Lőrinczné Táborfi Julianna dietetikus - egészségügyi menedzser

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Élelmiszer-önrendelkezés a közétkeztetésben
Advertisements

Béres Egészség Hungarikum Program Átfogó egészségmegőrző és betegségmegelőző nemzeti program Programindító sajtótájékoztató március 29.
A Nemzeti Iskolagyümölcs-program jelentősége – hazai gyakorlatok, értékelés Dr. Feldman Zsolt agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár Budapest,
Mentsük meg saját magunkat?! Egészségfejlesztés I.
Egészségérték-gazdálkodás: Mitől függ az egészségünk?
BIZTONSÁG ÉS PARTNERSÉG Lépésváltás az egészségügy korszerűsítésében.
Dr. Kincses Gyula szept. 1/16 A Nemzeti Rákellenes Program összefoglalása Dr. Kincses Gyula.
15. Egészség-Gazdaságtani Szimpózium Dr. Szócska Miklós Egészségügyért felelős államtitkár EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA.
Pácsonyi Imre tankerületi igazgató
Fogyasztói magatartás, attitűdök a funkcionális élelmiszerek piacán
2010 ÉVI PCOS ORVOS ÉS KÖZÖNSÉGTALÁLKOZÓ
Helyes táplálkozás.
Új irányok az étkeztetésben
Egészséges táplálkozás
Egészséges táplálkozás középiskolásoknak
B-vércsoport.
Táplálkozás-egészségügyi ajánlás
Aktív, egészséges életmód alsó tagozatos diákoknak
Országos Egészségfejlesztési Intézet Életciklus Osztály szeptember előtt és után.
A határmenti együttműködés szerepe a két megye élelmiszeriparának fejlődésében Dr. Máthé Endre.
Bevezetés a táplálkozás-egészségtanba
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Prevenció, kuráció, rehabilitáció
Prevenció, kuráció, rehabilitáció
Egészségtudatos táplálkozásról – szülőknek
Az egészséges táplálkozás irányelvei
Indikátorok a Magyar Egészségadattárban
A helyes táplálkozás.
Mikro és kisvállalkozások szerepe a rövid ellátási láncban Gyaraky Zoltán főosztályvezető Élelmiszer-feldolgozási Főosztály.
Sajtótájékoztató, november 14. AmCham - Egészséges Munkahely Program 1 Az Amerikai Kereskedelmi Kamara AmCham Egészséges munkahely programja Dr.
Kalcium és D vitamin szerepe táplálkozásunkban
„Egyenlő Eséllyel a Rák Ellen” szűrő és felvilágosító program hátrányos helyzetű nőknek
Startolj Reggelivel! iskolareggeli program
A Magyar Köztársaság kormánya
Az OEP regionalizációja
Magyar Orvostársaságok és Egyesületek Szövetsége Szövetségi Tanácsülés április 10. A Nemzeti Egészségügyi Programok és a Népegészségügyi Program.
Dr. Kozári József egyetemi docens, igazgató Szent István Egyetem Közép-Magyarországi Regionális Szaktanácsadási Központ V. Országos Tanácsadási Konferencia.
Az élelmiszerkutatás fő irányai: Jövőkép 2020-ig
Időskori betegségek vagy civilizációs betegségek?
A Múzeumok és Látogatók Alapítvány felnőttképzési és konferencia programjai Országos Múzeumandragógia Konferencia május Széphalom.
TÁMOP ÉLELMISZER-BIZTONSÁGI ISMERETEK Dömölki Livia Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület.
Kordás László december Társadalmi Párbeszéd Központ.
Iskolagyümölcs-program – végrehajtási tapasztalatok Angyal László igazgató Piaci Támogatások és Külkereskedelmi Intézkedések Igazgatósága Mezőgazdasági.
AZ ÉGHAJLATVÁLTOZÁS VESZÉLYE ÉS A HAZAI KLÍMAPOLITIKA Szabó Imre miniszter Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium február 27.
Nemzetközi együttműködések „A BAKONYÉRT” Egyesületnél.
Oktatás kiemelkedő fontossága
Aktív, egészséges életmód alsó tagozatos diákoknak
Az élelmiszeripari versenyképesség és innováció egyes kérdései
A methadon kezelés Dr. Csorba József
Az ökológiai gazdálkodás helyzete Magyarországon
Egészséges életmód Egészségmegőrzés
Szlovénia-Magyarország Határon Átnyúló Együttműködési Program
1169/2011/EU jelölési rendelet
Az egészségesség, mint fejlesztési irány lehetőségei - Hogyan fejlesztenek a hazai élelmiszeripari KKV-k? Dr. Polereczki Zsolt Kaposvári Egyetem – GTK,
Ruis Zsuzsanna dietetikus augusztus 26.
Aktív, egészséges életmód
Az élelmiszerekkel kapcsolatos szabályok
A szociális munka fő fejlődési irányai Az EU stratégia és Magyarország stratégiájának hatása a szociális munka gyakorlatára.
Egészségnevelés óvodásoknak, kisiskolások és a tinik körében
Daganatok járványtana Készítette: Keilbach Józsefné, FMISZI Bicske Felhasznált irodalom: Ember I. (Szerk.) Népegészségügyi orvostan ben 5,3 millió.
EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁS Készítette: Nadin, Barbi, Cinti, Attila.
A HELYES TÁPLÁLKOZÁS MIT, MIKOR, MENNYIT.
Célcsoportok a munkahelyi egészségfejlesztéssel foglalkozók, foglalkozás egészségügyben dolgozó orvosok és ápolók, a humán erőforrás gazdálkodás munkatársai,
DOWN Alapítvány Vámos Magdolna 2016.
Veszprém Megyei Kormányhivatal
Mezőgazdasági termékek élelmiszerbiztonsága
Az étlapváltoztatás jogát fenntartjuk!
ÉTLAP Hétfő Kedd Szerda Csütörtök Péntek Reggeli: Joghurt Banán kakaó
Előadó: Dr. Frányó Ildikó háziorvos
Pulyka az egészséges táplálkozásban
Előadás másolata:

Az EGÉSZség = ÉRTÉK a hazai organikus élelmiszerek helye és szerepe a társadalmi étkeztetésben Lőrinczné Táborfi Julianna dietetikus - egészségügyi menedzser Az EGÉSZséges Táplálkozásért Egyesület titkára KÖZSZÖV alelnök Szijártó Szandra Dietetikus- MsC hallgató VÉDEGYLET – Élelmiszer-önrendelkezés a közétkeztetésben Budapest, 2013.IV.25.

Tartalom A táplálkozás és az életmód jelentősége a civilizációs betegségek kialakulásában a hazai és nemzetközi adatok tükrében Végrehajtott intézkedések Megoldás a TELJESÉRTÉKŰ TÁPLÁLKOZÁS Hazai organikus élelmiszerek helye a közétkeztetésben - Modell bemutatása, eredményei Az ÉGÉSZség= ÉRTÉK program bemutatása, jogosultsága Kórházi Büfé Program

SZÜLETÉSKOR VÁRHATÓ ÁTLAGOS ÉLETTARTAM 4,94 7,15 Hazánkban a születéskor várható élettartam férfiak esetén több, mint hét évvel, nők esetén csaknem 5 évvel marad el az Európai Uniós átlagtól. Hazai adat, forrás: KSH – 2002 3

SZÜLETÉSKOR VÁRHATÓ ÉLETTARTAM/ EGÉSZSÉGBEN VÁRHATÓ ÉLETTARTAM Ezekkel az adatokkal igen rossz helyezést foglalunk el az európai uniós országok rangsorában.  Férfi 68,2 / 55,3 év 28 / 27. hely Nő 76,5 / 64,5 év 28 / 24. hely (Hazai adat, forrás: KSH – 2002) Ugyanakkor igen jelentős különbség figyelhető meg a születéskor várható és az egészségben várható élettartam között. Jól látszik az ábrán, hogy utolsó 12 évünket valamilyen betegséggel éljük le. Hazai adat, forrás: KSH – 2002 4

DAGANATOS BETEGSÉGEK ELŐFORDULÁSÁNAK RANGSORA A VILÁG 184 ORSZÁGA KÖZÖTT, 2008 Férfiak Nők A 10 leggyakoribb daganatos betegség  Incidencia*/100 ezer Világ rangsor Légcső, hörgő, tüdő 80,9 1. Vastagbél, végbél 56,4 2. Prosztata 32,3 68. Ajak, szájüreg, garat 31,7 4. Hólyag 19,4 14. Gyomor 14,9 53. Hasnyálmirigy 12,4 Gége 11,9 Vese 11,0 21. Melanóma 9,9 19. Összes daganat 352,4 5. A 10 leggyakoribb daganatos betegség  Incidencia*/100 ezer Világ rangsor Emlő 56,8 38. Vastagbél, végbél 30,8 8. Légcső, hörgő, tüdő 30,7 4. Méhnyak 16,6 94. Méhtest 11,5 37. Petefészek 10,7 17. Hasnyálmirigy 7,4 5. Gyomor 56. Melanóma 6,7 26. Ajak, szájüreg, garat 6,6 10. Összes daganat 235,6 22. Az 1980-as évektől a különböző dag betegségek előfordulásában Mo. az első tíz hely vmelyikében megtalálható. Ffi + nő . Megbetegedések!!! *Becsült incidencia /100.000 fő Forrás: WHO, International Agency for Research on Cancer, GLOBOCAN 2008 5

