TARTALOM 1.GPSGPS 2.GLONASSGLONASS 3.EGNOSEGNOS 4.GalileoGalileo Globális Navigációs Műholdrendszerek A globális helymeghatározás napjainkban a távközlés.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
FEJEZETEK AZ ŰRKUTATÁS TÖRTÉNETÉBŐL.
Advertisements

Megújulók: mekkora támogatást érdemelnek? Dr. Gács Iván egy. docens Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Energetikai Gépek és Rendszerek Tanszék.
S ZOFTVERSZOLGÁLTATÁSOK : B ILINCS VAGY S ZABADULÁS ? Zsoldos Sándor IPR-Insights Consulting & Research.
VÁLTOZÓ MOZGÁS.
Nyiri Lajos, ZINNIA Group
Kedvezményes MFB források hitelképeseknek Sebők Orsolya főszerkesztő.
Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia
Navigáció mobiltelefonnal
Műholdas műsorszórás.
PowerPoint animációk Hálózatok fizikai rétege
Műholdas navigációs rendszerek áttekintés…
1 A hírközlés szerepe a nemzetgazdaságban – új célok Vitaindító Vasváriné dr. Menyhárt Éva.
Mindennapi navigáció (műholdakkal) Szentpéteri László Mobil:
Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Számítógép, navigáció az autóban
Számítógépek, és Gps-ek az autókban
GPS az építőmérnöki gyakorlatban
Globális helymeghatározás
Globális helymeghatározás Zárthelyi dolgozat Relatív helymeghatározás fázisméréssel.
GPS az építőmérnöki gyakorlatban
Rédey István Geodéziai Szeminárium
Hazai GNSS infrastruktúra minőség-ellenőrzése MNYERCZÁN ANDRÁS FÖMI Kozmikus Geodéziai Obszervatórium.
Számítógép, navigáció az autóban (GPS).
Mozgások Emlékeztető Ha a mozgás egyenes vonalú egyenletes, akkor a  F = 0 v = állandó a = 0 A mozgó test megtartja mozgásállapotát,
Globális Helymeghatározó Rendszer
Hornyák Mátyás József előadása
A levegőburok anyaga, szerkezete
Számítógépes alapismeretek
A HOLD A Hold a Földhöz legközelebb eső égi test, mely a Föld körül km.-nyi közepes távolságban 27 nap 7 ó. 43 p. 11,5 mp. alatt kering.
FÖLDRÉSZEK.
Az amerikai (USA) kommunikáció
valós-idejű helymeghatározás WLAN-nal
Készítette: Farkas Dominik
Impact of Metro construction on the long term sustainability of a Metropolitan city: The case of Thessaloniki Szigetvári Andrea2014. április 7.
Merkúr.
GNSS rendszerek Dr. Budai Balázs Benjámin Budapesti Corvinus Egyetem – Közigazgatástudományi Kar – Közigazgatás-Szervezési és Urbanisztikai Tanszék E-government.
GNSS elmélete és felhasználása A helymeghatározás matematikai modelljei: fázismérésen alapuló relatív helymeghatározás különbségképzéssel.
GNSS elmélete és felhasználása A helymeghatározás matematikai modelljei: a kódméréses abszolút és a differenciális helymeghatározás.
Takács B: Korszerű adatnyerési eljárások III. – Kataszteri szakmérnöki képzés BME Általános- és Felsőgeodézia Tanszék Kataszteri szakmérnöki képzés Korszerű.
GPS az építőmérnöki gyakorlatban
GPS az építőmérnöki gyakorlatban GNSS-infrastuktúra.
1 A CO 2 KIBOCSÁTÁSI EGYSÉG ÜGYLETEK ELSZÁMOLÁSA - tájékoztató a befektetési szolgáltatók részére október 15.
1 A CO 2 KIBOCSÁTÁSI EGYSÉG ÜGYLETEK ELSZÁMOLÁSA - tájékoztató a befektetési szolgáltatók részére június 12.
GPS = NAVSTAR, ГЛОНАСС, GALILEO vagy BEIDOU?
(Nagyon) alkalmazott (kutatás)
MŰHOLDAK Készítette: Varga Ákos Budapest,
Jupiter Perényi Luca.
Leica Zeno GIS Leica Geosystems Térinformatika és Eszközmenedzsment Gombás László December 2012.
Műholdas navigációs rendszerek…
GNSS.
Műholdas navigációs rendszerek…
Műholdas navigációs rendszerek Kovács Béla Térképtudományi és Geoinformatikai Tanszék Eötvös Loránd Tudományegyetem, Informatika Kar Térképtudományi és.
Műholdas navigációs rendszerek
Számítógép, navigáció az autóban (GPS) október 28. Számítógép, navigáció az autóban (GPS) A GPS (Global Positioning System - magyarul Globális.
TUDTAD?Ha Kínában egymillió közül sem találni nálad jobbat……akkor csak egy vagy az 1300-ból!Hamarosan Kínában beszélnek majd legtöbben angolul.India lakosságának.
Az ősi tudomány Geodézia Készítette: Jakab Csaba Lóránd.
6. tétel: Geodéziai mérőeszközök és mérőműszerek
KÖSZÖNTJÜK HALLGATÓINKAT! Önök Vári Péter A láthatatlan üzenet - Rádiótávközlés a mindennapok szolgálatában előadását hallhatják! December 8.
Online térképi szolgáltatások és a „Precision Farming” Bunkóczi László SZIE GTK GINT.
Űrkutatás hét.
Űrkutatás hét.
GPS = NavSTAR, ГЛОНАСС, Galileo vagy 北斗导航系统 ?
Környezetvédelmi gyakorlatok 11. évfolyam
A GPS elmélete és felhasználása gyakorlatok bevezetése Takács Bence, Rózsa Szabolcs Budapest, február 14.
Biztosítóberendezési ismeretek Szigetelések elhelyezése Rétlaki Győző TEB Technológiai Központ.
A BOLYGÓMOZGÁS LEÍRÁSA KINEMATIKAI LEÍRÁS: KEPLER TÖRVÉNYEK Csillagászati megfigyelések ( Kopernikusz, Tycho-Brahe) Kepler I. Minden bolygó olyan ellipszispályán.
Műholdas helymeghatározás 5. előadás
Műholdas helymeghatározás 6. előadás
Beutazás hatása a buszos turizmusra, tendenciák
5. Űrkutatás a Föld szolgálatában
Előadás másolata:

TARTALOM 1.GPSGPS 2.GLONASSGLONASS 3.EGNOSEGNOS 4.GalileoGalileo Globális Navigációs Műholdrendszerek A globális helymeghatározás napjainkban a távközlés után a második legjelentősebb űrkutatási alkalmazás. Ennek ellenére az EU csak a 90-es évek elején kezdett ezzel foglalkozni. Lemaradását az amerikai GPS és a szovjet (majd orosz) GLONASS-hoz két lépésben kívánja behozni, melyekkel a tervek szerint túl is szárnyalja elődeit. Erről lesz szó.

TARTALOM 1.GPSGPS 2.GLONASSGLONASS 3.EGNOSEGNOS 4.GalileoGalileo 1.A GPS – USA A GPS (Global Positioning System) története: 1974 – az USA Nemzetvédelmi Minisztériuma hozzákezd a NAVSTAR GPS rendszer kifejlesztéséhez – 10 db mesterséges hold Föld körüli pályára állítása -12 órás periódusidő km magasság 1995 – a rendszer teljesen kiépült -24 db mesterséges hold -6 különböző pályasíkban

TARTALOM 1.GPSGPS 2.GLONASSGLONASS 3.EGNOSEGNOS 4.GalileoGalileo A rendszer részei: 1.GPS műholdak 2.Földi ellenőrző és vezérlő szegmens 3.Felhasználók(passzív vevőkészülékek) A felhasználók passzív (jeladást nem végző) vevőkészülékekkel detektálják a mesterséges holdakról kibocsátott L sávú (1,2 - 1,5 GHz frekvenciájú) rádiójeleket. A helymeghatározás pontossága: több 10 méterestől a milliméteresig.

TARTALOM 1.GPSGPS 2.GLONASSGLONASS 3.EGNOSEGNOS 4.GalileoGalileo Alkalmazásai: - Katonai alkalmazások - Civil alkalmazások - navigáció - helymeghatározás - térképezés - járműkövetés - természetvédelem - lemeztektonika (kontinensmozgás) - pontos időszolgáltatás Az űrtudomány, a híradástechnika, a geodézia és a fizika eredményeinek köszönhetően a GPS mára önálló iparág lett.

