Az I. Világháború Békekötések.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az I. világháború
Advertisements

Az első világháború vége és a hatalmi politika kiújulása
Az 1. világháború.
Nemzetközi kapcsolatok története I. ( )
A NATO létrejötte, bővítésének állomásai
Olaszország külpolitikai helyzete az első világháborút követően
A SZÖVETSÉGES DIPOMÁCIA
Szovjet-Finn határviták Balogh Márton. Finnország a tárgyalt korszakban Az ország 1918-ban nyerte el függetlenségét. (Tartui béke, 1920, október.
Az első világháború
A világ az I. világháború előestéjén
A SZENT SZÖVETSÉG EURÓPÁJA
Úton az újabb háború felé
AZ ŐSZIRÓZSÁS FORRADALOM
A NÉMET EGYSÉG MEGTEREMTÉSE
Az ellenforradalom és Horthy hatalomra jutása
Politikai folyamatok a bécsi kongresszus után
Az európai integráció története
Az I. világháborút lezáró békék
A békeszerződés aláírása
Gyarmatosítás.
Forradalmak az első világháború végén – a német forradalom
8.1 Az OMM felbomlása és következményei
Földünk a második világháború után
Az első világháború és a párizs-környéki békék
MAGYARORSZÁG AZ ELSŐ VILÁGHÁBORÚBAN
Kelet-és KözépEurópa politika története a 20. században
Kelet-és KözépEurópa politika története a 20. században
AZ ELHIBÁZOTT BÉKE.
Közelgő vihar Út a világháborúba
Nyári Tábor, Hajdúszoboszló
Az Európai Únió csatlakozási folyamatai
Trianon és hatásai.
1914.
Fogalmak propaganda nacionalizmus nemzeti önrendelkezés elve fasizmus
A békekötések után.
Az első világháborút lezáró békerendszer, a háború mérlege
A háború és következményei Magyarországon
2014. Június 4. Készítette: Petrusán Márta Lídia
Az őszirózsás forradalom
A VERSAILLES-WASHINGTONI BÉKERENDSZER
  1867-től gazdasági fellendülés figyelhető meg  Malmok alapítása  Állattenyésztés jelentősége nő (sertés, szarvasmarha)  Vasúti közlekedés lehetősége.
Európa regionális földrajza
Az I. világháború
A „nagy háború” okai 36. lecke Készítette: Vezér Zalán.
Magyarország az első világháborúban Háromszoros hurrá Ferenc Józsefre.
A polgári Magyarország születése. Az I. világháború. A Monarchia végórái Forrás: Romsics Ignác (szerk.): Magyarország története. Akadémiai Kiadó. Budapest,
A független Magyarország bukása Készítette: Nagy György Magyary Károly Általános Iskola és Zeneiskola, Kerecsend, kerecsend.sulinet.hu/okt_anyagok.htm.
A világ az első világháború után. Egy új korszak kezdete  Első világháború  A „nagy háború”  A világ megváltozott  Warum?  anyagban és emberben a.
Békekísérletek, pl. IV. Károlyé, (1917): Sixtus-levél-- sógorához, a pármai hg.- hez, aki a francia seregben szolgál Eredménytelen, mert az olasz kérdésben.
A háború utáni rendezés. A békekonferencia  jan. 18-án (a német császárság kikiáltásának évfordulóján) nyitották meg  Nagyhatalmi törekvések.
A TRIANONI BÉKE JÚNIUS 04.. Mindenki számára világossá vált, hogy hazánkat meg fogják büntetni az I. világháború után A szomszédos országok azt.
Az els ő világháborút lezáró békeszerz ő dések. A nagyhatalmak céljai Anglia: a német gyarmatok megszerzése, és Fr.o. túlzott megerősödését gátolni Franciao.:
A világ az első világháború után
Az első világháború és következményei ( )
A világháború kezdete július 28. – november 11.
A trianoni békeszerződés és következményei
A nagyhatalmak.
Digitális témahét 7. osztály történelem
Jaltai konferencia Molnár Kinga (12.B).
Kelet-Közép-Európa és a Balkán
Az első világháború.
AZ ANTIFASISZTA KOALÍCIÓ GYŐZELME
A háború után.
Szövetségi rendszerek
AZ ŐSZIRÓZSÁS FORRADALOM
A TRIANONI BÉKE.
A potsdami konferencia július 17-től augusztus 2-ig
A II. világháború (1.) A háború első szakasza
Út a háború felé. A fasizmus térhódítása 1930-as években a fasiszta országok térhódítása jellemző. Japán elfoglalja Kínát, Mandzsúriát. Olaszország Abesszíniát.
Előadás másolata:

Az I. Világháború Békekötések

Ígéretek

A konferencia valójában öt nagy kérdés köré szervezte tevékenységét: 1918. március 3-án az orosz hatalom különbékét kötött a központi hatalmakkal, ami a Breszt-litovszki béke néven vált ismertté. Ezen béke tette azt lehetővé, hogy Oroszország, bár az Antant oldalán harcolt, mégis az 1. világháború legnagyobb veszteseként fejezte azt be. 1918 őszén a központi hatalmak sorra fegyverszünetet kértek: szeptember 29-én Bulgária, október 30-án Törökország, november 3-án a Monarchia, november 11-én Németország. 1918. november 11-én Németországgal a compiégne-i erdőben egy vasúti kocsiban írták alá a fegyverletételt. Ez a vasúti kocsi ad helyet később a 2.világháború idején a francia kapituláció aláírásának is! A konferencia valójában öt nagy kérdés köré szervezte tevékenységét: Németország az Osztrák–Magyar Monarchia (illetve utódállamai) Szovjet-Oroszország az összeomlott Oszmán Birodalom Németország gyarmatai Az első világháborút lezáró békesorozatot Párizs környéki békeszerződéseknek nevezzük. Versailles-i békeszerződés Saint-germain-i békeszerződés (1919) Trianoni békeszerződés Neuilly-i béke Sèvres-i békeszerződés

A Versailles-i békeszerződés A versailles-i békeszerződés az I. világháború végeztével megkötött béke. Az Antant (a Szövetséges és Társult Hatalmak) írták alá 1919. június 28-án franciaországi versailles-i kastély Tükörtermében. A békeszerződés 1920. június 28-án lépett életbe, miután ratifikálta Németország, az Egyesült Királyság, Franciaország, Olaszország és Japán.

A saint-germain-i békeszerződés A saint-germain-i békeszerződés az I. világháborút lezáró Párizs környéki békeszerződések rendszerének részeként, Ausztria (mint az Osztrák–Magyar Monarchia egyik utódállama) és az Antant (Nagy-Britannia, Franciaország, Olaszország) között létrejött békeszerződés. Saint-Germain-en-Loye-ban írták alá 1919. szeptember 10-én.

A Trianoni békeszerződés A trianoni békeszerződés az I. világháborút lezáró Párizs környéki békeszerződések rendszerének részeként, a háborúban vesztes Magyarország (mint az Osztrák–Magyar Monarchia egyik utódállama) és a háborúban győztes Antant szövetség hatalmai (Nagy-Britannia, Franciaország, Olaszország) között létrejött békeszerződés, amely többek között az Osztrák–Magyar Monarchia felbomlása miatt meghatározta Magyarország és Ausztria, Románia, valamint az újonnan létrejött Csehszlovákia és a Szerb-Horvát-Szlovén Királyság új határait. (Ausztria határairól emellett a saint germain-i békeszerződés is rendelkezik.) A trianoni békét az 1920 tavaszán kinevezett Simonyi-Semadam Sándor kormányának két politikailag súlytalan tagja írta alá, s a kormány hamarosan lemondott.

A neuilly-i béke A neuilly-i béke Bulgária – mint az egyik központi hatalom – helyzetét rendezte az első világháború után. 1919. november 27-én írták alá Franciaországban Neuilly-sur-Seine-ben.

A Sévres-i békeszerződés A Sèvres-i békeszerződést 1920. augusztus 10-én írták alá az Antant országai és Törökország. Ez a békeszerződés volt a török függetlenségi háború kirobbanásának egyik kiváltó oka.

A békekötésekre meghívták a legyőzött központi hatalmak képviselőit, de nekik érdemi beleszólásuk a szerződésekbe nem volt. A megkötött szerződések a négy nagy államférfi elképzeléseit tükrözték: Georges Clemenceau (Franciaország) David Lloyd George (Nagy-Britannia) Woodrow Wilson (Amerikai Egyesült Államok) Vittorio Emanuele Orlando (Olaszország)