LEGGYAKORIBB DAGANATOS HALÁLOKOK MAGYARORSZÁGON, 2008 Férfiak Nők A 10 leggyakoribb daganatos halálok SHA* /100.000 Világ rangsor Légcső, hörgő, tüdő 73,5 1. Vastagbél, végbél 31,4 Gége és garat 17,4 Prosztata 12,8 79. Gyomor 12,2 53. Hasnyálmirigy 11,6 Ajak, szájüreg 8,6 5. Leukémia 6,8 Nyelőcső Hólyag 6,7 16. Összes daganat 229,5 2. A 10 leggyakoribb daganatos halálok SHA* /100.00 Világ rangsor Légcső, hörgő, tüdő 26,2 3. Emlő 18,6 32. Vastagbél, végbél 16,2 1. Hasnyálmirigy 7,1 5. Petefészek 6,2 19. Hólyag 5,7 20. Gyomor 62. Méhnyak 5,6 115. Leukémia 3,8 31. Agy és idegrendszer 3,0 35. Összes daganat 121,5 Morbiditás- a halálokok ffi + nő tekintetében a világrangsorban – halálokban első 5-ben *Standardizált halálozás/100.000 fő Forrás: WHO, International Agency for Research on Cancer, GLOBOCAN 2008 6

HALÁLOZÁSOK GLOBÁLIS GAZDASÁGI VESZTESÉGEI, 2008 A daganatos betegségek globális gazdasági vesztesége világviszonylatban a legköltségesebbek ! Forrás: The Global Economic Cost of Cancer, LIVESTRONG, American Cancer Society, 2012. 7

DAGANATOS HALÁLOZÁS, GLOBÁLIS GAZDASÁGI VESZTESÉG, 2008 A daganatos betegségek miatti korai halálozás és korlátozottság (DALY) 895 milliárd US$ gazdasági veszteséget (GDP 1,5%) okozott a világon 2008-ban, amely nem tartalmazza a kezelések direkt költségeit A világon az összes halálozás közül a legnagyobb gazdasági veszteséget a daganatos betegségek okozzák, mintegy 20%-kal nagyobbat, mint a 2. helyen lévő szív- és érrendszeri betegségek Magyarországon ez a gazdasági veszteség 800 milliárd Ft volt 2008-ban, ami a GDP 3%-ával a legnagyobb arány volt a világon! A három legnagyobb gazdasági veszteséget okozó betegség: a tüdőrák (21%), a vastag- és végbélrák (11%) és az emlőrák (10%) Forrás: The Global Economic Cost of Cancer, LIVESTRONG, American Cancer Society, 2012.

NEM FERTŐZŐ BETEGSÉGEK „TERJEDÉSE” GLOBÁLIS PROBLÉMA Hazánkban a szív-és érrendszeri, valamint a daganatos betegségek felelősek az összhalálozás csaknem 75 % áért. A nem fertőző betegségek terjedése globális probléma, melyért három fő tényező okolható, az elhízás, a dohányzás növekedése, valamint a mozgáshiány.

A TÁPLÁLKOZÁS JELENTŐSÉGE EGYES BETEGSÉGEK ETOLÓGIÁJÁBAN Kis mértékben táplálkozásfüggő betegségek 38% Egyéb 21% A táplálkozás, mint az egyik jelentős életmódtényező nagy mértékben felelőssé tehető mind a szív-érrendszeri betegségek, mind a daganatos betegségek kialakulásáért. Mindkettő tehát a jelentősen táplálkozásfüggő betegségek közé tartozik.(61% ill.32%) nyíl! Nagy mértékben táplálkozásfüggő betegségek 41% The World Health Report, 2000 10

