Buczkó Erika r. alezredes

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Korrupció az igazságszolgáltatásban és a bűnmegelőzésben Állami szereplők és a korrupció „Kormányzati válaszok” Sántha György, dr. IRM Miniszteri Kabinet.
Advertisements

A pártfogó felügyelet lényege A pártfogó felügyelet a bűncselekményt elkövetők ellenőrzését, irányítását, a társadalomba beilleszkedésük.
A kiemelt projekt tapasztalatainak hasznosítása „Tett - Program az áldozatokért és tettesekért” nyitókonferencia december 16. Siófok Lénárd Krisztina.
Szervezetfejlesztési Program
GRAFFITI Brassai Orsolya június 2. …így is lehet!?
A Társadalmi Bűnmegelőzés Nemzeti Stratégiája és kapcsolódási pontjai a Nemzeti Drogstratégiához Gyökös Melinda Hotel Hélia, Budapest június 24.
ÁLDOZATOK NAPJA „EGYÜTT AZ ÁLDOZATOKÉRT”
Hivatalos programoldal: /hirek/666-coaching-fezstival-2013.html.
 H ol?  Kiemelt kockázatú objektumokban.  Milyen eszközökkel?  Speciális felderítő eszközök használatával.  Levélvizsgáló berendezés  Röntgensugaras.
A hulladéktörvény hatása a pályázati forrásokból megvalósult hulladékgazdálkodási projektekre április Köztisztasági Egyesülés.
A közrend és közbiztonság helyzete, a Komárom - Esztergom Megyei Rendőr - főkapitányság évi tevékenysége.
ENSZ - ECOSOC EU EU Bizottság - AGIS Európa Tanács Szervezett, határokon átlépő bűnözés elleni harc Társadalmi-közösségi bűnmegelőzés az újszerű és a tradicionális.
Vállalatok pénzügyi folyamatai
A társadalmi kohéziót erősítő bűnmegelőzési és reintegrációs programok módszertani megalapozása-kiemelt projekt (TÁMOP 5.6.2/10-1),
Gyermek és fiatalkori devianciák kialakulása
PEST MEGYEI KÖZIGAZGATÁSI HIVATAL
Mikor kivel, hogyan működhetünk együtt hatékonyan?
Készítette: Tóth Adrienn Barbara DE-GYFK III. Évfolyam
ÁLDOZATSEGÍTÉSI SZOLGÁLTATÁSOK
Változások a szabálysértési jogban
Elméleti közgazdaságtan
A rendőrségi szervezetváltozások szerepe, a nyomozás hatékonysága A rendőrségi szervezetváltozások szerepe, a nyomozás hatékonysága dr. Dinók Henriett.
EGYETEMES ÉS MAGYAR AGRÁRFEJLŐDÉS DR KOVÁCS JÁNOS.
Vállalatok pénzügyi folyamatai
Veszélyes üzemek kritikus infrastruktúra védelmi aspektusai
Ajánlás a felkészítések (gyakorlás, munkaműhely) tartalmára és módszerére A gyakorlat bemutatása A gyakorlat célja az etilén termékvezetékek sérülése következtében.
A kitelepítés, kimenekítés, befogadás, visszatelepítés
A Társadalmi bűnmegelőzés nemzeti stratégiája
A társadalmi bűnmegelőzés nemzeti stratégiája és végrehajtása Pályázói Szakmai Nap november 28. Budapest
Az Országos Bűnmegelőzési Bizottság
Kormányszóvivői tájékoztató 1 A társadalmi bűnmegelőzés nemzeti stratégiája 115/2003. (X. 28.) OGY határozat. Cselekvési program 1009/2004. (II. 26.) Korm.
A Magyar Köztársaság Rendőrsége
A társadalmi bűnmegelőzés évi cselekvési programja Gönczöl Katalin Büntetőpolitikai szakállamtitkár.
A BŰNÖZÉS KIHÍVÁSAI Dr. Bencze József országos rendőrfőkapitány
Nemzeti stratégia a bűnmegelőzésről összeállította: Finszter Géza
Munkahelyi egészség és biztonság
Nemzeti Területfejlesztési Hivatal A RÉGIÓÉPÍTÉS ÉVE ,3 MILLIÁRD FORINT ÁTADOTT FORRÁS A RÉGIÓKNAK március 17. Kormányszóvivői sajtótájékoztató.
Tájékoztatás a polgármesterek katasztrófavédelmi feladatairól
Térfigyelő rendszer Baján
Védelem A védelem azt biztosítja, hogy az ember biztonságban éljen, értékei saját érdekeit szolgálják, vagy a világterrorista támadógépezet társtettesévé.
A jog, a környezet- és a természetvédelmi jog Előadó: dr. Németh Csaba.
DEVIANCIÁK ÉS BŰNÖZÉS.
Személyi szabadságot korlátozó intézkedések
A kriminálpszichológia
A rendészet szervei.
Magyarországon független, demokratikus jogállami berendezkedés, azaz független, alkotmányos demokrácia van, amelyben a közigazgatás részeként funkcionáló.
Kormányszóvivői tájékoztató A fogyasztók biztonságáért Középtávú fogyasztóvédelmi politika Csizmár Gábor államtitkár Szociális és Munkaügyi Minisztérium.
Bodor Tamás főosztályvezető-helyettes Gyermek és Ifjúsági Osztály
A társadalmi bűnmegelőzés stratégiája egy éves tapasztalatai.
A TÁRSADALMI BŰNMEGELŐZÉS REGIONÁLIS JELLEMZŐI
Erőszakmentes, egészségtudatos iskola
Igazságügyi pszichiáter szerepe a büntetőeljárás rendőri szakában
Jogi alapfogalmak. Társadalmi normák A társadalmi normáknak nevezzük az emberek életét, tevékenységét meghatározó magatartási szabályok összességét, amelyeknek.
Közigazgatási Jog 4. Európai Közigazgatás, 13. előadás december Az európai közigazgatás fogalma Kiindulópont: annak ellenére, hogy az EU esetében.
Rendőrség és az informatikai biztonság Dr. Peszleg Tibor r. őrnagy Nemzeti Nyomozó Iroda.
Belső Biztonsági Alap I
A három pillér elve (vertikális) az elkövetővé válás esélyének csökkentése + az áldozattá válás esélyének csökkentése + a bűnalkalmak kontrollja „Bűnmegelőzés.
A polgárőrség: alulról szerveződő, helyi lakosok által létrehozott, az adott település közigazgatási határain belül működő, a helyi közbiztonság javítása.
A Magyar Köztársaság kormánya. REND ÉS BIZTONSÁG a rendteremés programja (elszámolás) Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter.
A projekt megvalósítását támogatja a Belügyminisztérium Nemzeti Bűnmegelőzési Tanácsa „A legkisebb ellenállás” – bűnmegelőzés a szépkorúak körében BM –
„Az Áldozatvédelmi Szakmai Együttműködési Rendszer egységes fővárosi szintű megvalósítására”
Az áldozatok hatékony tájékoztatásának rendőrségi protokollja dr. Veisz Gábor Igazságügyi Hivatal Bátonyterenye, június 9.
Bundesministerium für Inneres Bundeskriminalamt Abteilung 1 Kriminalstrategie und zentrale Administration Büro 1.6 Kriminalprävention und Opferhilfe Leiter:
"A legkisebb ellenállás" -BM – 15 – MI – 0092 projekt megvalósítását támogatja a Belügyminisztérium Nemzeti Bűnmegelőzési Tanácsa Bűnmegelőzési „ABC” Csemáné.
„A legkisebb ellenállás” – bűnmegelőzés a szépkorúak körében BM – 15 – MI – 0092 projekt szakmai bemutatása Összeállította: Dr. Dobos László 3.KEMA Kuratórium.
1990. február 22-én tette közzé az Európa Tanács a bűncselekmények áldozatainak chartáját, ez a nap azóta is számos országban – óta Magyarországon.
Az új rendeletek hatálya az uniós tagállamokra
ORSZÁGOS FELNŐTTKÉPZÉSI TANÉVNYITÓ KONFERENCIA
TATABÁNYAI RENDŐRKAPITÁNYSÁG SZÓBELI KIEGÉSZÍTÉS
FIATALKORI DEVIANCIÁK
Előadás másolata:

Buczkó Erika r. alezredes „Együtt az áldozatokért” Szakmai konferencia Fehér Gyűrű Egyesület - Weisser Ring Schweiz Balatonfüred, 2012.okt.25-26. Buczkó Erika r. alezredes 2017.04.04.

A bűnözés ára: avagy bűnüldözés és/ vagy bűnmegelőzés? A bűnözés társadalmi költségei: Nagyságrendben ki nem fejezhető értékek (élet, eszmei értékek) Bűnözés által okozott kár összege: ( eltulajdonított értékek összege+ megszerzés okán keletkezett kár, pl. zárszerkezet feltörése) A bűncselekmények felderítésére szakosodott állami apparátus + bűntetés-végrehajtási intézmények működtetése. A bűnözés járulékos költségei:: A bcs. elkövetése kapcsán az állam, a társadalom vagy magánszemély elmaradt haszna: a rossz közbiztonsági mutatók miatti elmaradt befektetések, beruházások, turizmus hiányából adódó bevételkiesések, a sértettek rehabilitációs, ápolási, orvosi. költségei. 2017.04.04.

Költségek számszerűsítése: A nyomozás, különösen egy bűncselekménytípus költségét, A megelőzés költségét, A bűnözés ( a biztonság, illetve annak hiányából adódó) költségét csak hozzávetőlegesen lehet megállapítani. 2017.04.04.

