Érvek és tények a családi napközikről a számok és a kutatások tükrében Dr. Nagy Ágnes 2010.03.20.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Egy innováció nyomában
Advertisements

A fenntartható fejlődés indikátorai Magyarországon
A társadalmi tényezők hatása a tanulásra
Kutatási gyorsjelentés Omnibuszos kutatás meghatározott szakpolitikai témában – Egészségügy január.
GfK HungáriaMárkacsemeték konferencia – Dörnyei Otília május 5 Gyermek a családban, avagy a szülők megváltozott fogyasztási szokásai Dörnyei Otília,
A felnőttképzési tevékenység, és annak az alakulása egy Kulturális és Szabadidő Központban Konzulens tanár:Készítette: Simándi SzilviaPalla Melinda TanársegédIII.andragógia.
A gyermekjóléti alapellátások aktuális kérdései
MI MENNYI 2011-BEN ? BÉREK, ILLETMÉNYEK, SZOCIÁLIS ÉS MUNKANÉLKÜLI ELLÁTÁSOK Készítette: Korózs Lajos szociológus.
1. A családpolitika társadalmi hatásai
1 „ Gazdasági kihívások 2009-ben ” Dr. Hegedűs Miklós Ügyvezető GKI Energiakutató és Tanácsadó Kft. Dunagáz szakmai napok, Dobogókő Április 15.
Vannak Jó Vállalkozók és Rossz Vállalkozók? Mitől működőképes a családi napközi, mint vállalkozás? 10. Gazdaságpszichológia Kutatási Fórum Április.
SZEREP TANMŰHELY ESÉLYEGYENLŐSÉGI RENDEZVÉNY március 25. West Hungary Humán Szolgáltató Közhasznú Nonprofit Kft.
Együttműködés a bérleti konstrukciók gyors és rugalmas kiszolgálásában.
Új bölcsőde építése Kartalon – passzívház közeli energiatakarékos formában KMOP
A családbarát intézkedések előnyei, hasznai és lehetőségei
Szeretettel köszöntjük a TÁMOP „Jó pályán”! projekt békéscsabai TÁMOP „Jó pályán”! projekt békéscsabai szakmai fórum résztvevőit! szakmai fórum résztvevőit!
FOLYTATÁS, VAGY ÚJRAKEZDÉS? FOLYTATÁS, VAGY ÚJRAKEZDÉS? VARGA MIHÁLY Miniszterelnökséget vezető államtitkár.
Fiatal anyák a gyermekvédelmi szakellátásban
Oktatási reform – 2007 Dr. Hiller István
A felsőoktatási intézmények felvételi eljárása A 237/2006. (XI. 27.) Kormányrendelet alapján.
Családi napközi.
Az EU kohéziós politikájának 20 éve ( ) Dr. Nagy Henrietta egyetemi adjunktus SZIE GTK RGVI.
A GYERMEKVÁLLALÁS HATÁSA A CSALÁDI JÖVEDELEMRE MAGYARORSZÁGON Reizer Balázs Béla és Seres Gyula Szociális munka, szociálpolitika szekció április.
A (társadalmi) nemek kérdése a foglalkoztatáspolitikában: a pályaválasztástól a hivatásig Nagy Beáta.
:31 A nemek közötti munkamegosztás termékenységre gyakorolt hatása Magyarországon Makó Ágnes PhD hallgató, Budapesti Corvinus Egyetem MSZT.
„Egyenlő Eséllyel a Rák Ellen” szűrő és felvilágosító program hátrányos helyzetű nőknek
Készítette: Hegyesi- Németh Márta MPI Győr, április 29.
SZJA feladatok Gazdasági közjog. Szja 1. 1.Munkabér: Ft/hó jutalom: Ft, étkezési utalvány: 3.000Ft/hó 2. FB tag: Ft/hó 3. megbízási.
Egészségi állapot, egészségügyi rendszerek Dr. Jávor András.
Gyermekgondozási szabadságok Korintus Mihályné Leave Policies and Research Network SZMI.
WORKCARE SYNERGIES – findings from EU research – EU 7th Framework Programme -
1 Foglalkoztatási kihívások, avagy mitől beteg a magyar gazdaság és a társadalom LIGA REGIONÁLIS TANFOLYAM 2010.NOVEMBER EGER Dr. Szabó Imre VDSzSz/LIGA.
1 Foglalkoztatási kihívások (1), avagy mitől beteg a magyar gazdaság és a társadalom LIGA REGIONÁLIS TANFOLYAM 2010.OKTÓBER 5-6 HAJÓS Dr. Szabó Imre VDSzSz/LIGA.
