Játékelmélet és kísérletek

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A VIRTUÁLIS VEZETŐ Vezetés a digitális korban Bőgel György szeptember 5.
Advertisements

A bizonytalanság és a kockázat
4. Két összetartozó minta összehasonlítása
Tőzsde az Interneten Nagy György Péter.
Diákversenyek 15 éve, a kezdetektől napjainkig Diák Menedzsment Bajnokság, 15. születésnap.
Kvantitatív módszerek
Tőzsdei befektetések A tőzsde nyilvános, központosított és szervezett piac. Árutőzsde Értéktőzsde - értékpapírtőzsde - devizapiac Hatással van napi életünkre.
Hogy keressünk pénzt azzal, amit ingyen adunk?
Mindenki Ságvári Bence másképp VII. Nemzetközi Médiakonferencia, Balatonalmádi, szeptember 25. Az internethasználat jellegzetességei, a kockázatok.
Beruházások elemzése Beruházás: tárgyi eszközök létesítésre, a tárgyi eszköz állomány bővítésére irányuló műszaki – gazdasági tevékenység. Jellemzői: Nagy.
A tervezés mint menedzsment funkció
1. Közgazdaságtani alapfogalmak
Gazdaságelemzési és Statisztikai Tanszék
Rab Árpád Űrhódító videojáték konferencia 2010 október 15., Budapest Tetszőleges kép A virtuális világok kutatásának megközelítési lehetőségei.
Csalók és együttműködők
MATEMATIKA 100. ÓRA MAJOROS MÁRK.
BEVEZETÉS A KÖZGAZDASÁGTANBA I.
BEVEZETÉS A KÖZGAZDASÁGTANBA II.
Elmélettörténet Posztkeynesizmus. A kezdetek Elnevezés: Eichner és Kregel 1975 Cambridge Journal of Economics 1977 R. Goodwin, L. Pasinetti, J. Robinson.
Új klasszikus makroökonómia
A diákat jészítette: Matthew Will
DÖNTÉSELMÉLET A DÖNTÉS = VÁLASZTÁS A döntéshozatal feltételei:
Gazdaság és nemzetállam
Játékelmélet Nash, dominancia.
1 A magyar gazdaság helyzete, perspektívái 2008 tavaszán Dr. Papanek Gábor Előadás Egerben május 7.-én.
Kétszemélyes játékok Előadó: Nagy Sára.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdaságtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
HELYI PARTNERSÉGEK, MINT A VIDÉKI KORMÁNYZÁS INNOVATÍV ESZKÖZEI 1 A Magyar Regionális Tudományi Társaság IX. vándorgyűlése Révkomárom, november 25.
Kicsit felelőtlen, kicsit vakmerő, de a miénk….
Neveléstudományi doktori iskola A tapasztalatok hatása a pedagógusok szakmai életútjára (Nádasi Mária – Hunyady Györgyné) Speciálkollégium november.
Elméleti közgazdaságtan
Az adó- és transzferrendszer változásainak elemzése mikroszimulációval Benczúr Péter – Kátay Gábor – Kiss Áron Hozzászóló: Varga Júlia MTA KRTK KTI „Bérek,
Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar Regionális Gazdaságtani és Vidékfejlesztési Intézet A LEADER PROGRAM MINT HELYI PARTNERSÉG KÉRDÉSEI MAGYARORSZÁGON.
Nemzeti Közszolgálati Egyetem
Az opciók értékelése Richard A. Brealey Stewart C. Myers MODERN VÁLLALATI PÉNZÜGYEK Panem, 2005 A diákat készítette: Matthew Will 21. fejezet McGraw Hill/Irwin.
Számít, hogy 0,61 m2 ? A pedagógusok élet-, és munkakörülményei, a pedagógus életpálya teljességének tükrében Sági Matild Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet.
