Hajdúsági Szilárd Hulladéklerakó és Hasznosító Társulás ____________________________________________________________________________________________ A.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Közlekedésfejlesztési Integrált Közreműködő Szervezet
Advertisements

A időszak végrehajtási intézményrendszere
„Esélyteremtés és értékalakulás” Konferencia Megyeháza Kaposvár, 2009
A megvalósult regionális hulladékkezelő rendszerek összegző elemzése – ISPA, KA.
Ügyvezető igazgató, RHK Kft.
Környezetvédelmi ipar és hulladékgazdálkodás Magyarországon
Társasházi Közös Képviselők Klubja – Csepel ( )
Sajó-Bódva regionális hulladékgazdálkodási program
Egy kis település lehetőségei a környezet- tudatossá válás útján napjainkban Pirtyák Zsolt Lajoskomárom polgármestere.
Nemzeti Fejlesztési Ügynökség. Az Új Széchenyi Terv rekultivációs és hulladékgazdálkodási pályázati lehetőségei a Környezet és Energia Operatív Program.
II. Országos Környezet- és Természetvédelmi Filmfesztivál és Konferencia 2. szekció Környezetvédelmi tudatformálás szerepe az oktatási nevelési intézményekben.
Zöld Híd Hulladékgazdálkodási
Egy vonzóbb város: Biharkeresztes
A hulladéktörvény hatása a pályázati forrásokból megvalósult hulladékgazdálkodási projektekre április Köztisztasági Egyesülés.
„ Tiszaalpár Nagyközség szennyvízelvezetése és tisztítása a település vonzó természeti környezetének, felszíni és felszín alatti vizeinek megóvásáért”
Pályázati lehetőségek FAÖT ülés, Törökbálint Dr. Gordos Tamás programiroda vezető – Pro Régió Ügynökség.
„A sződi Hunyadi János Általános Iskola épületenergetikai korszerűsítése” KEOP-5.3.0/A/ Sajtóközlemények gyűjtése és elemzése.
KEOP / A barlangokban egykor kialakított világítási rendszerek energiatakarékos, a lámpaflóra kialakulását és terjedését minimalizáló.
Uniós források fogadása a bérlakásépítéseknél
Zalaegerszeg december 13.
Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.
Az Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség illetékességi területén talált német hulladékok.
Környezeti kármentesítés a DUNAFERR Kokszolómű területén KIOP F /2/ Az Európai Unió által társfinanszírozott projekt. Környezetvédelmi.
Európai Uniós támogatásokat kezelő intézményrendszer a környezeti fejlesztésekben Kiss Pál 2007/04/20 Igazgató Fejlesztési Igazgatóság Környezetvédelmi.
Egészséges, tiszta települések prioritási tengely Akcióterv
BAKS KÖZSÉG SZENNYVÍZCSATORNÁZÁSA ÉS SZENNYVÍZTISZTÍTÁSA
„A legjobb és legolcsóbb hulladék az, amelyet meg sem termelünk!”
Többcélú kistérségi társulások működési szabályai, zavarai
1 A „VÁROSI KÖRNYEZET” TEMATIKUS STRATÉGIA AJÁNLÁSAINAK ÉRVÉNYESÍTÉSI LEHETŐSÉGEI A TERVEZÉSI GYAKORLATBAN A „VÁROSI KÖRNYEZET” TEMATIKUS STRATÉGIA AJÁNLÁSAINAK.
KOMMUNIKÁCIÓS DILEMMÁK ÉS MEGOLDÁSOK A Sopron Régió Csatornázási és Szennyvíztisztítási Program tapasztalatai alapján március 17.
Dr. Lamperth Mónika Budapest április 18.
A szelektív gyűjtés helyzete, eredményei Kommunikációs kihívások
Ajánlás a felkészítések (gyakorlás, munkaműhely) tartalmára és módszerére A gyakorlat bemutatása A gyakorlat célja az etilén termékvezetékek sérülése következtében.
A hulladékgazdálkodás aktuális feladatai
C2ENET: Közép-Európai Környezetvédelmi Hálózat ERFA, Interreg III.B. Cadses, európai uniós támogatással (2007. január – március) Dr. Zongor Gábor,
Huba Bence igazgató Szombathely,
