Magyar Tudományos Akadémia Székháza 1051 Budapest, Roosevelt tér 9., Képes terem 2009. május 13. 10:00 Kormányzati kudarcok, adócsalás és be nem jelentett.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
2008. december 8.ILO1 Be nem jelentett munkavégzés Magyarországon – elterjedtség és társadalmi összetevők Tóth István János (MTA Közgazdaságtudományi Intézet,
Advertisements

Korrupciós kockázatok az üzleti szektorban. Kutatási háttértanulmányok Szántó Zoltán (BCE Szociológia és Társadalompolitika Intézet) – Tóth István János.
GKI Zrt., Bér- és bérteher-reform Akar László vezérigazgató március 10.
Dr Raffay Ágnes Dr Lőrincz Katalin Hajmásy Gyöngyi
„Esélyteremtés és értékalakulás” Konferencia Megyeháza Kaposvár, 2009
Jelentés a fizetési mérleg alakulásáról
„Létrehozzuk a magyar vállalkozások bankját.” Gyurcsány Ferenc, január 30.
Erőállóképesség mérése Találjanak teszteket az irodalomban
IX. Adójogi Konferencia, Tapolca, ápr Mihályi Péter A magyar járulékrendszer problémái.
1 „ Gazdasági kihívások 2009-ben ” Dr. Hegedűs Miklós Ügyvezető GKI Energiakutató és Tanácsadó Kft. Dunagáz szakmai napok, Dobogókő Április 15.
Gazdasági várakozások, a kis- és közepes vállalkozások helyzete Makó Ágnes – Tóth István János MKIK GVI Korrekt Partner Védjegy második ünnepélyes díjátadása.
Diplomás pályakezdők a versenyszektorban Tóth István János * - Várhalmi Zoltán + „Felsoktatás és foglalkoztathatóság” Műhelykonferencia a Budapesti.
A válság hatása a vállalatokra és a be nem jelentett foglalkoztatásra Tóth István János (MTA KTI) – Semjén András (MTA KTI) „Válság a munkapiacon – és.
A családbarát intézkedések előnyei, hasznai és lehetőségei
MNB Statisztika A külső finanszírozási igény/képesség változása
A január 1-től életbe lépett adó- és járulék változások. Az alkalmi munkavállalás április 1-től életbe lépő változásai március 29. Készítette:
FOLYTATÁS, VAGY ÚJRAKEZDÉS? FOLYTATÁS, VAGY ÚJRAKEZDÉS? VARGA MIHÁLY Miniszterelnökséget vezető államtitkár.
Az APEH-hoz benyújtott bevallások adatai alapján
„G A Z D A S Á G P O L I T I K A” SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR ELŐADÁS SOROZAT 10 x 10 makrogazdasági trendek Szeged, február.
1 A magyar gazdaság helyzete, perspektívái 2008 tavaszán Dr. Papanek Gábor Előadás Egerben május 7.-én.
6. Előadás Merevítő rendszerek típusok, szerepük a tervezésben
Darupályák tervezésének alapjai
Az észak-alföldi közép- és kisvárosok feldolgozóipara az ezredfordulón
Az EU kohéziós politikájának 20 éve ( ) Dr. Nagy Henrietta egyetemi adjunktus SZIE GTK RGVI.
ADÓ Farkas Gábor Szenior Menedzser február 28. Adózás 2006.
1 Kétségek között Göd, November 6-7. dr. Kiss József magánszemély.
ADÓZÁS © A LEGFONTOSABB VÁLTOZÁSOK 2008-TÓL dr. Laáb Ágnes BME Pénzügyek Tanszék egyetemi docens elérhetőség: telefon: ,
A LÁTHATATLAN PÉNZ TITKAI
MAKROGAZDASÁGI KILÁTÁSOK INFLÁCIÓS JELENTÉS december Virág Barnabás December 22.
A SZEGÉNYSÉG ÉS KIREKESZTÉS VÁLTOZÁSA, 2001–2006 Ferge Zsuzsa beszámolója MTA MEH 2006–2007-ben végzett stratégiai kutatások eredményeit bemutató ülésszak.
GKI Zrt., Öngólok után – kell egy gazdaságpolitika Szeged, október 1. Dr. Vértes András elnök GKI Gazdaságkutató Zrt.
Mit kíván a külföldi befektető? Alacsony adót vagy költségvetési fegyelmet? Kormányzati hatékonyság és üzleti környezet: adalékok a növekedés intézményi.
A rejtett foglalkoztatás kiterjedtsége és tényezői Magyarországon Tóth István János „A magyar munkaerőpiac jövője” Magyar Tudományos Akadémia – Kisterem.
Készítette: Ékes Ildikó és Cserháti Ilona
