Sajtódigitalizálás a Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtárában Dr. Virágos Márta.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
ERDÉSZETI LAPOK …mert a Lapnak az a tulajdonsága, hogy megjelenik…
Advertisements

E URÓPAI D OKUMENTÁCIÓS K ÖZPONTOK. Az Európai Dokumentációs Központok (EDK) Az Európai Dokumentációs Központok (EDK) hálózatát az Európai Bizottság hozta.
Szlovákiai Magyar Adatbank
Az olvasástól az információig Az OSZK szolgáltatásai a könyvtári rendszer számára Tóth Ferenc Tibor OSZK Köszöntöm a megjelenteket!
Monor, október 12. Paulovits Erika
Könyvtári digitális tartalmak az oktatási multimédiák számára
Magyar sajtótörténet Irodalmi, művészeti, kulturális és politikai lapok Magyarországon a kezdetektől napjainkig.
Műszaki tudományok az interneten
Az Óbudai Egyetem Könyvtárának bemutatója lib.uni-obuda.hu 2011.szeptember.
A DEBRECENI EGYETEM HALLGATÓI VONZÁSKÖRZETE Németh Szabolcs – I. éves PhD hallgató DE-AGTC.
Országos Egészségpolitikai Szakkönyvtár története és állománya dr. Palotai Mária január 26. 1Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési.
Gyűjteményünk Elsősorban helyismereti dokumentumok Szépirodalmi és szakirodalmi művek, szakdolgozatok, képeslapok Heves megyei.
Sajtódigitalizálás a könyvtárban Czupi Gyula Halis István Városi Könyvtár Nagykanizsa A Magyar Elektronikus Könyvtárért Egyesület rendezvénye június.
Magyar Szó Lapkiadó, Újvidék DÉLVIDÉKI KÖZÉLETI NAPILAP
1 Sajtódigitalizálás - tartalom BCE Központi Könyvtár Szivi Józsefné dr. – gyűjteményszervezési igazgató OSZK / MEK / június 19.
Sajtótigitalizálás a könyvtárban – Szakmai nap az Országos Széchényi Könyvtárban Intézményünk Németh László Városi KönyvtárNémeth László Városi.
Sajtótigitalizálás a könyvtárban – Szakmai nap az Országos Széchényi Könyvtárban Intézményünk Pécsi Tudományegyetem Egyetemi Könyvtár Klimo-theca.
Sajtótigitalizálás a könyvtárban – Szakmai nap az Országos Széchényi Könyvtárban Intézményünk MEK Egyesület – Országos Széchényi Könyvtár]
„A finnugor örökség digitalizálása és automatizált feltárása” szeptember 14. Hungarológia és a Magyar Elektronikus Könyvtár Moldován István Országos.
Az Országos Széchényi Könyvtár elektronikus szolgáltatásai.
A könyvtárak szerepe az információs társadalomban
Műszaki szakfolyóiratok digitalizálása és archiválása a versenyképesség növelése érdekében ifj. Drótos László ifj. Drótos László OSZK MEK Osztály.
Csáki Zoltán Országos Széchényi Könyvtár Digitális folyóiratok tartalomjegyzékeinek feldolgozása az OSZK-ban (EPAX projekt) NETWORKSHOP 2008.
Berzsenyi Dániel Főiskola Szombathely, május 8. Könyvtári partnerség a felsőoktatásban XIII. Vas Megyei Könyvtári Nap.
SAJTÓMÚZEUM SAJTÓMÚZEUM Digitális sajtótörténeti könyvtár és forrásgyűjtemény sajtomuzeum.oszk.hu NETWORKSHOP 2008 Dunaújvárosi Főiskola Dunaújváros, 2008.
Debrecen Networkshop 2010 Határon túli magyar tartalomszolgáltatások Networkshop Debrecen, április.
Bemutatkozik az Arcanum Digitális Tudománytár
A könyvtár: elektronikus információk tárolója, közvetítője, előállítója Koltay Klára
2007. május 22. Debrecen Digitalizálás és elektronikus hozzáférés 1 DEA: a Debreceni Egyetem elektronikus Archívuma Karácsony Gyöngyi DE Egyetemi és Nemzeti.