KÖRNYEZETVÉDELEM ÉS INFRASTRUKTÚRA OPERATÍV PROGRAM előadó: dr. Bujáki Gábor igazgazó Pest Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány.
LENDÜLETBEN AZ ORSZÁG LEADER Program a sikeres magyar vidékért Közösség, Összefogás, Tudás.
A hulladék lerakók bezárásának tapasztalatai,
Pénzesné Tóth Márta kistérségi tanácsadó Észak-Alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht. „Civil pályázati lehetőségek a időszakban”
Regionális projekt-előkészítési támogatás 2007-ben (PEA4) Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség.
76. számú főút Zala megyei szakaszának ( km szelvények között) 11,5 tonnás burkolat megerősítése Lakossági fórum február 18.
Lakossági fórum számú főút Zala megyei szakaszának (0+000 – ) km szelvények között) 11,5 tonnás burkolat megerősítése.
SZABOLCS-SZATMÁR-BEREG MEGYEI TERÜLETFEJLESZTÉSI ÉS KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI ÜGYNÖKSÉG NONPROFIT KFT OLÁH ISTVÁN ÜGYVEZETŐ SZABOLCS-SZATMÁR-BEREG MEGYEI TERÜLETFEJLESZTÉSI.
Hulladéklerakók izolálása. Házi dolgozat Készítette: Bognár Emese Mária BME – VBK Környezetmérnöki szak II. Év (2009/10.) Neptun kód: E8L87S.
Koordináció az egyes környezetvédelmi projekteknél Kis András Térségfejlesztési és Külügyi Iroda irodavezető-helyettes Szolnok szeptember 26.
Az OHÜ évi tapasztalatairól és az idei feladatairól dr. Wégner Krisztina Főosztályvezető, Koordinációs főosztály január 24. Szombathely.
Hulladékos terepgyakorlat Beregszászi Pál Szakközépiskola és Szakiskola Törzsök Dávid.
Kellenek-e hulladéklerakók Magyarországon?
Az NKP II. ( ) hulladékgazdálkodási céljainak megvalósulása Markó Csaba Környezetgazdasági Főosztály.
Foglalkoztatási Paktum az Ország Közepe Kistérségben
Az Egri Kistérség hulladékgazdálkodása
Termikus hasznosításra előkészítő kapacitások alakulása (RDF)
Nagy István Debreceni Egyetem Gazdálkodástudományi és Vidékfejlesztési Kar Gazdasági és vidékfejlesztési agrármérnöki Levelező FÉLÉVES GYAKORLAT.
A Humánerőforrás-fejlesztési Operatív Program 1.3. A nők munkaerőpiaci részvételének támogatása, a család és a munka összehangolásának segítése november.
Schmidt Csaba polgármester október 24. Városi Fűtéskorszerűsítési Program Tatabánya.
A Nemzeti Fejlesztési Terv
Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium
Levegőtisztaság- védelem 11. Hulladéklerakók okozta légszennyezés.
37. számú főút Szerencs átkelési szakasz rekonstrukciója Lakossági fórum március 29.
Mérlegen a koordináló szervezetek Hartay Mihály ÖKO-Pack Kft.
NYÍREGYHÁZA-BORBÁNYA BEZÁRT HULLADÉKLERAKÓ SZENNYEZÉS LOKALIZÁLÁSA Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzata.
Kaposmenti Hulladéklerakó Rekultivációs Program Kaposvár június 27.
Mórahalom és Zákányszék települések szennyvízelvezetése és tisztítása KEOP
,, Minden közösségnek vannak elvégzendő feladatai... és mindenki szívében benne lakozik az ehhez szükséges erő." Marianne Williamson,, Minden közösségnek.
Székesfehérvár, Alba Regia laktanya területén feltárt szénhidrogén szennyezettség kármentesítése KEOP azonosítószámú projekt Készítette:
Szpi működése 2011-ben létrejött a Széchenyi Programiroda Nonprofit Kft. a Promei Nonprofit Kft. jogutódjaként a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium tulajdonosi.
Hajdú-Bihar Megyei Fejlesztési Ügynökség Nonprofit Kft.
T Á J É K O Z T A T Ó a rekultivációs projekt előrehaladásáról KEOP-7
NYITÓ KONFERENCIA Egészségügyi alapellátáshoz kapcsolódó
Előadás másolata:

