Romhányi Balázs Költségvetési Felelősségi Intézet ügyvezető igazgatója.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A gazdaság helyzete – kampányban
Advertisements

Olcsóbb és több demokrácia! A Fidesz- Magyar Polgári Szövetség javaslatai az olcsóbb választásért.
Az egészségügy finanszírozásának problémái Adalékok a járulékreform kéréseihez Dr. Kincses Gyula ESKI.
Fenntarthatóság – vállalati szemszögből. Fenntartható növekedés - makro  válságot követő stabilizáció  a növekedés mennyiségi/minőségi tényezői  válság.
Martin József Péter A Transparency International Magyarország ügyvezető igazgatója.
Semmelweis terv - Értékek, alapelvek, célok és megvalósíthatóságuk feltételei Önkormányzati Egészségügyi Napok január 18. Orosz Éva tanszékvezető.
A közötti időszak fejlesztési tervezésének megalapozása
Romhányi Balázs Költségvetési Felelősségi Intézet.
Az EU „Városi környezet” tematikus stratégiája – a városi környezetgazdálkodás perspektívái Dr. Buzás Kálmánné KvVM Környezetpolitikai Osztály Szakmai.
GKI Zrt., A gazdaság helyzete – kampány előtt és után (Tények, várakozások és előrejelzés) Mérők Klubja Budapest, április 24. Dr. Karsai.
STRATÉGIAI KÖRNYEZETI VIZSGÁLAT a Nemzeti Halászati Stratégiai Tervre és Halászati Operatív Programra Földművelési és Vidékfejlesztési Minisztérium Budapest,
MNB Statisztika A külső finanszírozási igény/képesség változása
Jelentés az infláció alakulásáról február 23. Szakértői bemutató Közgazdasági főosztály.
EU KÖRNYEZETVÉDELEM ÉS A CSATLAKOZÁS MAGYAR VONATKOZÁSAI Dr. Fogarassy Csaba
Hogy állunk a konvergencia folyamatban? Hamecz István ügyvezető igazgató.
Az EU USA-hoz viszonyított gazdasági versenyképességéről Rácz Margit kutatási igazgató MTA Világgazdasági Kutatóintézet Budapest Országház u. 30.
Az új kormány gazdaságpolitikai mozgástere: egyensúlyi korrekciós alternatívák Urbán László XI. Vezérigazgató Találkozó Göd, április 4-5.
Biztonság – más nézőpontból Monostory Miklós Kiemelt szakértő
Szervezetfejlesztési Program
A NEMZETI TÁRSADALMI FELZÁRKÓZÁSI STRATÉGIA INDIKÁTOR RENDSZERÉRŐL Roma Koordinációs Tanács, november 23.
Az önkormányzati gazdálkodás szabályai Debrecen,
Politológia 6.előadás Politikai intézmények I. A törvényhozás működése.
Külső egyensúlyi folyamatok a revízió tükrében Antal Judit Pénzügyi elemzések 2009 Szeptember 30.
Inflációs Jelentés február elemzői fórum Kovács Mihály András.
A magyar költségvetés kiadási szerkezete nemzetközi összehasonlításban
Az MNB inflációs előrejelzésének szakmai háttere Hamecz István ügyvezető igazgató október 18.
A fiskális és monetáris politika követelményei a fenntartható növekedésben Járai Zsigmond közgazdász véleménye.
Budapest, december 9. 1 A könyvvizsgálói közfelügyelet szerepe és a Közfelügyeleti Bizottság tevékenysége ben Fekete Imréné.
A spanyol gazdaság jelenlegi problémái Éltető Andrea - MTA VKI április 15.
Mi a liberalizmus? "manchesteri" változat Alaptípus ("classic") "adóztató és költekező" (tax and spend) Liberalizmust inkább termékcsalád, semmint konkrét.
Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkárság Nemzeti Társadalmi Felzárkózási Stratégia január 26.
Jövedelmek és államháztartási kiadások Magyarországon Jövedelmek és államháztartási kiadások Magyarországon június 10 Palócz Éva KOPINT-TÁRKI Zrt.
Nyugdíjkérdések közgazdász szemmel
A minősítés és a standardok szükségessége a civil szektorban Szekér András „Bizalom és átláthatóság a civil szektorban” konferencia.
Az NFT társadalmi egyeztetése civil szemszögből Civilek a Nemzeti Fejlesztési Terv Nyilvánosságáért - CNNy Pécs, március 23.
Kormányszóvivői tájékoztató Public Private Partnership Átfogó hatékonyságjavítási és befektetési-aktivitás növelési program.
A Közigazgatás Korrupció-megelőzési Programja 2012 – 2014 Szentkirályi-Szász Krisztina közigazgatási stratégiáért felelős helyettes államtitkár.
ICEG EC KELET-EURÓPA: MAKROGAZDASÁGI KILÁTÁSOK ÉS GAZDASÁGPOLITIKAI KIHÍVÁSOK AZ EU-CSATLAKOZÁS ELŐTT MAKROGAZDASÁGI KILÁTÁSOK A BALTI ORSZÁGOKBAN 2002.
„Határon innen, határon túl – integráció és migráció a Kárpát- medencében” – A projekt eredményeinek bemutatása Eger, február 25. Projekt záró konferencia.
Republikon november 24. P alócz Éva A magyar gazdaságpolitika mozgástere a válság után Republikon november 24. P alócz Éva KOPINT-TÁRKI Zrt.
Az inflációs jelentés frissítése augusztus.
Európa sereghajtói között Magyarországon 2007 óta 0,5%-kal csökkent a GDP-hez viszonyított díjbevétel Az európai átlag harmada, Hollandia és Nagy-Britannia.
Simon Gábor a Fogyasztóvédelmi bizottság elnöke Budapest, december 14. Együttműködés a fogyasztóvédelmi ügyek területén.
A költségvetés készítésének és elfogadásának folyamata
Romhányi Balázs Költségvetési Felelősségi Intézet március 27.
Lőrinczné dr. Bencze Edit
Lesz-e növekedés az „elrugaszkodás éve (2012)” után? március 26. Dr. Molnár László Vezérigazgató GKI Gazdaságkutató Zrt. „2012 igazi rejtélye nem.
Államadósság és állampapírpiac
A felsőoktatási intézmények gazdálkodásának szabályozása az új felsőoktatási törvényben Prof. Dr. Katona Tamás.
1 Gyorsul a gazdaság növekedése. 2 Nő a beruházás.
Megszorítások, reformok, versenyképesség – Magyarország 2006.
Magyar gazdaságpolitika a nemzetközi kilátások tükrében Kopits György Magyar Közgazdasági Társaság 47. Vándorgyűlése Zalakaros, szeptember 25.
Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Válság Kényszer és lehetőség. A magyar gazdaság örökölt hátrányai.
A FIZETÉSIMÉRLEG-STATISZTIKA ADATGYŰJTÉSI RENDSZERÉNEK ÁTALAKÍTÁSA Sándor György igazgató Piaci műveletek és statisztika december 8.
Az NFT tervezési folyamatának nyomon követésére alakult civil munkacsoport Budapest, április 15.
Hol áll és merre mehet még a gazdaság? Hamecz István „Mindannyian tudjuk, hogy mit kell tennünk, csak azt nem tudjuk, hogy hogyan nyerjük meg a választásokat.
A társadalmi részvétel elve és az NGO-k jogai dr. Pánovics Attila március 5.
TÁMOP /1-2F Méréstechnika gyakorlat II/14. évfolyam A környezetterhelés következményei.
Új egyensúly Tervezettnél jobban csökken az államháztartás hiánya.
Állam és az önkormányzatok feladatmegosztása, tervezett változások Gödöllő, június 24.
BYTE Projekt FP 7 Gergely László MBA NIIF Intézet Big Data 2016 Európában és a világban – nem csak a szakma, esettanulmányok is.
A kamara jövőképe – lehetőségek és korlátok 1 Dr. Pál Tibor elnök.
Az euró bevezetésének lehetőségei Magyarországon Tabák Péter Gazdaságpolitikai főosztály Pénzügyminisztérium Budapest, május 23.
Önkormányzati Egészségügyi Napok
Az új rendeletek hatálya az uniós tagállamokra
Fizetési mérleg jelentés április
Önkormányzati Egészségügyi Napok január 18. Orosz Éva
A Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanács tevékenysége
Yes Minister, Igenis Miniszter Úr !
Előadás másolata:

