Videokamerás meteormegfigyelési eredmények Dr. Csizmadia Szilárd Vega Csillagászati Egyesület Virtuális Csillagászati Klub www.vcse.hu 2012. december 12.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Radnóti Katalin Eötvös Loránd Tudományegyetem
Advertisements

A Föld helye a Világegyetemben. A Naprendszer
A Föld helye a Világegyetemben. A Naprendszer

A Hold nélküli élet Tömegvonzás szerepe. Évente 3,8 cm-rel távolodik.
Naprendszer Mészáros Attila.
Somogy megyei projektek
Statisztikák. Foursquare • 2014 Januári adatok forrás: foursquare.com/about • Több mint 45 millió felhasználó • Több mint 5 milliárd check-in • Több mint.
A NAPPALOK ÉS ÉJSZAKÁK váltakozása
MATEMATIKA Év eleji felmérés 3. évfolyam
Számítógép, navigáció az autóban
Török Ádám Környezettudatos Közlekedés Roadshow,
A Naprendszer.
Alakja, mozgási és ezek következményei
A NAPRENDSZER ÁTTEKINTÉSE.
Fizika tanár szakos hallgatóknak
ISKOLÁK Az iskolai oktatásban 48 olyan intézmény vesz részt, ahol a komi- permják nyelvet anyanyelvként lehet tanulni. Ez 38,1%-a az iskolák összes számának.
Elektromos mennyiségek mérése
Az új történelem érettségiről és eredményeiről augusztus Kaposi József.
Koordináta transzformációk
Utófeszített vasbeton lemez statikai számítása Részletes számítás
A tételek eljuttatása az iskolákba
Internetes keresés április.
Szakál Dorottya Mars március 2..
Készítette: Kálna Gabriella
VÁLOGATÁS ISKOLÁNK ÉLETÉBŐL KÉPEKBEN.
TÓPARTI GIMNÁZIUM ÉS MŰVÉSZETI SZAKKÖZÉPISKOLA A évi ORSZÁGOS KOMPETENCIAMÉRÉS eredményei A felmérés időpontja: május 29.
Védőgázas hegesztések
A Föld helye a világegyetemben
Szerkezeti elemek teherbírásvizsgálata összetett terhelés esetén:
Sárgarépa piaca hasonlóságelemzéssel Gazdaság- és Társadalomtudományi kar Gazdasági és vidékfejlesztési agrármérnök I. évfolyam Fekete AlexanderKozma Richárd.
AZ INAK ÉS SZALAGOK BIOMECHANIKÁJA
DRAGON BALL GT dbzgtlink féle változat! Illesztett, ráégetett, sárga felirattal! Japan és Angol Navigáláshoz használd a bal oldali léptető elemeket ! Verzio.
1 A NAPFOGYATKOZÁS Készítette: Kala Pál
Matematikai alapok és valószínűségszámítás
szakmérnök hallgatók számára
A évi demográfiai adatok értékelése
A évi demográfiai adatok értékelése
Logikai szita Pomothy Judit 9. B.
Logikai szita Izsó Tímea 9.B.
A szemcsehatárok tulajdonságainak tudatos módosítása Szabó Péter János BME Anyagtudomány és Technológia Tanszék Anyagvizsgálat a gyakorlatban (AGY 4) 2008.
A szemcsehatárok tulajdonságainak tudatos módosítása
TERMÉKAJÁNLÓ DOBOZOK Érvényes: február 8.. TERMÉKAJÁNLÓ DOBOZOK  Képes-szöveges termékajánló dobozok az Index, Velvet és Dívány cikkoldalain 
Merkúr a Naprendszer legbelső és legkisebb bolygójaNaprendszerbolygója a Nap körüli keringési ideje 88 napNap a Merkúr a Földről nézve fényesnek látszik,
Merkúr.
Dolgozat tudomanybol Tolnai Rebeka es Csoka Kinga NEPTUNUSZ
Név:Major Krisztina és Szabó Henrietta Osztály: XI.G Dátum:
FRAMA01dBH Kft. BUDAPEST  0 Zajmérési helyszínek az M0 4-es szakaszán MZ 10 (Bp. XVI. Magtár u. 56, 66.) MZ 11 (Bp. XVI. Vecseház u. 45.) MZ 12 (Csömör.
GNSS elmélete és felhasználása A helymeghatározás matematikai modelljei: fázismérésen alapuló relatív helymeghatározás különbségképzéssel.
Gyorsjelentés a Kulturális Központok Országos Szövetsége tagintézményeinek felméréséről Kecskemét,
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Elektronikus Eszközök Tanszéke Az elektrosztatikus mozgatás Székely Vladimír Mizsei.
Érettségi jelentkezések és érettségi eredmények 2007 Érettségi jelentkezések - érettségi eredmények.
Érettségi jelentkezések és érettségi eredmények 2008 Tanévnyitó értekezlet Érettségi jelentkezések - érettségi eredmények augusztus 29.
A klinikai transzfúziós tevékenység Ápolás szakmai ellenőrzése
Nyitott Kapuk 2010 Beiskolázási kérdőívek értékelése.
QualcoDuna interkalibráció Talaj- és levegövizsgálati körmérések évi értékelése (2007.) Dr. Biliczkiné Gaál Piroska VITUKI Kht. Minőségbiztosítási és Ellenőrzési.
1. Melyik jármű haladhat tovább elsőként az ábrán látható forgalmi helyzetben? a) A "V" jelű villamos. b) Az "M" jelű munkagép. c) Az "R" jelű rendőrségi.
Kvantitatív módszerek
Készítette: Juhász Lajos 9.c
A FÖLD, A KÉK BOLYGÓ A FÖLD FORGÁSA ÉS KÖVETKEZMÉNYEI
Hogyan mozognak a bolygók és más égi objektumok?
hatásterület lehatárolása az IMMI 2011 szoftver segítségével
> aspnet_regiis -i 8 9 TIPP: Az „Alap” telepítés gyors, nem kérdez, de később korlátozhat.
Hőmérséklet változás A hőmérséklet az anyagok egyik fizikai jellemzője, állapothatározó. Változása szorosan összefügg az anyag más makroszkopikus tulajdonságainak.
A Nap és családja.
Űrkutatás hét.
Hőmérséklet változás A hőmérséklet az anyagok egyik fizikai jellemzője, állapothatározó. Változása szorosan összefügg az anyag más makroszkopikus tulajdonságainak.
A Dél-Alföld általános gazdasági helyzete és a mögötte meghúzódó EMBER
Miért a facebook-ot válasszuk kampány felületnek?  2011 júliusától decemberig fő, ezzel elérve a felhasználót  40. hely a világon.
1 Az igazság ideát van? Montskó Éva, mtv. 2 Célcsoport Az alábbi célcsoportokra vonatkozóan mutatjuk be az adatokat: 4-12 évesek,1.
Előadás másolata:

