Könyvtárhasználati és informatikai alapismeretek 2.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
SZTE Klebelsberg Könyvtár
Advertisements

Tamás Kincső, OSZK, Analitikus Feldolgozó Osztály, osztályvezető A részdokumentumok szolgáltatása az ELDORADO-ban ELDORADO konferencia a partnerkönyvtárakkal.
Könyvtár-informatika 1. rész
Tájékoztató a licenszdolgozattal kapcsolatban
2006. szeptember 20. Vámospércs "Új szolgáltatások a könyvtárban az Internetre építve" Moldován István OSZK MEK osztály
Hazai könyvtár-pedagógiai kutatások a tanulás-tanítás szolgálatában
Fővárosi Pedagógiai és Pályaválasztási Tanácsadó Intézet
Dömsödy Andrea ELTE PPK szeptember 18.
Könyvtár- és informatikai alapismeretek Tematikus információforrások
Online Katalógus aleph.nyf.hu.
Az iskolai könyvtárhasználat hazai innovatív példái
ZENEI ADATBÁZISOK. The Music Index Online A Music Index a zenei időszaki kiadványok legátfogóbb bibliográfiai és részben teljes szöveges adatbázisa több.
INFORMATIKA KÖNYVTÁRHASZNÁLATI TÉMAKÖR II.
Könyvtár- és informatikai alapismeretek Tematikus információforrások Neveléstudomány Dr. Ficzkó Ildikó SZTE Egyetemi Könyvtár
Könyvtár- és informatikai alapismeretek Tematikus információforrások
Történelem az Interneten Aranyi Zoltán SZTE Egyetemi Könyvtár
Minkó-Csontos Anna SZTE EK Könyvtárhasználati tájékoztató.
Történelem az Interneten Aranyi Zoltán SZTE Klebelsberg Könyvtár
Az Országos Széchényi Könyvtár szolgáltatásai
Könyvtár- és informatikai alapismeretek Tematikus információforrások Neveléstudomány Dr. Ficzkó Ildikó SZTE Egyetemi Könyvtár
Könyvtárhasználat.
Az Internet kultúra népszerűsítését szolgáló, világméretű programsorozatot, az Internet Fiestát évente rendezi meg az Internet Society ben az Internet.
Az elektronikus információszolgáltatás gyakorlata és tapasztalatai a Berzsenyi Dániel Főiskola könyvtárában Szombathely, október 18. Barki Katalin.
Műszaki tudományok az interneten
EISZ Elektronikus Információszolgáltatás melléklet a Bevezetés a pedagógiai tájékozódásba című ELTE jegyzethez.
MATARKA szakmai nap Miskolci Egyetem Könyvtár, Levéltár, Múzeum március 24. KÖSZÖNTJÜK A RÉSZTVEVŐKET!
A könyvtárak és a könyvek osztályozása
A Magyar Elektronikus Könyvtárról Kaposvár, november 5. Moldován István MEK könyvtáros
A könyvtárak szerepe az információs társadalomban
”Babits Mihály a Net-en” Moldován István OSZK MEK osztály Irodalomtörténeti Szimpózium Babits Mihály születésnapján Szekszárd, november.
Könyvtár egy kicsit másképp - a Magyar Elektronikus Könyvtárról és legújabb fejlesztéseiről Szombathely, Góczán Andrea OSZK, MEK osztály.
”A magyar Elektronikus Könyvtár megújulása, új szolgáltatásai” Moldován István OSZK MEK osztály Országos Széchényi Könyvtár Tudományos.
ORSZÁGOS SZÉCHÉNYI KÖNYVTÁR E-SZOLGÁLTATÁSI IGAZGATÓSÁG BIBLIOTHECA NATIONALIS HUNGARIAE E-könyvek az elektronikus könyvtárban K2 kísérleti műhely szakmai.
Ezúton is szeretnénk felhívni a figyelmeteket a legújabb, a pedagógiai munkátok során is felhasználható Internetes oldalakra és szolgáltatásokra! Ezúton.
