NEVELÉS A CSALÁDBAN 2..

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Ami a társadalmat összetartja – a generációk együttműködése
Advertisements

Marcali; Szalay Miklós pszichológus
A gyermeki viselkedés pszichés zavarai
A Családoktól tanulunk Kutatást végezte: Hegedűs Réka és Dávid Beáta 2005 Home-Start International Otthon Segítünk Alapítvány MTA Szociológiai Kutatóintézet.
Miért jó, ha többet tudunk róluk…
10. Erőszak a családban, válás
NEVELÉS A CSALÁDBAN.
A család, mint autonóm valóság
M ASZKOK MÖGÖTT A gyermekpszichodráma módszerének bemutatása Készítette: Kovács Ágota.
Veszélyeztető magatartás gyanúja  időnként előforduló, enyhébb jelenségek  rizikó tényezők  háttérben inkább a szülők tájékozatlansága áll.
Az óvodapedagógus személyiségének hatása a korai társas kapcsolatokra
Család.
Mikor tekinthetjük egészségesnek a családot?
Életünk lenyomata gyermekeink lelkén
Életünk lenyomata gyermekeink lelkén
(Familiaris Consortio 17.). 1.0 A SZEMÉLYEK KÖZÖSSÉGÉNEK MEGVALÓSÍTÁSA SEGÍTSÉG, TÁMOGATÁS AKADÁLY, GÁT 1,1Egy férfi és egy nő életre szóló, felbonthatatlan.
Peremen billegő fiatalok
Családtípusok, családi diszfunkciók
Az agresszió és a problémás viselkedés előre jelezhetősége a koragyermekkor alapján Herczog Mária Budapest, november 11.
© Reménység Nevelőszülői Hálózat, Dél-Dunántúl
Fiatal anyák a gyermekvédelmi szakellátásban
Könnyek....
Család, családi munkamegosztás
Gyermekkori depresszió
Szociális tanulás formái
Csecsemőkortól az ifjúkorig.
Család Családi kapcsolatok jelentősége a gyermek életében
Kötődés, Kötődési zavarok Rokszin Mónika.
Kötődés, Kötődési zavarok Rokszin Mónika.
Szabóné Kármán Judit PTE NTI BTK Oktatás és Társadalom Doktori Iskola
Szocializáció Dr. Szabó-Tóth Kinga.
Dr. Pálhegyi Ferenc alapján
Szigor vagy engedékenység a gyermeknevelésben
Játék.... KISISKOLÁSOK KÖZÖTTI KOMMUNIKÁCIÓ Készítette: Nagy Erzsébet Mátis Katalin Bóné Orsolya.
Korai anya – gyerek kapcsolat
CSALÁD.
Gyermek és fiatalkori devianciák kialakulása
A család szerepe, jellemzői
CSALÁDI SZOCIALIZÁCIÓ
Az érzelmek fejlődése.
Borbély-Pecze Mariann / Borbély-Pecze Tibor Bors
Orbán Ida Országos Tudományos Diákköri Konferencia Április 14.
A gyerekek nem várnak Gyerekesélyprogram 2007
A fejlődéslélektan kialakulása, fő kérdései
ÁRVÁK A szülőktől kapott „uticsomag” tartalma: A biztonság érzése
Családi diszfunkciók Alkohol- drogproblémák és a segítés lehetőségei kurzus Pecze Mariann, WJLF.
Lehet-e a 21. században családi szerepekről beszélni?
Asztal- és életközösség Jézussal
Biztos Kezdet and the Early Years Foundation Stage
Nevelés és nevelői attitűdök
Az alapvető művelődési igények meghatározói
Ki segít a segítőnek?. A segítő „születése” Hogyan válik valaki segítővé? Az ember, mint eredendően társas lény, nembeli lényegeként hordozza a proszociális.
Családtípusok Dr. Szabó-Tóth Kinga.
Erőszakmentes iskola. Az erőszakosságot úgy írhatnánk körül, mint az egyén testi, szóbeli és érzelmi bántalmazása egy vagy több személy részéről Az erőszakosságot.
A szülői példa jelentősége az utódok életében
A Szabolcsi Fiatalok a Vidékért Egyesület, a Svájci – Magyar Civil Alap Szociális szolgáltatások nyújtása tématerületére 2013-ban benyújtott „Tanítsuk.
A CSALÁDOK HITVALLÁSA.
(Erőszak és elhanyagolás a családban)
Speciális gyermekvédelem
Erőszak a családban.
Generációk és család.
CSALÁDMODELLEK KÜLÖNBÖZŐ MEGKÖZELÍTÉSEKBEN
CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS
A kamaszok és mi Dr. Gyenge Eszter. Történeti szempontok Archaikus társadalmak Felnőttéválás beavatási rítusok: Átmenet a gyermeki – profán- világból.
CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS
Az erkölcsi fejlődés.
Asztrológiai továbbképzés
Dr. Pálhegyi Ferenc alapján
A diszfunkcionálisan működő család
Előadás másolata:

NEVELÉS A CSALÁDBAN 2.