Videokamerás meteormegfigyelési eredmények Dr. Csizmadia Szilárd Vega Csillagászati Egyesület Virtuális Csillagászati Klub december 12.

2 Videometeoros észlelőkamera (HUVCSE01) Pezzeta Umberto (Zalai Hírlap) képei

nov :16:51 UT -2,8 mag, 1,12 sec, HUVCSE03 ORI

nov. 6. 4:11:24 UT -3.3 mag, 0.40 sec, HUVCSE01 SPO Felhős égen is sikeres meteorvadászat (HUVCSE01, Bánfalvi Péter)

5 Eredmények 17 meteorkamera üzemel(t) Magyarországon között db meteoreseményt jegyeztek fel jún. 1. és dec. 1. között. Mintegy szimultán eseményt sikerült detektálni. A legszigorúbb kritériumoknak mintegy 6-8 ezer felel meg, amelyeket érdemes és lehet statisztikailag vizsgálni.

6 QUA (HUVCSE01, 02, 03 – 2011) – MetVis ábra.

7 QUA (HUVCSE01, 02, )

Meteorok távolságának mérése háromszögeléssel

Ez a radiáns iránya, ami a mérésekből könnyedén meg- határozható.

Meteorok távolságának mérése háromszögeléssel A meteor minden mért pontjára meghatározhatjuk az észlelőtől mért távolságát. A távolság és az irány ismeretében megkapható, hogy a Föld melyik pontja felett és milyen magasan (km) tűnt fel a meteor. Mivel az időt is mérjük, megvan a meteor sebessége is (km/sec-ben).

