MNB Statisztika A külső finanszírozási igény/képesség változása

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A statisztika rejtelmei
Advertisements

Fenntartható növekedés és monetáris politika Magyar Üzleti Fórum 2014 Budapest, december 11. Dr. Balog Ádám, MNB alelnök 1.
Jelentés a fizetési mérleg alakulásáról
Elektronikus vám – E-Customs
Háztartások energiafogyasztása elemzésnek módszertani problémái
Az államháztartási hiány és az államadósság 7. gyakorlat
10. Tétel Sikeresen működő üzletét az igényeknek megfelelően bővíteni szeretné. Ehhez szüksége van egy üzleti terv elkészítésére. Foglalja össze, hogy.
Gazdasági várakozások, a kis- és közepes vállalkozások helyzete Makó Ágnes – Tóth István János MKIK GVI Korrekt Partner Védjegy második ünnepélyes díjátadása.
Idegenforgalmi statisztika
Az MNB hitelezési felmérésének aktuális eredményei II. negyedév* Pénzügyi stabilitás Magyar Nemzeti Bank augusztus 29. * A prezentáció az MNB.
Az MNB hitelezési felmérésének aktuális eredményei
1 A KIFIZETÉSEK ÉS PÉNZÜGYI ELLENŐRZÉSEK FOLYAMATA A KÖZREMŰKÖDŐ SZERVEZETNÉL.
BEVEZETÉS A KÖZGAZDASÁGTANBA II.
SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR II. A magyar gazdaság „kórképe” - a diagnózis Szeged, február-május Belyó Pál „G A Z D A S Á G P O.
A KÜLKERESKEDELMI MÉRLEG ALAKULÁSA
1 A magyar gazdaság helyzete, perspektívái 2008 tavaszán Dr. Papanek Gábor Előadás Egerben május 7.-én.
Hogy állunk a konvergencia folyamatban? Hamecz István ügyvezető igazgató.
Ciklus és trend a magyar gazdaságban,
Az új kormány gazdaságpolitikai mozgástere: egyensúlyi korrekciós alternatívák Urbán László XI. Vezérigazgató Találkozó Göd, április 4-5.
4000 körüli vállalkozás, - ennek 80%-a mikro-vállalkozás (10 főnél kevesebb foglalkoztatott), - 15%-a kisvállalkozás (10-49 fő foglalkoztatott) 100 ezer.
Az MNB hitelezési felmérésének aktuális eredményei IV. negyedév*
A FIZETÉSIMÉRLEG-STATISZTIKA ADATGYŰJTÉSI RENDSZERÉNEK ÁTALAKÍTÁSA Sándor György igazgató Piaci műveletek és statisztika június 21.
Külső egyensúlyi folyamatok a revízió tükrében Antal Judit Pénzügyi elemzések 2009 Szeptember 30.
Módszertani változások a fizetésimérleg-statisztikában szeptember Durucskó Mihály vezető statisztikai tanácsadó Fizetésimérleg-statisztika
A LÁTHATATLAN PÉNZ TITKAI
Stabilitás és növekedés: lehet-e egyszerre? Király Júlia Forint, Válság, Államadósság Konferencia március 8.
A magyar költségvetés kiadási szerkezete nemzetközi összehasonlításban
GKI Zrt., Öngólok után – kell egy gazdaságpolitika Szeged, október 1. Dr. Vértes András elnök GKI Gazdaságkutató Zrt.
Az MNB inflációs előrejelzésének szakmai háttere Hamecz István ügyvezető igazgató október 18.
Kuti Mónika: Korlátozott finanszírozási flexibilitás.
Szeged, Magán „vétkek” – köz terhek HUF kamat > devizakamat Euro kamat Kamat tőkeáramlás – fizetési mérleg Növekedés ( adósságszolgálat ) Foglalkoztatás.
Munkaerőmigránsok és hazatérők - kísérlet a válság hatásának mérésére
Készítette: Ékes Ildikó és Cserháti Ilona
A spanyol gazdaság jelenlegi problémái Éltető Andrea - MTA VKI április 15.
