„Ismerje meg a tanuló a legfontosabb nyersanyagokat és szerszámokat, legyen találékony, ötletes, élje át az alkotás gyönyörűségét.” (Polgári iskola, Műhelygyakorlatok,

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Ifi István ügyosztályvezető november 2 4. Esélyegyenlőség a fővárosi TISZK-ekben.
Advertisements

Mátészalka Szakképző Iskola és Kollégium - Déri Miksa
Táncsics Mihály Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium
A TÁMOP projekt intézményi hatásai a Somogyi TISZK-ben Kispéter Sándor Főigazgató-helyettes Kispéter Sándor Főigazgató-helyettes.
A társadalmi felzárkóztatás és az életen át tartó tanulás (LLL)
Palánczné Németh Zsuzsanna igazgató Újbudai Speciális Szakiskola
Kulcsárné dr. Papp Enikő:
Csonka Zoltán intézményvezető
A kompetencia alapú oktatás elterjesztéséért Szolnokon (TÁMOP-3. 1
3. alprojekt A hátrányos, ill. halmozottan hátrányos helyzetű, a sajátos nevelési igényű illetve tanulási nehézségekkel küzdő tanulók fejlesztésére létrehozandó.
Digitális technika, digitális áramkörök
H-M Szakért ő i Akadémia Tematikus fejlesztésére Pécs – 9. szeminárium.
Szakképzés-szervezési Kiemelkedően Közhasznú Nonprofit Kft.
Arany János Általános Iskola Kisújszállás, Kálvin u. 3.
A Magyar Köztársaság kormánya. Folytatódnak a kormány oktatási esélyegyenlőségi programjai Arató Gergely államtitkár prezentációja Budapest, augusztus.
Beiskolázási tájékoztató december
Somogyi TISZK Rudnay Gyula Középiskolája és Szakiskolájának tanműhely-bővítése Somogyi Térségi integrált Szakképző Központ Infrastrukturális Fejlesztése.
Bánki Donát Közlekedésgépészeti Szakközépiskola és Szakiskola
Szakképzési szakemberek kompetenciáinak meghatározása
A gyakorlatvezető mentor
A szakképzési rendszer változásai Szabó András. Új kihívások, régi problémák Tanulói létszám folyamatos csökkenése Szakképzés presztízsének hanyatlása.
A szakképzés tapasztalatai a Büttner Kft-nél Dr. Büttner Tamás Ügyvezető igazgató SzaSzeT Konferencia Marcali
Differenciálás a tehetséggondozás szolgálatában
Igazgató: Zsolnai Györgyné
A FELNŐTTKÉPZÉS AKTUÁLIS KÉRDÉSEI Soós Roland ÉRÁK május 29.
TANÍTÁS - TERVEZÉS Műhelyfoglalkozás földrajztanárok részére
A Hefele Menyhért Építő- és Faipari Szakképző Iskola szempontjából
MENTORI MEGSEGÍTÉS A GÖLLESZ VIKTOR SPECIÁLIS SZAKISKOLÁBAN.
A szakképzéssel szembeni igények a foglalkoztatók részéről A Szabolcs Volán Zrt. példáján keresztül Előadó: Miklóssyné.
Iskola Tagjai: RFKB Támogatások Iskola 1500 fő Képzési irány, arány Önkormányzati fenntartó Szakképzés szervezési társulás (költségvetési szerv) mint.
Változások a szakképzés irányítási rendszerében A szakképzés és a Térségi Integrált Szakképző Központok jelentősége Szőke István szakmai igazgató 2008.
2009. február 4. Germánné Vastag Györgyi OIB elnöke TISZK az egészségügyi szakképzésben Budapesten.
A TISZK rendszer továbbfejlesztésére irányuló TÁMOP /1-2F pályázat február 4. A TISZK rendszer továbbfejlesztésére irányuló TÁMOP /1-2F
˝ FELSŐOKTATÁS 2007 Hiller István Oktatási és kulturális miniszter November 8.
Tanulási partnerségek kezdeményezése A NYITOK hálózatfejlesztési program bemutatása Balázs Ákos Szövetség az Életen Át Tartó Tanulásért június 22.
FELVETÉSEK A SZAKKÉPZÉS ÁTALAKÍTÁSÁHOZ Előadó: Szymczak Judit.
Társadalmi Megújulás Operatív Program Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés – Innovatív intézményekben TÁMOP 3.1.4/08/2. – A kompetencia.
A „Nógrád megyei TISZK infrastrukturális fejlesztése” TIOP-3.1.1/08/ című projekt célja Dénes Anita ERFA projekt menedzser.
A TÁMOP-2.2.3/07/2-2F projekt megvalósítása Nógrád megyében
Nógrád TISZK sajtótájékoztató 2009 december 14. A Nógrád TISZK fejlesztése.
A Nógrád TISZK nyomonkövetési és pályakövetési rendszer modelljének, ezen belül a partneri igény és elégedettség mérési rendszerének kidolgozása. Salgótarján.
Nagykanizsa és Térsége TISZK Szakképzés – szervezési Kiemelten Közhasznú Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság.
A képzés fejlesztését, korszerűsítését indokolttá tevő szakmai fejlődésről Sz. dr. Nyitrai Ágnes Apor Vilmos Katolikus Főiskola,
Kormányszóvivői tájékoztató 1 Tanulni és versenyben maradni felnőttkorban is.
Vas Megyei Szakképzés-szervezési Társulás Kamarai előadás március 2.
Somogyi TISZK Közép- és Szakiskola Nagyatádi Szakképző Iskolája
INTEGRÁCIÓ A SZAKKÉPZÉSBEN (avagy TISZK?)
Az iskola tényleges feladata és a valós helyzet
TISZK Tanácsadó Testülete. A tanácsadó testület véleményezi:A tanácsadó testület véleményezi: –az irányító szervezet működésének szabályait tartalmazó.
A Békéscsabai Központi Szakképző Iskolai tapasztalatok a vasútgépészeti szakmák képzésében április 29.