TARTALOM 1.GPSGPS 2.GLONASSGLONASS 3.EGNOSEGNOS 4.GalileoGalileo A távolságmérés két fajtája: 1.Abszolút mérés (10-15 méteres pontosság) - csak 1 vevővel dolgoznak - a nagy távolság miatt számottevő a műholdak óra-, ill. pályahibája és a vevő órahibája - jelentős hibaforrás még a légkör is (ionoszféra, troposzféra) 2. Relatív mérés (milliméteres pontosság) - több GPS vevő egyidejűleg végrehajtott méréseit összegezzük - így a hibahatások jelentős része kiesik - hátránya: nehezebben elérhető, drágább (mivel kellenek referenciaállomások)

TARTALOM 1.GPSGPS 2.GLONASSGLONASS 3.EGNOSEGNOS 4.GalileoGalileo Magyarországon Pencen (Budapesttől nem messze) működik egy ilyen referenciaállomás.

TARTALOM 1.GPSGPS 2.GLONASSGLONASS 3.EGNOSEGNOS 4.GalileoGalileo 2. GLONASS – Oroszország A Szovjetunió (majd Oroszország) hasonló elveken alapuló, szintén katonai irányítás alatt álló navigációs műholdrendszerét, a GLONASS-t 1982-ben kezdték kialakítani, de kiépítettsége még soha nem érte el az 50 százalékos készenlétet, ezért létezése inkább jelképesnek mondható. Az európaiak első lépése arra irányul, hogy a GPS-szel és a GLONASS-szal elérhető helymeghatározás színvonalát feljavítsák. Ez a projekt az…

TARTALOM 1.GPSGPS 2.GLONASSGLONASS 3.EGNOSEGNOS 4.GalileoGalileo 3. EGNOS – Európai Unió Az EGNOS (European Geostacionary Navigation Overlay Sevice) tehát a már meglévő alaprendszerek kiegészítésére szolgál. A kiegészítő rendszer költsége 300 millió euró. A kiegészítés tulajdonképpen a GPS pontosságának és integritásának növelését jelenti.

TARTALOM 1.GPSGPS 2.GLONASSGLONASS 3.EGNOSEGNOS 4.GalileoGalileo A pontosságról már volt szó, az integritás pedig a GPS holdakról érkező jelek adott időpontbeli megbízhatóságát jelenti. A meglévő alaprendszerek integritási szintje alacsony. Például előfordulhat, hogy a valódi jel mellett egy felületről már visszavert jelet is vesz a vevő. Vagy a jelet egy meghibásodott GPS hold is sugározhatja. Amíg ezekről a hibákról információt kapunk, eltelhet akár 30 perc is. Az EGNOS ezeket hivatott kiküszöbölni.

TARTALOM 1.GPSGPS 2.GLONASSGLONASS 3.EGNOSEGNOS 4.GalileoGalileo Ha a kiegészítő rendszer egy egész kontinens lefedését célozza meg, akkor a nagy távolságok miatt a kommunikációt már csak a geostacionárius műholdakkal lehet megoldani. Ezeknek a műholdas kiegészítőknek a neve SBAS (Satellite-based Augmentation System). Ezekkel a rendszerekkel elérhető az 1-3 méteres pontosság. Magyarországról elérhetők: - Omnistar - Landstar Használatukért viszont fizetni kell.

TARTALOM 1.GPSGPS 2.GLONASSGLONASS 3.EGNOSEGNOS 4.GalileoGalileo A kiegészítő rendszereknek nem kell feltétlenül mesterséges holdakat felhasználniuk. A centiméteres pontosságú helymeghatározási feladatok ellátásához kisebb, általában országos rendszereket kell létrehozni, ahol a kommunikációt földi úton oldják meg. Ezek neve: GBAS (Ground-based Augmentation System) Magyarországon e rendszer kiépítését a Földmérési és Távérzékelési Intézet Kozmikus Geodéziai Obszervatóriuma végzi.

