Költség-minimalizálás az ellenőrző kártyák alkalmazásánál

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Hipotézis-ellenőrzés (Statisztikai próbák)
Advertisements

I. előadás.
PPKE ITK 2009/10 tanév 8. félév (tavaszi) Távközlő rendszerek forgalmi elemzése Tájékoztatás
SPC/SQC valósidejű rendszerekben 2000 November /Magyar Batch Fórum 1 Hi-Spec Solutions SPC/SQC in Real Time Systems (Statisztikai és minőségi szabályzás.
Kvantitatív Módszerek
Statisztika I. VI. Dr. Szalka Éva, Ph.D..
AEROSZOL RÉSZECSKÉKHEZ KÖTÖTT RADON LEÁNYELEM AKTIVITÁSOK NUKLID-SPECIFIKUS MEGHATÁROZÁSA Katona Tünde, Kanyár Béla, Kávási Norbert, Jobbágy Viktor, Somlai.
MI 2003/9 - 1 Alakfelismerés alapproblémája: adott objektumok egy halmaza, továbbá osztályok (kategóriák) egy halmaza. Feladatunk: az objektumokat - valamilyen.
1 terv (régi szint a szürke): x 4 =  x 1 x 2 x 5 =  x 1 x 3 x 6 =  x 2 x 3 x 7 =x 1 x 2 x 3 1. példa: Ina Tile.
A tételek eljuttatása az iskolákba
Két változó közötti összefüggés
A diákat jészítette: Matthew Will
Mérési pontosság (hőmérő)
Dr. Balogh Péter egyetemi adjunktus Gazdaságelemzési és Statisztikai Tanszék STATISZTIKA I. 11. Előadás.
STATISZTIKA II. 5. Előadás Dr. Balogh Péter egyetemi adjunktus Gazdaságelemzési és Statisztikai Tanszék.
1 A magyar gazdaság helyzete, perspektívái 2008 tavaszán Dr. Papanek Gábor Előadás Egerben május 7.-én.
Dr. Szalka Éva, Ph.D.1 Statisztika II. VII.. Dr. Szalka Éva, Ph.D.2 Mintavétel Mintavétel célja: következtetést levonni a –sokaságra vonatkozóan Mintavétel.
Dr. Szalka Éva, Ph.D.1 Statisztika II. IX.. Dr. Szalka Éva, Ph.D.2 Idősorok elemzése.
Statisztika II. IV. Dr. Szalka Éva, Ph.D..
Dr. Szalka Éva, Ph.D.1 Statisztika II. IX.. Dr. Szalka Éva, Ph.D.2 Idősorok elemzése.
Előadó: Prof. Dr. Besenyei Lajos
Regresszióanalízis 10. gyakorlat.
Statisztika II. VIII. Dr. Szalka Éva, Ph.D..
Készítette: Kosztyán Zsolt Tibor
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem
Az Alakfelismerés és gépi tanulás ELEMEI
Alapfogalmak Alapsokaság, valamilyen véletlen tömegjelenség.
Nemparaméteres próbák Statisztika II., 5. alkalom.
szakmérnök hallgatók számára
A statisztikai próba 1. A munka-hipotézisek (Ha) nem igazolhatók közvetlen úton Ellenhipotézis, null hipotézis felállítása (H0): μ1= μ2, vagy μ1- μ2=0.
Dr. Balogh Péter Gazdaságelemzési és Statisztika Tanszék DE-AMTC-GVK
STATISZTIKA II. 3. Előadás Dr. Balogh Péter egyetemi adjunktus Gazdaságelemzési és Statisztikai Tanszék.
Kvantitatív Módszerek
Idősor elemzés Idősor : időben ekvidisztáns elemekből álló sorozat
Statisztikai döntésfüggvények elméletének elemei
Valószínűségszámítás
Gazdaságstatisztika 19. előadás Hipotézisvizsgálatok
Gazdaságstatisztika 16. előadás Hipotézisvizsgálatok Alapfogalamak
Hipotézis vizsgálat (2)
Többváltozós adatelemzés
Alapsokaság (populáció)
Alapfogalmak.
Diszkrét változók vizsgálata
Két kvantitatív változó kapcsolatának vizsgálata
Költség-minimalizálás az ellenőrző kártyák alkalmazásánál Feladatmegoldás, kiegészítés.
QualcoDuna interkalibráció Talaj- és levegövizsgálati körmérések évi értékelése (2007.) Dr. Biliczkiné Gaál Piroska VITUKI Kht. Minőségbiztosítási és Ellenőrzési.
Minőségbiztosítás II_5. előadás
I. előadás.
1. Melyik jármű haladhat tovább elsőként az ábrán látható forgalmi helyzetben? a) A "V" jelű villamos. b) Az "M" jelű munkagép. c) Az "R" jelű rendőrségi.
Bevezetés a méréskiértékelésbe (BMETE80ME19) 2014/
1 „ Beszéljünk végre világosan az energetikáról” Dr. Hegedűs Miklós Ügyvezető GKI Energiakutató és Tanácsadó Kft. Energetika Október 2.
Közúti és Vasúti Járművek Tanszék. A ciklusidők meghatározása az elhasználódás folyamata alapján Az elhasználódás folyamata alapján kialakított ciklusrendhez.
Bevezetés a méréskiértékelésbe (BMETE80ME19)
MI 2003/8 - 1 Alakfelismerés alapproblémája: adott objektumok egy halmaza, továbbá osztályok (kategóriák) egy halmaza. Feladatunk: az objektumokat - valamilyen.
Kutatási beszámoló 2002/2003 I. félév Iváncsy Renáta.
Mérés és adatgyűjtés laboratóriumi gyakorlat
1 Statisztikai folyamatszabályozás D R. TÓTH ZSUZSANNA ESZTER M ENEDZSMENT ÉS VÁLLALATGAZDASÁGTAN TANSZÉK ÜZLETI TUDOMÁNYOK INTÉZET GAZDASÁG - ÉS TÁRSADALOMTUDOMÁNYI.
Mintavétel.
Statisztikai folyamatszabályozás
Statisztikai folyamatszabályozás
Statisztikai folyamatszabályozás
Leíró statisztika gyakorló feladatok október 15.
Kockázat és megbízhatóság
II. előadás.
I. Előadás bgk. uni-obuda
Szabályozott és képes termékek/szolgáltatások, folyamatok, rendszerek
Kockázat és megbízhatóság
Bunkóczi László, Dr.Pitlik László, Pető István, Szűcs Imre
Gazdaságinformatikus MSc
1.3. Hipotézisvizsgálat, statisztikai próbák
Előadás másolata:

Költség-minimalizálás az ellenőrző kártyák alkalmazásánál Zempléni András, Véber Miklós, Valószínűségelméleti és Statisztika Tanszék, Eötvös Loránd Tudományegyetem, Budapest Belmiro Duarte és Pedro Saraiva Inst. Superior de Engenharia Department of Chemical de Coimbra Engineering, Univ. of Coimbra

Bevezetés Cél: olyan ellenőrző kártyák tervezése, melyek révén a költségek csökkenthetőek, és a megvalósításuk nem bonyolult Szükséges ismeretek a: mintavétel, az első és másodfajú hiba (közelítő) költsége, a folyamat középértéke eltolódásának gyakorisága és mértéke.

Feltételek Megfigyelések: normális eloszlásúak A folyamat eltolódása: rögzített (s; ekkor x- és CUSUM kártyákat is tekintünk): a hibás beállítással zajló termelés költsége állandó. Véletlen (x-kártya): Taguchi-féle veszteségfüggvény (kellően rugalmas, az egyszeri eltolódás várható értéke: s/2) A többi jellemző változatlan marad

X-kártya paraméterei d: egységnyi időintervallumban az eltolódás valószínűsége (stacionaritást feltételezzük) f: téves riasztás költsége l: egységnyi időintervallumra eső költsége a fel nem ismert, adott mértékű eltolódásnak Ezeket a paramétereket a korábbi tapasztalataink alapján becsülhetjük meg. A módszerünket a következő paraméterek határozzák meg: c: UCL j: mintavételi gyakoriság (egységnyi idő alatt j –szer veszünk egyelemű mintákat)

Szimulált példák (c=2) Riasztás (az eltolódás aktuális értékével együtt)

Rögzített méretű eltolódás véletlen időpontban Általánosítás:a riasztás nem egy elemen, hanem n egymás utáni megfigyelésen alapul (Markov-láncot definiál az aktuális állapot: az utolsó hány megfigyelés volt kívül a határon, és volt-e eltolódás) A várt költség a Markov lánc p stacionér eloszlásán alapul Költség-komponensek: mintavétel téves riasztás nem detektált eltolódás

Optimalizálás A költségfüggvény minimalizálását az R programcsomaggal végeztük (letölthető: www.cran.r-project.org) Az algoritmus gyors (a Markov-láncnak 2n+2 állapota van) és nem függ a kezdőértéktől. Az optimális kártya paramétereit a költségek függvényeként a következő ábrákon mutatjuk be.