2007. május 22. Debrecen Digitalizálás és elektronikus hozzáférés 1 DEA: a Debreceni Egyetem elektronikus Archívuma Karácsony Gyöngyi DE Egyetemi és Nemzeti.
Ebsco adatbázisok Koltay Klára 2006/ félév.
Vida Andrea SZTE Egyetemi Könyvtár
és segíteni az embereket, akik hozzá akarnak férni ezekhez.
Nevelési Tudásdepó Csík Tibor projektmenedzser. Az országos lelőhely-nyilvántartás számára rekordok Magyar közoktatás tankönyvei Gyermek- és ifjúsági.
Support.ebsco.com Business Source keresés az EBSCOhost felületen Oktatóprogram.
Könyvtárhasználati alapismeretek 1.
Bibliográfiai tevékenység a neveléstudomány és az oktatásügy területén
Integrált Könyvtári Rendszer. Történeti áttekintés  ‘85-ben kezdődött el a fejlesztés  ‘94-ben már a felhasználók rendelkezésére állt  ‘95-től az OSZK-val.
ORSZÁGOS SZÉCHÉNYI KÖNYVTÁR E-SZOLGÁLTATÁSI IGAZGATÓSÁG BIBLIOTHECA NATIONALIS HUNGARIAE Az Elektronikus Periodika Archívum és Adatbázis, avagy hogyan.
A szakirodalom gyűjtése Bibliográfiai adatok pontos rögzítése
Könyvtárbemutató középiskolásoknak MTA Kémiai Kutatóközpont Könyvtára.
A Nemzeti Könyvtár internetes szolgáltatásai benne a Magyar Elektronikus Könyvtárról bővebben Góczán Andrea augusztus 2.
Történelem az Interneten
A MEK2.0 magyar digitális könyvtári alkalmazása - eleMEK Moldován István OSZK MEK osztály ”Networkshop” Pécs, április
Könyvtár- és informatikai alapismeretek kurzus október 1.
5. Könyvtári Napok, Sopron, MOKKA eredmények – Régi könyvek feldolgozása Bakonyi Géza – Hegyi Ádám.
SZTE OPAC, adatbázisok A szakirodalmi keresés kezdő lépései Aranyi Zoltán SZTE Klebelsberg Könyvtár
Online katalógusok Semmelweis Egyetem Központi Könyvtár 2014 Ruttkay Szilvia
Online katalógusok Semmelweis Egyetem Központi Könyvtár 2013 Ruttkay Szilvia
Dr. Hegyi Ádám adjunktus SZTE BTK Kulturális Örökség és Humán Információtudományi Tanszék Könyvtár- és informatikai alapismeretek.
Könyvtár- és informatikai alapismeretek kurzus október 7.
PsycINFO és az APA Style Csajbók Edit Semmelweis Egyetem Központi Könyvtár február 15. Klinikai Szakpszichológus képzés Könyvtári.
Az ítélkező munka szolgálatában a Bírósági Könyvtári Rendszer bemutatása.
KERESÉS ELEKTRONIKUS KÖNYVTÁRI KATALÓGUSOKBAN Kiss Annamária Semmelweis Egyetem Központi Könyvtár 2013.
Irodalomkutatás online forrásai Ruttkay Szilvia Semmelweis Egyetem Központi Könyvtár
Adatbázisok használata a tájékoztatási gyakorlatban Dr. Nagy Enikő Csomád,
Könyvtártípusok és funkcióik. Könyvtár dokumentumtár információtár.
PsycINFO és az APA Style
Hasznos tanácsok kedvenc témádból készítendő ppt elkészítéséhez
Magyar Orvosi Bibliográfia (MOB)
Hogyan tájékozódjunk a magyar orvosi szakirodalomban?
Használd jól a könyvtári katalógust!
Magyar Orvosi Bibliográfia (MOB) és Magyar Tudományos Művek Tára (MTMT) Áncsán Gizella Központi Könyvtár, 2014.
MAGYAR IGAZSÁGÜGYI AKADÉMIA JOGI SZAKKÖNYVTÁRA
Idézés, hivatkozás, irodalomkutatás
Előadás másolata:

Könyvtárhasználati és informatikai alapismeretek 2. Dömsödy Andrea domsody.andrea@opkm.hu Könyvtárhasználati és informatikai alapismeretek 2. Wesley János Lelkészképző Főiskola pedagógia BA szak 2013. március 28.

Áttekintés I. félév 1. óra I. félév 2. óra II. félév 1. óra információs problémamegoldás információs intézmények OPKM katalógus bibliográfiai hivatkozás I. félév 2. óra zh információk közlése II. félév 1. óra pedagógiában fontos adatbázisok hivatkozás netes forrásokra II. félév 2. óra zh közkívánatra

Az információs problémamegoldás lépései 0. Problémafelismerés 1. A feladat értelmezése 2. Az információkereső stratégia kiválasztása 3. A stratégia kivitelezése, forráskeresés 4. A források értékelése 5. Az információk kinyerése 6. Megoldás 7. Értékelés rugalmasan kezelendő! (Dömsödy, 2006) rugalmasan kezelendő a lépéssorozat, mert a problémák, lehetőségek nagyon különbözőek, Az eszközök, a források és a kutatói szándékok, keresési stratégiák sokfélesége Az információs problémamegoldás lépései nagyon hasonlóak a tudományos kutatáséhoz. egyedüli, optimális út. 3 3

Pedagógusok számára fontos adatbázisok

Legfontosabb indirekt források Katalógusok közös katalógusok MOKKA, ODR szakkönyvtári OPKM egyéb FSZEK elektronikus könyvtárak Bibliográfiák hazai PAD, MPI Szocioweb Irodalmi analitikus Matarka tankönyves külföldi ERIC EISZ adatbázisok

nem információforrás, hanem kereső, eszköz nem hivatkozunk rá

A legfontosabb hazai bibliográfiák Nemzeti szakbibliográfia Magyar Pedagógiai Irodalom (MPI) nyomtatva 1919-2002 Pedagógiai Adatbázis (PAD) az OPKM OPAC-jában 1980-as évektől Jáki László: A magyar neveléstudomány forrásai másodfokú szakbibliográfia, kalauz

Hazai pedagógiai szakirodalom

PAD nincs benne tankönyv gyermek- és ifjúsági irodalom

Feladat Bábosik István elmúlt 10 évben megjelent könyvei Folytassa le a következő szempontoknak megfelelő keresést az OPKM webes könyvtári katalógusában! Megoldásként másolja ki a „Találatok” oldal tetején látható információs sort, mely azt mutatja meg, hogy ténylegesen milyen keresést hajtott végre! Bábosik István elmúlt 10 évben megjelent könyvei Megoldás A "Név: Személy 'bábosik istván' ÉS Kiadás éve: '2003'-'2013' ÉS Dokumentumtípus: 'A'" keresőkérdésre kapott 16 találatból az első 10.

Tárgyszójegyzék téma → tárgyszó = az adatbázis által értelmezhető kifejezések kötött tárgyszójegyzék is lehet (pl.: OPKM) funkció: egységesítés szinonimák kizárására túl specifikus tárgyszavak kizárása A megfelelő tárgyszavakat akkor tudjuk megtalálni és a megfelelő keresőprofilt akkor tudjuk megszerkeszteni, ha nem mondatokban gondolkodunk a témánkról, hanem résztémákban, kulcsszavakban. Fel kell tudnunk képzeletbeli halmazokra bontani a szakirodalmat, és azokat a magunknak legmegfelelőbb módon az adatbázis számára is érthető módon kell összekapcsolnunk. OPKM OPAC

Feladat Folytassa le a következő szempontoknak megfelelő keresést az OPKM webes könyvtári katalógusában! Megoldásként másolja ki a „Találatok” oldal tetején látható információs sort, mely azt mutatja meg, hogy ténylegesen milyen keresést hajtott végre! Francia nyelvű társadalomlélektani könyvek az elmúlt 10 évből Megoldás A "Kiadás éve: '2003'-'2013' ÉS Tárgyszó: 'szociálpszichológia' ÉS Nyelv: 'fre' ÉS Dokumentumtípus: 'A'" keresőkérdésre összesen 1 találat volt.

Feladat Felekezeti iskolákról szóló cikkek az elmúlt 5 évből, magyar nyelven Megoldás A "Kiadás éve: '2009'-'2013' ÉS Tárgyszó: 'egyházi iskola' ÉS Nyelv: 'hun' ÉS Dokumentumtípus: 'C'" keresőkérdésre kapott 106 találatból az első 10.