A munkapiaci-előrejelzések gyakorlata: kitől tanulhatunk? Cseres-Gergely Zsombor, MTA KTI.
Adórendszer és feketegazdaság – évi intézkedések december 5-6. Karácsony Imréné szakállamtitkár Pénzügyminisztérium.
A gazdaság kifehérítését célzó kormányzati intézkedések és a rejtett gazdaság: az EVA és az AM könyv hatásai c. prezentációhoz (szerzők: Semjén A., Tóth.
szakmérnök hallgatók számára
1 “Oly távol vagy tőlem és mégis közel...” Az Európai Unióval kapcsolatos attitűdök a hazai választók körében Göncz Borbála – Hegedűs István „Részvétel.
A háború és a modern fegyveres erő
A régió és ezen belül a kistérség munkaerő-piaci helyzete, hiányszakmák a régióban, a foglalkoztatáspolitika aktuális kérdései.
A munkaerő-piaci helyzet a Nyugat-Dunántúli Régióban IPA Szakértői Akadémia Harkány
Kis- és középvállalkozások adózási, gazdálkodási környezetének 2006-os, illetőleg középtávú változásai Dr. Katona Tamás politikai államtitkár Pénzügyminisztérium.
Kormányszóvivői tájékoztató Cselekedni most és mindenkiért Biztonságot az alkalmi munkából élőknek! Az alkalmi munka után fizetett közterhek csökkentése.
Államtalanítás vagy álomtalanítás Az állam szerepének és az adórendszer újragondolása Magyarországon Jaksity György.
Az Európai Foglalkoztatási Stratégia Készítette: Balogh Judit Nemzetközi Tan. III. évf
Republikon november 24. P alócz Éva A magyar gazdaságpolitika mozgástere a válság után Republikon november 24. P alócz Éva KOPINT-TÁRKI Zrt.
Szép esténk lesz…? Varga Mihály október 14. Fidesz- Magyar Polgári Szövetség Országgyűlés Képviselőcsoport Gazdasági Kabinet FIDESZ GAZDASÁGI KABINET.
A Fidesz - Magyar Polgári Szövetség Új munkabarát és vállalkozásfejlesztő adópolitikai elképzelései Új munkabarát és vállalkozásfejlesztő adópolitikai.
Osztalékadó. Osztalékadó A Medgyessy-Gyurcsány-kormány adóreformja I. 550 milliárd Ft elvonás évente (55 ezer Ft/fő) 22 adóemelés Áfa radikális.
ÉRDEKEGYEZTETÉS ÉRDEKKÉPVISELET
HOGYAN KÉSZÜLNEK A MAGYAROK NYUGDÍJAS ÉVEIKRE?. A magyarok fele nem, vagy alig törődik a nyugdíjjal.
A Munkaerő-piaci helyzet Miskolcon Kiss Gábor főosztályvezető.
QualcoDuna interkalibráció Talaj- és levegövizsgálati körmérések évi értékelése (2007.) Dr. Biliczkiné Gaál Piroska VITUKI Kht. Minőségbiztosítási és Ellenőrzési.
1 Gyarapodó Köztársaság Növekvő gazdaság – csökkenő adók február 2.
Lesz-e növekedés az „elrugaszkodás éve (2012)” után? március 26. Dr. Molnár László Vezérigazgató GKI Gazdaságkutató Zrt. „2012 igazi rejtélye nem.
A hazai fiskális politika általános kérdései és kihívásai 42. Közgazdász-vándorgyűlés Eger, augusztus
Reform vagy megszorítás?. Hozzáférés Minőség Hatékonyság.
1 Gyorsul a gazdaság növekedése. 2 Nő a beruházás.
A munkaerőpiac átalakulása a válságban
Megszorítások, reformok, versenyképesség – Magyarország 2006.
A termelés költségei.
Válság Kényszer és lehetőség. A magyar gazdaság örökölt hátrányai.
A termelés költségei.
1 Versenyképesség – Befektetési klíma – Adórendszer dr. László Csaba, partner augusztus 27.
1 A foglalkoztatáspolitika ösztönző elemei, a szolgáltatások szerepe Munkaerő-piaci Műhely Konferencia Pécs november 20. SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM.
Új egyensúly Sikerek és kihívások. 2 Felzárkózik a gazdaság.
A magyar KKV-k regionális versenyképessége A KKV-k segítése – támogatás, avagy befektetés? Miklóssy Ferenc elnök Hajdú-Bihar megyei Kereskedelmi és Iparkamara.
A rejtett gazdaság megítélése a lakossági és a vállalati vélemények alapján BELYÓ PÁL.
Költségvetés bevételei Adórendszer
Előadás másolata:

Magyar Tudományos Akadémia Székháza 1051 Budapest, Roosevelt tér 9., Képes terem május :00 Kormányzati kudarcok, adócsalás és be nem jelentett foglalkoztatás Semjén András - Tóth István János (MTA KTI)

MTA KTIBe nem jelentett foglalkoztatás és jövedelemeltitkolás... 2

MTA KTIBe nem jelentett foglalkoztatás és jövedelemeltitkolás... 3

MTA KTIBe nem jelentett foglalkoztatás és jövedelemeltitkolás... 4 Az előadás felépítése Tartalom – Támogatók – A kötet – Kormányzati kudarcok – Adócsalás – Be nem jelentett foglalkoztatás – Kormányzati hatások – Tanulságok Támogatók A kötet szemlélete, a megközelítés újdonsága Kormányzati kudarcok, adócsalás, kormányzati politika összefüggései Adócsalás – néhány eredmény Be nem jelentett foglalkoztatás – néhány eredmény Kormányzati hatások Tanulságok

MTA KTIBe nem jelentett foglalkoztatás és jövedelemeltitkolás... 5 A kötet (és a benne bemutatott kutatások) támogatói MTA – MeH (MEH-V.7./2007) „A rejtett gazdaságban való részvétel és csökkentésének kormányzati eszközei” (7 tanulmány elkészítése, a kötet szerkesztése) OTKA K48891 „Rejtett gazdaság és rejtett foglalkoztatás” (2 tanulmány elkészítése, nyomda) Világbank – MeH „A feketefoglalkoztatás és az informális gazdaság visszaszorítása, ” projekt (1 tanulmány elkészítése) GVOP /3.0, EU 6. keretprogram QosCosGrid (033883), EMIL (033841), OTKA T62455 kutatási programok (1 tanulmány elkészítése) Tartalom – Támogatók – A kötet – Kormányzati kudarcok – Adócsalás – Be nem jelentett foglalkoztatás – Kormányzati hatások – Tanulságok

MTA KTIBe nem jelentett foglalkoztatás és jövedelemeltitkolás... 6 A kötet szemlélete, a megközelítés újdonsága Tartalom – Támogatók – A kötet – Kormányzati kudarcok – Adócsalás – Be nem jelentett foglalkoztatás – Kormányzati hatások – Tanulságok