A kezdetek…. Történelem kezdete: ösztönös létfenntartás, természet javaiból szükséglet szerinti részesedés (minden azé aki megszerzi) Ősközösség kialakulása: az ember rájön, hogy a hordaszellem alkalmas az erők egyesítésére az élelem közös megszerzésére. Új elosztási elvek: már nem minden azé aki megszerezte. Fellép az igény az értékek megóvására azoktól akik ezt az elvet nem fogadják el. Körvonalazódnak a gyakorlatban alkalmazható visszatartó módszerek: testi erőszak, majd kirekesztés a közösségből (közösségi szankciók a deviáns egyedekkel szemben) Magántulajdon megjelenése: munkamegosztás, érték-differenciálódás következő foka. Megengedetté válik az egyéni gyarapodás. Az igazságos elosztásra, a magántulajdon védelmére kialakult egy elkülönült erkölcsi gazdasági fórum, az Öregek Tanácsa, mely mint magatartási és életviszonyokat szabályozó testület, megvetette alapját a későbbi korok önállósult igazságszolgáltatási rendszerének. 2017.04.04.

Tények: Elmúlt évszázadok: a bűnözők kézre kerítése és példás megbüntetése került előtérbe (lásd nyilvános akasztások pl.) azonban a bűnözéstől, mint társadalmat kísérő jelenségtől mégsem sikerült megszabadulni; Ma: a bűnözéssel mint társadalmi konfliktusrendszerrel együtt kell élnünk; az újabb bűncselekmények elkövetését csak büntetéssel nem lehet megakadályozni, (Beccaria: „a bűnözés elleni harc legígéretesebb formája a BŰNMEGELŐZÉS”; A bűnmegelőzés azonban nem látványosan megtérülő, legkevésbé mérhető tevékenység DE CSAK A TÁRSADALOM BEVONÁSÁVAL VÁLHAT HATÉKONNYÁ. 2017.04.04.

„Ami megtörtént azt meg nem történtté tenni úgy sem lehet, a jövőben ezeket kell megelőzni” Seneca (kr. után 4-65) Bűnmegelőzés „minden olyan intézkedés és beavatkozás, amelynek célja vagy eredménye a bűnözés mennyiségi csökkentése, az állampolgárok biztonságérzetének minőségi javítása, történjék az a bűnalkalmak csökkentésével, a bűnözést előidéző okok hatásának mérséklésével, vagy a sértetté válás megelőzésével” 2017.04.04.

Megoldás: Differenciált bűnmegelőzési rendszer A/ Társadalmi bűnmegelőzés B/ Bűnüldöző szervek megelőzési feladatainak meghatározása (Bűnmegelőzési Tv.?) B, Rendőrség bűnmegelőzési feladatai: ..végzi a bűncselekmények megelőzését, felderítését (nyom.hat-i jogkörben) ..végzi a szab.sértések megelőzését, felderítését (Szab.sért-i hat-i jogkörben) Tehát végzi a Rendőrségi Tv. ben meghatározott feladatait. Bűnmegelőzési Szolgálat létrejötte 2017.04.04.

A rendőri megelőzés: Rendőrségi bűnmegelőzés: olyan intézkedéssorozat, ami a korábban megismert bűnelkövetési folyamatba beavatkozva, gátolja a bűncselekmény elkövetésének megkezdését; Annál sikeresebb, minél távolabbi ponton tud beavatkozni a bcs. kialakulásának folyamatába; Legfontosabb feladat: elemzés, értékelés, tájékoztatás, figyelemfelhívás, az állampolgárok önvédelmi reflexeinek kiváltása, védelem kiépítése, bűnalkalmak csökkentése, jelzésadás intézkedésre jogosult felé (pl:önkormányzat felé: közterület kivilágítatlansága) 2017.04.04.

A rendőri megelőzés szakvonalai: Család-gyermek-ifjúságvédelem Drogprevenció Megelőző vagyon és gazdaságvédelem Áldozattá válás szempontjából kiemelt kockázatú csoportok áldozattá válásának megelőzése, áldozatsegítés Közösségi életterek rendjének védelme 2017.04.04.

Tény: az évtizedek során a rendőrség okkal vagy kényszerből, de számos ponton kapcsolódott be a megelőzés küzdelmeibe, ennek ellenére a rendőri megelőzés szerepe nincs helyére téve a magyar bűnmegelőzés feladatrendszerében, hisz a szakmai iránymutatással a kormány által elfogadott Társadalmi bűnmegelőzés nemzeti stratégiája is adós maradt, az identitászavar érthető (csak a bűnüldözés az „igazi” rendőri munka) Mi a megoldás? 2017.04.04.

„Meg akarjátok előzni a bűntetteket „Meg akarjátok előzni a bűntetteket? Tegyétek, hogy a törvények világosak, egyszerűek legyenek, és hogy a nemzet egész ereje azok védelmére összpontosuljon, s egyetlen része se használtassék fel megsemmisítésükre. Tegyétek, hogy a törvények ne annyira az emberek osztályait, mint inkább magukat az embereket szolgálják. Tegyétek, hogy az emberek tartsanak tőlük, de csak is tőlük tartsanak. A törvényektől való félelem üdvös, de végzetes és melegágya a bűnöknek az embernek embertől való félelme.” Cesare Beccaria: A bűnökről és büntetésekről (1764) 2017.04.04.