Hajdúsági Szilárd Hulladéklerakó és Hasznosító Társulás ____________________________________________________________________________________________ A települési szilárdhulladék-lerakókat érintő térségi szintű rekultivációs programok elvégzése című projekt keretében, az Európai Unió és Magyar Állam társfinanszírozásában a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség és a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium Fejlesztési Igazgatósága által támogatott projekt, lakossági tájékoztatója a rekultivációról.

Előzmények ________________________________________ A Hajdúsági Szilárd Hulladéklerakó és Hasznosító Társulást 14 hajdúsági település hozta létre 2001-ben. Az önkormányzati társulás célja: Az Európai Uniós Előcsatlakozási Alapokból finanszírozott ISPA támogatással megvalósuló Hajdú-Bihar Megyei Hulladékgazdálkodási Rendszer megvalósítása, mely egy szelektív hulladékgyűjtésre alapozott korszerű hulladékgazdálkodási rendszer. Az ISPA projekt keretén belül megépítésre került a Berettyóújfalui Hulladékkezelő Telep, a Hajdúböszörményi Hulladékkezelő telep és Bővítésre került a Debreceni Hulladékkezelő telep. A hajdúböszörményi Czégényi úti hulladékkezelő telep 2005. januárjában kezdte meg működését. A telep a - 14 hajdúsági település által alapított – Hajdúsági Szilárd Hulladéklerakó és Hasznosító Társulás tulajdonában van és a társulás települései által létrehozott Hajdúsági Hulladékgazdálkodási Kft. üzemelteti.

Úton… ____________________________________ ISPA kötelezettségvállalás a települési szilárdhulladék-lerakók felszámolására Jogszabályi és műszaki okok miatt az ISPA keretében csak 10 lerakó rekultivációja valósul meg a megyében A társulás települései közül: Hajdúdorog, Hajdúhadház, Hajdúnánás, Téglás, Hortobágy ISPA módosítás, Európai Unió Bizottságának határozata 2006. december 1: „a még meglévő a projekt által érintett területen található, az előírásoknak nem megfelelő hulladéklerakó telepeket be kell zárni.”

Úton… ________________________________________ A Hajdúsági Szilárd Hulladéklerakó és Hasznosító Társulás a fennálló kötelezettségének a KEOP-7.2.3.0. -2007-0005 „A települési szilárdhulladék-lerakókat érintő térségi szintű rekultivációs programok elvégzése” c. - pályázati konstrukcióban való részvételével tesz eleget. Jelenleg a projekt első, előkészítési szakaszában a tervezés, engedélyeztetés, a 2. fordulós pályázat elkészítése van folyamatban.

