GAZDA – ÁLLATTARTÁS I. 14. Jellemezze az alább felsorolt melléktermékeket! - A melléktermékek jelentősége a takarmányozásban - Cukoripari melléktermékek.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A takarmányok emészthetősége Emészthetőnek a táplálóanyagoknak azt a részét nevezzük, amely az emésztőtraktusban lebomlik és felszívódik. pl. fehérjék.
Advertisements

A TAKARMÁNYOZÁSTAN ELŐADÁSOK TEMATIKÁJA a ménesgazda szak I
E85 Szűcs Dániel 11.A.
Az állati termelés táplálóanyag szükséglete III.
A kérődző állatok emésztési sajátosságai
Hologén Környezetvédelmi Kft. Kovács Miklós November 24. A szennyvíziszapok mezőgazdasági hasznosítása.
GAZDA – ÁLLATTARTÁS I. 11. Csoportosítsa és jellemezze a szénákat!
GAZDA – ÁLLATTARTÁS I. 13. Csoportosítsa és jellemezze a melléktermékeket! - Szántóföldi melléktermékek (szalmák, kukoricaszár, leveles répafej) - Malomipari.
GAZDA – ÁLLATTARTÁS I. 15. Jellemezze az ipari abrakkeverékeket és a takarmány kiegészítőket! - Premixek (vitamin, ásványi anyag) - Koncentrátumok - Tápok.
GAZDA – ÁLLATTARTÁS I. 12. Csoportosítsa és jellemezze a magvakat!
Takarmányismeret 4. Magvak.
A takarmány nyers táplálóanyagainak sorsa a szervezetben:
A takarmányozás jelentősége
Takarmányismeret 5. Melléktermékek.
A takarmányok összetétele
Malomipari melléktermékek
A táp önmagában etethető, teljes értékű koncentrált abraktakarmány
A tej szerepe az egészséges táplálkozásban
LOVAK TAKARMÁNYOZÁSA IV.
LOVAK TAKARMÁNYOZÁSA V.
Kutya és macskatápok alapanyagai
Reformtáplálkozás.
A takarmányok összetétele
A takarmányok összetétele
A kérődző állatok emésztési sajátosságai
Az állati termelés táplálóanyag-szükséglete V.
A takarmányok összetétele
A TERMELÉS TÁPLÁLÓANYAG- SZÜKSÉGLETE IV. A tejtermelés táplálóanyag- szükséglete.
A takarmányok összetétele
Takarmányismeret 5. Melléktermékek. Növényolajipari melléktermékek Táplálóanyag-tartalmukat befolyásolja a feldolgozás módja: -hidegen sajtolt (olajpogácsa)
Takarmányok fehérjetartalma
A TAKARMÁNYOZÁSTANI ELŐADÁSOK TEMATIKÁJA az agrármérnöki szak III. évfolyamán szeptember 06. – december 13. HétIdőpontTéma 1.IX. 06.A Weende-i.
A TAKARMÁNYOZÁSTANI ELŐADÁSOK TEMATIKÁJA a Gazdasági agrármérnöki szak III. és a Növényorvosi szak II. évfolyamán szeptember 15. – december 15. HétIdőpontTéma.
Állattudományi és Állattenyésztéstani Tanszék
A tejkészítmények összetétele a tejhez viszonyítva nem változott meg lényegesen
A helyes táplálkozás.
Takarmányok fehérjetartalma
Gyermekek fejlődése és gondozásuk módszertana
NATUR PRESS TEAM KFT.
Táplálékaink, mint energiaforrások és szervezetünk építőanyagai.
GAZDA – ÁLLATTARTÁA II. 14. Jellemezze a sertés hizlalását!
7. Ismertesse a tápok főbb alapanyag-csoportjait!
AZ ÉLELMISZER MINŐSÉGÉT BEFOLYÁSOLÓ TÉNYEZŐK A TERMÉKELŐÁLLÍTÁS SORÁN
Takarmányozástan.
Gyökér-, gumós és kabakos takarmányok
Takarmányok fehérjetartalma Az állati szervezet létfontosságú vegyületei fehérje természetűek Az állati termékek szintén Fehérjét az állat csak N-tartalmú.
A Weende-i takarmányanalitikai rendszer
Gazdasági állataink vízforgalma A víz létfontosságú építőanyaga az állat és az ember szervezetének: –10%-os hiánya már anyagforgalmi zavart okoz, 15%-os.
Takarmányok fehérjetartalma
Cellulóz vázanyag (10-15 ezer glükóz egység) vízben nem oldódik a felsőbbrendű állatok szomatikus enzimjeikkel nem tudják bontani az előgyomrokban, utóbél.
Takarmányok zsírtartalma
Takarmánykiegészítők a. , hozamfokozók: javítják az egészséges
Magvak és termések Főbb jellemzőik:
Az állati termelés táplálóanyag szükséglete a. Növekedés hústermelés A fejlődés, növekedés során eltérő az egyes szövetek aránya, az állati test kémiai.
Testtömeggyarapodás és fejlődés nem szükségszerűen egyidejű: Kompenzációs növekedés Szűkös takarmányozás: kompenzálja hosszú ideig szűkös tak.: csökött.
A vegetáriánus táplálkozás megítélése
Takarmánykiegészítők a. , hozamfokozók: javítják az egészséges
CUKORNÁD.
Az Állattenyésztési és Takarmányozási Kutatóintézet története
Pannon Egyetem Georgikon Kar Állattudományi és Állattenyésztéstani Tanszék.
Takarmányok zsírtartalma
TENDENCIÁK ÉS TRENDEK A NAGYTELJESÍTMÉNYŰ BROJLEREK TAKARMÁNYOZÁSÁBAN
Tápanyagaink.
Az új konzerves eledel kínálatunk 2015 BEWI DOG – színhús válogatás BEWI DOG - húspástétom.
A HELYES TÁPLÁLKOZÁS MIT, MIKOR, MENNYIT.
Takarmánykiegészítők a., h ozamfokozók: javítják az egészséges állatok termelését. Antibiotikumok: gombák vagy mikrobák olyan anyagcsere-termékei, amelyek.
Takarmánykiegészítők a. , hozamfokozók: javítják az egészséges
Élelmiszerek Az élelmiszerek fogalma. Az élelmiszerek árujellemzői és forgalmazásuk feltételei.
Pulyka az egészséges táplálkozásban
Takarmányok zsírtartalma
Előadás másolata:

GAZDA – ÁLLATTARTÁS I. 14. Jellemezze az alább felsorolt melléktermékeket! - A melléktermékek jelentősége a takarmányozásban - Cukoripari melléktermékek (nedves és szárított répaszelet, melasz) - Az állati eredetű melléktermékek általános jellemzői - Tejfeldolgozás melléktermékei (sovány tejpor, savó, savópor) - Halfeldolgozás melléktermékei (halliszt) - Egyéb állati eredetű takarmányok ( takarmányzsír, tojás)

Cukoripari melléktermékek nedves répaszelet a cukorrépát mosása, szeletelése és a cukrot vízzel történő kioldása után visszamaradó melléktermék szárazanyaga préselést követően 18-20%-osra nő terimés takarmány, laktagóg marhával 15-25 kg etethető, de felhasználható a sertések és a lovak takarmányozásában is frissen kell felhasználni, vagy silózással lehet tartósítani (pl. kukorica szecskával, szálastakarmányokkal) szárított répaszelet energiatartalma közelít a gabonákéhoz fehérjetartalma 10%, rostja 16-18% etetés előtt célszerű áztatni, mert nagy a vízfelvevő képessége darálva monogasztrikusok tápjaiban is felhasználható

melasz az oldatban lévő cukor kikristályosítása után visszamaradó, viszkózusan folyó sötétbarna színű melléktermék, ami még 45-50% cukrot tartalmaz nyersfehérjéjének zöme amid anyagokból áll (betain, glutaminsav) sok káliumot tartalmaz, ami miatt nagyobb adagban etetve hasmenést okozhat marhákkal 1-2, lovakkal 1, sertésekkel 0,5 kg etethető belőle szoktatást követően silózási és granulálási adalékanyagként is használható