TARTALOM 1.GPSGPS 2.GLONASSGLONASS 3.EGNOSEGNOS 4.GalileoGalileo Az EGNOS „tulajdonosai”: - ESA - Európai Bizottság - Eurocontrol (az európai léginavigáció biztonságáért felelős szervezet)

TARTALOM 1.GPSGPS 2.GLONASSGLONASS 3.EGNOSEGNOS 4.GalileoGalileo Jellemzők: Térítésmentes szolgáltatás pontossága: 1-3 méter Meghibásodás visszajelzésének késése: néhány másodperc A rendszer részei: 1.34 db földi referenciaállomás (RIMS) 2.4 db központ (Master Control Station, MCS) 3.6 db felsugárzó állomás 4.3 db geostacionárius műhold(AOR-E, IOR, Artemis) – a korrekciókat sugározzák vissza

TARTALOM 1.GPSGPS 2.GLONASSGLONASS 3.EGNOSEGNOS 4.GalileoGalileo 4. Galileo – Európai Unió Ez az Európai Unió második lépése, mely a világ első, kifejezetten polgári célú globális helymeghatározó rendszere lesz. Ez a kiegészítő rendszernél kicsit költségesebb lesz: 3,6 milliárd euró (kb. 150 km modern autópálya). Mégis a megvalósíthatási tanulmányok szerint jó befektetésnek bizonyul, mert a megtérülési mutatója sokkal jobb, mint bármilyen más európai infrastrukturális beruházásé.

TARTALOM 1.GPSGPS 2.GLONASSGLONASS 3.EGNOSEGNOS 4.GalileoGalileo A rendszer részei: 1.30 db mesterséges hold -3 különböző pályasíkban(10-10, ebből egy- egy tartalék) méteres magasság -14 órás periódusidő -20 éves élettartam -650 kg-os tömeg -fedélzeten: -kétféle atomóra -navigációs jelgenerátor -L sávú rádiójeladó

TARTALOM 1.GPSGPS 2.GLONASSGLONASS 3.EGNOSEGNOS 4.GalileoGalileo 2. 1 db irányítóközpont db vevőállomás (földrajzilag egyenletesen elosztva) 4. 4 db telemetriai állomás (felsugárzás) A Galileo – a GPS-szel ellentétben – integritási információkat is képes lesz sugározni, így meghibásodás esetén a felhasználók gyorsan értesülhetnek a bajról. (Ennek hiányában nem lehet GPS-t bizonyos kritikus alkalmazásokra, pl. polgári légi navigációhoz teljes körűen használni)

TARTALOM 1.GPSGPS 2.GLONASSGLONASS 3.EGNOSEGNOS 4.GalileoGalileo A Galileo iránt élénk érdeklődés mutatkozik az EU és az ESA tagállamain kívül is: 2003 októberében Kína, majd Izrael hivatalosan is csatlakozott a programhoz, anyagi hozzájárulást is vállalva.

TARTALOM 1.GPSGPS 2.GLONASSGLONASS 3.EGNOSEGNOS 4.GalileoGalileo Alkalmazások, szolgáltatások: -Keresési és mentési feladatok (újdonság - extra) A négyféle alapszolgáltatás: - nyilvános szolgáltatás - hely-, időmeghatározás - pontosabb, mint a GPS - ingyenes, nincs garancia - nagy biztonságú szolgáltatás - kritikus alkalmazásokhoz - kódolt - kereskedelmi szolgáltatás - többletigények kielégítésére - előfizetési díj

TARTALOM 1.GPSGPS 2.GLONASSGLONASS 3.EGNOSEGNOS 4.GalileoGalileo - ellenőrzött szolgáltatás - felhasználók: rendőrség, határőrség, tűzoltóság, polgári védelem, honvédelem, stratégiailag fontos alkalmazások Egyéb alkalmazások: - közúti közlekedés - légi közlekedés - vasút - földmérés - tudományok - mezőgazdaság - távközlés - szabadidős tevékenység

TARTALOM 1.GPSGPS 2.GLONASSGLONASS 3.EGNOSEGNOS 4.GalileoGalileo Az imént felsorolt alkalmazások legnagyobb része Magyarországon is meghonosítható. Egy jelentős részük már ma is jelen van az országban. Minőségi változást az hozhatna ezen a területen, ha ki tudnánk alakítani egy olyan nemzeti infrastruktúrát, amelyre az új alkalmazások épülhetnének. Forrás: Élet és Tudomány szám