémi
Figyelő Top 200 Üzleti etika és korrupció Alexa Noémi október 11.
Bevezető a könyvvizsgáló-jelöltek részére december 04.
„Az Integritás Kérdőív kitöltésével összefüggő tudnivalók” Az adatfelvételi célcsoport, az Integritás Kérdőív és az adatfelvétel február 17., Szeged.
NEMZETKÖZI BANKOLÁS Moór Marianna Március 27.
EU szabályozás Általános környezetvédelmi jogtár Forrás:
A magyarországi korrupcióról Dr. Szente Zoltán PhD szakmai minőségbiztosító.
Az európai országok eredményei és tapasztalatai Szigeti Tóth János © Magyar Népfőiskolai Társaság 2009.
Horváth J. Ferenc elnök Magyar Energia Hivatal Jubileumi Szakmai nap szeptember 16. A VEZETÉKES ENERGIAIPAR SZABÁLYOZÁSÁNAK 10 ÉVES TAPASZTALATAI,
Az ombudsmanok. 1. Előzmények 1.1. Külföldi megoldások  svéd király igazságügyi kancellárja → közig. elleni alattvalói panaszok  svéd alk.
A rendészet szervei.
Az igazságszolgáltatás szociológiája
A korrupció hazánkban Előadó: Sefcsik Balázs
Szennyező anyagok kibocsátásának trendje
Közigazgatási Jog 4. Európai Közigazgatás, 11. előadás november 23. Témakörök: 5. Az EU jogrendszerének közigazgatási alapjai 5.1. Az EU jogrendszerének.
9. Partnerség, érdekérvényesítés, kormányzati-közösségi kapcsolatok.
A BEJELENTŐ-VÉDELEM HELYE ÉS SZEREPE AZ OMBUDSMANI TEVÉKENYSÉGBEN
KÉPVISELET A POLGÁRI PEREKBEN
Dr. Gyökér Irén, egyetemi docens. Fogalmak Kedvezőtlen helyzet: korrupt magatartás elfogadott B2B kapcsolatokban csúszópénz elfogadott Pályázatokon elnyerhető.
Európa válasz(kísérlete) a gyermekszegénységre Dr. Lux Ágnes Országgyűlési Biztos Hivatala Eurochild Április Szécsény.
Az igazságszolgáltatás: Résztvevő szervek, a bíróságok
Az ügyészi szervezet és feladatok
Előadás másolata:

Korrupciós hálózatok Korrupciós hálózatok Magyarországon 2010-ben Dr. PINTÉR ISTVÁN

dr. Pintér István 20/2 A korrupcióellenes fellépés mérföldkövei  1992: olasz „tiszta kezek” fellépése  1996: Wolfensohn, a Világbank elnöke  1997: OECD egyezmény Jean Cartier Bresson

dr. Pintér István 20/3 Tiszta kezek 1992-ben megállapították, hogy a politikai pártok nem kívánatos befolyás alá kerültek az illegális pártfinanszírozás következtében, valamint egyes közhivatalok nem a köz érdekében, hanem mintegy privát irodaként kezdtek működni.

dr. Pintér István 20/4 Világbank 1996: Wolfensohn, a Világbank elnöke korrupcióellenes küzdelemre szólít fel, amely:  a fejlődő országok „rákja”  eladósodást okoz

dr. Pintér István 20/5 OECD 1997: Egyezmény a nemzetközi üzleti tranzakciók során a külföldi közhivatalnokok megvesztegetése elleni küzdelemről  Veszélyezteti a fejlődő országokat  Veszélyezteti a multinacionális cégeket

dr. Pintér István 20/6 A korrupcióellenes fellépés eredménytelenségének okai Magyarországon  A történelmi előzmények hiánya  Elszigetelten kezeli Magyarországot  A köztisztviselőkre fókuszál  Kulcsterületeket csak felszínesen vizsgál  Hiányzik Jeremy Pope holisztikus megközelítése