INTÉZMÉNYKÖZI MEGÁLLAPODÁS SZERKEZET. TÖRTÉNET, SZEREPLŐK 1999-es megállapodás 2002-es megállapodás 2006-os (hatályos) megállapodás Módosítások: 2007,
Cím Petz Raymund, kutatásvezető december 6. Az üzleti és lakossági felmérésekből származó „sentiment” indikátorok.
A globalizáció hatása a nemzeti számlarendszerre KSH, szeptember 22.
A LAKOSSÁG UTAZÁSI SZOKÁSAI (LUSZ)
A kommunális statisztikától a klímaváltozás méréséig
Nemzeti Egészségügyi Számlák (NESZ) május 23. Mentusz Zsófia Központi Statisztikai Hivatal.
Controlling a gyakorlatban Nemzetgazdasági controlling, Eger és Kelet-Magyarország szerepe a nemzetgazdaság fejlődésében dr.Bamberger Anna Magyar Controlling.
A magyar gazdaság várható helyzete
Szép esténk lesz…? Varga Mihály október 14. Fidesz- Magyar Polgári Szövetség Országgyűlés Képviselőcsoport Gazdasági Kabinet FIDESZ GAZDASÁGI KABINET.
A magyar gazdaság növekedési kilátásai, prognózisok Hamecz István.
Turizmus gazdaságtan 4.. Szálláshely-statisztikai megfigyelések Előny Helyettesítheti a határstatisztikai megfigyeléseket (részben) Legtöbb országban.
Turizmus gazdaságtan 3..
Az MNB feladata és eszközei május Az előadás menete célok és feladatok az inflációs célkövetés rendszere transzmissziós csatornák a monetáris.
A FIZETÉSIMÉRLEG-STATISZTIKA ADATGYŰJTÉSI RENDSZERÉNEK ÁTALAKÍTÁSA Sándor György igazgató Piaci műveletek és statisztika június 13.
Lőrinczné dr. Bencze Edit
Hajdics Antónia Államháztartási Szabályozási Főosztály
Áttekintés a gazdaság állapotáról Prof. Bod Péter Ákos Budapest, március 27.
Válság Kényszer és lehetőség. A magyar gazdaság örökölt hátrányai.
A FIZETÉSIMÉRLEG-STATISZTIKA ADATGYŰJTÉSI RENDSZERÉNEK ÁTALAKÍTÁSA Sándor György igazgató Piaci műveletek és statisztika december 8.
Fizetési mérleg jelentés
A központi költségvetés finanszírozása 2003-ban és az állampapír-piaci „Leg”-ek.
Makrogazdasági kilátások Inflációs jelentés – szeptember Magyar Nemzeti Bank Gábriel Péter, igazgató szeptember 24.
A pénzügyi intézményrendszer 2004 közepén Dr. Nyers Rezső a Magyar Bankszövetség főtitkára Budapest, november 24.
Magyar-román gazdasági kapcsolatok Bogár Ferenc gazdasági tanácsos.
CCS HUNGARY Pénzügyi rendszer. Bemutatkozás A CCS Hungary Pénzügyi rendszer a CCS Hungary BACH Best Airport/Airline Cargo Handling és a CCS Hungary Integrált.
Ellenőrzések számvitele. Ellenőrzés célja az általa képviselt érdekek alapján: - k ülső ellenőrzés (adóhatósági, hitelezők..) - belső ellenőrzés - önellenőrzés.
Az árindexek helye, szerepe a Nemzeti számlákban
Makrogazdasági kilátások Inflációs jelentés – december
Az adatforrásokról és aktualizálási rendjéről
A hivatalos statisztikáról szóló évi CLV. törvény bemutatása Dr
Közgazdaságtan II Mit akarunk leírni (kapitalizmust), hogyan (tudományosan). Amit tanultunk (egyensúlyelmélet) erre nem alkalmas (nem decentralizált, nincs.
Fizetési mérleg jelentés április
Adatszolgáltatói terhek csökkentése a külkereskedelmi statisztikában
Magyar gazdaságpolitika a rendszerváltás után 2. A 2010 utáni korszak
MTA Statisztikai Bizottsága, július 2.
Az árindexek helye, szerepe a Nemzeti számlákban
Előadás másolata:

MNB Statisztika A külső finanszírozási igény/képesség változása Sisakné Fekete Zsuzsa osztályvezető Tardos Ágnes igazgató MNB Statisztika KSH 2011. szeptember 22.

A KSH revíziók hatása a külső finanszírozási igényre Az MNB 2011. szeptember 30-án publikálja a 2011 második negyedévi fizetési mérleg adatokat és a korábbi időszakokra vonatkozó adatrevíziókat, az adatok 2005-től változnak 2005-2006 kis mértékben csökken felülről számított az igény, 2007-től nő a finanszírozási igény/ 2010-től csökken a képesség A tévedések és kihagyások egyenlege (a fizetési mérleg hibája) csökken A fizetési mérleg finanszírozási tételeit nem érinti a revízió A külső adósságra nincs hatása

KSH revíziók hatása a fizetési mérlegre és a külső finanszírozási igényre* * A tábla adatai előzetesek, a végleges adatokat tartalmazó táblázat elérhető a 2011. szeptember 30-i fizetési mérleg sajtóközleményben. GDP %-ában 2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011 Q1 Idegenforgalom +0,03 +0,1 +0,3 +0,5 +0,7 +0,4 Áruforgalom -0,6 -1,1 -1,4 -2,0 Folyó fizetési mérleg -0,3 -0,1 -0,4 -1,0 -1,6

Külső finanszírozási igény/képesség változása* millió euro /* „-” előjel finanszírozási igény, „+” előjel finanszírozási képesség

Tévedések és kihagyások a fizetési mérlegben(NEO) Felülről és alulról számított finanszírozási igény/ képesség különbsége millió euro

Mikor tekinthető lezártnak a fizetési mérleg adat? EUROSTAT ajánlás szerint MNB és KSH összehangolt közös revíziós politikát alkalmaz a GDP-re és fizetési mérlegre Tárgyidőszak+ 33 hónap

Áruforgalom új korrekció az ÁFA regisztrációk elszámolására Eltérés a külkereskedelmi statisztika és a nemzeti számla és fizetési mérleg szerinti rezidens határ között A külföldi vállalkozások magyarországi ÁFA regisztráción keresztül bonyolított forgalmának( árrésének) becslésére 2008-ban bevezetett makrobecslés fennmarad Export esetében kiegészül egyedi vállalati korrekcióval a globalizáció következtében kialakult speciális elszámolási technikák miatt

Nemzetközi kitekintés Az áruforgalom számbavételénél hasonló problémák más országokban is felmerülnek, de Magyarország mint kis nyitott ország esetében ez a statisztikák inkonzisztenciájában jelentkezik. Ma már látjuk, hogy a fizetési mérlegben 2010-2011-ben növekvő hiba egyik tényezője is ez volt.

Háztartási szektorra vonatkozó becslések áttekintése A revízió során a munkavégzési céllal, életvitelszerűen külföldön élő magyarok (külföldön rezidensek) magyarországi költése kikerült az idegenforgalmi kiadás adatokból. Idegenforgalmi import adatok korrekciója most megtörtént, de további vizsgálatok szükségesek.

KSH-val közös projekt indítása a háztartási szektor pénzügyi pozíciója becsült elemeinek felülvizsgálatára A 2008-ban bevezetett új, közvetlen jelentéseken alapuló fizetési mérleg adatgyűjtési rendszer nem tud információkat nyújtani a lakossági szektor külföldi tranzakcióiról és befektetési pozíciójáról. 2008 óta a korábbi pénzforgalmi adatok, adminisztratív adatforrások és a nemzetközi tükörstatisztikák alapján becsléssel állítjuk elő a fizetési mérlegben és külföld számlában szereplő adatokat. A pénzügyi válság miatt a korábbi idősoros becslések csak korlátozottan használhatók.

Adatminőség ellenőrzése Az MNB törvény jelenleg lehetővé teszi a külkereskedelmi forgalomra vonatkozó mikroadatok átvételét a KSH-tól, így az MNB a egyedi adatellenőrzés szintjén is együttműködik a KSH-val A jövőben az inkonzisztenciák gyors feltárására közös projekt indul. Ennek része a rendszeres monitoring és az új jelenségek elemzése. Mikroadatbázisok elemzése és a makroellenőrzések összekapcsolása.

Új irányok statisztikában A 2008-as gazdasági válság kapcsán a G20-as ajánlások is megfogalmazták az igényt új statisztikai megfigyelések kidolgozására. A Központi Statisztikai Hivatal és a Magyar Nemzeti Bank statisztikai területének közös fő célja, hogy az új jelenségeket, a gazdasági válság hatásait és a globalizáció következményeként kialakult speciális elszámolási technikákat pontosan feltárja és megfelelően leírja.  

Köszönjük a figyelmet tardosa@mnb.hu sisaknezs@mnb.hu