Cél… ________________________________________ Környezetünk megóvása 8 település hulladéklerakója kerül felszámolásra Balmazújváros, Folyás, Görbeháza, Hajdúböszörmény, Polgár (kicsi), Tiszagyulaháza, Újszentmargita, Újtikos a Polgári nagy hulladéklerakó a helyszínen kerül rekultiválásra (egy ütemű rekultiváció) A megvalósítás becsült költsége ~ 2 milliárd Ft 100%-os támogatás mellett (EU Kohéziós Alap állami társfinanszírozással)

Rekultiváció ____________________________________ rekultiváció: a bezárt hulladéklerakó vagy a hulladéklerakó egy részének környezeti veszélyességének csökkentése új területhasználat előkészítése érdekében lezárással, műszaki védelem és monitoring rendszer kiépítésével vagy a hulladék felszedésével, továbbá tájba illesztéssel

Jelenlegi helyzet - Balmazújváros ________________________________________

Hajdúböszörmény

Polgár (kicsi)

Polgár (nagy)

Görbeháza

Tiszagyulaháza

Újtikos

Folyás

Újszentmargita

Rekultiváció módjai ________________________________________ Felszámolás: a hulladéklerakó környezetében lévő elszórt hulladék felszedése, elszállítása bozót és cserje irtás teljes hulladék mennyiség átrostálása az inert és a szerves elbomlott hulladék helyszínen hagyása és egyenletes elterítése az összes többi hulladék elszállítása a legközelebbi megfelelő védelemmel ellátott hulladéklerakóba (Hajdúböszörményi új hulladékkezelő telep) növénytelepítés

Rekultiváció módjai ________________________________________ Egy ütemű rekultiváció: elszórt hulladék felszedése, elszállítása bozót és cserje irtás a depónia megfelelő rendezésre, tömörítése. a rendezett és tömörített depóniatest felső részének és a rézsűk megfelelő lejtési viszonyainak kialakítása. a depóniatest felső részének és rézsűinek takarása

Rekultiváció módjai ________________________________________ Együtemű rekultiváció rétegrend: tömörített hulladéktest kiegyenlítő réteg a lezárás felületének kialakításához (talaj) gázdrén (szükség szerint) tömörített természetes anyagú szigetelés (agyag) vagy fólia geotextília homokos kavics szivárgó réteg erősen kötött vagy erősen kőtörmelékes anyag humuszos talaj vegetáció (füvesítés, 1-1,5 m talajvastagság esetén nyárfa, hárs, juhar, akác vagy mogyoró telepíthető) A depónia környezetében övárok kialakítása. A depónia környezetének tájba illesztése. A monitoring rendszer kialakítása.

EPDM fólia lerakása

Együtemű rekultivációs rétegrend

Rekultiváció módjai ____________________________________ Két ütemű rekultiváció: Első ütem elszórt hulladék felszedése, elszállítása bozót és cserje irtás a depónia megfelelő rendezésre, tömörítése. a rendezett és tömörített depóniatest felső részének és a rézsűk megfelelő lejtési viszonyainak kialakítása. a depóniatest felső részének és rézsűinek takarása egyszerűsített rétegrenddel (átmeneti felső záróréteg).

Átmeneti felső záró rétegrend

Rekultiváció módjai ________________________________________ Rétegrend: Átmeneti felső lezáró rétegrend kialakítása. Átmeneti felső lezáró rétegrend: tömörített hulladéktest kiegyenlítő és szigetelő réteg (talaj) humuszban gazdag fedőréteg Vegetáció kialakítása.

Rekultiváció módjai ____________________________________ Másodok ütem: A depónia kaszálása, bozót és cserje irtás amennyiben szükséges Felső fedőréteg letermelése A kiegyenlítő rétegben a hibák javítása

Rekultiváció módjai ____________________________________ Felső lezáró rétegrend: tömörített hulladéktest kiegyenlítő réteg a lezárás felületének kialakításához gázdrén (szükség szerint) tömörített természetes anyagú szigetelés (agyag) vagy fólia geotextília homokos kavics szivárgó réteg erősen kötött talaj vagy erősen kőtörmelékes talaj humuszos talaj vegetáció

Utógondozás ________________________________________ A kialakított növénykultúra ápolása, gondozása, hasznosítása

Rekultivált hulladéklerakó - Jánd

Rekultivált hulladéklerakó - Tarpa

Köszönöm a figyelmet!