1944. január 9. – megalakulás Tagok száma induláskor: 200 fő „Csillagok Világa” c. folyóirat megjelenése Német megszállás politikai következményei a TIT.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
KULTÚRPOLITIKA ÉS MŰVELŐDÉSÜGY A KÉT VILÁGHÁBORÚ KÖZÖTTI MAGYARORSZÁGON „A tanulatlan, és demokráciára éretlen tömegek veszélyesek a társadalomra”
Advertisements

VIRTUS KULTURÁLIS EGYESÜLET Általános tájékoztató.
Az 1956-os forradalom.
Magyar Tudományos Akadémia Nyugati Magyar Tudományos Tanács teljesítményelemzés és javaslat.
Az Internet Fiesta a könyvtárakban 2002 dr. Bakonyi Péter Országos Könyvtári Kuratórium elnöke.
A Fortepan fotómúzeum képeiből mazsoláztam.
Németh Tamás — Főtitkári beszámoló … Főtitkári beszámoló az Akadémia évi költségvetésének végrehajtásáról Németh Tamás Magyar Tudományos Akadémia.
NJSZT Közgyűlés május 13. NJSZT KÖZGYŰLÉS május 13.
Szépművészeti Múzeum 1928 Gellért szálloda.
Az MCsSz működési modellje Asz és SzMSz módosításhoz 2009.
Dávid és Góliát a modernkori egyháztörténetben Az Evangélikus Egyház szerepe a Német Demokratikus Köztársaságban, különös tekintettel a rendszerváltás.
A magyar felnőttoktatás története a második világháborútól napjainkig
375/2007. (XII. 23.) Korm. rendelet a kisebbségi önkormányzatoknak a központi költségvetésből nyújtott feladatarányos támogatások feltételrendszeréről.
Diktatórikus rendszerek, II.
Forradalom előzményei
56-os események utó élete
A Fortepan fotómúzeum képeiből mazsoláztam.
10. 5 A rendszerváltozás tartalma és következményei (pl
Mihail Szergejevics Gorbacsov (1931-napjainkig)
ÖSSZEFOGLALÓ FELADATOK
HAZÁNK A KÉT VILÁGHÁBORÚ KÖZÖTT
KEZDÉS!!!!!!.
Dr. Tóth Olga PTE Illyés Gyula Főiskolai Kar, Szociális munka szak Társadalmi problémák szociológiája Levelező.
1)A SZÖVETSÉGI ÁLLAMBERENDEZÉS ORSZÁGUNKBAN V.rész A LEGÚJABB KORI HAZAI ALKOTMÁNYOSSÁG ÉS ÁLLAMISÁG TÖRTÉNETE.
A KÉPVISELETI DEMOKRÁCIÁK
MTA Regionális Kutatások Központja Településracionalizálás, falupolitika és falurombolás Romániában és Magyarországon az államszocializmus időszakában.
Magyar nyelvészek,nyelvművelők
A hazai iskolai könyvtárak fejlődéstörténete
1956 az irodalomban 1/C.
Az együttm ű ködést ő l a két Németországig.  „hidegháború” (Walter Lippmann)  febr.9. Sztálin beszéde Az imperializmus ellen küzdeni kell IMF,
Élete IttSzületett -Élt-ésHalt A Líceum homlokzata A Líceum tornaterme 1939-ben a Baár–Madas Református Leánylíceumban kitüntetéssel érettségizett.
A társadalom környezetvédelmi aktivitása Humánökológia 10. előadás.
A nemzeti kisebbség oktatása és elhelyezkedése a társadalomban, különös tekintettel a német kisebbségre Készítette: Maráczi Andrea Pécsi Tudományegyetem.
FORRADALMAK MAGYARORSZÁGON 1918–1919
Electricity network in Europe Berlin, március 21.
EURÓPAI ÜZEMI TANÁCSOK KONFERENCIÁJA 2009 Budapest, november 17. ÜZEMI TANÁCSOK TÁRSASÁGI SZINTŰ EGYÜTTMŰKÖDÉSI FÓRUMA.
Kádár-korszak ( ) „a legvidámabb barakk” „gulyáskommunizmus”
A romániai magyar kommunista elit, Stefano Bottoni Università di Bologna, PhD Teleki László Intézet, tudományos ösztöndíjas.
Politikai tevékenységének bemutatása
Egy kis ország nagy reményekkel 1956
Piacliberalizáció Magyarországon
Az Arab Liga és az Iszlám Tanács
A Nemzetközi Vöröskereszt és Vörösfélhold
A Cseh - Magyar Üzleti Klub. A Cseh Magyar Üzleti klub legfőbb céljának tekinti a kétoldalú üzleti kapcsolatok fejlesztését, és a cseh illetve magyar.
AZ ÁLLAMFŐ JOGÁLLÁSA A POLGÁRI KORBAN
Dobolyi Alexandra Európai Parlamenti Képviselő Külügyi Bizottság
A Magyar Hidrológiai Társaság hozzászólása Dr. Váradi József A Mezőgazdasági Vízgazdálkodási Szakosztály elnöke 2012 április. 24 Vidékfejlesztési Minisztérium.
Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet Cziráki Szabina, az OTDT titkára Szakkollégiumi Műhelykonferencia, Debrecen December 14. Szakkollégiumi tehetséggondozás.
Egyesületünk 10 éves. Alapítás 2003.december 8. Előadó: Vlaszaty Gábor Október 16.
1956-os forradalom.
Tradíció és világháló Kérdések és lehetséges válaszok a könyvtári, levéltári digitalizációról.
Szeged az I. világháborúban
1 MEE Szegedi Szervezet évi beszámoló, évi tervek.
A magyarországi pártrendszerek változásai a 20. században
Dr. Tóth Péter (PhD), egyetemi adjunktus Széchenyi István Egyetem Regionális-tudományi és Közpolitikai Tanszék A magyar társadalom kiemelt csoportjai között.
1. csoport.  A Huszadik Század 1900–1919 között megjelent haladó, polgári, társadalomtudományi folyóirat, amelyet 1901-től kezdve a Társadalomtudományi.
Beszámoló ELFT Békés Megyei Csoport 2007–2011. Beszámoló 2007–2011 Taglétszám Jelenleg 14 tag  Létszám lassan csökken  Nőni fog a nyugdíjasok száma.
Az MCsSz működési modellje Asz és SzMSz módosításhoz 2009.
Sonnevend Péter Új munka indult:
ELNÖKI BESZÁMOLÓ A ÉVI KÖZGYŰLÉSEN Rechnitzer János MAGYAR REGIONÁLIS TUDOMÁNYI TÁRSASÁG.
Kultúra értelmező kéziszótár alapján három jelentés
1848. Március 15. Krizsán Pál.
A MAGYAR TUDOMÁNYOS AKADÉMIA 187. KÖZGYŰLÉSE május 2–3.
2014 május 6., Miskolc. A Cseh Magyar Üzleti klub legfőbb céljának tekinti a kétoldalú üzleti kapcsolatok fejlesztését, és a cseh illetve magyar vállalkozások.
Kiútkeresés a válságból között
A szakiskola jelene és jövője
Gróf Klebelsberg Kuno (Magyarpécska, Arad vármegye, november 13. – Budapest, október 12.) magyar jogász, országgyűlési képviselő, művelődéspolitikus,
ELFT Békés Megyei Csoport 2011–2016
AZ „ÚJ SZAKASZ” ÉS KUDARCA
Az integritás szerepe a jó kormányzás megvalósításában
Előadás másolata:

1944. január 9. – megalakulás Tagok száma induláskor: 200 fő „Csillagok Világa” c. folyóirat megjelenése Német megszállás politikai következményei a TIT tevékenységére is hatottak TIT munkája Budapest ostromával megbénult, de a székház érintetlenül maradt Társulati élet újrakezdésében részt vettek: Szent-Györgyi Albert Rapaics Raymund Gróh Gyula

Ország gazdasági nehézségei – TIT újraindulásának problémái 1944: es tagság – 1945: 1000 fős tagság Fontos volt a lapengedély megszerzése 1946: „Természettudomány” c. közlöny megindítása Tudományos-kulturális élet szélesebb területe: szabad- művelődés: TIT fontos feladata : felpezsdült az ország szellemi, kulturális élete, a társadalmi aktivitás Előadók falun és városban társ.tudományi, politikai kérdésekkel foglalkoztak Legnagyobb siker vidéken: Szabad Föld Téli Esték előadássorozat TIT igyekezett bekapcsolódni az iskolán kívüli népművelésbe – nem járt sikerrel

TIT anyagi nehézségekkel k ü zdött 1947: „Élet és Tudomány” létrehozása szept. 23.: Uránia Csillagvizsgáló megnyílása Szóbeli ismeretterjesztés kiemelkedő alakjai: Novobátzky Károly – fizika Vadász Elemér – geológia Rapaics Raymund – bilógia Jánossy Lajos – csillagász TIT sokat tett a „tudósok a dolgozókért, dolgozók a tudósokért” mozgalomért. TIT pártos ideológiától mentes, objektív tudományos ismereteket terjesztett.