Családtípusok

A „diktátor családja” Koronás fotelben terpeszkedve olvas az apa. Leghűségesebb alattvalója, a felesége tálcán kínálja a király kedvenc italát, a korsó sört. A trónus mellett gyermekeik térdelnek, láthatóan apahiánytól szenvedve lesik minden szavát. Létét az önzés tartja fenn.

„Az anyakirálynő családja” Az anya büszkén, egyenes derékkal, koronával a fején és fakanállal a kezében ül a tűzhely tetején. Nem túl kényelmes trónus, de arról árulkodik, hogy az uralkodó okosabb, mint az előző, mert tudja, hogy a családi életet a konyhából a legkönnyebb irányítani. Lábainál megsemmisülten hever a korábbi zsarnok, míg a többi alattvaló, a gyerekek iskolai füzettel a kezükben várnak kihallgatásra.

 ”A döntések asszonya” A korábbi királynő nehéz helyzetbe került, megtörten vonszolja a nehéz bevásárlókosarat, A kisebbik gyerek húzatja magát, a nagyobbik úgy tesz, mintha emelné a szatyrot, de a legtöbb baj az anya hátán csüngő szakállassal, a férjjel van. Ebben a családban a döntések terhe is az anyára nehezedik.

„Egymást túlüvöltve” Üvöltve veszekedő házaspár. A gyerekek szüleik között vergődve az asztal alatt reszketnek. Ebben a modellben mindenki csak a magáét mondja, s nem érzékeny arra az üzenetre, amely a másik felől jön. A bizonytalansággal elvész a gyerekek harmonikus személyiségfejlődésének minden esélye.

„Egyenlők káosza” A modern családban jellemző, az egyenlősdi, ahol mindkét szülőnek van mosogatóköténye, fakanala. Az  élet kezdetén szükség van határozott iránymutatásra.

„A csonka család” Az egyik szülő hiányzik. A másik fél szerepkörét is vállalnia kell annak, aki a gyerekekkel egyedül maradt. Ebben a helyzetben könnyen kialakulhat, hogy az anya megszűnik nőnek lenni, és az apa nem férfi.

„Kapcsolat nélkül” Az apa munkájába merülve ül az aktáktól roskadozó íróasztalnál Az anya a konyhában főz, vagy a gyerek leckéjét kérdezi ki.   A kettejük között hullámzó vízen ring a gyerekek hajója. Hiába vannak odakötve mindegyik parthoz, nincs valóságos kapcsolat közöttük, a szülők páros magányban élnek.

„A gyerekbálvány” A szülők törődésük és figyelmük helyett játékokból épített torony tetejére ültetett gyereket bálványoznak. Ebben a családban minden a gyerekért van, pedig ez az, ami a gyerek érdekét a legkevésbé szolgálja.

„Anyós pajtás a főnök” A szülőket bábokként mozgatja a mester, az anyós, aki segített megvenni a fiataloknak az első kocsit, vagy az első lakást. A férj és feleség testi-lelki egységét könnyen megzavarhatja az érzelmi zsarnokság.

Hagyományos családok

Történelmileg a 18. sz. végéig jellemző ez a családtípus A családi élet egy térben zajlott „Rituális demonstrációk” A gyerekkornak nem volt kitüntetett jelentősége A család, mint fogalom mást jelentett.

Degas: A Bertelli család. 1858 A polgári család Degas: A Bertelli család. 1858 Musée d'Orsay, Párizs

Elválik egymástól a munka- és szabadidő, a munka- és lakóhely A család alapja a családi tulajdon és a családfő bevételei lesznek A család keresőkre és eltartottakra bomlik A gyerekek szerepe is átalakul Megjelennek a szerelmi alapon kötött házasságok A családok zártsága a külvilág felé erősödik

A „modern” család

A párválasztásban nő az egyéni döntéshozatal, a szabadság az érzelmek szerepe A házasság előtti párkapcsolatok súlya növekszik A kapcsolatok helyettesíthetővé válnak Megjelennek a különféle alternatív együttélési minták A családi életcikluson belül módosul az egyes életszakaszok hossza, jelentősége Fontos a családtagok közötti kommunikáció

A gyermek a családban

Kötődések Mi lehet olyan különleges az anyához való kötődésben? Miért van az elválasztásnak olyan súlyos következménye a kapcsolatokra, illetve a gyermek érzelmi fejlődésére?

Etológiai válaszok 1. Harlow: kísérletek rhesus majmokkal Mi a fontos? Táplálék („drótanya”) vagy ölelés („szőranya”) Depriváció súlyos fejlődési következményei: Abnormális szociális viselkedés Extrém agresszió Saját utód gondozására való képtelenség

Etológiai válaszok 2. Hinde: szeparációs kísérletek rhesus majmokkal Kizárólag kortársakkal nevelkedők: Félénkség Inadekvát szülői magatartás Időszakos izoláció: Kritikus szakasz 3-9 hó Kritikus szakaszban történt szeparáció hatása még évek múlva is látható.