Tankönyvi információk OPKM katalógusai kötetkatalógusok 1945-ig iskolatípusonként OPAC 1980-tól tartalmazza + népiskola Hivatalos tankönyvjegyzék tanévente megjelenő (kurrens) Iskola.kello.hu

OPKM-ben OPAC-ban tankönyv adatbázisban

Angol nyelvű pedagógiai szakirodalom

Education Resources Information Center USA nemzeti szakrepertóriuma szakirodalmi adatbázis elsősorban bibliográfiai adatok de több ezer teljes szövegű cikk is elsősorban pedagógiai témájú, pedagógia folyóiratokban megjelent tudományos cikkek több, mint 1000 folyóiratból az USA pedagógiai szakkönyvtára (NLE) vezette intézményi együttműködés készíti

Fontos tudnivalók a használatáról weben: http://www.eric.ed.gov ingyenes, az OPKM honlapján van link könyvtárban: http://search.epnet.com állami licence alapján EBSCO szolgáltatásként nem kell hozzá jelszó teljesebb hozzáférés, mint az ingyenes csak jogosult könyvtárak IP cím- tartományából pl.: OPKM, FSZEK

ERIC ingyenes kiindulópont: cím szavai thesaurus

Egyéb adatbázisok

Tartalomjegyzék-szolgáltatás MATARKA MAgyar Folyóiratok TARtalomjegyzékeinek Kereshető Adatbázisa www.matarka.hu tartalomjegyzék-szolgáltatás gyakran a cikkek online elérésével sokoldalú keresés nem tárgyszavazott, csak a címben lehet keresni!!

SzocioWeb FSZEK Szociológiai Gyűjteménye (országos szakkönyvtár) 1970-2006 minden magyar vonatkozású könyv, cikk, tanulmány 130.000 tétel 2007- a FSZEK katalógusban www.fszek.hu

SzocioWeb használata sok ablakkal dolgozik az index segít az adatbázisban használt kifejezések megtalálásában ha nem találunk jó tárgyszót, keressünk a cím szavaiban, majd a találatok tárgyszavait nézzük át

Hivatkozás neten található forrásokra

Hivatkozni kötelező Okok: Módja etikai (más tollával ékeskedés) jogi (plágium elkerülése) ellenőrizhetőségi (tudományos minőség) tájékoztatási (érdeklődő olvasóknak) Módja felhasznált irodalom jegyzéke + szó szerinti („”) és tartalmi idézés jelölése szöveg gondolat kép esetén is

KÖNYV (önálló mű) szerzőség (megjelenés éve): cím, alcím, kiadás sorszáma (sorozat címe) megjelenés helye, kiadó neve, a mű terjedelme TANULMÁNY tanulmánykötetből szerzőség (év): cím, alcím In: bennfoglaló dokumentum adatai, oldalszám CIKK folyóiratban szerzőség (év): cím, alcím In: folyóirat címe, száma, oldalszám NETES FORRÁS dokumentumtípusnak megfelelő adatok, URL, Utolsó letöltési dátum 27

Netes forrás az URL nem elég!!! az Impresszum menü segít az URL-t nyomtatásra szánt szövegben nem húzzuk alá, nem írjuk más színnel a mű jellegének megfelelően írjuk le ha cikk cikként, ha egy mű része, tanulmányként

Netes forrás – önálló mű szerzőség (Utolsó módosítási dátum): cím, alcím, kiadó, URL, Utolsó letöltési dátum A második világháború (Utolsó módosítás: 2004.03.04.) SZTE Egyetemi Könyvtár Hadtörténeti Gyűjtemény, URL: http://www.bibl.u-szeged.hu/bibl/mil/ww2/ Utolsó letöltés: 2005.05.09.

Netes könyv (pdf, doc, html) Nyomtatott könyv szerzőség (év): cím, alcím, kiadás sorszáma (sorozat) hely, kiadó, terjedelem Netes könyv szerzőség (év): cím, alcím, kiadás sorszáma (sorozat) hely, kiadó, terjedelem, URL, Utolsó letöltés Pl.: Balogh László és Tóth László (szerk., 2005): Fejezetek a pedagógiai pszichológia köréből, Bp., Neumann Kht., URL: http://mek.niif.hu/04600/04669/html/index.htm Utolsó letöltés: 2010.03.04.

Netes könyv (pdf, doc, html) Nyomtatott könyv szerzőség (év): cím, alcím, kiadás sorszáma (sorozat) hely, kiadó, terjedelem Netes könyv szerzőség (év): cím, alcím, kiadás sorszáma (sorozat) hely, kiadó, terjedelem, URL, Utolsó letöltés Pl.: Mayer József (szerk., 2003): Az időfelhasználás társadalmi változásainak felnőttoktatási tanulságai Magyarországon, Bp., OKI, URL: http://www.ofi.hu/tudastar/felnottoktatas/idofelhasznalas Utolsó letöltés: 2011.02.11.