A TÁPLÁLÉK EGYES ÖSSZETEVŐI ÉS A RÁK KÖZÖTTI ÖSSZEFÜGGÉS A daganat helye Zsír Fokozott energia-bevitel Élelmi rost Gyümölcs, zöldség Alkohol Füstölt, pácolt élelmiszer Dohányzás Emlő + - Vastagbél Prosztata Végbél Méhtest Szájüreg Gyomor Vese Méhnyak Pajzsmirigy Nyelőcső A zsírnak, fokozott e bev, dohányzás, alkohol, kevés élelmi rost, zöldség-gyümölcsfogyasztásnak jelentősége a daganatok kialakulásában! Sondik, E.J., Young, J.L., Hoen.J.W.:Annual cancer statistics rewiew NIH Publication No. 87-2789, Bethesda, 1987 Magyarázat: + elősegítő, - gátló tényező

A HAZAI BETEGSÉGEK KIALAKULÁSÁNAK ELSŐDLEGES OKAI a lakosság táplálkozási ismereteinek elégtelensége, az anyagi eszközök hiánya, az egészséges élelmiszerek választékának szűkössége, a hatásos és a különböző minisztériumok feladatait egységes szempontok alapján koordináló (Egészségügyi, Vidékfejlesztési, Gazdasági) nemzeti élelmezés- és táplálkozáspolitika hiánya, az egyes személyek egészségtudatos magatartásának hiánya. Kijelenthetjük, hogy az iskolai oktatásnak nem része napjainkban sem az egészséges tálülálk ismeretinek oktatása, ..szűkösség. Uniós csatlakozás köbvetkeztében megnyíltak a határok, ezzel .. Az élelmiszerek választéka bővült de ez nem minőségi fejlődést eredményezett. Ismeretek és magatartás hiánya!hozzáállás hiánya!hiába van tisztába az egészséges tápl ismérveivel ha azt a gyakorlatban nem követi.

Média A HATÉKONY MEGELŐZÉS SZÍNTEREI Ipar Kormány Orvos Iskola Család A prevenció leghatékonyabb módja a a család, iskola stb együttműködése. Családi szocialzáció rendkívülmértékben meghatározó, mintaértékű az iskolai gyakorlat és ma az emberek egészségmagatartását jelentősen befolyásolja a média és az ott megjelenő információdömping,amely olykor nem szolgálja az egészséges életmódot. Iskola Család The European Childhood Obesity Group Int. J. Ob. 2004 13

VÉGREHAJTOTT INTÉZKEDÉSEK I. Országos Egészség Lakosság Felmérés (OLEF3) Táplálkozási ajánlás új kiadása 2002-ben és 2004-ben (MTA) Magyarország nemzeti táplálkozáspolitikája, 2004 (OÉTI) Helyzetértékelés – Célkitűzések – Stratégiák Táplálkozási ajánlások a magyarországi felnőtt lakosság számára, 2001 (OÉTI) Közös kincsünk a gyermek - Nemzeti Csecsemő- és Gyermekegészségügyi Program, 2005 (EüM) Az elmúlt években a kormányzat törekedett pozitívan befolyásolni a lakosság egészségtudatos megatartását ezek érdekében az alábbi felmérések, intézkedések valósultak meg …felsorolás

VÉGREHAJTOTT INTÉZKEDÉSEK II. Ajánlás az iskolai büfék korszerű táplálkozásba illeszkedő választékának kialakításához, 2005 (OÉTI) Nemzeti Rákellenes Program, 2006 (EüM) Közétkeztetési Ajánlás – 2011 (OTH) Útmutató a vendéglátás és közétkeztetés jó higiéniai gyakorlatához- 2011 (NÉBIH) 62/2011. (VI. 30.) VM rendelete a vendéglátó-ipari termékek elõállításának és forgalomba hozatalának élelmiszerbiztonsági feltételeirõl - 2011 (VM)

ÉTRENDI PIRAMIS ELV (USDA, 1992)* A lakosság számára érthető módon különféle vizuálisan érthető módon jelentek meg, az ajánlásokban szereplő szempontok! Számtalan verziója létezik…vegetáriánus, mediterrán, a legújabb változat a folyadékfogyasztás bevitelre a vizet javasolja és az energia felhasználás mint új elem megjelenik benne. Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma (U.S. Department of Agriculture) és az Egyesült Államok Egészségügyi és Humán Szolgáltatási Minisztériuma (U.S. Department of Health and Human Services) engedélyével, http://www.usda.gov/cnpp/pyramid.htm. 16

Kanadai modell megjelenítése

18

Az egészséges táplálkozás háza Az egészséges táplálkozás háza Dr. Zajkás Gábor OÉTI 19