Meteorok távolságának mérése háromszögeléssel A meteor minden mért pontjára meghatározhatjuk az észlelőtől mért távolságát. A távolság és az irány ismeretében megkapható, hogy a Föld melyik pontja felett és milyen magasan (km) tűnt fel a meteor. Mivel az időt is mérjük, megvan a meteor sebessége is (km/sec-ben). Ennek ismeretében a sötét repülésre is kiszámol- ható, hogy a meteor hol haladt tovább a légkörben és hol esett le (figyelembe véve a fékeződést, a földi gravitációt, a centrifugális erőt és a magas- légköri szeleket, a légkör sűrűségváltozását.)

Meteorok távolságának mérése háromszögeléssel A meteor minden mért pontjára meghatározhatjuk az észlelőtől mért távolságát. A távolság és az irány ismeretében megkapható, hogy a Föld melyik pontja felett és milyen magasan (km) tűnt fel a meteor. Mivel az időt is mérjük, megvan a meteor sebessége is (km/sec-ben). Ennek ismeretében a sötét repülésre is kiszámol- ható, hogy a meteor hol haladt tovább a légkörben és hol esett le (figyelembe véve a fékeződést, a földi gravitációt, a centrifugális erőt és a magas- légköri szeleket, a légkör sűrűségváltozását.) Visszafele is követhető a pálya. Ismerjük a meteor irányát, sebességét, helyét (amikor feltűnik, akkor 1 CSE-re van a Naptól, ahol a Föld is van). Ezért a Naprendszerbeli pálya is kiszámolható. Hat pályaelem – hat ismert adat. (De csak a pálya egy pontjában ismerjük ezeket, tehát a pontosság nem abszolút.) Légköri fékeződést figyelembevesszük.

Naprendszerben mozog a meteor A földi légkörben felizzik a meteor (észlelt) Elporlad/szétesik/leesik a földre (sötét repülés)

Érdekességek a magyarországi szimultánmérésekből

További szimultán eredmények Magyarországról

Szimultán eredmények Magyarországról Per Ori Gem Lyr Eta SDA Cap

Április és augusztus összehasonlítása

Július és augusztus összehasonlítása

Orionidák: kettős radiáns?

Meteorrajok pályái q b b q aa b: fél kistengely, q: napközelség Pályaelemek: a: fél nagytengely (CSE) e: numerikus excentricitás, i: inklináció [°]  felszálló csomó hossza [°]  : perihélium argumentuma [°]  : napközelség időpontja (JD) – perihélium-átmenet időpontja

A D-kritérium D-kritérium: a pályaelemek egy meteorraj tagjai között nagyon hasonlóak (Southworth és Hawkins 1963). A D-kritériumot többször is módosították, kritizálták, fejlesztették. Jelentősen fejlődőtt, hogyan kell a maximális D-értéket meghatározni, aminél még egy rajba tartozó objektumokról beszélünk. A hasonlóság mértéke: ahol I a kölcsönös pályahajlás és  :

A meteorok pályáinak fejlődése /Rudawska 2011/

A meteorok pályáinak fejlődése Az üstököst már eleve néhány száz m/s sebességkülönbséggel, és nem is egyidőben hagyják el a meteoroidok. (Kisbolygóütközésnél hasonlóan.) Az üstökös egymást követő napközelségei során újra és újra új anyagot tesz bele a meteorrajba. A bolygók gravitációs perturbációi, és az esetleges pályarezonancák folyamatosan változtatják a meteorraj pályáját. A Nap fénynyomása a gravitáció ellen hat, és kifelé löki a kisebb meteoroidokat. A Poynting-Robertson effektus miatt a meteoroid fékeződik – behullana a Napba. A bolygóközi poron is fékeződhet. Bővebben: meteor/meteor.html

A meteorok pályáinak fejlődése Az üstököst már eleve néhány száz m/s sebességkülönbséggel, és nem is egyidőben hagyják el a meteoroidok. (Kisbolygóütközésnél hasonlóan.) Az üstökös egymást követő napközelségei során újra és újra új anyagot tesz bele a meteorrajba. A bolygók gravitációs perturbációi, és az esetleges pályarezonancák folyamatosan változtatják a meteorraj pályáját. A Nap fénynyomása a gravitáció ellen hat, és kifelé löki a kisebb meteoroidokat. A Poynting-Robertson effektus miatt a meteoroid fékeződik – behullana a Napba. A bolygóközi poron is fékeződhet. Bővebben: meteor/meteor.html

Az üstökös pályafejlődése is befolyásolja a meteorraj pályáját... /Az esetet részletesebben lásd: Pető Zs. in VEGA 93/

Déli Ióta Aquaridák pályája már betölti szinte a negyed belső Naprendszert...

