Multimédiás segédanyag

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A SZIVÁRVÁNY.
Advertisements

NEMZETI TANKÖNYVKIADÓ Panoráma sorozat
Fénytan.
Az emberi szem optikai tulajdonságai Optické vlastnosti ľudského oka
Tükrök leképezése.
Multimédiás segédanyag
Készitette:Bota Tamás Czumbel István
Miért láthatjuk a tárgyakat?
A szem és a látás.
Lencsék és tükrök képalkotásai
NEMZETI TANKÖNYVKIADÓ Panoráma sorozat
Árnyalás – a felületi pontok színe A tárgyak felületi pontjainak színezése A fényviszonyok szerint.
Az optikák tulajdonságai
Vetítéstechnika és prezentációs eszközök
Egy pontból széttartó sugarakat újra összegyűjteni egy pontba
Fénytan. Modellek Videók Fotók Optikai lencsék Fénytörés (3) Fénytörés (2) Fénytörés (1) Tükörképek Fényvisszaverődés A fény terjedése (2) A fény terjedése.
Hullám vagy részecske? Kvantumfizika.
Film fénytöréshez Lencsék Film fénytöréshez
Ha nem értik az anyagot, az nem az Önök hibája Hanem az enyém ……
Homorú tükör.
Kamerák és képalkotás Vámossy Zoltán 2004
P z : egy „elemi” projektív transzformáció M = ( m m m m ); P z = ( ) | m m m m | | | | m m m m | | | ( p p p p ) ( 0 0 r 1 ) az.
Ma sok mindenre fény derül! (Optika)
Hullámok visszaverődése
Nyitókép OPTIKAI LENCSÉK.
Fény terjedése.
A domború tükör közlekedési tükrök
csillagász távcsövek fotoobjektív vetítőgép
FÉNYTAN Összeállította: Rakovicsné Erdősi Katalin 2008.
4/4/ :28 PM Lencsék Šošovky © 2007 Microsoft Corporation. All rights reserved. Microsoft, Windows, Windows Vista and other product names are or may.
Képalkotás lencsékkel Tvorba obrazu šošovkami
Az asztalon levő papírlapra húzz egy egyenest! Helyezz a papírlapra egy üveglapot úgy, hogy eltakarja az egyenes középső részét! Ha felülről nézzük az.
Képalkotás gömbtükrökkel
A lencsék gyakorlati alkalmazása Využitie šošoviek v praxi
VETÍTŐKÉSZÜLÉKEK ÍRÁSVETÍTŐ
Multimédiás segédanyag
Nyitókép TÜKRÖK.
Készítette: Garay Adrienn
Csillagászati műszerek
-fényvisszaverődés -fénytörés -leképező eszközök
TARTALOM Optikai fogalmak Síktükör képalkotása Homorú tükrök nevezetes sugármenetei Homorú tükör képalkotása Domború tükrök nevezetes sugármenetei Domború.
Hullámmozgás.
NEMZETI TANKÖNYVKIADÓ Panoráma sorozat
A fény hullámjelenségei
Árnyalás – a felületi pontok színe A tárgyak felületi pontjainak színezése A fényviszonyok szerint.
Készítette:Kelemen Luca
FIZIKA Fénytani alapfogalmak
Árnyalás – a felületi pontok színe A tárgyak felületi pontjainak színezése A fényviszonyok szerint.
Viszkok Bence 12.c A leképezési hibák világa
Fénysebesség mérése a 19. századig
OPTIKAI LENCSÉK 40. Leképezés domború tükörrel és szórólencsével.
OPTIKA 4. Optikai elemek alkalmazása Az okulárok és az objektívek
OPTIKAI TÜKRÖK ÉS LENCSÉK
és Gazdaságtudományi Egyetem
Kepler-féle távcső fejlődése
Fénytani eszközök A szem.
Fénytan - összefoglalás
A szem, látásjavító eszközök.  A fény a pupillán keresztül jut a szemünkbe.  A szemlencse domború optikai lencse. Anyaga rugalmas, alakját és fókusztávolságát.
Fényvisszaverődés síktükörről
Gömbtükrök Fizika 8. osztály. Elnevezések a gömbtükörnél Gömbtükör: a gömb külső, vagy belső felülete tükröző G:Gömbi középpont O: optikai középpont (a.
A fény törése és a lencsék
FÉNYTAN A fény tulajdonságai.
NEMZETI TANKÖNYVKIADÓ Panoráma sorozat
Fizika 2i Optika I. 12. előadás.
A sík tükör és a gömbtükrök
A sík tükör és a gömbtükrök
Közönséges (a) és lineárisan poláros (b) fény (Niggli P. után)
Készítette: Varga Boglárka
Készítette: Porkoláb Tamás
A szem Normális szem Távollátó szem Közellátó szem X
Előadás másolata:

Multimédiás segédanyag Nyitókép Optikai Leképezések Multimédiás segédanyag

TÜKRÖK Nyitókép

A tükrök fogalma, fajtái A tükrök a fény visszaverődésén alapuló eszközök. Fajtái: síktükör Gömbtükrök: domború tükör homorú tükör

A síktükör képalkotása A kép látszólagos egyenes állású K = T k = t

A domború tükör G F O A párhuzamos fénynyaláb a domború tükrön való Optikai középpont G F O optikai tengely Görbületi középpont fókuszpont A párhuzamos fénynyaláb a domború tükrön való visszaverődés után széttartó nyaláb lesz.

A homorú tükör fókuszpont Görbületi középpont Optikai középpont O F G Optikai tengely A párhuzamos nyaláb a homorú tükrön való visszaverődésés után összetartó nyaláb lesz.

Jellegzetes sugármenetek domború tükör esetén

A visszavert fénysugár olyan, mintha a fókuszból indult volna ki. 1. Az optikai tengellyel párhuzamosan beeső fénysugár domború tükör esetén G F O A visszavert fénysugár olyan, mintha a fókuszból indult volna ki.

2. A fókuszpont felé tartó beeső fénysugár domború tükör esetén A fénysugár a fényvisszaverődés után párhuzamos lesz az optikai tengellyel.

3. Az optikai középpontba tartó beeső fénysugár domború tükör esetén A visszavert fénysugár önmagába verődik vissza.

4. A C pontba tartó beeső fénysugár domború tükör esetén  O ’ G F A visszavert fénysugár azonos szög alatt verődik vissza. (=’)

Jellegzetes sugármenetek homorú tükör esetén

A visszavert fénysugár a fókuszponton fog keresztül menni. 1. Az optikai tengellyel párhuzamosan beeső fénysugár homorú tükör esetén O F G A visszavert fénysugár a fókuszponton fog keresztül menni.

2. A fókuszponton át beeső fénysugár homorú tükör esetén A visszavert fénysugár az optikai tengellyel párhuzamos lesz.

3. Az optikai középpont irányába beeső fénysugár homorú tükör esetén A visszavert fénysugár önmagába verődik vissza.

4. A C pontba beeső fénysugár homorú tükör esetén  ’ O F G A visszavert fénysugár azonos szög alatt verődik vissza. (= ’)

A tükrök képalkotása

A domború tükör képalkotása G F O A keletkezett kép mindig: egyenes állású kicsinyített látszólagos

A homorú tükör képalkotása a fókusztávolságon belüli tárgyról A keletkezett kép: egyenes állású nagyított látszólagos (virtuális)

A homorú tükör képalkotása a fókuszpontban elhelyezett tárgyról 2. Sugármenet nincs! O F G A visszavert sugarak és azok meghosszabbításai sem találkoznak, ezért a fókuszpontban elhelyezett tárgyról nem keletkezik kép.

A homorú tükör képalkotása az egyszeres és kétszeres fókusztávolság között levő tárgyról A keletkezett kép: fordított nagyított valódi O F G

A homorú tükör képalkotása a kétszeres fókusztávolságban elhelyezett tárgyról 3. Sugármenet nincs! O F G A keletkezett kép: fordított állású azonos nagyságú valódi

A homorú tükör képalkotása a kétszeres fókusztávolságon kívül elhelyezett tárgyról A keletkezett kép: fordított állású kicsinyített valódi

