Burmeister Erzsébet – Perlaki Attila (Miskolci Egyetem – Könyvtár, Levéltár, Múzeum) MIDRA: Miskolci Egyetemi Digitális raktár és adattár DIGITALIZÁLÁS.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
SZTE Klebelsberg Könyvtár
Advertisements

Tamás Kincső, OSZK, Analitikus Feldolgozó Osztály, osztályvezető A részdokumentumok szolgáltatása az ELDORADO-ban ELDORADO konferencia a partnerkönyvtárakkal.
A Magyar Elektronikus Könyvtár újabb fejlesztései Moldován István MKE XXXIV. Vándorgyűlés Budapest, augusztus 9.
Tanyanyagtárházak lépjünk túl egy LMS korlátain Networkshop 2010 Debrecen, április Vágvölgyi Csaba
Tatabánya, október 9. ODR konferencia A Magyar Elektronikus Könyvtár ODR konferencia Digitalizált dokumentumok a könyvtárközi kölcsönzésben Tatabánya,
Könyvtári digitális tartalmak az oktatási multimédiák számára
Dr. Kokas Károly, SZTE EK Közös dolgaink: a nemzeti örökség digitalizálása.
Barki Katalin Szombathely, május 4.
A BDF elektronikus könyvtárának szolgáltatásai Csuk Csaba május 4.
Az elektronikus információszolgáltatás gyakorlata és tapasztalatai a Berzsenyi Dániel Főiskola könyvtárában Szombathely, október 18. Barki Katalin.
Műszaki tudományok az interneten
Miskolci Egyetemi Publikációs Adatbázis Egy új szolgáltatás születése és bevezetésének problémai Kiss Andrea, Miskolci Egytem,
MeetOFF.eu Képadatbázisok az OSZK-ban avagy képek archiválása és szolgáltatása a XXI. században. Moldován István Országos Széchényi Könyvtár.
Elektronikus folyóiratok archiválása és nyilvántartása: EPA 2.0 Győr, Networkshop előadó: Csáki Zoltán, főmunkatárs: Renkecz Anita.
Gyűjteményünk Elsősorban helyismereti dokumentumok Szépirodalmi és szakirodalmi művek, szakdolgozatok, képeslapok Heves megyei.
Dr. Kokas Károly, SZTE EK Sajtódigitalizálás: hol tartunk? merre megyünk?
„A finnugor örökség digitalizálása és automatizált feltárása” szeptember 14. Hungarológia és a Magyar Elektronikus Könyvtár Moldován István Országos.
A Magyar Elektronikus Könyvtárról Kaposvár, november 5. Moldován István MEK könyvtáros
Digitalizálás a könyvtárban Békés Megyei Könyvtár Szakmai nap február 7. Moldován István OSZK MEK osztály.
OSZK - Tudományos Ülésszak, 2002 Nemzeti könyvtárak - archiválás, Internet - ? Országos Széchényi Könyvtár Tudományos ülésszak december 9. Renkecz.
A Magyar Elektronikus Könyvtár új szolgáltatásai és működése Moldován István OSZK MEK osztály Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtár.
Túrkeve, Digitális gyűjtemény kialakítása Moldován István OSZK Digitális Gyűjtemény
Új és tervezett szolgáltatások a Magyar Elektronikus Könyvtárban Moldován István Kódex Könyvtáros klub június 1.
A MEK és az EPA mind a digitális megőrzés archívumai Az OAIS modell január 17.
A Magyar Elektronikus Könyvtár helye, szerepe a hazai digitális könyvtárak között XVIII. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál Budapest,
Könyvtár egy kicsit másképp - a Magyar Elektronikus Könyvtárról és legújabb fejlesztéseiről Szombathely, Góczán Andrea OSZK, MEK osztály.
”A magyar Elektronikus Könyvtár megújulása, új szolgáltatásai” Moldován István OSZK MEK osztály Országos Széchényi Könyvtár Tudományos.
Az elektronikus könyvtárak jelene és jövője
Az elektronikus könyvtárak hálózata Moldován István OSZK MEK Osztály Hódmezővásárhely, július 5-7. Digitalizálási konferencia.
Műszaki szakfolyóiratok digitalizálása és archiválása a versenyképesség növelése érdekében ifj. Drótos László ifj. Drótos László OSZK MEK Osztály.
Ezúton is szeretnénk felhívni a figyelmeteket a legújabb, a pedagógiai munkátok során is felhasználható Internetes oldalakra és szolgáltatásokra! Ezúton.
A MEK metaadat- szolgáltatása Networkshop Győr, Góczán Andrea OSZK, MEK osztály.
Debrecen Networkshop 2010 Határon túli magyar tartalomszolgáltatások Networkshop Debrecen, április.