Pályák a szakirodalomból Greaves (WGN 40/1, 16, 2012)

IAU Meteor Data Center 461 meteorraj jelölését, alapadatait tartalmazza (gyakran hiányosan). 95 meteorraj tekinthető bizonyosnak ezek közül, paramétereik jól ismertek. 56 meteorrajnak a létezése is egyáltalán megerősítésre szorul. 3 korábban jelentett rajról ma már bizonyos, hogy nem léteznek. A meteorrajok felfedezése ma is folyamatosan történik.

Nagy rajok pályái a magyarországi anyagból Perseidák ( ) – figyeljük meg a radiánsvándorlás jelenségét!

No RA DEC a i   e vobs n GUM GUM = Gamma Ursae Minorids

No RA DEC a i   e vobs n Jelentkezési időszak: kb. szept. 23 – okt. 23. Ezt a rajt nem sikerült az IAU MDC-ben azonosítani – új raj? Esetleg elkésett ANT? (Szept. 10-e után edidg nem siekrült kimutatni.)

Lehetséges új raj: Epszilon Cygnidák

311° +31° SL = 77-87° 2009: 2 db 2010: 6 db 2011: 55 db Össz: 63 db. Lehetséges pálya: No RA DEC a i   e vobs n De: ez a pálya SL=95°-113° között mutatkozik. Lehet, hogy a raj még hosszabb jelentkezési idejű?

Lehetséges új raj: Epszilon Cygnidák 311° +31° SL = 77-87° 2009: 2 db 2010: 6 db 2011: 55 db Össz: 63 db. Lehetséges pálya: No RA DEC a i   e vobs n De: ez a pálya SL=95°-113° között mutatkozik. Lehet, hogy a raj még hosszabb jelentkezési idejű?

Összefoglaló (1) Kb. a szimultán meteorok fele sorolható valamilyen rajba. Túl szigorú a D-kritérium, vagy nem észleltünk elég meteort a rajok létének megállapításához? (2) 244 olyan pályacsoport található az észleléseink között, amelyek legalább négy (vagy több meteort) tartalmaz. Számos ezek közül ugyanannak a rajnak egy másik időpontban történő jelentkezéséhez kapcsolódik (emlékezz a Déli Ióta Aquaridákra!)

Összefoglaló (3) A 244 rajból 155 feleltethető meg valamelyik már ismert rajnak. Ők 111 ismert rajt reprezentálnak. (4) 89 raj forrása nem ismert a katalógusokban.étezésüket elfogadjuk, mások megerősítik – új meteorrajoknak tekinthetők.

A már ismert rajok elemzése 64 meteor hasosnló pályán: 1 db meteor hasonló pályán: 3 db meteor hasonló pályán: 2 db meteor hasonló pályán: 0 db meteor hasonló pályán: 2 db meteor hasonló pályán: 18 db 5-10 meteor hasonló pályán: 45 db 4 meteor hasonló pályán: 30 db. A legtöbb meteorraj csak néhány meteort ad.

Az új rajok 153 db meteor hasonló pályán: 1 eset. 65 meteor hasonló pályán: 1 eset meteor hasonló pályán: 18 eset 4-10 meteor hasonló pályán: 69 eset.

További teendők (1) Az ismert rajok pályaelemeinek pontosítása. (2) Az új rajokhoz magányos meteorok keresése, létük biztosabb megállapítása több észleléssel, és az eredményke publikálása. (3) A meteorrajok aktivitásának vizsgálata (ZHR, időbeli változások évről évre stb.)

Geminidák ma, holnap (maximum!) és holnapután este! HUVCSE01 /Bánfalvi Péter/