Magyar kis-és középvállalkozások kilátásai Előadó: Kiss Ambrus.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A lakosság gazdasági várakozásai GKI Fogyasztói Bizalmi Index Mérők Klubja május 30. Udvardi Attila Kutatásvezető GKI Gazdaságkutató Zrt.
Advertisements

Ágazati stratégiák az NFGM szerepe a pénzügyi és gazdasági válság kezelésében, valamint a hosszú távú versenyképesség biztosításában Bakács András, főosztályvezető.
A magyar vállalkozások üzleti helyzete területi metszetben és a válságra adott reakciók Czibik Ágnes (GVI) MKIK Gazdaság- és Vállalkozáskutató.
© GfK 2013 | Fogyasztói Bizalom Index | III. negyedév1 Fogyasztói Bizalom Index III. negyedév szeptember.
Állóeszköz-gazdálkodás
KKV fejlesztés új pénzügyi eszközök bevonásával
Nobody’s Unpredictable Vélemények a pénzügyi-gazdasági válságról az internethasználó lakosság és a legalább 50 főt foglalkoztató vállalkozások körében.
Dr. Csermely Tibor GÉPJÁRMŰBIZTOSÍTÁSI HELYZETKÉP
1 ICEG Európai Központ 1118 Budapest, Dayka G. u 6/B. Telefon: (1) Fax: (1) honlap: „Klaszterek”
Készítette: Dian Nóra Pénzügy és számvitel szak
1 „ Gazdasági kihívások 2009-ben ” Dr. Hegedűs Miklós Ügyvezető GKI Energiakutató és Tanácsadó Kft. Dunagáz szakmai napok, Dobogókő Április 15.
A bankok jelenlegi és várható szerepe az önkormányzatok finanszírozásában Soós Attila.
Hogyan támogatják a bankok a kkv-k beruházási elképzeléseit? Budapest, november 30. dr. Tamás Gábor.
MTA KRTK Regionális Kutatások Intézete Pénzintézetek társadalmi felelősségvállalása és a Green Banking koncepció KOVÁCS Sándor Zsolt tudományos segédmunkatárs.
10. Tétel Sikeresen működő üzletét az igényeknek megfelelően bővíteni szeretné. Ehhez szüksége van egy üzleti terv elkészítésére. Foglalja össze, hogy.
Gazdasági várakozások, a kis- és közepes vállalkozások helyzete Makó Ágnes – Tóth István János MKIK GVI Korrekt Partner Védjegy második ünnepélyes díjátadása.
A bankközi forintpiacok likviditásának és a bankközi referenciakamatok információtartalmának alakulása MNB, Pénzügyi elemzések október 1.
Az MNB hitelezési felmérésének aktuális eredményei II. negyedév* Pénzügyi stabilitás Magyar Nemzeti Bank augusztus 29. * A prezentáció az MNB.
© Michel Roggo / WWF-Canon 1 Vállalati autóflották környezettudatos használata Benkő Dániel WWF Magyarország október 17. Zöld flotta program.
1 Versenyképesség alakulása a határ mentén MTA RKK Nyugat-magyarországi Tudományos Intézet Grosz András tudományos munkatárs MTA RKK Nyugat-magyarországi.
A biztosítók vagyonkezelésének aktuális kérdései Mit kezdjünk az alacsony hozamkörnyezettel? MABISZ Konferencia október 19. Hamecz István elnök-vezérigazgató.
Tanulmány a bizalomról Nyolc európai országban és az USA-ban október-november.
1 Az MNB hitelezési felmérésének módszertana Fábián Gergely (Pénzügyi Stabilitás) Homolya Dániel (Pénzügyi Stabilitás) február 11.
Az MNB hitelezési felmérésének aktuális eredményei
1 A magyar gazdaság helyzete, perspektívái 2008 tavaszán Dr. Papanek Gábor Előadás Egerben május 7.-én.
1 Prof. emeritus Dr. Knoll Imre egyetemi tanár, MTA doktor Új törekvések a logisztikai közreműködésben Heller Farkas Főiskola Logisztika Szakirány II.
MNB Növekedési Hitelprogram 2.0 Sebők Orsolya Főszerkesztő
A kisvállalkozások finanszírozása és az OTP Széchenyi 50 Program Mikro- és Kisvállalati Igazgatóság.
MNB Növekedési Hitelprogram Sebők Orsolya Főszerkesztő
Kinek jut az MNB Növekedési Hitelprogramból? Sebők Orsolya Főszerkesztő
MNB Növekedési Hitelprogram Sebők Orsolya Főszerkesztő
A kisvállalkozások finanszírozása és az OTP Széchenyi 50 Program
MNB Növekedési Hitelprogram 2.0 Sebők Orsolya Főszerkesztő