Bowlby kötődéselmélete 1. Anya-gyerek kapcsolat nem pusztán a tápláláson alapszik- ahogy Freud vélte - hanem a korai szoros testi kapcsolat a közelség a meghatározó. Bioszociális ösztön irányítja a kapcsolat kialakulását. Veleszületett szükséglet, hogy a csecsemő néhány felnőtt gondozóval tartós, személyre szóló kötődést alakítson ki

Bowlby kötődéselmélete 2. Kötődés: hosszantartó érzelmi kapcsolat a gyermek és a számára fontos gondozó közt. Kialakulásának feltétele: a gondozó megbízhatósága

Kötődés szakaszai 1. differenciálatlan szociabilitás 2. differenciált szociabilitás 3. valódi kötődés 4. partnerség szakasza

Differenciálatlan szociabilitás Differenciálatlan = meg nem különböztető 0-2/2,5 hó Baba sokat alszik Baba nem tesz különbséget gondozók közt

Differenciált szociabilitás Differenciált = megkülönböztető 2,5 hó – 6 hó Baba: Sírással hív, mosollyal tart ott Igényli a társas interakciókat Felismeri a körülötte lévőket, de nem utasít el

Valódi kötődés 2 éves korig KÖZELSÉGKERESÉS: csecsemő keresi a számára fontos személy közelségét MONITOROZÁS: csecsemő folyamatosan figyeli a gondozót TILTAKOZÁS: az elhagyás ellen ÖRÖM: ha a gondozó marad

Partnerség szakasza 2-3 év Társas világ működésének szabályszerűségeiről kialakít magában 1 modellt Próbálkozik a határok feszegetésével Maradandó modelleket alakít ki önmagáról és a világról!

Biztonságos kötődés El mer távolodni az anyától Szülő jelenlétében felveszi az idegennel a kapcsolatot Anya eltűnésekor tiltakozik Megnyugtatható

Bizonytalan - elkerülő Nem dúlja fel az anya távozása Nem fél az idegentől Nem keresi a kapcsolatot, inkább aktívan elkerüli Elfordul, elnéz, háttal játszik

Bizonytalan – ambivalens Nagyon feldúlja a szeparáció, nem nyugszik meg újratalálkozáskor Nem mer ismerkedni

Kötődéshiány Viselkedés: Háttér: nincs preferált kötődési személy nincs szeparációs félelem sivár szociális viselkedés Háttér: Intézeti gondozás Gyakori gondozó váltás Súlyos elhanyagolás

Gátolt kötődés Viselkedés: Tartósan gátolt viselkedés új helyzetekben, idegen jelenlétében Érzelmi kifejezés szegényes 1. interakciót csak a kötődési személlyel folytat 2. kényszeres engedelmesség Háttér: 1. túlféltés 2. bántalmazás

Agresszív kötődés Viselkedés: Háttér: Van kötődési személy, de a kapcsolatot áthatja a harag Szorongásos tünetek Háttér: Erőszakos, bántalmazó szülő Következetlen, kiszámíthatatlan bánásmód

A biztonságos kötődés hatása a későbbi társas helyzetre A biztonságosan kötődő gyermekek jellemzői: Népszerűbbek a kortárs csoportban Több baráti kapcsolattal rendelkeznek Inkább lesznek irányító személyek Kezdeményezőbbek A bizonytalanul kötődő gyerekeket Gyakrabban utasítják el, kevésbé kedvelik, Visszahúzódóbbak Passzívabbak.

Változások a kötődésben A kötődés korai zavarát a későbbi élet módosíthatja: támogató környezet egyedi életút, speciális hatások a veszteség feldolgozása, a történtek átértékelése A biztonságos kötődés ellenére későbbi életesemények változást okozhatnak, pl. családi konfliktusok, válás, testvér születése

Családi kötődések Kötődés az apához: Testvérek szerepe: lassabban történik a csecsemő az apa jelenlétére illetve távollétére hasonló módon reagál, mint az anyáéra. Testvérek szerepe: Játszótársak (versengés-együttműködés) A kortárscsoport szociális normáinak közvetítése Nagyszülőkhöz vonzódás indokai: kényeztetés, engedékenység

Nevelési stílusok a családban A tekintélyelvű nevelés jellemzői: hagyományos értékrend, korlátozás, büntetés preferálása. Hatalom éreztetése, engedelmességre szoktatás. Következménye: hiányos társas készségek, kezdeményezés hiánya, önállótlanság. Határozott, irányító nevelők: kölcsönösség, testi fenyítés mellőzése. Magyarázat, kompromisszumkészség. Önállóságra ösztönözés, magas követelmények támasztása. Következménye: önállóság és szociális hatékonyság. Túlzottan engedékeny nevelők: nagyfokú szabadság, alacsony színtű követelmények, fegyelmezés hiánya. Következmény: éretlenség, felelőtlenség a társas kapcsolatokban.