2003.09.18. Dr. Gács Iván, BME Energetikai Gépek és Rendszerek Tanszék 1 Környezetvédelem Üvegházhatás.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A globális felmelegedés és az üvegházhatás
Advertisements

Szélkerék-erdők a világban és hazánkban
Energia – történelem - társadalom
Energia és környezet © Gács Iván (BME) 1 Környezetvédelem (Energia és levegőkörnyezet) Az energiafelhasználás hatása a levegőkörnyezetre és.
Időjárás, éghajlat.
Az éghajlatváltozás problémája egy fizikus szemszögéből Geresdi István egyetemi tanár Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Kar.
Készítette: Góth Roland
Fenntartható energiagazdálkodással az éghajlatváltozással szemben: retorika vagy realitás? Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Környezetgazdaságtan.
A víz hatásai az éghajlatra
1 „ Gazdasági kihívások 2009-ben ” Dr. Hegedűs Miklós Ügyvezető GKI Energiakutató és Tanácsadó Kft. Dunagáz szakmai napok, Dobogókő Április 15.
Üvegházhatás, klímaváltozás
A Föld szférái Hidroszféra Krioszféra Litoszféra Bioszféra Atmoszféra.
Légköri sugárzási folyamatok
GAIA Mindannyiunk anyja Senetor december 27.
Üvegházhatás, klímaváltozás
A LÉGKÖR GLOBÁLIS PROBLÉMÁI
A globális klímaváltozás
Üvegházhatás, klímaváltozás
Energia – történelem - társadalom
Klímaváltozás – fenntarthatóság - energiatermelés
Energia és környezet A levegőtisztaság-védelem céljai és eszközei Levegőszennyezés matematikai modellezése.
Energiatermelés és környezet © Gács Iván (BME) 1 Energiatermelés és környezet Az energiafelhasználás hatása a levegőkörnyezetre és a környezet.
A globális felmelegedést kiváltó okok Czirok Lili
A LÉGKÖR GLOBÁLIS PROBLÉMÁI
Levegő védelme.
A légkör - A jelenlegi légkör kialakulása - A légkör összetétele
Az EU kohéziós politikájának 20 éve ( ) Dr. Nagy Henrietta egyetemi adjunktus SZIE GTK RGVI.
Levegőtisztaság-védelem 2. előadás
A klímaváltozások és okaik
Az óceáni cirkuláció.
Why are ecologists and environmentalists so feared and hated? This is because in part what they have to say is new to the general public, and the new.
Antropogén eredetű éghajlatváltozás A globális átlaghőmérséklet eltérése az átlagtólÉvi középhőmérséklet Pécsett 1901 és 2001 között.
felmelegedés vagy jégkorszak? hazai forgatókönyvek
A Kiotói Jegyzőkönyv Énekes Nóra Kovács Tamás.
METEOROLÓGIA Földtudomány BSC I. évfolyam I. félév Tematika
Globális felmelegedés és a különböző ciklusok
AZ ÉGHAJLATVÁLTOZÁS VESZÉLYE ÉS A HAZAI KLÍMAPOLITIKA Szabó Imre miniszter Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium február 27.
Globális fölmelegedés hatásai
Bali Mihály (földrajz-környezettan)
Energia és környezet © Gács Iván (BME) 1 Energia és környezet Az energiafelhasználás hatása a levegőkörnyezetre és a környezet hatása az energiafelhasználásra.
Klíma és energia: tények, kételyek és kilátások
A GLOBALIIS FOLMELEGEDIIS
Energia és (levegő)környezet
Üvegházhatás, klímaváltozás, fenntarthatóság
A novemberi időjárás és a hirtelen hőmérsékletváltozás A készítés folyamatának bemutatása.
Nagy Sára Környezettudomány Előzmények Globális Légkörkutatási Program (GARP), évi ENSZ-konferencia WMO (CO2 hatása a klímaváltozásra)
Levegőtisztaság-védelem 2. előadás
Az új nemzetközi megállapodás létrehozása EUROPEAN COMMISSION FEBRUARY 2009 Éghajlatváltozás.
Bevezetés Éghajlat: „a légkör fizikai tulajdonságainak és folyamatainak egy adott helyen hosszabb időszak során a környezettel és egymással is állandó.
Hőmérséklet változás A hőmérséklet az anyagok egyik fizikai jellemzője, állapothatározó. Változása szorosan összefügg az anyag más makroszkopikus tulajdonságainak.
Hőmérséklet változás A hőmérséklet az anyagok egyik fizikai jellemzője, állapothatározó. Változása szorosan összefügg az anyag más makroszkopikus tulajdonságainak.
Levegőtisztaság-védelem 2.
Energiatermelés és környezet
Globalizáció és környezeti problémák
A GLOBÁLIS KLÍMAVÁLTOZÁS KÉRDÉSEI ÉS VÁRHATÓ REGIONÁLIS HATÁSAI
A GLOBÁLIS KLÍMAVÁLTOZÁS KÉRDÉSEI ÉS VÁRHATÓ REGIONÁLIS HATÁSAI
Levegőtisztaság védelem
A globális klímaváltozás mérséklésére, az üvegház hatású gázok emissziójának csökkentésére szerveződő nemzetközi megállapodások sikerei, kudarcai Liebl.
Globális klímaváltozás hatása Európában Készítette: Juhász Boglárka.
1 Energia és környezet Az energiafelhasználás hatása a levegőkörnyezetre és a környezet hatása az energiafelhasználásra Dr. Gács Iván egyéni vállalkozó.
1 Energiatermelés és környezet Az energiafelhasználás hatása a levegőkörnyezetre és a környezet hatása az energiatermelésre Dr. Gács Iván egyéni vállalkozó.
Energia és környezet Szennyezőanyagok légköri terjedése Bevezető Dr. Gács Iván BME Energetikai Gépek és Rendszerek Tanszék
Üvegházhatás, klímaváltozás
A globális felmelegedés globális hatásai a bioszférára; állatok
Klíma és energia: tények, kételyek és kilátások
Készítette: Pacsmag Regina Környezettan BSc
A 2007-es, 2013-as IPCC jelentés üzenete, új elemei
Globalizáció.
Előadás másolata:

Dr. Gács Iván, BME Energetikai Gépek és Rendszerek Tanszék 1 Környezetvédelem Üvegházhatás

© Gács Iván (BME) 2 Üvegházhatás  üvegházhatású gázok: rövidhullámú sugárzást átengedik hosszúhullámú sugárzást elnyelik  CO 2, N 2 O, O 3, CH 4, freonok  jelenlegi hatás: kb K (Földfelszín átlaghőmérséklete 288 K, gázburok nélkül kb K lenne)

© Gács Iván (BME) 3 A legfontosabb üvegházhatású gázok jellemzői * ppb=10 -6 ppm ** Gt/év Relatív hatás: egy atom hányszor akkora hatást fejt ki, mint egy CO 2 atom. Hozzájárulás: szerep a 2000-ig bekövetkező üvegházhatáshoz. E gázok összes részesedése kb. 96%

© Gács Iván (BME) 4 A Föld átlaghőmérséklete az utolsó 1 millió évben Riss Würm Homo erectus H. erectus paleohungaricus (Vértesszőlős) H. presapiens

© Gács Iván (BME) 5 A Föld átlaghőmérséklete az utolsó évben Würm jégkorszak H. presapiens H. Sapiens Neanderthalensis H. Sapiens Sapiens (cromagnoni ember)

© Gács Iván (BME) 6 A Föld átlaghőmérséklete az utolsó évben időszámítás kezdete honfoglalás Róma alapítása Mükéné, Kréta Mezopotámia Babilon Egyiptom Hettiták Mátyás király

© Gács Iván (BME) 7 A Föld átlaghőmérséklete az utolsó 100 évben

© Gács Iván (BME) 8 CO 2 és a hőmérséklet kapcsolata

© Gács Iván (BME) 9 A földi légkör CO 2 koncentrációjának és hőmérsék- letének változása

© Gács Iván (BME) 10 Budapest évi középhőmérséklete

© Gács Iván (BME) 11 Üvegházhatás, veszélyek általános felmelegedés sarki jég, gleccserek olvadása tengerszint emelkedése meteorológiai zónák átrendeződése erős meteorológiai jelenségek (?)

© Gács Iván (BME) 12 Üvegházhatás, bizonytalanságok  CO 2 és hőmérséklet kapcsolata igen valószínű, de nem egyértelmű,  negatív és pozitív visszacsatolások,  CO 2 nyelők szerepe, intenzitása,  egyéb üvegházhatású gázok,  aeroszolok és más szennyezők hatása,  energiafelhasználás és szerkezete.

© Gács Iván (BME) 13 Széndioxid koncentráció és forgalom Mi okozza az emelkedést? Mi okozza az oszcillációt? Gt CO 2 /év

© Gács Iván (BME) 14 Broecker-conveyor elmélet (egy lehetséges teória) A hőszállítást a Broecker-conveyor végzi: felszíni áramlás: Indiai Óceánról Afrikát megkerülve, Közép-Amerikát érintve Észak-atlanti (Golf-) áramlat, lesüllyedés: a párolgás miatt a Golf-áramlat sótartalma magas az Atlanti Óceán északi részén lehűl, sarki jég olvadásának hatására alacsony sótartalmú környezetben lesüllyed, mélységi áramlás: Afrikát megkerülve vissza az Indiai Óceánba.

© Gács Iván (BME) 15 Felszíni áramlások az Észak-Atlanti térségben

© Gács Iván (BME) 16 Broecker-conveyor elmélet Ciklikusság: Arktisz jege a hőszállítás miatt olvad, majd elfogy, a lesüllyedés elmarad, a konvejor leáll, hőmérséklet átbillenés, sarkvidék lehűl, jég gyarapodás a sarkvidéken, beáll a dinamikus egyensúly (gyarapodás – olvadás), az olvadás hatására újraindul a lesüllyedés, megindul a vízkörzés, újabb hőmérséklet átbillenés, fogyásnak indul a jég,

© Gács Iván (BME) 17 Globális hatás: üvegház, klímaváltozás Kiotó Protokoll: 1997 december Cél: üvegházhatású gázok (széndioxid, metán, freonok stb.) kibocsátásának csökkentése re. Bázisév: általában 1990, néhány ország esetében 1985 Vállalások: EU -8% USA -7% Japán -6% Magyarország -6% Megoszlás az EU-n belül: Luxemburg -28% Németország -21% Hollandia -6% Írország +13% Spanyolország +15% Portugália +27%

© Gács Iván (BME) 18 Magyarország CO 2 kibocsátása, Mt/év Kiotói vállalás