TELJESÉRTÉKŰ TÁPLÁLKOZÁS Változatos, ízletes elkészítési módok. Az ételek 50%-át frissen, nyersen fogyasztják el. A hús, a hal és a tojás fogyasztása nem domináló mennyiségű az étrendben. Főleg növényi eredetű élelmiszerekből- , ellenőrzött művelésből származó- teljesértékű gabonafélékből, zöldségekből és gyümölcsből ill. tejből és tejtermékekből áll. Kerüli az élelmiszerek túlzott megmunkálását és feldolgozását, nem használ adalékanyagokat. Hellmut Lützner – Aktív dietetika Az alapítvány a daganatos betegségek megelőzésére és a gyógyításra a teljesértékű táplálkozást alkalmazza , ami összecseng a z Amerikai Rák Szövetség ajánlásával. 20

friss zöldségek a kertből, párolt köretnek, FONTOS! NEM konzerv zöldségek friss zöldségek a kertből, párolt köretnek, salátának, zöldségitalnak elkészítve inkább mélyhűtött és házilag eltett friss/nyers étel főétkezésként Lehetőség szerint nem konzervet használunk…minimáis hőközlésnek van kitéve – ezek az elvek

REGGELI: teljes kiőrlésű kenyér, sovány felvágott, vaj, paprika, búzacsíra + frissen facsart gyümölcslé (szőlő, áfonya, ribizli, málna), zöldséglé (sárgarépa, sütőtök, zeller) TÍZÓRAI: natúr joghurt + szeder + korpás keksz EBÉD: paradicsomleves, fokhagymás sült csirkemell, csőben sült brokkoli UZSONNA:EGY marék olajosmag-keverék VACSORA: cékla- alma-répa saláta 22

A DIETETIKA HELYE AZ ORVOSTUDOMÁNYBAN Medicina Sebészet Gyógyszerészet Az egészségügyben a táplálkozásterápiát mint hatékony gyógymódot évtizedek óta használják, a rendszerben elfoglalt helyét az alábbi ábra mutatja meg. A dietetika Interdiszciplináris szemléletű Nem gyógyszeres terápia Elkötelezettje a hatékony terápiának, valamint a prevenciónak és rehabilitációnak Hellmut Lützner: Aktív detétika

HAZAI ORGANIKUS ÉLELMISZEREK A KÖZÉTKEZTETÉSBEN I. ELŐKÉSZÍTÉS – 2003 Megbeszélés a Biokultúra Szövetség képviselőjének, az Egészségügyi Minisztérium munkatársának, az FVM Bio védjegy Iroda vezetőjének, az OOI osztályvezetőjének részvételével az OOI-ben Új piac a hazai biotermékeknek, melynek mérete nem ismert Az igények felmérése - miből, mennyit - meghatározó A termelés koordinálása szükséges feltétele a működésnek A rendszer csak előre megtervezett éves étlap esetén működtethető – termelési feltételek Rugalmasságot igényel – megrendelő és felhasználó részéről A következőkben azt a modelt mutatom be, amely mai napig aktívan működik az OOI-ben melyet Lőrinczné táborfi Julianna vezetett be először a hazai közétkeztetésben, betegélelmezésben. A modell lényege hazai organikus élelmiszerek alkalmazása a dietoterápiában. És a közétkeztetésben.A program bevezteését három szakasz előzte meg, az előkészítés 2003 ban kezdődött…lényeg: nem ismert a piac nagysága! A program 2003-ban kezdődött . Kórházi betegéllemzeésben azidáig soha nem vot bió, a piac mértét nem tudták . Fontos volt az igények felmérése . Az egész akkor volt megvalósítható ha az éves étlap imsretében tudott csak szerződéseket kötni..

HAZAI ORGANIKUS ÉLELMISZEREK A KÖZÉTKEZTETÉSBEN II. TÁRGYALÁS A TERMELŐKKEL – 2003 A termelőkkel, az élelmiszer előállítókkal, kereskedőkkel Élelmiszer csoportonként mennyiségi és minőségi követelmények Bizalmatlanság – az áru szállítása, minősége, átvétele, mennyisége Hosszas előkészítést igényel – bizonytalan az eredmény Szakmai elkötelezettséget , napi kapcsolatot és kitartó munkát feltételez a program. Soron következett tárgyalás a termelőkkel fontos volt az élelmiszek csoportok minőségi és mennyisége követelmény rendszerének kidolgozása

