Szellemitulajdon-kezelés a közfinanszírozású kutatóhelyeken Németh Gábor igazgató MSZH Iparjogvédelmi Tájékoztatási és Oktatási Központ „TTI Kerekasztal”

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Együttműködő tanulás/ az együttműködés tanulása és stratégiai tervezés a felnőttképzésben Kihívások - megoldások.
Advertisements

Mintacím szerkesztése • Mintaszöveg szerkesztése – Második szint • Harmadik szint – Negyedik szint » Ötödik szint Tartalom- és módszerfejlesztés a Műegyetem.
BUDAPEST Budapest Fejlesztési Pólus BUDAPEST INNOPOLISZ Program Benedek Zsolt november 15.
Az államháztartási belső pénzügyi ellenőrzési rendszer fejlesztése
Norvég Alap Zöld ipari innováció. Célok – Zöld ipari innováció Zöld vállalkozások versenyképességének erősítése, meglévő iparágak zöldebbé tétele, zöld.
2013. Szeptember 3. Szekeres Balázs Informatikai biztonsági igazgató
NYF-”VEKTOR” Versenyképes Kutatás, Technológia, Oktatás a Régiónkban c. projekt nyitókonferenciája június 27. Badak Béla okl. könyvvizsgáló
A felnőttképzés népszerűsítése az FMM és az NFI stratégiájában Március 6. Kossuth Klub.
II. Bajai Gabona Partnerség konferencia: A Dél-alföldi Regionális Innovációs Ügynökség innováció segítő szolgáltatásai Előadó: Maróti Péter Igazgatóhelyettes.
KVN OP 1.1. – TEAM – Képzés a közigazgatás hatékonyabbá tételének érdekében.
általános főig. helyettes
Képzési lehetőségek a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala szervezésében
ÚJ DIMENZIÓK A FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉSBEN Dr. Sediviné Balassa Ildikó: A FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉS SZERKEZETI, TARTALMI ÉS MÓDSZERTANI FEJLESZTÉSE A LEONARDO KÍSÉRLETI.
LUDUS … latinul “ játék ”. | Mik azok a komoly játékok? A komoly játékok elektronikus alkalmazások, amelyek.
NAPII. - mikrogazdaság Jobbágy Valér GKM. Iránymutatások - mikrogazdaság Tudással és innovációval a növekedésért 7. A K+F célú beruházások növelése és.
Lengyel Balázs, IBS Budapest Vállalkozók, spin-off cégek
AZ ÚJRAIPAROSÍTÁST TÁMOGATÓ INTÉZMÉNYI KÖRNYEZET
Az EU oktatási és képzési rendszerének célkitűzései
A Kaposvári Egyetem innovációs tevékenysége – Dráván innen, Dráván túl
A TÁMOP /01 „FoglalkoztaTárs- Társ a foglalkoztatásban” kiemelt projekt április 24.
Innovatív üzleti parkok fejlesztése az innováció és a vállalkozó szellem előmozdítása érdekében a Dél- Kelet Európai térségben FIDIBE.
Hogyan lehet a növekedést fenntartani adózás helyett? Előadó: Gurabi Attila
TTI kerekasztal Pécs, április Spin-off vállalkozások a Debreceni Egyetem - Bartha Klára innováció menedzser Debreceni Egyetem Tudás- és Technológia.
A kutatás-fejlesztésről és a technológiai innovációról szóló törvény
Műegyetem - Kutatóegyetem Bizalom-Minőség-Együttműködés 1 Hogyan tovább, Műegyetem? november 17.
A kutatás-fejlesztési tevékenység minősítése az SZTNH-ban
Miben tud segíteni az egyetemeknek és a kutatóknak a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala? dr. Németh Gábor SZTNH Információs és Oktatási Központ ELTE Pályázati.
"Együttműködés, Lehetőség, Tudáshasznosítás, ELTE" Kutatási- és technológiatranszfer szolgáltatások fejlesztése az ELTE-n TÁMOP /1/KMR
A szellemi tulajdon kezelése és a TTTI szolgáltatásai.
Az Egyetem, mint az innováció motorja ELTE Innovációs Nap Az Egyetem, mint az innováció motorja Fábián István, rektor Debrecen, február 26.
Hegyi Csilla osztályvezető Innovációs és K+F Főosztály
Felsőoktatási Minőségfejlesztési Rendszer