A hatalomban bekövetkezett változás a kulturális és tudományos életre is kihatott 1948: közgyűlés – új elnök és főtitkár a hatalom szellemében tevékenykedtek: Novobátzky Károly, Mariska Zoltán 1949: kommunista eszmék, marxizmus – leninizmus intenzív behatolása a tudományos életbe Megyei szervezetek megalakítása Szakosztályi munka megerősítése Szervezeti élet megalapozása 1952: népművelési konferencia – új feladat: kulturális forradalom és az 5 éves terv sikerre vitele 1952: ellentmondásos helyzet: a hatalom, pártvezetés súlyos hibái a TIT élére is befolyást gyakoroltak, de jelentős munka állt a TIT mögött

Új lehetőség: a TIT a természettudományokon kívül társadalmi ismereteket is terjesszen Pártközpont megfogalmazása: a TIT a jövőben a „materialista világszemléletre való nevelés, a vallásos előítéletek és a polgári maradványok eltüntetése” elleni küzdelem szervezete legyen TIT közgyűlés Rákosihoz intézett szolgai alázatú távirat elfogadásával zárult Az elnökség nem volt képes megfelelő irányításra megyei szervezetek létrejötte A központi szakosztályokban elkezdődött a munka (történelmi, irodalmi, filozófiai szakosztály) Klubok létrehozása 1955 – Kossuth Klub tevékenységének megkezdése Szabadegyetemek jelentős szerepet kaptak 1954 – szabadegyetemek megalakítása: Sopron, Budapest, Debrecen – ezek az iskolán kívüli népművelés legmagasabb formái

1956 – „Élet és Tudomány”: es példányszám „Természet és Társadalom”: es példányszám között az ország lakosságának több mint a feléhez jutott el a TIT kb előadása! A TIT által nyújtott ismeretterjesztés egy része a pártállami hatalmi-ideológiai érdekeket szolgálta

UNESCO-val sikerült kapcsolatot teremteni Hazafias Népfronttal csak formális jellegű MDP-vel nem volt kifogástalan a viszonya

1956 – a párt 5 dokumentumban fejezte ki elégedetlenségét a TIT ideológiai-politikai munkáját illetően 1956-os események szellemi előkészítésében jelentős szerepet játszott a Petőfi Kör 1956.okt.23-án a Kossuth Klub rendezvényének résztvevői testületileg a Múzeum utcából vonultak ki a tüntetésre 1956 okt.- TIT országos elnökségi ülés állásfoglalása: segítsék az elmúlt években sérelmet szenvedett értelmiségiek rehabilitációját, és az addig mellőzött értelmiségieket vonják be a szervezetek belső életébe 1956.okt.23.- forradalom miatt elvesztette a TIT székházát – ideiglenes székhelye a Kossuth Klub lett 1956 nov. – Mód Aladár főtitkár hitet tett a forradalom mellett és megindokolta annak történelmi szükségszerűségét 1961-ben ezért leváltották főtitkári tisztéből

A hatalom a korábbi 10 milliós hozzájárulást 4 millióra csökkentette Az apparátus létszáma harmadára csökkent Saját bevételből kellett fedezniük a költségeket Uránia Ismeretterjesztő bolt létrehozása Nőtt a belépődíjas előadások száma 1958.május – a közgyűlésen új alapszabályt fogadtak el: a Társulat új neve: Tudományos Ismeretterjesztő Társulat

Ismeretterjesztő munka súlypontja az üzemekbe és a TSZ- ekbe helyeződött Kádárista vezetés gesztusokat próbált tenni az értelmiségnek 1962 – Bugát Pál emlékérem megalapítása: májusban adtak át először 10 társulati tagnak MSZMP határozata: TIT tartozzon a Hazafias Népfronthoz, de a Népfront alkalmatlan az ilyen felügyeletre A TIT csak a konszolidációt végrehajtó pártvezetéssel igyekszik jó kapcsolatot tartani Szervezet élén ekkor Ortutay Gyula áll (a kommunista párt jól tudta használni) – konszolidáció időszaka: gazdaságilag megalapozta Magyarország számára a „vidám barakk” illúzióját Ez az állapot a TIT számára is fejlődést eredményezett mind taglétszám, mind rendezvények tekintetében

A szociológiai választmány nem folytathatja tovább tevékenységét Minisztériumi döntés: a történelem csak fakultatív érettségi tárgy lehet 1977.aug.17. – Planetárium felavatása a Népligetben 1980-as évekre a súlyos gazdasági és társadalmi kérdések fokozódtak A TIT tagsága és vezetői közül sokan ott voltak azokon az eseményeken, amelyek 1989-ben az állampárti rendszert megpecsételték Rendszerváltás után a TIT első elnöke Szentágothai János világhírű agykutató lett, aki 1990 előtt és után is országgyűlési képviselője volt a parlamentnek

A Tudományos Ismeretterjesztő Társulat a történelem viszontagságai ellenére képes volt folytatni felnőtt képző tevékenységét, amelyben elévülhetetlen érdemeket szerzett.