A munkaerő-piaci helyzet a Nyugat-Dunántúli Régióban IPA Szakértői Akadémia Harkány
Demográfiai - társadalmi tükör, 2010 Hazai és európai tendenciák
Roma Központ Nagykanizsa Magyar-Horvát Szakértői Akadémia szeminárium
GKI Zrt., A válság: veszély és esély Balatonfüred, október 8. EGVE Dr. Vértes András elnök GKI Gazdaságkutató Zrt.
Munkaerő mobilitás Magyarországon
Kormányszóvivői tájékoztató ELSZÁMOLÁS Biztonságosabb időskor – felzárkózó nyugdíjak.
A sajátos nevelési igényű tanulókkal kapcsolatos változások Dömötör Monika, gyógypedagógiai tanár szeptember 8.
Demográfiai válság: Hová tartasz Nógrád megye?
Impact of Metro construction on the long term sustainability of a Metropolitan city: The case of Thessaloniki Szigetvári Andrea2014. április 7.
Makrogazdasági folyamatok és versenyképesség Csillag István Budapest, március 4.
A szociális és gyermekjóléti feladatellátás kistérségi működtetése központi szemszögből Kecskemét június 10.
A Nyugat-dunántúli Operatív Programok jelenlegi helyzetének bemutatása
Szociális regiszter publikus felület használata
Holcim Hungária Zrt. © 2010 Ismeri Ön a Holcim Hungária Otthon Alapítványt?
A szociálpolitika kulcsproblémái gyermekvédelmi metszetben Gyermekvédelmi napok 2011 „Szakmafejlesztés a gyermekvédelemben” konferencia Budapest, 2011.
Dudás Zoltán Gyermekvédelmi és Gyámügyi Főosztály
Fehér Kereszt szervezetek képzési és működtetési tapasztalatai.
Lökkös Attila A családi napközi képzés fejlesztése
A képzés fejlesztését, korszerűsítését indokolttá tevő szakmai fejlődésről Sz. dr. Nyitrai Ágnes Apor Vilmos Katolikus Főiskola,
A nők foglalkoztatása, családi napközi, atipikus foglalkozatás,
TÁMOP 5.5.1/A-10/ “Jó pályán! Jó gyakorlatok továbbfejlesztése és alkalmazása a munkaerő-piaci integrációért és esélyegyenlőségért” Foglalkoztatási.
TÁMOP 5.5.1/A-10/ “Jó pályán! Jó gyakorlatok továbbfejlesztése és alkalmazása a munkaerő-piaci integrációért és esélyegyenlőségért” Foglalkoztatási.
TÁMOP 5.5.1/A-10/ “Jó pályán! Jó gyakorlatok továbbfejlesztése és alkalmazása a munkaerő-piaci integrációért és esélyegyenlőségért” Foglalkoztatási.
A Munkaerő-piaci helyzet Miskolcon Kiss Gábor főosztályvezető.
TÁMOP 5.5.1/A-10/ “Jó pályán! Jó gyakorlatok továbbfejlesztése és alkalmazása a munkaerő-piaci integrációért és esélyegyenlőségért” Foglalkoztatási.
Egy csodálatos lehetőség: a családi napközi bemutatása
A női munkavállalás a szerepfeszültség tükrében
1 Gyarapodó Köztársaság Növekvő gazdaság – csökkenő adók február 2.
Helyi Esélyegyenlőségi Program Nők munkaerő piaci helyzetfelmérése Bükön 2014.augusztus 27.
A mainstream szakpolitikai fejlesztések és a gyermekszegénység Scharle Ágota Budapest Szakpolitikai Elemző Intézet Beruházások a gyermekek érdekében Magyarországon:
A munkaerőpiac átalakulása a válságban
Válság Kényszer és lehetőség. A magyar gazdaság örökölt hátrányai.
A felnőttképzés, szakképzés fejlesztése és a gazdaság igényei november 21. DAT 2006 Konferencia S2 – Gazdaság vezérelt informatikai szakképzés Szociális.
Nők és férfiak társadalmi egyenlőségének munkaerőpiaci és családügyi vonatkozásai december 3.
Mennyire és miért hiányzik a 3 év alatti gyerekek napközbeni ellátása? Scharle Ágota Budapest Szakpolitikai Elemző Intézet RECWOWE konferencia | Budapest,
Megbecsülés az idős embereknek
Előadás másolata:

Érvek és tények a családi napközikről a számok és a kutatások tükrében Dr. Nagy Ágnes

Kutatási előzmények 28 családi napközi tanfolyam Minta: 270 fő (jelentkezési lapok) Időszak: január december Helyszín: országos –Dél-Alföld: Kisszállás, Baja, Mindszent, Szeged –Kelet-Magyarország: Hosszúpályi (Debrecen) –Észak-Alföld: Eger, Szendrő, Miskolc –Nyugat-Magyarország: Zirc –Budapest

Előzetes felmérés Tanfolyami jelentkezési lapok alapján n=270

Anomáliák Közfeladat – (nonprofit) vállalkozóként Állam részéről elfogadás hiánya (ld. Ellátási szerződések minimális száma) Hatóságok részéről gyakori túlkapások Jogi szabályozatlanság, zűrzavar Finanszírozás átláthatatlansága, igazságtalansága Ellátóhelyek hiánya és túlzsúfoltsága mellett elismerten fizetősnek kitalált szociális szolgáltatás

Megoldási javaslat Feltárt anomáliák feltérképezése Felvetett támadások kibontása Konkrét javaslatok megfogalmazása –Gyermek utáni „kártyapénz” a mostani sokszorosan lehívott, áttekinthetetlen, elnagyolt szabályozású normatíva – rendszer helyett –Jogszabályok harmonizálása –Családbarát, gyermekcentrikus, költséghatékony ellátóhelyek létrehozása A FŐ SZEMPONT A GYERMEK ÉS A CSALÁD ÉRDEKE!

Kutatás

Kutatás Demográfia Férfi:7, Nő:114 Életkori átlag:38.6 év

Kutatás

Kutatás

Kutatás

Kutatás 6. Teljesültek-e a vágyai (amiért a tanfolyamra ment)? igen, önálló csanát nyitottam, és otthon maradtam a gyermekeimmel / újra lettek gyermekek a házban, és munkám is lett (vállalkozó lettem) 16 fő, 13.2% igen, egy hálózathoz csatlakozva csanát nyitottam, otthon maradtam a gyermekeimmel / újra lettek gyermekek a házban, és így munkám is lett (alkalmazottként) 6 fő, 5% igen, egy hálózathoz csatlakozva csanát nyitottam, otthon maradtam a gyermekeimmel / újra lettek gyermekek a házban, és így munkám is lett (alvállalkozóként) 3 fő, 2.5% igen, csanát nyitottam, de nem otthon, hanem bérelek hozzá helyet (önálló vállalkozó vagyok) 24 fő, 19.8% igen, hálózatom lett 6 fő, 5% igen, alkalmaztak egy csanában (nem az otthonomban), munkám lett 14 fő, 11.6% nem, nem nyitottam csanát, mert nem látom belőle a megélhetést 12 fő, 9.9% nem, nem nyitottam csanát, mert elakadtam az engedélyeztetés nehézségeiben 1 fő, 0.8% nem, mert nem találtam munkát ezzel a papírral 2 fő, 1.7% részben: bár nyitottam csanát, de már be is zártam, anyagi okok miatt (veszteséges volt) 0,0% részben: bár nyitottam csanát, de már be is zártam, anyagi okok miatt (nem volt rá igény) 1 fő, 0.8% részben: bár nyitottam csanát, de már be is zártam, családi okok miatt 2 fő, 1.7% részben: bár nyitottam csanát, de már be is zártam, egészségügyi okok miatt0 0% Egyéb 34 fő, 28.1% Összes válasz 121 fő (az „egyéb” mind beilleszthető a válaszokba)

Kutatás

Kutatás

Kutatás

Kutatás

Kérdések, feladatok 1.Családi napközi mint kötelező állami feladatként ellátott vállalkozói forma anomáliáinak feltérképezése 1.Család részéről (szülők és gyermek igényei!) 1.Mitől jó az ellátóhely? 2.Vállalkozó részéről 1.Kiszolgáltatottság 3.Állam részéről 1.Kinek az érdeke?