Játékelmélet Kovács Dániel László Intelligens Rendszerek kutatócsoport
Pókerágens fejlesztése játékelméleti alapokon
Munkaerő mobilitás Magyarországon
Controlling feladata A controlling időbeli dimenziói: 1. Stratégiai
A JÁTÉKTERVEZÉS PSZICHOLÓGIÁJA
2006 december 18.1 Szonda Ipsos-GfK Hungária országos rádióhallgatottsági mérés 2006 november ●MódszertanMódszertan ●15+ célcsoport 15+ célcsoport  ●15+
Mintavétel talajból, talajminták tárolása
2008. november 11. E lszámoló egységes nyilvántartó rendszer kialakítása Elvégzendő feladatok, felmerült problémák Kozek András.
Internet Sales 2010 Budapest. 2 Új ISA elérhetősége 2. lépés: Bejelentkezés a rendszerbe a MOL Nyrt-től kapott „Név” és „Jelszó”-val:
Többváltozós adatelemzés
Project Domino Marczin Tamás Tóth Tamás IAR2008. Tartalom 1.A célkitűzés 2.Kutatások 3.Felépítése A szoftver A hardver 4.Szoftver 5.Hardver 6.Működése.
Hogyan fejlesszük ki magunkban a
Költség-minimalizálás az ellenőrző kártyák alkalmazásánál Feladatmegoldás, kiegészítés.
Játékelmélet - bevezetés
2. Döntéselméleti irányzatok
Bemutatkozás. Juhász István Elérhetőségek Gazdaságtudományi Intézet Közgazdaságtan és Jog Tanszék, B. épület 226. szoba Fogadóórák:Kedd –
Stratégiai játékok. Mit nevezünk stratégiai játéknak? Az ilyen típusú játékokban a játékosok megadott szabály szerint lépnek. Általában kötelező lépni.
Mikroökonómia gyakorlat
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék Megerősítő elemzés „Big Data” elemzési módszerek Salánki.
Nagy Sára Környezettudomány Előzmények Globális Légkörkutatási Program (GARP), évi ENSZ-konferencia WMO (CO2 hatása a klímaváltozásra)
Szegedi Tudományegyetem Bolyai Intézet
Oligopólium Monopolisztikus verseny A piaci koncentráció mérése
1 PLAY FELVEVŐJÁTÉK Az első ütés fontossága.. 2 PLAY Első ütésben megfontolandó.
1 PLAY FELVEVŐJÁTÉK A szín felvevőjáték tervezése.
A Tőzsde és ami mögötte van Előadó: Pál Árpád. Piacok Értékpapírok piaca  elsődleges  másodlagos Időtáv szerint  pénz piac (ideiglenes újraelosztás)
1 Egészség, biztosítás... Hidvégi Áron közvélemény- és piackutatási igazgató.
Üzleti igények avagy Mit kellene megbeszélnem az informatikai vezetőmmel? Bőgel György CEU Business School.
Mérő László egyetemi tanár ELTE Pszichológiai Intézet Kooperáció és versengés egyidejűleg Gyula, április 1.
A magyarországi vállalatok rendezvényszervezési szokásai - üzleti körben végzett online piackutatás fő eredményei - Készítette: Nagy Péter Támogatóink.
A jólét (és a környezeti fenntarthatóság) statisztikai mérési kísérleteiből adódó tapasztalatok egy hazai empirikus vizsgálat alapján Málovics György Szegedi.
Bevezetés a játékelméletbe
VEZETŐI DÖNTÉSEK „Navigare necesse est” dönteni mindenkinek kell.
Érvelés, tárgyalás, meggyőzés
Közbiztonság Budapesten Budapesti adatok
Előadás másolata:

Játékelmélet és kísérletek Dr. Komáromi György CEU Business School, Central European University Budapesti Nyári Szabadegyetem, 2006. augusztus 18.

Mi a közgazdaságtan? Döntések tudománya Dönteni a szűkös erőforrások elosztásáról

GYŐZTES ÁTKA http://www.gametheory.net/Mike/applets/WinnerCurse/WinnerCurse.html

Játék Mennyit adnánk egy vállalatért? Bizonytalan érték = [Low; High] Szinergia %-kal többet ér a részvény Vesztek, ha többért veszem meg, mint amennyit ér + szinergia. JÁTÉK

Mit tudunk a játékelméletről? „…matematikai rendszer, amely vizsgálja és előrejelzi, hogyan viselkednek az emberek ‘stratégiai’ helyzetekben.” Játékelmélet segítségével előrejelzést lehet adni arról, hogy a játékosok hogyan játsszák az adott játékot Játékelmélet = nyelv az elemzéshez a társadalomtudományokban

Játékelmélet Játék felépítés A játék során minden szereplő Játékosok Stratégiák Pontosan lefektetett szabályok Információ a döntésekkel kapcsolatban Kimenet A játék során minden szereplő stratégiai gondolkozású optimalizál döntése nyomán kialakul az egyensúly

FOGOLY-DILEMMA http://www.gametheory.net/Mike/applets/PDilemma/Pdilemma.html

Fogoly-dilemma Fogoly 2 tagad vall tagad -1,-1 -10,0 Fogoly 1

Eredmény Racionalitás – 100% nem kooperál Érdemes kooperálni, mert a legkevesebb a leülendő évek száma. Gazdasági példa: szerződés nélküli üzletkötés JÁTÉK Kísérlet – 50% kooperál

Tit for Tat Átlagosan, hosszú távon a legjobb, mert: barátságos megbocsátó provokálható reakcióképes egyszerű

Behavioral Game Theory Hogyan viselkednek a játékosok ténylegesen? Bővítmények érzelmek, hibák, korlátozott előrelátás, kétségek, hogy mennyire okos a másik….

Kísérleti megközelítés Tipizálás Felmérés (pénzbeli motiváció nincs) Laboratóriumi kísérlet Laboratóriumi szimuláció Field experiment Játékelmélet 1. és 2. Összehasonlítás 1-3. → benchmark, változás 4. → közvetlenül

SZÉPSÉGVERSENY http://www.museumofmoney.org/exhibitions/games/guessnumber.htm

Szépségverseny Népszerű játék az újságban: 100 kép közül ki kellett választani a 6 legszebbet, és aki választotta az így kialakult sorrendben a legszebbet, nyerhetett egy ajándékot.

Szépségverseny játék Ui  [0; 100], Nyertes, aki a legközelebb van p × Ū –hoz p < 1 JÁTÉK Átlag ≈ 30 (Nagel, Camerer, Ho, Weigel) TRANEC n=23, átlag=32,7 szórás=18,4

Transition to the New Economy, n=23, átlag=32,7

Tőzsde és szépségverseny Keynes: (1936:178) : „Nem arról van szó, hogy azokat válasszuk ki, akik a a legjobb meggyőződésünk szerint valóban a legcsinosabbak, sőt még azokat sem, akiket a közvélemény valóban csinosnak tart. Eljutottunk ahhoz a harmadik fokhoz, ahol arra használjuk az intelligenciánkat, hogy kitaláljuk: a közvélemény szerint mi lesz a közvélemény. Azt hiszem, hogy vannak olyanok, akik negyedik, az ötödik és a még magasabb fokozatot gyakorolják.” Hány lépésre gondolkozunk előre? Részvény kiválasztás: Van-e nálam nagyobb bolond?

Elérhetőség és irodalom Website: http://www.komaromi.net/kutatas.htm Email: gyorgy@komaromi.net http://www.gametheory.net Camerer, C. F.: Behavioral Game Theory. Princeton University Press, 2003. Keynes, J., M.: A foglalkoztatás, a kamat és a pénz általános elmélete. KJK, 1965. (1936). Komáromi Gy: Beauty Contest Game and Overconfidence. Working Paper. 2006.