HAZAI ORGANIKUS ÉLELMISZEREK A KÖZÉTKEZTETÉSBEN II. INDULÁS, BEVEZETÉS – 2004 Az FVM és a Biokultúra Szövetség segítségével megkezdődött a program a termelés összefogása, koordinálása - szűk élelmiszer választék Két betegségcsoportban használtuk a bio-élelmiszereket: speciális folyadék étrend esetén - fej- és nyaksebészeti tumoros betegek, legyengült immunrendszer esetén - sugár-és kemoterápia A harmadik szakasz pedig a bevezetés volt

HAZAI ORGANIKUS ÉLELMISZEREK A KÖZÉTKEZTETÉSBEN III. TAPASZTALATOK ÁR kifejezi a hozzáadott értéket, brand név OOI, áralku - marketing költségek MINŐSÉG nem egyenletes eltérő méretű paradicsom, alma, paprika, stb. MENNYISÉG nem elegendő hiánypótlásra nincs lehetőség SZÁLLÍTÁS hetente, havonta, negyedévenként egy alkalommal, rendelés kiemelten fokozott figyelmet igényel IDÉNYSZERŰSÉG ellátás nem folyamatos, nincs feldolgozói háttér GAZDASÁGOSSÁG kiszerelés, csomagolás, gasztro csomagolás hiánya környezetszennyezés, költségnövekedés DOKUMENTÁCIÓ rendelés és számlázás - nem egységes HACCP rendszer FIZETÉSI HATÁRIDŐ a számla átvétele után maximum 30 nap RUGALMASSÁG, ELKÖTELEZETTSÉG, BIZALOM, TUDATOSSÁG A tapasztalatok az alábbi táblázat hivatott bemutatni, ahol mindkét fél részéről szükség volt a rugalmasság, elkötelezttség, bizalom, és a tudatosság

ÚTJÁRA INDUL AZ EGÉSZség = ÉRTÉK! RENDEZVÉNYSOROZAT MEGVALÓSULÁS a hazai organikus élelmiszerek bevezetése és alkalmazása az egészségügyi intézményekben és a közétkeztetésben, a KÓRHÁZSZÖVETSÉGGEL való együttműködés keretében és a Vidékfejlesztési Minisztérium támogatásával történik. TEVÉKENYSÉGÜNKKEL csatlakozunk az állami prevenciós projektek célkitűzéseihez, a lakosság életminőségének javítása érdekében összeállított figyelem felhívó új szakmai programokkal és a szakemberek képzésével. A tapasztalatok tükrében az Alapítvány útjára indította 2013.április 19-én az egészég érték rendezvénysorozatot. A kórhűázszöüvetség …

EGYÜTTMŰKÖDÜNK A Vidékfejlesztési Minisztériummal és a Magyar Piac Szövetkezettel a hazai organikus élelmiszerek bevezetésével és alkalmazásával az egészségügyi intézményekben és a közétkeztetésben (helyi termékek, helyi termelők) A kis- és közepes méretű helyi biogazdálkodókkal, feldolgozók bevonásával és csatlakoztatásával az egészségügyi intézményeket ellátó közvetlen élelmiszerbeszállítói rendszerrel Az egészség és környezettudatos érdeklődőkkel, az egészségügy, a közétkeztetés, a vendéglátás területén dolgozó szakemberekkel, az egészségügyi oktatási intézmények hallgatóival (középiskolai, főiskolai, egyetemi)

betegséget megelőzendő szemléletformálásban. CÉLUNK Az együttműködés nyomán ősztől kezdődő program több hazai nagy városban kerül megrendezésre, amely a helyes táplálkozást kívánja szorgalmazni mind a betegséggel küzdők körében, mind a betegséget megelőzendő szemléletformálásban. Az egészségügyi intézményekben a büfék választékának bővítése a korszerű táplálkozásba illeszkedő organikus élelmiszerekkel Az EGÉSZSÉG ÉRTÉK program fenntarthatósága, mozgalom és verseny indítása a logó elnyeréséért. A program Alapvető célja a szemléletformálás a szakemberek, betegek és hozzátartozóik körében.

EGÉSZség = ÉRTÉK! program 2013-ban hat helyszínen, onkológiai centrumok környezetében és egészségügyi intézményekben kerül megrendezésre. Karcag Veszprém - szeptember 11. Budapest, Életminőség Konferencia - szeptember 25. Miskolc - október 9. Pécs - október 30. Kecskemét - november 13. 2014-ben pedig hat nagyvárosban kerül megrendezésre Az alábbi helyszíneken kerül megrendezésre 2013-ban

A PROGRAM KÍSÉRŐ ESEMÉNYEI Akkreditált képzés egészségügyi dolgozók részére Kiállítás – biogazdálkodók, helyi termelők, stratégiai partnerek Élelmiszer bemutató és kóstoló Kiadvány, amely tartalmazza az egészséges táplálkozás ismérveit és a programban résztvevő biogazdálkodók és szervezetek adatait

