Mi lenne, ha a szellemi tőkének valóban lenne szerepe?

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Számadás a talentumról
Advertisements

Varga Csaba Sociologist, H. Academic Reader,
A fenntartható fejlődés és a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Stratégia
VI. Köztudatos vállalati magatartás A vállalatok társadalmi felelősségvállalása Szlávik János az MTA doktora tanszékvezető, egyetemi tanár Budapesti.
A Stratégiakutató Intézet (Hungary) bemutatása Varga Csaba szociológus, c. egyetemi docens Stratégiakutató Intézet elnöke
Innovációmenedzsment. A század jellemzői Az innováció marginálisból központi jelenséggé válik A gazdaság tercierizálódik (szolgáltatás-gazdaság)
Optimális szervezet Kiegyensúlyozott stratégiai mutatószám rendszerrel
AZ ÚJ gazdaságfejlesztési programról
A jelenléten alapuló fejlesztés Az előadás menete A fejlesztés szükségessége, fogalma A probléma lényege A javasolt modell.
A VEZETÉSRŐL ÁLTALÁBAN
Szemiot i ka.
Drajkó László Microsoft Magyarország
Szabó Miklós Az oktatás szerepe a társadalomban. Az oktatás filozófiai alapja „A helyes cselekvéshez és megértéshez szükség van a jó tudására.” (Platón)
A Magyar Természetvédők Szövetsége az Éghajlatváltozási Stratégiáról Farkas István, ügyvezető elnök Magyar Természetvédők Szövetsége Föld Barátai Európa.
Információs szupersztráda Gyalogolj át a könyvtárba! A szolnoki Damjanich János Múzeum Szakkönyvtárának kihívásai a XXI. században Budapest, május.
Tanulás és tanítás a kulturális evolúció rendszerében
Hogyan rontsd el gyermeked jövőjét?
I. Nemzeti Fejlesztési Terv ( ) Készítette: Koczka Csaba (M6MGTO)
Vállalati EEM. Vezetési orientációk változása Termelés Értékesítés Marketing Stratégia Minőség Emberi tőke Tudástőke idő.
4. Előadás Vállalatgazdálkodási alapok
A társadalmi változások elmélete
A középkori filozófia főbb kérdései
Környezetértékelési módszerek
12. Kulturális önszerveződés, önkéntesség
Dr. Brezovits László tudományos igazgató KÖRNYEZETTUDOMÁNYI INTÉZET ALAPÍTVÁNY KITÖRÉSI PONTOK A HATHATÓS VÁLTOZÁSOK FELÉ ELŐADÁS 2011.november 23. Magyar.
Szeretettel köszöntöm az Etikus cégek üzleti fórumán megjelenteket!
A Stratégiai Környezeti Vizsgálat (SKV) szerepe a gazdasági tervezésben Dr. Fogarassy Csaba egyetemi docens.
Filozófia és Tudománytörténet Tanszék
A NEMZETKÖZI TŐKEMOZGÁS SAJÁTOSSÁGAI DR. KOVÁCS JÁNOS.
A vidéki tér sikertényezői
A társadalom környezetvédelmi aktivitása Humánökológia 10. előadás.
Tudásalapú társadalom és fenntartható fejlődés a globális felmelegedés korában Milyen globális és európai kihívásokra kell válaszokat találnunk? Herczog.
A tudástársadalom jövője
Előtérbe kerül-e a természeti erőforrások fenntartható használata, vagy a gazdaság és a fogyasztás okozta környezetszennyezést minimalizálandó még ebben.
Az EEM helye a menedzsmentben
Érték és etika a szociális munka gyakorlatában / F. Loewenberg-R
Éntudat – identitástudat - énkép
A civil társadalom fejlesztése az információs társadalom korában
Varga Csaba: A tudástársadalom Varga Csaba: A Stratégiakutató Intézet első évtizede Elhangzott az intézet alapításának 10 éves évfordulója alkalmából rendezett.
INTELLIGENS RÉGIÓ – INTELLIGENS VÁROS Varga Csaba szociológus Stratégiakutató Intézet.
ÚJ TUDAT A TUDÁSTÁRSADALOMBAN
Stratégiakutató Intézet MAGYARORSZÁG A 21. SZÁZAD ELSŐ FELÉBEN, különös tekintettel az intelligens civil társadalomra Varga Csaba Stratégiakutató Intézet.
KISTÉRSÉGEK SZEREPE A TUDÁSALAPÚ TÁRSADALOMBAN Varga Csaba Stratégiakutató Intézet
Szociológia - Jogszociológia
Az innováció forrásai.
Környezetgazdálkodási alternatívák és kooperációs lehetőségek a Vajdaság és a Dél- Alföld határmenti területein Kovács András Donát PhD Geográfus, szociológus.
Válság és megújulás? Lehetőség vagy krízis?
LOGISZTIKA Előadó: Dr. Fazekas Lajos Debreceni Egyetem Műszaki Kar.
HÉTFA Kutatóintézet és Elemző Központ A gazdasági növekedés társadalmi feltételei: értékek, intézmények, kizáródás, tudás, egészség - Panelbeszélgetés.
Személyiségünk szerepe - a lelki-, és energiaegyensúly megtartásában
INNO-REÁL Szövetség Civil Ágazati-szakmai Stratégiai Terv május 21.
Mikroszintű versenyk é pess é g. Az üzleti szervezetek versenyképességének elemzése, a versenyképesség növelése Egy, a magyar közgazdászok által 1995-ben.
A fenntartható fejlődés
Róbert Péter Egyetemi tanár Széchenyi Egyetem, Győr
Tudás- és tudategyetem Varga Csaba Stratégiakutató Intézet, Magyarország.
Törzsök Erika: Színes szőttest - avagy milyen kisebbségpolitikára van szükség? 2006.
1 A jövő kérdései: Mi lesz az NFT II.-ben? Összegek, prioritások, programok,
A Nyelv- és Beszédtechnológiai Platform egy éve Váradi Tamás MTA Nyelvtudományi Intézet Nyelvi áttörés A nyelv- és beszédtechnológia mint húzóágazat.
Hajós Katalin Budapest, június 5.
A BGF Salgótarjáni Intézetének aktivitásai a helyi vállalkozások fejlesztése érdekében Összeállította:Paróczai Péter adjunktus SALGÓTARJÁNI INTÉZET.
A magyar KKV-k regionális versenyképessége A KKV-k segítése – támogatás, avagy befektetés? Miklóssy Ferenc elnök Hajdú-Bihar megyei Kereskedelmi és Iparkamara.
Open Szeged – egy megaprojekt koncepciója Bézi Balázs SZTE GTK Z. Karvalics László SZTE BTK Könyvtár-és Humán Információtudományi Tanszék.
BYTE Projekt FP 7 Gergely László MBA NIIF Intézet Big Data 2016 Európában és a világban – nem csak a szakma, esettanulmányok is.
Belépés a hálózati/virtuális információs világba
Regionális identitás és öntudat: létező jelenség Magyarországon?
A jövő kérdései: Mi lesz az NFT II.-ben?
A jólét mérésének elméleti alapjai és problémái
Kölcsönös tanulás Gyakorlatának kezdeményezése: Néhány ajánlás
40. GLOBALIZÁCIÓ ÉS GLOBÁLIS FOLYAMATOK.
A szolgáltatási szféra és az infrastruktúra
Előadás másolata:

Mi lenne, ha a szellemi tőkének valóban lenne szerepe? Varga Csaba szociológus, c. egyetemi docens Stratégiakutató Intézet Kht

Tényleg mi lenne? Nem történne semmi? Összedőlne a világ (mert nem viselné el)? Előre menne a világ? A világ csak a maga logikájára és napi érdekeire figyel? Nem is tudjuk, hogy mi a szellemi tőke? Magunkat keressük mindhiába (merthogy nem találjuk)? Vagy csak nem jól látunk és nincs horizont? Vagy a 21. század (vagy az új század kollektív tudata) végre alapvetően átformál mindent?

Mit üzen nekünk?

A magyar tudáselit és kapacitása Egyfelől érdekes tudás- és tudáscsoport-ötvözetek, ami különben nem átütő vagy érdektelen (régi „tudáselit” csoportok továbbélése régi felfogás- kombinációkban) Másfelől új kitörési irányok, interdiszciplináris kutatások, de zömében a hagyományos tudásfelfogások fogságában Harmadfelől az új tudások termelése, olykor intézményeken kívül, és ideológiai és társadalmi háttér nélkül A tudományos forradalmak természete szerint a jelentős magyar tudáskapacitás kisebbsége – minden előzmény nélkül - vált

Az új tudáselmélet jellemzői Az információs és a szellemi tőke kiterjesztése és közvetítése A technológiai töke mindenki rendelkezésére állása A tudástőke arányának lassú javulása A vállalatok és intézmények szellemi tőkéjének növelése A tudástőke társadalmi hasznosításának felgyorsítása A tudástőke személyes tőkévé tétele minél szélesebb társadalmi körben