dr. Pintér István 20/7 Kulcsterületek  Illegális pártfinanszírozás  Igazságszolgáltatás  Média  Civil szektor

dr. Pintér István 20/8 Vissza az alapokhoz  J. Pope: TI kézikönyve (1995)  TI-HUN 1 és 2 jelentése (1998, 1999)  OECD (2000)

dr. Pintér István 20/9 J. Pope: TI Kézikönyv  Nemzetközi hálózatok  Szervezett bűnözés  Offshore bankok szerepe

dr. Pintér István 20/10 TI-HUN 1. Jelentés: A Fővárosi Önkormányzat átvilágításáról (1998) 2. Jelentés: A Magyar Jogrendszer átvilágításáról (1999)  A korrupció jogszabályokban jelenik meg  A fékek és ellensúlyok formális megléte nem garantálja a demokráciát

dr. Pintér István 20/11 OECD (2000)  A nemzetközi korrupciós hálózatok megerősödése  A köztisztviselői kar fokozott védelme  Az átalakuló országok fokozott fenyegetettsége

dr. Pintér István 20/12 A nagy találkozás A hazai és a nemzetközi korrupciós hálózatok a privatizációban egyesültek. Ez a fő sajátossága a Közép-Európa államaiban található korrupciós hálózatoknak.

dr. Pintér István 20/13 Következmény  Illegális pártfinanszírozás (vezetői kinevezések, jogalkotás, átláthatatlanul folytatódó privatizáció, 2007-es vagyontörvény)  Nem alakult ki a jog uralma, sérült a törvény előtti egyenlőség  A köztisztviselői kar meggyengült  A szervezett bűnözés behatolt a politikába, az ellenőrzési és rendészeti szervekbe  Az állam pénzügyi alapjai meggyengültek (offshore adóelkerülés/ adócsalás)

dr. Pintér István 20/14 Illegális pártfinanszírozás

dr. Pintér István 20/15 Kulcsterület: igazságszolgáltatás  Ügyészi korrupciós esetek  Bíróságok érintettsége  Ügyvédi kar

dr. Pintér István 20/16 Igazságszolgáltatás II. „Régóta konfrontálódom azzal a nehezen igazolható, de sok példával alátámasztható feltételezéssel, hogy azokban az ítéletekben, melyek mögött a bíró vagy az igazságügyi szakértő magán biznisze húzódik meg, nem szívesen nyúl bele a másodfokú bíróság.” Jávor István, ELTE Szociológiai tanszék

dr. Pintér István 20/17 Kulcsterület: média „Hogyan segíthet a korrupció visszaszorításában egy olyan médiarendszer, amely maga is részben a korrupció terméke, részben pedig szerteágazó korrupciós mechanizmusok működtetik.” Mong Attila, tényfeltáró újságíró

dr. Pintér István 20/18 Kulcsterület: civil szektor A Zuschlag-ügy tanulságai (Kecskeméti Törvényszék kontra Szegedi Ítélőtábla)  Átláthatatlan - külföldi és hazai - finanszírozás  Nem hasznosuló antikorrupciós kutatások

dr. Pintér István 20/19 Munkahelyi korrupció Különbséget kell tenni a cégek között!  A felvételnél (HR szerepe)  A munkaszerződéseknél  Látványos és kevésbé látványos feladatok  Meritocracy – előrehaladás  Jutalmak, továbbtanulási lehetőségek  Elbocsátás – leépítések Nehezen felismerhető a korrupciós hálózat!

dr. Pintér István 20/20 Megoldások Unortodox módszer?  Nemzeti Korrupcióellenes Hivatal felállítása  Sajtószabadság fokozott védelme  Civil szervezeteknél a külföldi finanszírozás kötelező feltüntetése  Kutatás a nemzetközi korrupciós hálózatokról

dr. Pintér István 20/21 Köszönöm a figyelmet