Takács Erika Zádori Zoltán
A felnőttképzés, szakképzés fejlesztése és a gazdaság igényei november 21. DAT 2006 Konferencia S2 – Gazdaság vezérelt informatikai szakképzés Szociális.
„a gyakorlat a legjobb tanítómester, igazi gazdákat ez formál" (Tessedik Sámuel) Román István agrárszakképzésért felelős helyettes államtitkár március.
A tanulás segítése – a tanulás tanítása a napköziben
Akkreditált Felnőttképzési Intézmény FÉMES NAPOK Fejér megye szakképzési helyzete, különös tekintettel a fémipari szakképzésre Dávid Lajos - Fejér.
A köznevelési intézményi rendszer változása, Szakképzési Centrum és Kamara együttműködése a kamarai garanciavállalás sikeres megvalósításáért Kalmár Andrea.
A szakképzési hozzájárulás hatékony felhasználása Cséfalvay Ágnes.
Vörös-Gubicza Zsanett oktatási és képzési igazgató Magyar Kereskedelmi és Iparkamara október 10.
MODULÁRIS OKTATÁS A TANULÁS TANÍTÁSA Megvalósító: Kisné Takács Ágnes
„Referenciaintézmény kialakítása a II
Szakmai nap Észak- alföldi Régió Kisvárda, november 24.
Szegedi Tudományegyetem
Móricz Zsigmond Gimnázium, Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium
TÁRSADALMI HATÁSOK.
Szakképzés munkavállalói szemmel
Szakképzési pályaorientációs fórum
„Az iskola arra való, hogy az ember megtanuljon tanulni, hogy felébredjen tudásvágya, megismerje a jól végzett munka örömét, megízlelje az alkotás izgalmát,
Fővárosi Petrik Térségi Integrált Szakképzési Központ
Foglalkoztatás, szakképzés, jó gyakorlatok
Előadás másolata:

„Ismerje meg a tanuló a legfontosabb nyersanyagokat és szerszámokat, legyen találékony, ötletes, élje át az alkotás gyönyörűségét.” (Polgári iskola, Műhelygyakorlatok, 1946.) A képzés értelme Észkerék kérdésÉszkerék - új kérdések kérdésAnonyma - KépgalériaSzav azásokVendégk önyv küldésKeresőVi deókBallagásra Angolnyelv- tanulás LondonbanMott ók ballagásraKilen c év rövidenJókedve t adj!Gulácsy Lajos, a festőművész „ Az iskola arra való, hogy az ember megtanuljon tanulni, hogy felébredjen tudásvágya, megismerje a jól végzett munka örömét, megízlelje az alkotás izgalmát, megtanulja szeretni azt, amit csinál, és megtalálja azt a munkát, amit szeretni fog.” Szent-Györgyi Albert „ Az iskola arra való, hogy az ember megtanuljon tanulni, hogy felébredjen a tudás vágya, megismerje a jól végzett munka örömét, megízlelje az alkotás izgalmát, megtanulja szeretni azt, amit csinál, és megtalálja azt a munkát, amit szeretni fog. „ Szent-Györgyi Albert

A gyakorlati képzés megvalósítása a Tisza Volán Zrt-nél

 1950 óta folyik szakképzés  tanuló évente  Rendszerváltás  Nagyvállalati tanműhelyek megszűnése  A szakképzett munkaerő hanyatlása Előzmények:

 Karosszérialakatos  Autószerelő  Autóvillamossági szerelő  Géplakatos  Fényező-mázoló  Kárpitos  Asztalos  Járműklíma-szerelő  Hálózati villanyszerelő  Bútoripari technikus A Tisza Volán Zrt-nél oktatott szakmák:

 Szakképzési hozzájárulás fizetésére kötelezett gazdálkodó szervezet  Saját tanműhelyi kapacitás  A szakképzési hozzájárulás teljes egészében felhasználásra kerül  Éves szinten 40 millió forint  Évenként 80 tanuló  Kiváló Gyakorlati Képzőhely 2000 óta A Tisza Volán Zrt-ről:

 Főállású gyakorlati oktatók  A termelő munkában való AKTÍV részvétel  Nagyvállalati háttér biztonsága miatt az anyagköltség „nem tétel”  Korszerű járműpark, és a karbantartáshoz szükséges csúcstechnológia  A munkájukat nem féltő szakemberek  Megbecsülés Sajátos képzési struktúra:

 Saját magunknak képzünk  Évek során kialakított jól mérhető felvételi rendszer  A felsővezetés is tudja, hogy függősségi viszony van  Egy tanulóra egy szakember jut, az adott szakmában  Türelem a hibák elkövetése során Miért működik jól:

 Kevés a képezhető tanuló  Kevés a szakmai és gyakorlati alap, amit az iskolából hoz  Alapvető kompetenciák hiánya / írni, olvasni tudás, váltószámok nem ismerése/  Nevelési problémák, mentális zavarok  Családi háttér hiánya Nehézségek:

 A legjobb eredménnyel végzettek a Tisza Volán Zrt- nél felvételre kerülnek  A nálunk szerzett gyakorlati tudást szerzett tanulók, a nyomon követésnek köszönhetően nem lesznek pályaelhagyók Elhelyezkedési esélyek:

 Decentralizált pályázatok  2010-ben emelőgép és diagnosztikai rendszerek  2008-ban hátrányos, ha nincs hátrányos  2007, 2008 szociális blokk, műhelyfelújítás  2006-ban egy csúcs-technológiás adagoló javító próbapad Pályázatok, Fejlesztések:

 Csonka János Szakközép és Szakiskola Móravárosi Szakközép és Szakiskola  Galamb József Szakközép és Szakiskola  Kalmár Zsigmond Szakközép és Szakiskola  Szegedi Tudományegyetem Partner szakképző intézmények:

 Köszönöm szíves figyelmüket!