Az új koncepció A hagyományos tudás felváltása az új tudással – egyúttal erőforrás növelésként A meglévő tartalmak, kapacitások, erőforrások mellé új erőforrás: a személyes és kollektív tudat emelése Új tudás- és tudatipar létrehozása, etikai gazdaság Az európai állam és önkormányzás gyökeres átalakítása – e-állam, civilállam Új közösség modell – új civiltársadalom A spirituális erőforrás visszaemelése a modernizációba Tudat- és tudásgazdag emberi életforma

A szamár tanítása

A magyar tudástársadalom állapota Az infrastrukturális áttörés megindult (a magyar társadalom mobiltelefont használ, odaül a számítógép elé, stb.) Ám senki nem kutatja és nem értékeli, hogy valójában mi történik? (mi változik a kvalitatív tényezők közül?) A választási kampány nálunk is jól mutatja, hogy az előítéletek, a dogmák, a beszűkült tudat-állapotok mintha változatlanul uralkodnának? A társadalom mélyében súlyos a trauma – vagy az uralkodó ideológiák, társadalmi tudatállapotok mögött gyökeres változás van? U.i. Az új virtuális valóság szolgaian lemásolja az elsődleges valóságot?

Szellemi tőke a vállalatban A társaság tőkéje: a pénzügyi tőke mellett társadalmi és szellemi tőke; a társadalmi tőke több, mint a kapcsolati értékek A szellemi tőke fajtái: strukturális tőke és emberi tőke, továbbá a kreativitás tőke (az előbbi kettő helyzet-független alkalmazása) Tudatosul az új tőkefajta: a személyes tudat és a társasági tudat A vállalatok új auditációi (minősítései), a pénzügyi mellett szellemi és társadalmi auditáció

Tőke és forrás típusok Fizikai tőke Lelki tőke Szellemi tőke Vallási tőke (transzcendens tőke) Történeti tőke Gazdasági-pénzügyi tőke Társadalmi tőke Tudati tőke Fizikai forrás Lelki forrás Szellemi forrás Vallási forrás (transzcendens forrás) Történeti forrás Gazdasági-pénzügyi forrás Társadalmi forrás Tudati forrás

Érvényesül-e a szellemi tőke Európában? Nem érvényesül Ha érvényesül, beszivárog az ugarba Dinamikusan érvényesül, ha az infokommunikációs fejlődést vizsgáljuk A hagyományos ipari állam tartja magát A kibillentés-effektus működik A háromszoros szakadék mélyül (régi tudás, új tudás és virtuális tudás / kontra állampolgár) A hagyományos ipari gazdaság informatizálódik, de.. A hagyományos ipari társadalom málik szét, de.. A hagyományos életforma technikailag modernizálódik, de..

Mi lenne, ha érvényesülne – vagy nem érvényesülne majd? Egyáltalán kell-e, hogy érvényesüljön? Rendben van, hogy Európa és Magyarország ötven-száz éven belül elsüllyed, mint kifáradt, tehetetlen, megújulásra képtelen civilizáció? Vagy a jelenlegi madárinfluenza, vagy a soron következő ökológiai krízis, vagy a globális pénzkrach egyébként is mérhetetlen pusztulást végez? Dobjuk a hátunk mögé a tudástársadalom vagy/és innovációs társadalom víziókat? Vagy, ha a szellemi tőke legalább bennünk uralkodóvá válna, legalább mi gyökeresen másképpen viselkednénk? De mi ez a gyökeresen más?

Az új dimenziók

Javaslatok Amit eddig tudunk, jól vagy rosszul, kicsit toljuk félre Vegyük elő a kardinális problémákat, dilemmákat, traumákat és gondoljuk újra végig őket Ha ezeket is képesek vagyunk zárójelbe tenni, fogalmazzuk meg végre a földi civilizáció tényleges és ideális jövőképét Ha netán tudjuk, hogy mit akarunk, akkor a jelent szabjuk át (minden értelemben) Vagy legalább az átszabás programját - egy európai szellemi mozgalomban – vitassuk meg? Vagy ne csináljunk semmit, üljünk a dolgozószobánkban és olvassunk, s reménykedjünk, hogy a világ nem szakad a fejünkre Vagy hirdessük meg az új programokat, az új álmokat és lássunk neki a megvalósításuknak?

KÖSZÖNÖM MEGTISZTELŐ FIGYELMÜKET! Varga Csaba www.vargacsaba.hu www.strategiakutato.hu www.metaelmelet.hu www.inco.hu www.evilagonlene.hu