A DEENK szervezete, munkafolyamatai
Egyetemi Könyvtárigazgatók Kollégiuma Budapest, december 11. Magyar Képzőművészeti Egyetem.
Országos Széchényi Könyvtár A MAGYAR NEMZETI KÖNYVTÁR.
MKE Helyismereti Könyvtárosok Szervezetének XVIII. Országos Tanácskozása Gödöllő, július Helyismereti fejlesztés - online elérés a dunakeszi.
Digitalizálás és elektronikus hozzáférés az infokommunikáció világában
Nyugat-Magyarországi Egyetem Központi Könyvtára és a közös katalogizálás ISIS-Voyager-Corvina Kiss Danuta könyvtári szakinformátor
AZ IDŐSZAKI KIADVÁNYOK TÍPUSAI
1 Tájékoztató a tantárgyakról és a jegyzetekről Digitális oktatási gyűjtemény az ALEPH könyvtári rendszerben.
Az Egyetemi Könyvtár metszetgyűjteményének feltárása és elérhetővé tétele az integrált könyvtári rendszerben Mező CsabaBudapest, március 5.
A Debreceni Egyetemi és Nemzeti Könyvtár elektronikus szolgáltatásai
Erdészeti Lapok digitális archívuma
Eger, AgriaMédia Könyvtárak az elektronikus tanulás szolgálatában Moldován István OSZK
A Debreczeni Képes Kalendáriom Gellér Ferencné dr. Internet Fiesta 2005.
Egyházi Könyvtárak Egyesülése Pécs, június 28. Szakmai továbbképzés.
ORSZÁGOS SZÉCHÉNYI KÖNYVTÁR E-SZOLGÁLTATÁSI IGAZGATÓSÁG BIBLIOTHECA NATIONALIS HUNGARIAE Az Országos Széchényi Könyvtár digitális folyóirat archiválási.
A Társadalomtudományi Kar Kari Könyvtára. Magunkról Jóllehet a Társadalomtudományi Kar egyike a Egyetem legfiatalabb karainak, könyvtárának története.
A Nemzeti Könyvtár internetes szolgáltatásai benne a Magyar Elektronikus Könyvtárról bővebben Góczán Andrea augusztus 2.
Könyvtár- és informatikai alapismeretek kurzus október 1.
Az Óbudai Egyetem Könyvtárának bemutatója lib.uni-obuda.hu szeptember.
Magyar Orvosi Bibliográfia (MOB) és Magyar Tudományos Művek Tára (MTMT) Áncsán Gizella Központi Irodalomkutatás.
Dr. Hegyi Ádám adjunktus SZTE BTK Kulturális Örökség és Humán Információtudományi Tanszék Könyvtár- és informatikai alapismeretek.
KERESÉS ELEKTRONIKUS KÖNYVTÁRI KATALÓGUSOKBAN Kiss Annamária Semmelweis Egyetem Központi Könyvtár 2013.
Adatbázisok használata a tájékoztatási gyakorlatban Dr. Nagy Enikő Csomád,
Könyvtártípusok és funkcióik. Könyvtár dokumentumtár információtár.
Lente Tamás Méliusz Juhász Péter Könyvtár
A Semmelweis Egyetem online forrásairól, azok használatáról
Magyar Orvosi Bibliográfia (MOB)
MKE Helyismereti Könyvtárosok Szervezetének XVIII
Használd jól a könyvtári katalógust!
Magyar Bibliográfiai Adatbázisok
Az előadás témája: DIGITÁLIA: Ahogy egyre jobban öregszem...
Elérhető magyar irodalom – olvasás? digitalizálás?
Magyar Orvosi Bibliográfia (MOB) és Magyar Tudományos Művek Tára (MTMT) Áncsán Gizella Központi Könyvtár, 2014.
Vasas Lívia 2014 A Semmelweis Egyetem online szakirodalmi forrásairól, azok használatáról Vasas Lívia 2014.
A digitálisan született tartalmak megőrzése
E-könyvek, e-book olvasók a könyvtárban
Magyar Bibliográfiai Adatbázisok
Magyar Bibliográfiai Adatbázisok
Magyar Bibliográfiai Adatbázisok
Vasas Lívia 2015 A Semmelweis Egyetem online szakirodalmi forrásairól, azok használatáról Vasas Lívia 2015.
A Semmelweis Egyetem online forrásairól, azok használatáról
Előadás másolata:

Sajtódigitalizálás a Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtárában Dr. Virágos Márta

Mire építkeztünk: Tiszántúli Bibliográfia A Debreceni Egyetemi Könyvtárban az 1960-as évek második felében éledt újra a tájbibliográfiai tevékenység „Nem közigazgatási, hanem történeti, kulturális és gazdasági értelemben vett tájegység lebegett a szemünk előtt. Tiszántúl… A teljesség utópiáját kergettük: az utolsó napihírig mindent feltárni, amit területünkön kinyomtattak, vagy ami területünkre vonatkozik. Úgy hittük, hogy az így megvalósuló tájbibliográfiák összességéből fog egy grandiózus nemzeti bibliográfia felépülni.” /Dr. Csűry István/ Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtár 2008.06.19. Dr. Virágos Márta

Tiszántúli Bibliográfia Létrejött egy debreceni és tiszántúli vonatkozású nagy bibliográfiai kartoték, amely feltárta a helyi és országos folyóiratok vonatkozó anyagát Elkészült a Hajdú-Bihar megyei sajtóbibliográfia Megindultak a Régi Tiszántúli Könyvtárak, a Tiszántúli Személyi Bibliográfiák és a Tiszántúli Időszaki Kiadványok Repertóriumai című sorozatok „A Tiszántúli Bibliográfia végül is megvalósul. Most már látjuk: nemzedékek munkája nyomán, az irodalom kisebb egységeit regisztráló bibliográfiák mozaikjaiból.” /Dr. Csűry István/ Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtár 2008.06.19. Dr. Virágos Márta

Tiszántúli Időszaki Kiadványok Repertóriumai Jellemző sajátosságuk: A repertorizált folyóiratok debreceniek, vagy a régiónkban indultak, mint a Magyarok és a Kelet Népe Többségük a második világháború előtt jelent meg, ilyenek a Néplap, a Magyarok, az Egyetemi Élet valamint a Könyv és Könyvtár A repertóriumok rövid sajtótörténeti leírást is tartalmaznak, amelyek ismertetik a folyóiratok jellegét, tartalmi értékeit, jelentőségét, a szerkesztői tevékenységet a kiadás körülményeit Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtár 2008.06.19. Dr. Virágos Márta

Tiszántúli Időszaki Kiadványok Repertóriumai Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtár 2008.06.19. Dr. Virágos Márta

Az észak-tiszántúli folyóiratok digitalizált feltárása A repertóriumok házi sokszorosításban, kis példányszámban jelentek meg Mivel a helytörténeti kutatás számára hasznos forrásnak bizonyultak a sorozat darabjai, szükségessé vált, hogy új formában biztosítsuk a hozzáférést (számítógépes feldolgozás) A digitalizálás lehetőséget teremtett arra, hogy a folyóiratokban megjelent cikkek, tanulmányok szövege is adatbázisba kerüljön, s a bibliográfiai információ közvetlenül átvezessen a keresett szöveghez Tovább fejlesztés: a digitalizált anyag átkerül a könyvtár által épített elektronikus repozitóriumba: a Debreceni Egyetem elektronikus Archívumába (DEA) Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtár 2008.06.19. Dr. Virágos Márta