MTA KTIBe nem jelentett foglalkoztatás és jövedelemeltitkolás... 7 A kötet szemlélete, a megközelítés újdonsága A kormányzati kudarcok irodalma (Besley, Le Grand, Wolf Jr.) mint a rejtett gazdaság létének elméleti háttere: kormányzati szabályozás (adótörvények, adóadminisztráció) és a gazdasági alanyok viselkedési válaszai A rejtett gazdaság elleni fellépés során bekövetkező kormányzati kudarcok vizsgálata –empíria: eva, AM könyves foglalkoztatás Módszertani sokszínűség, több lábon állás: irodalom-áttekintés, makromodellek, statisztikai alapú elemzések, szimulációk, interjúk és lakossági és vállalati kérdőíves felmérések eredményei Gazdag és új empirikus anyag A rejtett gazdaságba és fekete/szürke (közterheket részben elkerülő) munkába történő bekapcsolódás és részvétel mechanizmusainak vizsgálata Tartalom – Támogatók – A kötet – Kormányzati kudarcok – Adócsalás – Be nem jelentett foglalkoztatás – Kormányzati hatások – Tanulságok

MTA KTIBe nem jelentett foglalkoztatás és jövedelemeltitkolás... 8 Kormányzati kudarcok és a rejtett gazdaság Tartalom – Támogatók – A kötet – Kormányzati kudarcok – Adócsalás – Be nem jelentett foglalkoztatás – Kormányzati hatások – Tanulságok

MTA KTIBe nem jelentett foglalkoztatás és jövedelemeltitkolás... 9 Kormányzati kudarcok szerepe a rejtett gazdaság magyarázatában 1. Adópolitika kudarcai –Kedvezmények, mint adózási kiskapuk Csökkenő adóalap, adóarbitrázs, kedvezmények nem rendeltetésszerű használata Csökkenő adóalap miatti magas kulcsok: közteherviselés igazságosságába vetett hit megingása –A gazdasági tevékenység egy részének elrejtése illetve álcázása: az adópolitika által előre nem látott viselkedési válaszok Magas kulcsok szerepe a közterhek alóli kibúvásban Adómorál eróziója: „racsni-hatás” –Adózási fegyelmet és morált könnyű elrontani, de nagyon nehéz, lassú és költséges javítani –Környezetben tapasztalt (vagy vélelmezett) viselkedés hatása az adómorálra Tartalom – Támogatók – A kötet – Kormányzati kudarcok – Adócsalás – Be nem jelentett foglalkoztatás – Kormányzati hatások – Tanulságok

MTA KTIBe nem jelentett foglalkoztatás és jövedelemeltitkolás Kormányzati kudarcok szerepe a rejtett gazdaság magyarázatában 2. Kormányzati kudarcok a közjavak biztosítása terén és a gazdaságpolitikában (munkanélküliség) –Kormányzati szolgáltatásokkal való elégedetlenség és a rejtett gazdaság megítélése közti viszony –Munkanélküliség közvetlen vagy a családban történő megtapasztalása kihat a rejtett gazdaságban és a nem regulárisan adózó munkában való részvételre (nem szabályosan adózó munkaajánlatok elfogadása) Tartalom – Támogatók – A kötet – Kormányzati kudarcok – Adócsalás – Be nem jelentett foglalkoztatás – Kormányzati hatások – Tanulságok

MTA KTIBe nem jelentett foglalkoztatás és jövedelemeltitkolás Adópolitikai és foglalkoztatáspolitikai eszközök a rejtett gazdaság csökkentésére: újabb kormányzati kudarcok lehetősége Eva ellentmondásos hatásai és vitatott megítélése –Csökkenheti a költségelszámolás meghamisításán alapuló adócsalást, és növelheti az evát választó vállalkozásokból származó adóbevételeket –Tovagyűrűző hatása ellentmondásos: növelheti a számla nélküli vásárlást és a be nem jelentett munkát (beszállítók, alvállalkozók) AM könyves foglalkoztatás ellentmondásos hatásai –A szezonális munka kifehérítésére létrejött eszköz csökkenti a teljesen fekete foglalkoztatás elterjedtségét –Ugyanakkor a szabályozás a visszaélések melegágya alacsony lebukási kockázatú, kényelmes lehetőséget nyújt a nem tényleges béren történő bejelentésre (járulék- és adócsalásra) Tartalom – Támogatók – A kötet – Kormányzati kudarcok – Adócsalás – Be nem jelentett foglalkoztatás – Kormányzati hatások – Tanulságok