Riglersystem TH Szellemi Eszköz Menedzsment a Széchenyi István Egyetemen.
Állam munkavédelmi feladatai
Tudásvállalkozások fejlesztése és technológiai transzfer a Széchenyi István Egyetemen III. Regionális Innovációs Kiállítás április 13. Dr. Dőry Tibor.
Az egyetemek szerepe és a szellemi tulajdon hasznosítása I. Egyetemi innováció-menedzsment Dr. Buzás Norbert.
A Magyar Regionális Tudományi Társaság V. Vándorgyűlése Az ipar szerepe a regionális fejlődésben Alternatívák a regionális innovációs rendszer továbbfejlesztésére.
AaAa ÚJ MAGYARORSZÁG VIDÉKFEJLESZTÉSI PROGRAM Monitoring és értékelés.
A Georgikon Kar kutatási lehetőségei Keszthely, március 30.
Az ÚMVP intézményrendszere
MINŐSÉGFEJLESZTÉS A FELSŐOKTATÁSBAN TÁMOP kiemelt program VESZPRÉM 2007 november 28.
TÁMOP-4.2.1/B-09/1/KMR projekt 1 A NÖVEKEDÉS ÉS A VERSENYKÉPESSÉG REÁLGAZDASÁGI TÉNYEZŐI Chikán Attila egyetemi tanár Budapesti Corvinus Egyetem.
Diplomás pályakövető rendszer TÁMOP és TÁMOP kapcsolata Educatio Kht. Horváth Tamás felsőoktatási igazgató március 4-6.
Intézményi pályakövetés központi támogatása - TÁMOP Educatio Kht. Horváth Tamás felsőoktatási igazgató Budapest, március 24.
TÁMOP szakmai támogatás Educatio Nonprofit Kft
Közép-Európai Innovációs Központ – Forrás Informatika Kft. Ágazati Kutatás – Szoftverfejlesztés Május 17. Eger Tóth András Senior Projekt Menedzser.
„FoglalkoztaTárs-Társ a foglalkoztatásban” kiemelt projekt - TÁMOP / A kiemelt projekt célja Az innovatív és a tranzitfoglalkoztatási.
Készítette: Hegyesi- Németh Márta MPI Győr, április 29.
KÖRNYEZETVÉDELEM ÉS INFRASTRUKTÚRA OPERATÍV PROGRAM előadó: dr. Bujáki Gábor igazgazó Pest Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány.
Innovatív Magyarország
Farkas Katalin – Vilmányi Márton június 15.
FOGLALKOZTATÁSI PAKTUM, MINT A HELYI ÖSSZEFOGÁS FÓRUMA Gödöllő, március 9.
Dr. Sediviné Balassa Ildikó: A FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉS ÁLTALÁNOS ÉS SPECIFIKUS JELLEMZŐI HOGYAN TANÍTSUNK EREDMÉNYESEBBEN? TANÉVNYITÓ SZOLNOK, VIII.
Az élelmiszeripari versenyképesség és innováció egyes kérdései
Döntéselőkészítő tanulmányok Mihálffy Krisztina – KKK,Kerékpáros Infrastruktúra Fejlesztési Osztály.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. TÁMOP-4.2.1/B-09/1/KONV „A felsőoktatás.
Kutatás, fejlesztés és innováció az oktatásban: javaslat egy ágazati innovációs stratégiára Halász Gábor Innováció az oktatásban Szakmai konferencia.
Észak-Magyarországi Regionális Fejlesztési Ügynökség - Innovációs tevékenységekhez felhasználható forrás lehetőségek augusztus 26. – dr. Nyiry Attila.
Integrált irányítási környezet kialakítása. I. Szervezetfejlesztés Az Egyetem szervezeti felépítését részben meghatározza a jogszabály és a Szervezeti.
Mitől innovatív egy vállalkozás?
A Pécsi Tudományegyetemen innovációs tevékenysége
Innováció a Pécsi Tudományegyetemen
Az egészségügyi szakképzés minőségügye, kihívások és intézkedések György Annamária szeptember 17. "ISOFÓRUM XXII. NMK"
Salgótarján, május 19.. Pályázók köre: kisvállalkozások Támogatható tevékenységek és a támogatás mértéke: -Projektötlet minősítése – max. 3 millió.
A MINŐSÉGFEJLESZTÉSI TERÜLET TERVEI 2008
Innovációs célú nemzeti és regionális szintű pályázati források
A foglalkoztatási paktumok működési tapasztalatai – a siker fokmérői
Kölcsönös tanulás Gyakorlatának kezdeményezése: Néhány ajánlás
Nemzeti Innovációs Hivatal (NIH)
Múzeumi gyűjtemények menedzsmentje, avagy a Spectrum Magyarországon
Előadás másolata:

Szellemitulajdon-kezelés a közfinanszírozású kutatóhelyeken Németh Gábor igazgató MSZH Iparjogvédelmi Tájékoztatási és Oktatási Központ „TTI Kerekasztal” - Pécs, április 29.

I.Innovációs törvény, szabályzatalkotás II.Szabályozás és gyakorlat a felsőoktatásban III.Javaslatok IV.Együttműködés 2

Az innovációs törvény Az innovációs törvény 18. §-ának (1) bekezdése értelmében a kutatóhelynek minősülő költségvetési szervnek és közalapítványnak, valamint az államháztartás alrendszereihez kapcsolódó vagyonból létrehozott, kutatóhelynek minősülő közhasznú társaságoknak szellemitulajdon-kezelési szabályzattal kell rendelkezniük. 3

Az innovációs törvény A szabályzatnak ki kell terjednie különösen: a) a kutatóhelyen létrejött és az ellenszolgáltatás fejében szerzett szellemi alkotások értékelésének és nyilvántartásának elveire, b) a szellemi alkotás nem pénzbeli hozzájárulásként gazdasági társaság tulajdonába adásának (apportálásának) vagy egyéb módon történő hasznosításának feltételeire, c) a szellemi alkotásokhoz fűződő jogok védelmével kapcsolatos elvekre és követelményekre, d) a szellemi alkotás létrehozásában közreműködő kutatók jogaira és kötelezettségeire a hasznosítás folyamatában, e) a kutatóhely jogosultságába tartozó szellemi alkotásokkal összefüggő értékelési, nyilvántartási és hasznosítási eljárások elveire, f) az a)–e) pontokkal kapcsolatos felelősség és hatáskör telepítésére. 4

Útmutató a szellemitulajdon-kezelési szabályzatok elkészítéséhez A kutatás-fejlesztésről és a technológiai innovációról szóló törvényhez kapcsolódó intézkedésekről szóló 2286/2004. (XI. 17.) Korm. határozat 5. pontja alapján 2005 első felében a szellemitulajdon- kezelési szabályzatok kidolgozásához az MSZH és az NKTH közreműködésében módszertani útmutató (+ modellszabályzat) készült. Az útmutató befolyásolta az egyes intézményeket a saját szabályzataik megszövegezésében. A szabályzatokat a hasonló szabályozásból kifolyólag ugyanazok a hiányosságok is jellemzik. 5

Technológiatranszfer irodák napjainkban 2004-től napjainkig a legtöbb közfinanszírozású kutatóhelyen létrejött a kutatási eredmények védelmét és hasznosítását ellátó infrastruktúra. Az intézmények többsége jó alapokkal rendelkezik, hogy továbbfejlessze e tevékenységét. Önszerveződő együttműködés az intézmények között 2010-től 6

Szellemitulajdon-kezelés a közfinanszírozású kutatóhelyeken Összehasonlító elemzés és gyakorlati javaslatok A tanulmány 2010 márciusában készült el az NFGM megbízásából és az MSZH közreműködésével: helyzetkép 2010 szabályzatok komparatív elemzése gyakorlati javaslatok a szabályzatok kapcsán horizontális fejlesztési javaslatok esettanulmányok az egyetemi szellemi tulajdon menedzsment köréből 7

A szellemitulajdon-kezelés és a szabályzatok legfontosabb kérdései Személyi hatály Tárgyi hatály Jogszerzés Licencia és a szellemi alkotások átruházása Spin-off vállalkozások Szellemi vagyon értékelés Kutatók díjazása 8

Horizontális javaslatok TTO misszió definiálása: A TTO tágan értelmezett feladata, hogy a tudás-, és technológiatranszfer folyamatok az egyetem kutatási és oktatási tevékenységét, annak versenyképességét, illetve a tudás társadalmi disszeminációját minél hatékonyabban szolgálják. 9

Horizontális javaslatok Non-business és piaci funkciók szétválasztása Non-business funkció példák: értékelési módszertan kidolgozása; tudástérkép elkészítése; intézmény K+F potenciáljának és a létrejött kutatási eredményeinek nemzetközi promóciója és iparági kapcsolatok építése. Piaci alapú funkció példák: szellemi alkotások védelmével kapcsolatos tanácsadás; előmagvető és magvető finanszírozási tanácsadás; inkubáció és laborbérleti szolgáltatások; licenciaszerződésekkel kapcsolatos tanácsadás. 10

Horizontális javaslatok A szellemitulajdon-menedzsment célja, hogy egy „Open Access” toleráns „szellemi tulajdon központú” modellt alakítson ki. A stratégiai célok definiálása a tudás- és technológiatranszfer-folyamatok tekintetében (kvantitatív és kvalitatív mérőszámok meghatározása). 11

Horizontális javaslatok Jelentős hiány tapasztalható a képzett, technológiatranszferrel foglalkozó humánerőforrás területén. Ez technológiatranszfer-specifikus képzési programok beindításával és nemzetközi gyakornoki tapasztalatok megszerzésével pótolható. Adott esetben egyetemi képzési struktúrába illeszkedő, természettudományi- és gazdasági ismereteket ötvöző inter- és multidiszciplinális technológiatranszfer képzések indítása. Testre szabott szakmai gyakorlatok. 12

Horizontális javaslatok A kommunikáció és a szervezeti tagság erősítése A TTO-k erősítsék belső kommunikációs aktivitásukat, és osszák meg gyakorlati tapasztalataikat egymás között. A „hasznosító kutató” életpálya népszerűsítése Technológiatranszfer portál Nemzetközi szervezeti tagságok fokozása 13

Horizontális javaslatok A horizontális javaslatok jellemzői: Az egyes javaslatokat egymással összehangoltan, időben egymáshoz igazítva kell végrehajtani. Stratégiai jellegű javaslatok, melynek következtében a kutatási eredmények védelmének és hasznosításának a hatékonysága javulhat, és a szervezet többi egységével, valamint a piaci szereplőkkel szorosabb együttműködést eredményezhet. 14

Együttműködés és közös célok Hogyan lépjünk tovább? TTO önszerveződés? Az MSZH és a kormányzat szerepvállalása? 15

KÖSZÖNÖM A FIGYELMET!