Mitől jó az ellátóhely? A minőségi gyermekellátóhely ismérvei az alábbiak: –megfelelő gondozó – gyermek kontaktus –alacsony gyermek/gondozó arány –gondozó személy stabilitása –gondozó személy megfelelő képzettsége, szupervíziója

Szakmaiság 40 órás tanfolyam + 8 osztályos végzettség Próbáljuk megreformálni, de ellenállásba ütközünk (+ támadás a nem szokványos képzésünkért) Javaslatunk: többszereplős tárgyalások, egyeztetések a témában (családi napközit működtetők, képzőhelyek, szülők bevonása elengedhetetlen)

Vállalkozó kiszolgáltatottsága, állami szektor látszólagos érdektelensége Kinek az érdeke, hogy –Legyenek férőhelyek? –Legyenek munkahelyek? Ki finanszírozza a közalkalmazott, köztisztviselő bérét? –az állampolgár és a vállalkozó Mi a közalkalmazott, köztisztviselő feladata? –ellássa azt a közfeladatot, mellyel segíti az állampolgárt, vállalkozót, hogy intézhesse az ügyeit –Felügyelje a törvényességet Külön érdekes, ha az állami közfeladatot, melyet nem végez el az állam (mert nincs rá pénze), elvégzi olyan vállalkozó, aki befektet ebbe, kockára teszi a pénzét, családját, életét – és az állam (önkormányzat, hatóság, stb.) őt akadályozza

Számok 1 db 40 férőhelyes bölcsőde létrehozása: millió Ft –40 férőhely –9-10 munkahely 1 db új csana létrehozása: 1–2 millió Ft –120x7 = 840 férőhely –120x2 = 240 munkahely

Konkrét eset DAOP-4.1.3/A-09 8 új csana 8 millió ft 5 év elkötelezettség 900 (!!!) oldalas pályázat án adtuk be (ekkorra készült el a kitöltő program, helyett) Azóta 1 hiánypótlás + 3x „tisztázó kérdések”, utóbbiak 3 napos (!!!) határidővel Döntés még nincs 8 csanában –40-56 új férőhelyet teremtenénk –8-16 új munkahelyet

Működési költségek 7 férőhely, saját ház7 férőhely, bérlemény bér (1,5 alkalmazott) ,00bér (1,5 alkalmazott) ,00 helyettes ,00helyettes ,00 étkezés ,00étkezés ,00 bérleti díj ,00 rezsi 1/ ,00rezsi 1/ ,00 amortizáció ,00amortizáció ,00 fogyóeszköz 5 000,00fogyóeszköz 5 000,00 DM 5 000,00DM 5 000,00 megtérülési ráta ,00megtérülési ráta ,00 könyvelő ,00könyvelő ,00 ügyvéd, egyéb szakértő 5 000,00ügyvéd, egyéb szakértő 5 000,00 tartalékalap ,00tartalékalap ,00 bank, posta, telefon, stb ,00bank, posta, telefon, stb ,00 marketing 5 000,00marketing 5 000,00 üzemanyag ,00üzemanyag ,00 irodaszer 5 000,00irodaszer 5 000, , ,00 6 gyermekkel számolva 1 gyermek "ára" ,00 6 gyermekkel számolva 1 gyermek "ára" ,00

Működési költségek - bölcsőde ,- állami normatíva / hó ,- önkorm.-i kieg. Norm /hó (16-18…) gyermek / csoport (délelőtt egy és délután egy gondozóval) Azaz: átlag 14 gyermek 1 gondozóra, havi 100 ezer Ft-ért (az állam részéről) + a szülői hozzájárulás (étkezés, gyümölcs, mosás, tisztasági csomag, ágynemű, csoportpénz, stb) Csoportonként ,- Ft

Működési költségek - óvoda Követhetetlen normatíva rendszer (közoktatási normatíva + napközbeni alapellátás + önkormányzati kiegészítés + egyéb kiegészítések – nagycsaládos, 3h, stb.) – kb. havi ezer Ft /gyermek gyermek / csoport (délelőtt egy és délután egy óvónővel) Azaz: átlag 30 gyermek 1 gondozóra, havi 50 ezer Ft-ért (az állam részéről) + a szülői hozzájárulás (étkezés, gyümölcs, mosás, tisztasági csomag, ágynemű, csoportpénz, stb.) Csoportonként ,- Ft