MTA KTIBe nem jelentett foglalkoztatás és jövedelemeltitkolás Adócsalás – néhány eredmény Tartalom – Támogatók – A kötet – Kormányzati kudarcok – Adócsalás – Be nem jelentett foglalkoztatás – Kormányzati hatások – Tanulságok

MTA KTIBe nem jelentett foglalkoztatás és jövedelemeltitkolás Adócsalás – néhány eredmény Adócsalás és adóelkerülés Adócsalás –vállalkozások – áfa csalás; „elköltségelés” (és számlagyárak) –magánszemélyek (vevők) – nem regisztrált vásárlások (áfa, nyereségadó, vám és jövedéki adó be nem fizetés az eladói oldalon) –munkavállalók és munkaadók – munkához kapcsolódó adók és járulékok (=> be nem jelentett foglalkoztatás) Tendenciák - számla nélküli értékesítés és nem regisztrált vásárlások –vállalati felvételek: csökkenő jelentőség a nagy cégek körében között (Semjén – Tóth) –nem regisztrált vásárlások: több területen rezisztens jelenlét a lakosság vásárlásaiban között (Semjén et. al.) Az adókiesés nagysága (a munkát terhelő és forgalmi adók esetén) –A korrupció és az adóráták által magyarázott rejtett gazdasági szint miatt bekövetkező adókiesés mértéke 7%-ra becsülhető a GDP százalékában 2004-ben (Lackó), ami mintegy milliárd forintra tehető Tartalom – Támogatók – A kötet – Kormányzati kudarcok – Adócsalás – Be nem jelentett foglalkoztatás – Kormányzati hatások – Tanulságok

MTA KTIBe nem jelentett foglalkoztatás és jövedelemeltitkolás Adócsalás – üzleti partnerek Tartalom – Támogatók – A kötet – Kormányzati kudarcok – Adócsalás – Be nem jelentett foglalkoztatás – Kormányzati hatások – Tanulságok Adócsalás spontán csökkenése a gazdasági élet normalizáló- dásával és átalakulásával egyidejűleg : javuló intézményi feltételek : Hatékonyabb adóellenőrzés és szerkezeti átrendeződés a cégek között Semjén A. – Tóth I. J.

MTA KTIBe nem jelentett foglalkoztatás és jövedelemeltitkolás Adócsalás - versenytársak Tartalom – Támogatók – A kötet – Kormányzati kudarcok – Adócsalás – Be nem jelentett foglalkoztatás – Kormányzati hatások – Tanulságok Semjén A. – Tóth I. J.

MTA KTIBe nem jelentett foglalkoztatás és jövedelemeltitkolás Adócsalás – hatás az üzleti helyzetre Tartalom – Támogatók – A kötet – Kormányzati kudarcok – Adócsalás – Be nem jelentett foglalkoztatás – Kormányzati hatások – Tanulságok Semjén A. – Tóth I. J.

MTA KTIBe nem jelentett foglalkoztatás és jövedelemeltitkolás Nem regisztrált vásárlások Tartalom – Támogatók – A kötet – Kormányzati kudarcok – Adócsalás – Be nem jelentett foglalkoztatás – Kormányzati hatások – Tanulságok Semjén A. – Tóth I. J. – Medgyesi M. – Czibik Á.