Állati eredetű takarmányok Nagy a fehérje-tartalmuk, fehérjéjük biológiai értéke magas Elsősorban a fiatal, intenzíven növekvő állatok takarmányai Jól hasznosítható Ca- és P-tartalmuk is jelentős A, D és B12 vitaminok gazdag forrásai Tejipari melléktermékek teljes tej szopós, fiatal állatok részére ideális takarmány mivel drága csak ritkán használjuk takarmányozási célra fölözött tej zsírtalanított tej, a zsírban oldódó vitamin-tartalma is minimális fehérje-, cukor-, ásványi anyag- és vitamintartalma ugyanakkor a teljes tejjel megegyező értékes takarmány, emészthetősége csaknem 100%-os frissen vagy savanyított állapotban célszerű etetni

sovány tejpor a fölözött tej szárítása útján állítják elő abrakkeverékek, tejpótlók komponense lehet savó, savópor a sajt és a túró gyártása során visszamaradó melléktermék zsír és fehérjetartalmuk minimális (0,3, ill. 1%) B-csoportba tartozó vitaminokban (riboflavin, pantoténsav, niacin) ugyanakkor gazdagok főleg sertéshizlalásban (2-4 l/nap) használják a savópor szintén szerepeltethető tápokban ill. tejpótlókban író, írópor a vajgyártás mellékterméke a fölözött tejnél több zsírt (0,5%) tartalmaz egyéb táplálóanyagaiban a fölözött tejhez hasonló

Húsipari melléktermékek Vágóhidakon, húsfeldolgozó üzemekben képződnek Magas biológiai értékű, fehérjében gazdag takarmányok Felhasználhatóságuk a BSE kirobbanásával visszaszorult A kérődzőkkel etetésük tilos Monogasztrikusokkal, kutyával macskával etethetők húsliszt alapanyaga vágóhidakon képződő melléktermékek, állati hullák 133oC-on, 3 bar nyomáson, 20 percig történő főzéssel az alapanyagokban lévő mikrobák elpusztulnak a pépesítést követően zsírtalanítják (mechanikai módszerrel, vagy extrahálással), majd szárítják (4-5 óra, 70-120 oC) fehérjetartalma 45-62%, amelyen belül 10% lehet a keratin fehérje aránya zsírtartalma max. 15%, antioxidánssal célszerű kiegészíteni a csonttartalomtól függően lényegesen változhat az ásványi anyag-tartalma (átlagosan 10% Ca, 3-5% P) elsősorban fiatal baromfi és sertés tápokban használjuk 3-8%-ban

vérliszt nyers vérből szárítással készül magas a fehérje, lizin és leucin-tartalma (leucin – izoleucin antagonizmus) takarmányozási felhasználása visszaszorult tolliszt baromfi vágóhidakon képződő tollból nagy nyomáson végzett főzéssel, szárítással, majd darálással előállított állítják elő fehérjéje cisztinben gazdag elsősorban kérődzőkkel etették takarmány zsír vágóhidakon képződő melléktermék zsírtartalma 96-98%, minőségét frissessége alapvetően meghatározza (peroxid szám 25, savszám 50 alatti) a tápokba egy menetben is bekeverhető, vagy felületnövelt gabonával keverten zsírpor formájában elsősorban energia-kiegészítő, minőségét zsírsavösszetétele is befolyásolja

Halfeldolgozási melléktermékek halliszt teljes halakból hal vágóhídi melléktermékekből készül zsírtalanítást, szárítást követően minőségét befolyásolja az alapanyagban lévő halak faja, a lehalászás helye, a teljes halak és a melléktermékek aránya és a feldolgozás módja nagy a fehérje-tartalma (65-75%), gazdag lizinben és metioninban sok B-csoportba tartozó vitamint, 2-3% P-t, 4-5% Ca-ot tartalmaz az első osztályú termék sótartalma maximum 2-3%, zsírja 10% nagyobb arányú etetése a termékben ízhibát okozhat