A könyvtár: elektronikus információk tárolója, közvetítője, előállítója Koltay Klára
2009. június 24.Multimédia az oktatásban  A könyvtárak új helye, szerepe a modern, a multimédiás, a hálózati tanulás időszakában  Szerzői jog és.
2007. május 22. Debrecen Digitalizálás és elektronikus hozzáférés 1 DEA: a Debreceni Egyetem elektronikus Archívuma Karácsony Gyöngyi DE Egyetemi és Nemzeti.
Felmérés hazai működő és tervezett intézményi repozitóriumokról HUNOR találkozó Karácsony Gyöngyi Budapest, február 12.
A NEMZETI ADATVAGYON INTEGRÁCIÓJA DIGITALIZÁLÁSI KONFERENCIA MÁJUS 21 – 22. DEBRECEN UJVÁRI MÁRIA.
A DEENK szervezete, munkafolyamatai
JSTOR adatbázis Koltay Klára 2006/ félév. Az adatbázis nyitólapja Teljes szövegű folyóirat- adatbázis Eredeti cél: raktári férőhelyek kímélése.
A DE ENK Kenézy Élettudományi Könyvtár elektronikus szolgáltatásai
Tudományos eredmények disszeminációja Open Access a Debreceni Egyetemen Karácsony Gyöngyi DEENK.
A WEB ARCHÍVUMOK KÉRDÉSKÖRE KÖNYVTÁRI ÉS TÁJÉKOZTATÁSI SZEMPONTBÓL.
Kulturális honlapjaink minősége márciusi felmérés eredményei Szalóki Gabriella OSZK október 26. Miniszteriális Együttműködés a Digitalizálás.
Digitalizálás és elektronikus hozzáférés az infokommunikáció világában
Kutatókönyvtár az íróasztalon Nyílt folyóirat-adatbázisok Kutatók Éjszakája
A Magyar Elektronikus Könyvtár új szolgáltatásai és működése Moldován István OSZK MEK osztály Balassi Bálint Megyei Könyvtár Salgótarján,
ORSZÁGOS SZÉCHÉNYI KÖNYVTÁR E-SZOLGÁLTATÁSI IGAZGATÓSÁG BIBLIOTHECA NATIONALIS HUNGARIAE Az Elektronikus Periodika Archívum és Adatbázis, avagy hogyan.
ORSZÁGOS SZÉCHÉNYI KÖNYVTÁR E-SZOLGÁLTATÁSI IGAZGATÓSÁG BIBLIOTHECA NATIONALIS HUNGARIAE Az Országos Széchényi Könyvtár digitális folyóirat archiválási.
Prof. Dr. Neményi Miklós tudományos és külügyi rektorhelyettes A doktori és publikációs adatbázis kialakításának elvei és megvalósítása Nyugat-magyarországi.
A Magyar Elektronikus Könyvtár, színházi és múzeumi együttműködései Adatbázis-építés, digitalizálás könyvtári és múzeumi környezetben Konferencia Országos.
A MEK2.0 magyar digitális könyvtári alkalmazása - eleMEK Moldován István OSZK MEK osztály ”Networkshop” Pécs, április
Könyvtár- és informatikai alapismeretek kurzus október 1.
SZTE OPAC, adatbázisok A szakirodalmi keresés kezdő lépései Aranyi Zoltán SZTE Klebelsberg Könyvtár
A digitális kötelespéldányok kezelése DIGITALIZÁLÁS LÉPÉSRŐL-LÉPÉSRE Budapest, november Horváth Ádám OSZK.
Digitalizált információk rendszerezése. A publikus hozzáférés biztosítása az Internet segítségével. Dokumentumkezelés, információ digitalizálás OMA konferencia.
Moduláris könyvtári rendszer elektronikus dokumentumgyűjtemények kezeléséhez: az eleMEK projekt Drótos László Perlaki Attila Országos Széchényi Könyvtár,
Dr. Hegyi Ádám adjunktus SZTE BTK Kulturális Örökség és Humán Információtudományi Tanszék Könyvtár- és informatikai alapismeretek.
Könyvtár- és informatikai alapismeretek kurzus október 7.
Az Open Access hazai és helyi vonatkozásai International Open Access Week October 21-27, 2013.
Adatbázisok használata a tájékoztatási gyakorlatban Dr. Nagy Enikő Csomád,
Könyvtártípusok és funkcióik. Könyvtár dokumentumtár információtár.
A JaDoX, mint repozitórium szoftver a közgyűjteményi informatikában JaDoX 3 Monguz Portál24 Monguz Kft. Mazula Zoltán.
„Egyetemi repozitóriumok” szakmai nap
Lente Tamás Méliusz Juhász Péter Könyvtár
Magyar Tudományos Művek Tára (MTMT)
„Mi is az mtmt?” KÖFOP VEKOP
Webes tartalmak digitális megőrzése
"404 Not Found – Ki őrzi meg az internetet?"
Elektronikus folyóiratok archiválása és nyilvántartása: EPA 2.0
Előadás másolata:

Burmeister Erzsébet – Perlaki Attila (Miskolci Egyetem – Könyvtár, Levéltár, Múzeum) MIDRA: Miskolci Egyetemi Digitális raktár és adattár DIGITALIZÁLÁS ÉS ELEKTRONIKUS HOZZÁFÉRÉS AZ INFOKOMMUNIKÁCIÓ VILÁGÁBAN Konferencia, Debrecen, május