MTA KTIBe nem jelentett foglalkoztatás és jövedelemeltitkolás Területi hatások: Rejtett gazdaságból származó termékek és szolgáltatások vásárlása – 2008, % Tartalom – Támogatók – A kötet – Kormányzati kudarcok – Adócsalás – Be nem jelentett foglalkoztatás – Kormányzati hatások – Tanulságok Semjén A. – Tóth I. J. – Medgyesi M. – Czibik Á. Budapest: Elterjedtebbek a számla nélküli vásárlások

MTA KTIBe nem jelentett foglalkoztatás és jövedelemeltitkolás Területi hatások: Adócsalás erkölcstelen – 2008, % Tartalom – Támogatók – A kötet – Kormányzati kudarcok – Adócsalás – Be nem jelentett foglalkoztatás – Kormányzati hatások – Tanulságok Semjén A. – Tóth I. J. – Medgyesi M. – Czibik Á. Budapest: megengedőbb vélemények az adócsalással kapcsolatban

MTA KTIBe nem jelentett foglalkoztatás és jövedelemeltitkolás Tartalom – Támogatók – A kötet – Kormányzati kudarcok – Adócsalás – Be nem jelentett foglalkoztatás – Kormányzati hatások – Tanulságok Semjén A. – Tóth I. J. – Medgyesi M. – Czibik Á. Környezeti hatás: a nem regisztrált vásárlások előfordulása a lakókörnyezet rejtett gazdaságban való vélt részvétele szerint, 2008 A környezet viselkedése, illetve a környezet vélt viselkedése => Társadalmi normák hatása fontos

MTA KTIBe nem jelentett foglalkoztatás és jövedelemeltitkolás Be nem jelentett foglalkoztatás – néhány eredmény Tartalom – Támogatók – A kötet – Kormányzati kudarcok – Adócsalás – Be nem jelentett foglalkoztatás – Kormányzati hatások – Tanulságok

MTA KTIBe nem jelentett foglalkoztatás és jövedelemeltitkolás Be nem jelentett foglalkoztatás Be nem jelentett foglalkoztatás és adóeltitkolás –Zsebbe fizetés (alkalmazotti jogállás mellett) –Munkavállalónak számlára fizetés vagy „színlelt szerződések” –„Fekete foglalkoztatás” Tartalom – Támogatók – A kötet – Kormányzati kudarcok – Adócsalás – Be nem jelentett foglalkoztatás – Kormányzati hatások – Tanulságok

MTA KTIBe nem jelentett foglalkoztatás és jövedelemeltitkolás Be nem jelentett foglalkoztatás – kifizetési fajták Tartalom – Támogatók – A kötet – Kormányzati kudarcok – Adócsalás – Be nem jelentett foglalkoztatás – Kormányzati hatások – Tanulságok Szabó A. – Gulyás L. – Tóth I. J.

MTA KTIBe nem jelentett foglalkoztatás és jövedelemeltitkolás Tartalom – Támogatók – A kötet – Kormányzati kudarcok – Adócsalás – Be nem jelentett foglalkoztatás – Kormányzati hatások – Tanulságok Be nem jelentett foglalkoztatás – Zsebbe és számlára fizetés elterjedtsége a évesek körében, 2008 Semjén A. – Tóth I. J. – Medgyesi M. – Czibik Á. A kérdezettek ¼-e érintett: Számlás vagy zsebbe: összességében a kérdezettek 26%-nál fordult elő legalább egyszer az elmúlt két évben

MTA KTIBe nem jelentett foglalkoztatás és jövedelemeltitkolás Tartalom – Támogatók – A kötet – Kormányzati kudarcok – Adócsalás – Be nem jelentett foglalkoztatás – Kormányzati hatások – Tanulságok Be nem jelentett foglalkoztatás – Zsebbe és számlára fizetés elterjedtsége a évesek körében, iskolai végzettség szerint, 2008 Semjén A. – Tóth I. J. – Medgyesi M. – Czibik Á. Magas iskolai végzettség: a számlás kifizetés súlya nő Alacsony iskolai végzettség: inkább zsebbe kap