Digitalizálási terv 2003-2006 I. Az elektronikus könyvtár építését célzó digitalizálások 1. A tiszántúli folyóiratok adatbázisának bővítése pl. elkészítésre vár: Alföldi Hírlap (1848-1849), Debreceni Közlöny (1860-1862), Debreceni Lapok (1867-1869) stb. 2. A mikrofilmtár állományában lévő XIX. századi helytörténeti jelentőségű folyóiratok digitalizálása pl. Debreceni Ellenőr (1874-1900), Debreceni Színházi Lapok (1904-1906), Déibáb (1877-1878), Nagyváradi Hírlap (1890-1894) 3. XIX. századi gyakran használt, hagyományos módon már nem másolható hírlapok digitalizálása állományvédelmi céllal a hírlapok tematikájukban nem feltétlenül kötődnek a tiszántúli anyaghoz, cikkfeltáró leírások nem készülnek, a folyóirat online katalógusban lévő rekordja illetve az elektronikusan elérhető folyóirat WEB-listája vezeti el a felhasználót a digitális másolatig. pl. Debreczen, Vasárnapi Újság, Szabad Nép, Budapesti Hírlap Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtár 2008.06.19. Dr. Virágos Márta

Digitalizálási terv 2003-2006 II. Állományvédelmi jellegű digitalizálások 1. A könyvtár egyedi, muzeális értékű régi nyomtatványainak digitalizálása 2. A könyvtár rézkarcgyűjteményének digitalizálása kizárólag állományvédelmi célokat szolgál, szerzői jogi védelem miatt online szolgáltatásukra nem vállalkozhatunk 3. A régi kották adatbázisának bővítését is folytatjuk 4. Régi bakelit lemezekről állományvédelmi másolat készül 5. Szabványok, szabadalmak digitalizálása offline felhasználásra Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtár 2008.06.19. Dr. Virágos Márta

Elektronikus könyvtár – digitalizált állomány (kereshető) Észak-tiszántúli folyóiratok adatbázisa Debreceni Főiskolai lapok (1896-1914) Magyarok (1945-1949) Könyv és könyvtár (1953-1991) Debreceni Szemle (1927-1944) Kelet Népe (1935-1942) Debreceni Képes Kalendárium (1901-1948) Magyar Exlibris (1935-1935) Régi Okiratok és Levelek Tára (1905-1906) Magyar Protestáns Egyházi és Iskolai Figyelmező (1870-1878) Debreceni Szemle (1912-1915) Egyetemi Élet (1963-1972) Néplap (1944.november 15 - 1945.április 16) Hortobágy (1861-1867) Tiszántúli Figyelő (1934-1935) Az Egyetem (1915-1917) A Város (1904-1915) Regélő (1833-1841)   Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtár 2008.06.19. Dr. Virágos Márta

A kérdés: find titl Méliusz

A könyvtár kulturális értékeinek hozzáférhetővé tétele Digitalizálási terv 2006- A könyvtár kulturális értékeinek hozzáférhetővé tétele Az egyetem tudásvagyonának megmutatása Az intézményben készülő diploma és doktori disszertációk hozzáférhetővé tétele Az egyetemi tudományos folyóiratok elektronikus elérésének biztosítása Az egyetemi oktatás segítése

Kategóriák a DSpace rendszerben Doktori disszertációk (327) Agrár-és Műszaki Tudományok Centruma (364) Bölcsésztudományi Kar (6) Informatikai Kar és Matematikai Intézet (921) Közgazdaságtudományi Kar (835) Orvos-és Egészségtudományi Centrum Karai (1250) Természettudományi Kar (7) Zeneművészeti Kar (1) Állam-és Jogtudományi Kar (313) Digitális Könyvtár (600) Egyetemi Könyvtár (2053) Központi Egységek (3) Próba-képtár (4) Videók az egyetemről (1)

Köszönöm a figyelmet! Dr. Virágos Márta Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtár 2008.06.19. Dr. Virágos Márta