Következtetés Nem sokkal olcsóbb ellátni a családi napköziben a gyermeket – kb. min ,- Ft-ba kerül havonta egy gyermek ellátása - majdnem úgy, mint a bölcsődében De! –SOKKAL OLCSÓBB LÉTREHOZNI A CSANÁT –ÚJ FÉRŐHELYEK, ÚJ MUNKAHELYEK TEREMTHETŐEK GYORSAN, HELYBEN – OTT, AHOL KELL, AKKOR, AMIKOR KELL –RUGALMAS, CSALÁDKÖZPONTÚ, GYERMEKBARÁT ELLÁTÁSI FORMA

Irodalom Bass, L. – Darvas, Á. – Szomor É. (2007). Gyermeknevelési szabadságok és gyerekintézmények. Mi a jó a gyerekeknek, mit szeretnének a szülők? Blaskó Zs., Cseres-Gergely ZS., Reszkető P., Scharle Á., Váradi B. Az 1-3 éves gyermekek napközbeni ellátásának bővítése: költségvetési ráfordítás és várható társadalmi hatások, Blaskó Zsuzsa (2005): Dolgozzanak-e a nők?: A magyar lakosság nemi szerepekkel kapcsolatos véleményének változásai, 1988, 1994, Demográfia, 2005/2-3. p Blaskó Zsuzsa (2006): Nők és férfiak – keresőmunka, házimunka, KSH NKI Kutatási jelentések 82. p Blaskó Zs. Does early maternal employment affect non-cognitive children outcomes? - A literature review, Budapest Working Papers On The Labour Market, BWP – 2008/5, Institute of Economics, Hungarian Academy of Sciences, Department of Human Resources, Corvinus University of Budapest, Blaskó Zs. (kézirat). Meddig maradjon otthon az anya? – a gyermekfejlődés szempontjai. Kutatási tapasztalatok és társadalompolitikai következtetések C. Molnár Emma: Az anyaság pszichológiája, Akadémia Kiadó Család változóban, KSH, 2001 Cseres-Gergely Zs. Foglalkoztatottság Magyarországon: a GYES/GYED és a nyugdíjrendszer hatása, Termelékenység és gazdasági növekedés, munkaerőpiaci kihívások, MNB-PM Konferencia, 2008 Csíkszentmihályi M.: Flow. Az áramlat. A tökéletes élmény pszichológiája. Akadémiai Kiadó, Budapest, 1997 (Mihaly Csikszentmihalyi: Flow. The Psychology of Optimal Experience, Harper Perennial, 1991) Csíkszentmihályi M.: A fejlődés útjai. A harmadik évezred pszichológiája. Nyitott Könyvműhely, Budapest, 2007 (Csikszentmhalyi M: The evolving self. A Psychology for the Third Millenium. 1997) Demográfiai évkönyv, KSH, 2004 Grosch és mások: A munka-magánélet összeegyeztetését segítő és gátló tényezők Magyaroszágon. Szerk. Koltai L. és Vucskó B. Fővárosi Esélyegyenlőségi és Módszertani Iroda. Budapest Hawkins, S. S., Griffiths, L.J. Dezateux, C., Law, C.? Maternal employment and breast-feeding initiation: findings from the Millennium Cohort Study. Paediatric and Perinatal Epidemiology, Volume 21, Number 3, May 2007, pp (6) Jost J. Önalávetés a társadalomban: rendszerigazolás pszichológiája. Osiris Köllő János, Bálint Mónika: A gyermekgondozási támogatások munkaerőpiaci hatásai, Esély, 2008/1 Krämer U. – Heinrich, J. – Wjst, M. – Wichmann, H-E.: Age of entry to day nursery and allergy in later childhood. The Lancet, 1999 Vol. 353 No pp M.S. Concord Bt: A családi napközik helyzete Budapest, Nagy I., Pongrácz T. (szerk). Szerepváltozások. Jelentés a nők és férfiak helyzetéről Magyarországon, 2009, Tárki, Budapest Perry-Jenkins, Maureen; Repetti, Rena L.; Crouter, Ann C. (2000): Work and Family in the 1990s Journal of Marriage and the Family, Vol. 62, No. 4 (Nov., 2000), pp Ross, Catherine E., John Mirowsky, and Joan Huber "Dividing work, sharing work, and in-between: Marriage patterns and depression." American Sociological Review 48: Scharle Á. A jóléti rendszer: mennyit, mire és hogyan költsünk?, Demos, 2008 DecemberA jóléti rendszer: mennyit, mire és hogyan költsünk?