Romhányi Balázs Költségvetési Felelősségi Intézet ügyvezető igazgatója

? Növekedés összességébenlátszólag folyamatosan jó,gyengéből látszólag javuló, versenyszektor sajátközepes, egyre csökkenőgyenge államilag generáltközepes, egyre magasabbgyenge, egyre magasabb Költségvetési egyenleg nyilvánvalóan probléma (főleg választási években) látszólag jól alakul, valójában nagyrészt a nyugdíjvagyon miatt Adósságrátagyorsan növeksziklassan növekszik (Paks?) Fenntarthatóság ígérete„Mindjárt javul a költségvetés”„Mindjárt lesz növekedés” Finanszírozási környezetrendkívül kedvező Átláthatósági problémákadatok titkolása, kivetítések és hatásvizsgálatok hiánya

» Minden költségvetési információ nyilvánosságra hozatala legyen gyors és rendszerezett. » Készüljenek el azok a nemzetközi ajánlások szerinti sztenderd dokumentumok, amelyek eddig nem készültek el ˃polgárbarát költségvetés ˃féléves beszámoló ˃hosszú távú kitekintés ˃költségvetési irányelvek ˃választások előtti pénzügyi beszámoló » A költségvetési törvényjavaslat adattartalmát tekintve tegyen eleget a legjobb nemzetközi gyakorlat szerinti elvárásoknak ˃makrogazdasági és költségvetési tényadatok, becslések és tervszámok összehasonlíthatósága. » Minden, a parlamentben tárgyalt javaslat költségvetési hatásáról készüljön nyilvános és részletes hatásvizsgálat.

» Negyedéves jelentés arról, hogy változatlan jogszabályi környezet esetén a következő négy évben hogyan alakulnak a makrogazdasági és költségvetési mutatók. » Ellentmondásmentes költségvetési felelősségi keretrendszer kidolgozása. » Az állami feladatellátás teljesítményét mérő, nem- pénzügyi mutatók váljanak a költségvetési folyamat részévé. » A parlamenti bizottságok a költségvetés és a szaktörvények vitája során transzparens módon kérjék ki az érintett társadalmi csoportok képviselőinek véleményét.

» 2015-ben belépő intézkedések » Alappályához képest » Makrogazdasági hatásokat ugyanazzal a makromodellel számítva » A kormányzati szektor egészének költségvetésére gyakorolt egyenleghatás » években (de lehet hosszú távú hatás) » az EU-forrás sincs ingyen » Értelmes kiegészítések az árazhatóság érdekében » Lehetőség szerint előzetes egyeztetés a pártokkal

» Nyugdíjak értékállóságának garantálása » 3 helyett 9 hónap munkanélküli segély » Médiahatóság megszüntetése » Antikorrupciós intézmény » A szociális szférában dolgozók bérének emelése » GDP-nél gyorsabban növekvő egészségügyi kiadások » Alapvető élelmiszerek jelentős áfa-csökkentése