A PROGRAM INDOKOLTSÁGA Onkológiai osztályok száma: 30 Onkológiai ágyszám: 1435 Onkológia esetszám: 146.640 Onkológiai élelmezési napok száma hozzávetőlegesen: esetszám x 10 = 1.460.640 fő A programot indokolja , h az onkológiai osztályok szám az OTH adatai alapján Mo-n 30 db ágyszám 1435 , melyen tavaly 146.640 beteget láttak el. Ezek ismeretében hozzávetőlegesen 1,5 milló élelmezési napban részesültek a daganatos betegek.a programnak fontos eleme a betegek élelmezésének hazai organikus termékekkel történő ellátása de legalább iléyen hangsúlyos az egészségügyi intézmények büfé választékának bővítése az egészséges élelmiszerek irányába. Az adatok az Országos Tisztiorvosi Hivatal 2013-as kapacitás nyilvántartásából származnak

Kiindulási helyzet, hazai adatok tükrében Program célja BÜFÉ PROGRAM Kiindulási helyzet, hazai adatok tükrében Program célja Jelenlegi helyzet – Kérdőíves felmérés Büfé Ajánlás Általános szempontjai Konkrétumok A program fenntarthatósága Az előadás elején elhnagzott, hogy az OÉTi 2005-ben dolgozta ki az iskolai büfékre vonatkozó ajánlását, amely sajnalátos módon nem vonatkozott az egészségügyi intézményekben működő büfék éllemiszer kínálatára.az egészség érték programban kidolgozásra került a kórházi büfék választékának bővítése, melyhez szakmai szempontokat az OÉTI ajánlásai nyújtottak.

HAZAI ADATOK Aktív fekvőbeteg intézmények száma: 119 Aktív fekvőbeteg szakellátást nyújtó intézmények ágyszáma: 41.993 Látogatók száma hozzávetőlegesen: ágyszám x 2 x 365 = 30 654 890 fő Az adatok tükrében a téma felvetés jogos! Az adatok az Országos Tisztiorvosi Hivatal 2013-as kapacitás nyilvántartásából származnak Figyelembe véve az aktív fekvőbeteg szakellátást nyújtó intézmények ágyszámát. Megállaptíhatjuk, hogy becsléseink alapján az egészségügyi intézményekben megforduló látogatók száma meghaladja a 30 millió főt éves szinten, ebből következik, hogy szükséges és fontos a témával körültekintően foglalkozni. Hiszen a látogatók aktív vásárlói a kórházi büféknek.

PROGRAM CÉLJA Ajánlás készítése – tudás átadása Élelmiszer választék bővítése a kórházi büfé kínálatban Rövid: érdeklődés felkeltése, információ átadása Közép: programhoz való csatlakozás Hosszútáv: a programhoz csatlakozók táborának szélesítése, személetmód változtatása és gyakorlása!

Kérdőíves felmérés Budapest 16 Kórházában Állapotfelmérés a büfék JELENLEGI HELYZET Kérdőíves felmérés Budapest 16 Kórházában Állapotfelmérés a büfék - Élelmiszerválasztékáról - Élelmiszercsoportok megoszlásáról - Körülményeiről - Büfé üzemeltetők nyitottságáról H egy képet kialakítsunk magunkat 16 kórházban felmérést végeztünk a témában, mennyire felelnek az egészséges táplálkozás követelményeinek a kínált élelmiszerek.

MILYEN A HÚS ÉS TEJTERMÉKEK VÁLASZTÉKA? Az alábbi diákon a kapott eredményeket mutatom be

MILYEN A KENYÉRFÉLÉK, PÉKSÜTEMÉNYEK VÁLASZTÉKA? Megdöbbentő volt számunkra, hogy…a teljes választék 1/3-a volt az egésszéges tápl szempontrendszerének megfelelő.

MILYEN A ZÖLDSÉG ÉS GYÜMÖLCS VÁLASZTÉK?

MILYEN A BOLTI KISZERELÉSŰ ÉLELMISZEREK VÁLASZTÉKA?

MILYEN AZ ÜDÍTŐITALOK ÉS EGYÉB ITALOK VÁLASZTÉKA?

BIO ÉLELMISZERIPARI TERMÉK

MELYEK A BETEGEK VAGY HOZZÁTARTOZÓK ÁLTAL A LEGGYAKRABBAN KERESETT ÉLELMISZEREK?