G-n belül G-nél G-n kívül Homorú tükör képalkotása A tárgy helye szerint Fókuszon belül Fókusz-ban Fókuszon kívül G-n belül G-nél G-n kívül Minősége látszólagos Nincs kép valódi Állása egyező fordított Nagysága nagyított kicsinyített Helye tükör mögött G-n kívül G-nél G és F között

A tükrök leképezési törvénye, a nagyítás kép (K) tárgy (T) G F O fókusztávolság (f) képtávolság (k) tárgytávolság (t) A leképezési törvény: A nagyítás: t 1 k f + = T K t k N =

A tükrök alkalmazásai Kozmetikai vagy borotválkozó tükör: homorú tükör, nagyított képet ad. Visszapillantó tükör autóban és más járműveken, hévmegállóban, veszélyes utcasarkon: domború tükör, kicsinyített, de nagy látószögű képet ad. Előszoba tükör: sík tükör, ugyanakkora képet ad.

Nyitókép

A lencsék fogalma, fajtái Az optikai lencsék a legegyszerűbb fénytörésen alapuló leképezési eszközök. Fajtái: a domború és a homorú lencse. optikai középpont optikai tengely A továbbiakban vékony lencsékkel foglalkozunk.

A domború lencse F fókuszpont (F) A párhuzamos nyaláb a domború lencsén való áthaladás után összetartó nyaláb lesz, ezért nevezik a domború lencsét gyűjtőlencsének.

A homorú lencse fókuszpont (F) F A párhuzamos nyaláb a homorú lencsén való áthaladás után széttartó nyaláb lesz, ezért a homorú lencsét szórólencsének nevezik.

Jellegzetes sugármenetek gyűjtőlencse esetén

A megtört fénysugár a fókuszponton halad keresztül. 1. Az optikai tengellyel párhuzamosan beeső fénysugár gyűjtőlencse esetén 2F F O A megtört fénysugár a fókuszponton halad keresztül.

2. A fókuszponton át beeső fénysugár gyűjtőlencse esetén A megtört fénysugár az optikai tengellyel párhuzamosan halad tovább.

3. Az optikai középponton át beeső fénysugár gyűjtőlencse esetén A fénysugár irányváltoztatás nélkül halad át a lencsén.

Jellegzetes sugármenetek szórólencse esetén

1. Az optikai tengellyel párhuzamosan beeső fénysugár szórólencse esetén A megtört fénysugár úgy halad tovább, mintha a lencse előtti fókuszból indult volna ki.

2. A fókuszpont irányába beeső fénysugár szórólencse esetén A megtört fénysugár az optikai tengellyel párhuzamosan halad tovább.

3. Az optikai középponton át beeső fénysugár szórólencse esetén A fénysugár irányváltoztatás nélkül halad át a lencsén.

A lencsék képalkotása

A gyűjtőlencse képalkotása a fókusztávolságon belüli tárgyról A keletkezett kép: egyenes állású nagyított látszólagos

A gyűjtőlencse képalkotása a fókuszpontban elhelyezett tárgyról 2. Sugármenet nincs! 2F F O F 2F A megtört sugarak és azok meghosszabbításai sem találkoznak, ezért a fókuszpontban elhelyezett tárgyról nem keletkezik kép.

A gyűjtőlencse képalkotása az egyszeres és kétszeres fókusztávolság között levő tárgyról A keletkezett kép: fordított nagyított valódi

A gyűjtőlencse képalkotása a kétszeres fókusztávolságban elhelyezett tárgyról A keletkezett kép: fordított állású azonos nagyságú valódi

A gyűjtőlencse képalkotása a kétszeres fókusztávolságon kívül elhelyezett tárgyról A keletkezett kép: fordított állású kicsinyített valódi

A szórólencse képalkotása 2F F O F 2F A keletkezett kép mindig: egyenes állású kicsinyített látszólagos

A vékonylencsék leképezési törvénye, a nagyítás képtávolság (k) tárgy (T) 2F F O F 2F kép (K) tárgytávolság (t) fókusztávolság (f) A leképezési törvény: A nagyítás: t 1 k f + = T K t k N =

A dioptria A lencse jellemzője a fénytörő képessége, a dioptria: f 1 D = A fókusztávolságot méterben kell mérni.

A lencsék alkalmazásai a lupe a vetítő a távcső a fényképezőgép a mikroszkóp az emberi szem