Netes forrás – „tanulmány” nyomtatott tanulmány szerzőség (év): cím, alcím In: bennfoglaló dokumentum adatai, oldalszám netes tanulmány szerzőség (év): cím, alcím In: bennfoglaló dokumentum adatai, oldalszám, URL, Utolsó letöltés Csekei László (2008.07.01.): Bolognai jövő - brüsszeli perspektívából In: Pioker Zoltán Bence (szerk.): Felvi.hu, Bp., OFIK, URL: http://www.felvi.hu/index.ofi?mfa_id=89&hir_id=9518 Utolsó letöltés: 2009.03.11

Netes cikk (periodicitása van) CIKK nyomtatott folyóiratban szerzőség (év): cím, alcím In: folyóirat címe, száma, oldalszám Netes cikk: szerzőség (év): cím, alcím In: folyóirat címe, száma, oldalszám, URL, utolsó módosítási dátum Pl.: Bánhegyi Zsolt (2002): Az információ alkonya In: Módszertani Lapok, Könyvtárhasználattan, 4., URL: http://www.okm.gov.hu/letolt/okszi/html/kiadv/kvthcikk8 .html Utolsó letöltés: 2010.02.16.

Feladatok

Példafeladat http://www.mek.oszk.hu/01900/01942/01 942.pdf Megoldás: Önálló mű, vagyis: Durkó Mátyás (1999): Andragógia, A felnőttképzés és közművelődés új útjai, Bp., MMI, 95 p., URL: http://www.mek.oszk.hu/01900/01942/01942.pdf Utolsó letöltés: 2008.04.25

Példafeladat http://www.szmm.gov.hu/main.php?folderID=13 330&articleID=32983&ctag=articlelist&iid=1 Megoldás Önálló mű Tájékoztató a szakképzési hozzájárulási kötelezettségnek a saját munkavállalók képzésére fordítható kötelezettséghányada 2006. évi felhasználásáról (2007. 11.), SzMM, URL: http://www.szmm.gov.hu/main.php?folderID=13330 &articleID=32983&ctag=articlelist&iid=1 Utolsó letöltés: 2008. 04. 25.

Példafeladat http://www.pointernet.pds.hu/ujsagok/agraragaz at/2008/01/20080131212533901000000613.htm l Megoldás: cikk vagyis: Beke Jánosné (2008): A felnőttképzés lehetősége és szükségszerűsége a mezőgazdaságban In: Agrárágazat, 1. sz. URL: http://www.pointernet.pds.hu/ujsagok/agraragaz at/2008/01/20080131212533901000000613.htm l Utolsó letöltés: 2008. 04. 25.

Példafeladat http://www.ofi.hu/tudastar/jelentes- magyar/6-iskolak-belso-vilaga-090617- 1 Megoldás: Tanulmány egy kötetben, vagyis: Szekszárdi Júlia (2006): Az iskolák belső világa In: Halász Gábor - Lannert Judit (szerk.): Jelentés a magyar közoktatásról 2006, Bp., OKI, URL: http://www.ofi.hu/tudastar/jelentes-magyar/6- iskolak-belso-vilaga-090617-1 Utolsó letöltés: 2011.09.22. már nem él

Következő óra ZH – 45 perc Új téma – további gyakorlás Keresés az OPKM katalógusában Hivatkozás Netes hivatkozás Tesztkérdések a jegyzetből és az összes órai prezentációból Új téma – további gyakorlás ? Hozzanak magukkal egy szakkönyvet!

Kötelező irodalom Dömsödy Andrea (2006): Bevezetés a pedagógiai tájékozódásba (A gyakorlati pedagógia néhány alapkérdése 2.) Bp., ELTE PPK Neveléstudományi Intézet., 58 p. URL: http://www.mek.oszk.hu/05400/05445/index.phtml Utolsó letöltés: 2011.02.11. Országos Pedagógiai Könyvtár és Múzeum honlapja, Bp., OPKM, URL: http://www.opkm.hu Bővebb információ: http://www.domsodyandrea.hu/wesley