KÚTVÖLGYI KÓRHÁZ – PREMIUM NATURA „Barátságos és nyugodt környezet, finom és egészséges ételek, néhány perc önmagunkért” Ugyanakkor pozitívan tapasztaltuk, hogy a 16 kórházból egyetlen egy élelmiszer választékában és kínálatában változatos volt idényszerű zöldségeket gyümölcsöket kínált illetve bió termékek is találtunk a büfé által kínált élelmiszerek között.

AJÁNLÁS- BÜFÉ VÁLASZTÉK ÁLTALÁNOS SZEMPONTJAI I. hazai termékek választékának többsége évszaknak megfelelő- idényjellegű ellenőrzött termelésből származó vagy organikus változatos alapanyag felhasználása korszerű egészséges táplálkozás alapelveinek figyelembevétele változatosság: ízben, színben, állagban, készítésmódban tartósítószer-, és vegyszermentes, nem feldolgozott élelmiszer a büfé választékának 1/3 –a feleljen meg az ajánlásoknak, kritériumoknak

PÉLDÁK Élelmiszercsoport Jelenlegi helyzet Büfé program –Ajánlás pl. Húsok, húskészítmények Rántott hús, meleg szendvics, kolbászos szendvics, pizzás tallér Roston csirkemell, sovány felvágottas szendvicsek Tejtermékek Gyümölcsjoghurt, kefír, trappista sajt, kakaó, csokoládéital, joghurt Idény gyümölccsel házi készítésű joghurt, gyümölcsturmixok, zöldséges túrókrémek Gabonaipari termékek, gabonapelyhek Cukrozott reggeliző pelyhek, csokoládés müzliszelet, sós ropi, chips, Natúr gabonapehely, korpovit keksz, puffasztott búza szelet, köles golyó Kenyérfélék, péksütemények Fehérlisztből készült Zsemle, kétszersült, linzer, leveles vajas alapú sütemények, töltelékkel készült rétesek, piték, piskóták Teljes kiőrlésű lisztből készült. Korpás, magvas zsemle, kifli, kenyér,

ILLUSZTRÁCIÓK

PÉLDÁK Élelmiszercsoport Jelenlegi helyzet Büfé program – Ajánlás pl. Zöldségek, Gyümölcsök Majonézes saláták, konzerv befőttek, ebből készült gyümölcssaláták Friss idényjellegű zöldség, gyümölcs, ebből készült saláták Olajos magvak Sós mandula, sós mogyoró, sós pisztácia Dió, mandula, mogyoró, tökmag, napraforgómag Űdítők, rostos üdítők 25% -os „rostos” üdítők , szénsavas „üdítők” , ásványvíz Tisztított víz, 50-100 %-os rostos dobozos üdítők, frissen facsart zöldség-gyümölcslevek

ILLUSZTRÁCIÓK

GYAKORLATI MEGVALÓSÍTÁS EGÉSZség = ÉRTÉK program munkacsoport tagjai: élelmezési üzemvezetője ápolási osztály vezetője vezető dietetikus gazdasági igazgató helyi népegészségügyi intézet vezetője A gyakorlatban a program indításához és fenntratásához javasolt egy munkacsoport létrehozása, akik az aláábi szakterületek képviselői. 51

AZ EGÉSZség ÉRTÉK PROGRAM FENNTARTHATÓSÁGA Csatlakozni lehet az Alapítványon keresztül Gyakorlati feltételek megteremtése Igény szerint képzést indítunk Fórumot biztosítunk – tapasztalatcsere Minősítés: „Hétszínvirág” logó átadása jelentéstartalommal bír Az intézményen belül a munkacsoportnak javasolt a büfé választékának ellenőrzése negyedévenként legalább egy alkalommal. Fókuszban lenne a tapasztalatcsere, melyre szeretnénk fórumot kezdeményezni a csatlakozó egészségügyi intézmények körében, melynek szerves részét képezi a tapasztalatcsere is. És szeretnénk előadásunkkal motiválni a közétkeztés szakembereit, hogy cstalakozzanak az egészség érték programunkhoz. Visszajelzésüket is szívesen fogadjuk a jövőben. A programban résztvevők egsézségügyi itézmányek körében évente egy alkalommal átadásra kerül a hétsznívirág logó, mely a látogatók számára jelzi hogy az adott eü intézményben a büfé választéka és betegek élelmezésének minősége megfelel az egészség érték program kritériumrendszerének.

KÖSZÖNJÜK A FIGYELMET!