OTP Bank: finanszírozás és fejlődés
Mennyire gátolja a vevőkockázat magyarországi mértéke a gazdasági növekedést? 300 Mrd Ft a tét évente Előadó: Felfalusi Péter ügyvezető.
A gazdasági várakozások, mint kaotikus attraktorok a jövő eseményeiben? Vagy egy újabb buborékhatás előidézői?
Hiányzók: Varga László, Horváth Balázs Szervezeti környezet.
Horgony 2013 Simor András december A növekedéshez kiszámíthatóság és stabilitás kell Horgony 2013 – Simor András Ahová tartozni szeretnénk:
Az MNB hitelezési felmérésének aktuális eredményei IV. negyedév*
Inflációs Jelentés november Kovács Mihály András.
MAKROGAZDASÁGI KILÁTÁSOK INFLÁCIÓS JELENTÉS december Virág Barnabás December 22.
A külföldi működő tőke szerepe a magyar gazdaságban avagy Mit adtak nekünk a Rómaiak? Havas István Amerikai Kereskedelmi Kamara, elnök Közgazdász Vándorgyűlés.
MKVK Konferencia Változások az IFRS-ben
GKI Zrt., Bizalom és beruházás Budapest, május 19. Akar László csoport-vezérigazgató GKI Gazdaságkutató Zrt.
Cím Petz Raymund, kutatásvezető december 6. Az üzleti és lakossági felmérésekből származó „sentiment” indikátorok.
Határon átnyúló együttműködések – a KKV-k hálózatépítésének egy lehetősége Előadó: Firtl Mátyás általános alelnök Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat.
A Stratégia értékelése, visszacsatolása
A válság és a szakképzés Észak-alföldi Régió Szakképzési Konferencia június 17-e Hajdúnánás.
A munkaerő-piaci helyzet a Nyugat-Dunántúli Régióban IPA Szakértői Akadémia Harkány
1 Merre tovább, magyar gazdaság? Versenyképesség és gazdaságpolitika Chikán Attila egyetemi tanár Budapesti Corvinus Egyetem Egyedül nem megy? Gazdaságpolitikai.
Kismértékben javuló kilátások A magyar vállalkozások üzleti helyzete és várakozásai Az MKIK GVI áprilisi vállalati konjunktúra felvételének eredményei.
Magyar KKV-k sikerei és együttműködései a globális IT iparban
HALLGATÓI ELÉGEDETTSÉGI VIZSGÁLATOK A WJLF-EN A es tanév eredményei.
Elemezze cége innovációs potenciálját! ‘800 európai vállalkozás mint összehasonlítási alap’
Dunaújváros2014. szeptember 15. Projekt eredményeinek disszeminációja – 9. fejlesztési elem ÁROP- 1.A „Szervezetfejlesztés a konvergencia régióban.
Az NHP második szakaszának eredményei és kilátásai
Mi várható gazdasági téren? - az ország gazdasági helyzetének megítélése Szlovákiában, Lengyelországban, Csehországban és Magyarországon - Szeitl Blanka.
A magyar tőkeexport bemutatása
Európa, a régió és Magyarország bankszektorának kilátásai – XXVIII. Vezérigazgatói találkozó Siba Ignác szeptember 12. – Röjtökmuzsaj.
2008 válság. USA USA jegybank (FED) alacsonyan tartja az alapkamatot. Ez több hitel és jelzáloghitelhez vezet. A bankok nem teszik a pénzt a FED-be, inkább.
Tények, számok és folyamatok Hargita megyében , Csíkszereda.
MGV Zrt. – „Több mint egy bank”
A vállalatok piacorientációjának hatása a külső és belső környezet, valamint az eredményesség szubjektív megítélésére Készítette: Bareith Tibor III. évfolyam,
Pályázati Tanácsadói Szakmai Nap április 16. START Tőkegarancia Zrt. HOL ÉS HOGYAN KAPCSOLÓDIK A PÉNZÜGYI SZEKTOR AZ ÚMFT GAZDASÁGFEJLESZTÉSI PROGRAMJAIHOZ?
Beruházások banki finanszírozási lehetőségei, változó tendenciák a bankrendszer működésében az építőipar szemszögéből „Kárpát-medence Kincsei Egerben”
A gazdaságfejlesztés finanszírozási lehetőségei Dr. Szegvári Péter Stratégiai Igazgató.
Pénzügyi megoldások a válság kezelésére Kelbertné Lenthy Judit vállalati hitelüzletág vezető Szigetvári Takarékszövetkezet
A magyar gazdaság helyzete 2009 őszén MKIK, 2009 október 14
Első vállalati tapasztalatok az EU felvétel után
Márkakereskedői helyzetkép
Előadás másolata:

Magyar kis-és középvállalkozások kilátásai Előadó: Kiss Ambrus

KKV konjunktúra-index A Policy Agenda negyedévente minimum 700 cégvezető válaszai alapján reprezentatív módon vizsgálja a szektor működését. Az index segítségével folyamatosan mérni lehet: ◦ milyen befektetési, növekedési hangulat jellemzi a KKV szektort; ◦ milyen külső és belső hatások érik ezeket a cégeket, ◦ milyen várakozásaik vannak az ország gazdasági helyzetére vonatkozóan, ◦ hogy látják cégük általános gazdálkodási lehetőségeit, fejlesztési elképzeléseiket, finanszírozási és értékesítési helyzetüket, bővítési lehetőségeiket.

A helyzet rosszabbnak látszik, mint a válság idején A gazdasági válság kirobbanásakor mért adatokhoz képest rosszabbak a KKV cégvezetők kilátásai (2008. november 50%  október 42,2%) De ez év során is romló tendenciát mutatnak a számok…

Milyenek a várakozások? Gazdaság megítélése az elkövetkező félévben: Saját cégének várható pozíciói az elkövetkező félévben

Nehezebb likviditási helyzet Cég likviditási helyzete milyen lesz a következő félévben? (%)

Problémák a szektorban I. Nincs versenyhelyzet ◦ Számít-e erős versenytársakra az elkövetkező egy évben? (%) ◦ A cégeknek csak 31%-a beszállító multinacionális cégnél ◦ Aki nem beszállító azon cégvezetők 94%-a szerint nem is lesz az

Problémák a szektorban II. Nincsen esély a bővítésre a következő félévben (%)

Gazdasági válság hatása a szektorra Túl vagyunk a válság mélypontján: ◦ 2008-as teljesítményükkel összevetve a kkv-k teljesítménye a mélyponton 73% volt, jelenleg 81% 42%-a a cégeknek saját tőkebevonással segített cégén A cégvezetők szerint a válság átrendezte a relatív erőviszonyokat is: ◦ a válaszadók bő egyharmada arról számolt be, hogy cége pozíciója versenytársaihoz viszonyítva romlott az elmúlt években, míg háromtizedük, éppen ellenkezőleg, annak javulásáról számolt.

Akadályozó tényezők Mi akadályozza a cégek fejlődését, működését?

Egyetlen kitörési lehetőség a tőkejuttatás A tőkejuttatáshoz, hitel kell, de nem érzékelik a cégek a bankok közötti versenyt… Nyáron végzett felmérés szerint: ◦ Mennyire elégedettek a KKV-k hitelfelvételi lehetőségeivel? (1-5 skálán)

Nagyobb banki hitelezési kedv kell… Cége kapott-e az elmúlt évben a vállalkozására szabott pénzügyi konstrukcióra, hitelre vonatkozó ajánlatot pénzintézetektől? (%)

KÖSZÖNÖM FIGYELMÜKET! További elemzéseink elolvashatóak a honlapon.