Institutional repository - Intézményi adattár Wikipedia: Intézményi adattárak az intézmények, különösen kutató intézmények szellemi termékei – digitális formájú gyűjtésének, megőrzésének és szolgáltatásának online helyei. Két fő cél:  Nyílt hozzáférés az intézmény kutatási, publikációs szellemi vagyonához önarchiválás segítségével  Az intézmény más (nem kimondottan kutatási) jellegű szellemi termékeinek hozzáférhetővé tétele

Az intézményi adattár fogalom eredete kétrétegű 1.Az intézményi adattárak egyrészt kapcsolódnak az együttműködés (interoperability) fogalmához és azon keresztül pedig az OAI (nyílt hozzáférés kezdeményezés) mozgalmához. Az intézményi adattárak az OAI PMH szabvány segítségével együttműködhetnek, együtt (globálisan) elérhetővé tehetők. 2. Az intézményi adattárak részben kapcsolódnak a digitális könyvtárakhoz, hisz gyűjteményük kezelésében hasonlóak a munkafolyamatok: az anyagokat be kell gyűjteni, metaadatokkal ellátni, tárolni, kereshetővé tenni.

Többféle dokumentumot is szeretnénk gyűjteni, hisz a nyílt hozzáférés mozgalom leginkább csak a tudományos szakfolyóiratok cikkeire fókuszál, melyeket a kutatók „ajándékba” adnak a kiadóknak, nem kapnak a cikkírásért semmilyen anyagi hozzájárulást, csak erkölcsi értelemben ismerik el azzal őket, hogy munkáikat közzé teszik, értékelik, lektorálják.

Az intézmények könyvtárai segíthetik a kutatókat, hogy ne maguknak kelljen az önarchiválást végezni, a könyvtárak vehetik át a teljes intézmény saját publikációinak archiválását. A kutatónak (tanszéknek) nem magának kell foglalkozni az archiválással metaadatok készítése saját weblap fenntartás mentések, karbantartás HTML szerkesztés adatbázisba rendezés

5 fő gyűjteményt különböztetünk meg Levéltári anyagok /egyetemi szabályzatok/ (0) Selmeci Műemlékkönyvtár /Történeti Gyűjtemények osztálya által digitalizált művek/ (12) Tananyagok /oktatási segédletek, jegyzetek/ (32) Tudományos munkák /cikkek, könyvek, disszertációk, dolgozatok (szak, PHD, TDK), kutatási jelentések/ (104) Videóarchívum (37)

Gyűjtőkör Tudományos munkák dolgozatok (szakdolgozatok, TDK-dolgozatok, PHD dolgozatok) - tömörítvények, összefoglalók magukban nem nem - kivétel PHD dolgozatok tézisei, együtt a dolgozattal igen cikkek, publikációk, jelentések, könyvek (ha teljes szövegűek) igen -csak összefoglaló, tömörített jellegű (1 -3 oldalas) anyagok nem -elhangzott előadás, tanulmány prezentációja nem - tanulmány, előadás és prezentáció együtt igen -ugyanaz a mű több nyelven - a magyar nyelvű és egy „világnyelven" publikált változat, a 3. és többedik nyelv nem nem dokumentumnak csak egy egynyelvű változata van igen

Gyűjtőkör Tananyagok Az egyetemen létrehozott tanulást - elsajátítást elősegítő anyagok - előadásvázlatok is, amennyiben azok egy vagy több félév anyagát tartalmazzák igen - tematikák, vizsgaminimumok, beugrók nem - előadásanyagok legfrissebb változat ?? minden változat ?? vagy csak a honlapra utalás ?? Levéltári anyagokkurrens anyagok, szabályzatok Selmeci Műemlékkönyvtárdigitalizált művek Videóarchívumegyetemi események régen és most

A MIDRA alapját az eleMEK program képezi ( Ingyenes, szabadon felhasználható (GPL) programra épül (eleMEK) Web alapú alkalmazás Kiegészítő alkalmazásokkal biztosítja a digitális tartalom tárolását, feltöltését és szolgáltatását XML alapú és az elterjedtebb szabványok (Dublin Core, MARC) szerinti metaadatokat szolgáltat Fejlett keresővel rendelkezik Hazai fejlesztés A Creative Commons jogkezelést ismeri Továbbfejlesztése folyamatos

Technikai jellemzők: Java/JSP alapú, platformfüggetlen alkalmazás Apache Tomcat webserverbe épül be JDBC interfészen át kapcsolható SQL adatbázisokhoz XML alapú metaadatleírást alkalmaz A felhasználóval web-felületen át kommunikál

Felhasználói felület Egyszerű és összetett kereső Találati lista, szűkítő kereséssel Metaadat-formátumok szerinti nézetek Feltöltőoldal Adatfelvivők és adminisztrátor számára külön beviteli felület (nem webalapú)