Rögzített méretű eltolódás véletlen időpontban, intenzitás (d)=0 Rögzített méretű eltolódás véletlen időpontban, intenzitás (d)=0.2, összköltség

Rögzített méretű eltolódás véletlen időpontban, d=0 Rögzített méretű eltolódás véletlen időpontban, d=0.2, beavatkozási határok

Rögzített méretű eltolódás véletlen időpontban, d=0 Rögzített méretű eltolódás véletlen időpontban, d=0.2, mintavételi gyakoriság

CUSUM kártyák Megbízható a tartós eltolódások felderítésére A rögzített eltolódás esetét vizsgáljuk, mivel egyoldali a probléma, fél maszkot alkalmazunk. A költség-számítás a fentiekkel megegyező. Paraméterek: A maszk szöge A csúcs távolsága a kártya utolsó pontjától Mintavételi gyakoriság

Példa Téves riasztás Riasztás Szög: nagy Szög: kicsi

Az optimális CUSUM kártya jellemzői (d=0.05)

Az optimális CUSUM kártya jellemzői (d=0.2)

Az x- és CUSUM kártyák összehasonlítása CUSUM kártya kisebb összköltségű (10-20% javulás a legtöbb esetben)

Költség-számítás (véletlen méretű eltolódás) Az eltolódás eloszlása: exponenciális (átlagos eltolódás: s), intenzitás: d. A folyamat (eltolódás mértéke) átlagának stacionér eloszlása számolható (közelítőleg, diszkretizálással, m=300 osztály). Költség-számítás erre a stacionér eloszlásra, Taguchi-féle veszteségfüggvényt (lx2) alkalmazva. Minimalizálás 1-2 percet vett igénybe esetenként.

Az optimális kártya paraméterei

Alkalmazás valódi adatokra Cellulózmalom rostokat gyárt, adott fényességben. Ez egyoldali probléma (célérték = 88.5 ºISO, LSL=87.5 ºISO). A CAIMA portugál gyárban gyűjtött adatok a következő paraméter értékeket eredményezték. A-priori paraméter becslések: f=90 l=4500 (a maximális veszteség, de 87.5 ºISO esetén 90) s=1.25 d=0.33

Eredmények Optimális paraméterek (standardizálás után): c=1.56, j=3.60 A költségfüggvény minimális értéke: 56.8. A szokásos SPC 5 elemű mintákat vesz egyszerre. (Ez a mi esetünkben 5-szörös mintavételi költségnek felel meg. Az eltolódás mértéke ). Az optimális kártya erre az esetre c=1.40, j=1.43. A költségfüggvény minimális értéke: 89.9.

A módszerek robusztussága Szimuláció: adott paraméterekhez tartozó optimális kártyát használtuk különböző paraméter értékekre (időtartam=1000 egység, ismétlések száma=100). d s Cost (std.dev.) 0.05 1.3 10.66 (0.66) 0.07 1.5 11.71 (0.73)

Szimuláció a valós esetre A feltételezett paraméter értékekhez tartozó optimális kártyát alkalmaztuk különböző paraméter értékekre (idő=1000 egység, ismétlések száma=100) Az eredmények kielégítőek (nincs jelentős költség-növekedés, ha mérsékelt eltérés van a becsült és a tényleges paraméter értékek között). d s Költség (szórás) 0.33 1.25 53.78 (2.05) 0.5 1.5 68.94 (3.44)

Következtetések A bemutatott eljárás alkalmas optimális ellenőrző kártyák tervezésére, a folyamat jellemzőire vonatkozó ismeretek és a működéshez kapcsolódó költségek ismeretében. Az eljárásokat szimulált és valódi ipari adatokon is teszteltük. A módszerünk megmutatta, hogy jelentős költségcsökkentés is lehetséges a mai számítógépkapacitást kihasználó optimalizálás révén.

Köszönetnyilvánítás A bemutatott tanulmányt a Pro-ENBIS konzorcium tagjai készítették, mely együttműködést az Európai Bizottság 5. Keretprogram a G6RT-CT-2001-05059 sz. szerződés keretében támogatja. A szerzők felelősek az előadás tartalmáért, az EU semmilyen felelősséget nem vállal a felhasználással kapcsolatosan

Pro-ENBIS EU-V pályázat támogatásával jött létre Az ENBIS (www.enbis.org) : European Network for promoting Business and Industrial Statistics szervezettel működik együtt Résztvevők: kb. 30 európai intézmény: egyetemek, statisztikai konzultációs cégek

ENBIS éves konferenciái 2001, Oslo (Véber Miklós számolt be róla), cikk a Minőség és Megbízhatóság 2003/1 és 2 számaiban 2002, Rimini (itt adtuk elő az előadás első részét) 2003, Barcelona – még lehet jelentkezni

Rimini konferencia Sessions Design of experiments Statistical modelling Statistical consulting Business and economics Process modelling and control Reliability and safety Web mining and analysis Data mining Six Sigma and quality improvement

A fontosabb témák Kísérlettervezés Statisztikai modellezés Frakcionális faktoriális tervek Többdimenziós vizsgálatok Statisztikai modellezés Statisztika hatékonysága (Kenett & Coleman, 5) Folyamatok modellezése SPC: paraméteres és nemparaméteres módszerek összehaonlítása 6-sigma