MTA KTIBe nem jelentett foglalkoztatás és jövedelemeltitkolás Tartalom – Támogatók – A kötet – Kormányzati kudarcok – Adócsalás – Be nem jelentett foglalkoztatás – Kormányzati hatások – Tanulságok Be nem jelentett foglalkoztatás – Zsebbe és számlára fizetés elterjedtsége a évesek körében jövedelemi szint szerint, 2008 Semjén A. – Tóth I. J. – Medgyesi M. – Czibik Á. Alacsonyabb jövedelműek: inkább kapnak zsebbe

MTA KTIBe nem jelentett foglalkoztatás és jövedelemeltitkolás Tartalom – Támogatók – A kötet – Kormányzati kudarcok – Adócsalás – Be nem jelentett foglalkoztatás – Kormányzati hatások – Tanulságok Adóeltitkolás és munkanélküli előélet az AM könyvesek körében, 2007, (fő) Semjén A. – Tóth I. J. – Fazekas M. – Makó Á. Munkanélküliség mint tapasztalat: inkább elfogad adóeltitkolás melletti kifizetési formát Ugyanezt láthatjuk a éves korú népesség körében is

MTA KTIBe nem jelentett foglalkoztatás és jövedelemeltitkolás Tartalom – Támogatók – A kötet – Kormányzati kudarcok – Adócsalás – Be nem jelentett foglalkoztatás – Kormányzati hatások – Tanulságok Be nem jelentett foglalkoztatás súlya és összetevői, Módszer: diszkrepancia módszer (KSH munkaerő felmérés - ONYF, OEP) Foglalkoztatottak esetében: KSH munkaerő felmérésben foglalkoztatottak száma: 3,868-3,922 millió fő (A) ONYF: 3,214-3,264 millió fő (B) Be nem jelentett foglalkoztatottak becsült száma: ezer fő (A-B) Be nem jelentett foglalkoztatottak becsült aránya: 16,8-17,1% ([A-B]/A) Elek P. – Scharle A. – Szabó B. – Szabó P. A.

MTA KTIBe nem jelentett foglalkoztatás és jövedelemeltitkolás Tartalom – Támogatók – A kötet – Kormányzati kudarcok – Adócsalás – Be nem jelentett foglalkoztatás – Kormányzati hatások – Tanulságok Be nem jelentett munka súlya és összetevői, Elek P. – Scharle A. – Szabó B. – Szabó P. A. Be nem jelentett munka: nemcsak az szakképzetlenek, alacsony iskolai végzettséget követelő munkakörök esetében jellemző

MTA KTIBe nem jelentett foglalkoztatás és jövedelemeltitkolás Tartalom – Támogatók – A kötet – Kormányzati kudarcok – Adócsalás – Be nem jelentett foglalkoztatás – Kormányzati hatások – Tanulságok Területi hatások: a be nem jelentett munka súlya régiónként, Elek P. – Scharle A. – Szabó B. – Szabó P. A. Közép Magyarország (Budapest): Elterjedtebb, több, mint 18%

MTA KTIBe nem jelentett foglalkoztatás és jövedelemeltitkolás Kormányzati hatások Tartalom – Támogatók – A kötet – Kormányzati kudarcok – Adócsalás – Be nem jelentett foglalkoztatás – Kormányzati hatások – Tanulságok

MTA KTIBe nem jelentett foglalkoztatás és jövedelemeltitkolás Kormányzati hatások Klasszikus és kézenfekvő kormányzati politikák –Ellenőrzési valószínűségek növelése –Büntetés mértékének növelése –Ellenőrzés célzottságának (ellenőrzési hatékonyságnak) a javítása Ösztönzők (pl. munkát terhelő adók csökkentése) Adórendszer egyszerűsítése, az ehhez kapcsolódó adminisztrációs költségek csökkentése Kormányzati szolgáltatások színvonalának javítása Morális költség növelése –Példaadás –Felvilágosítás és média kampányok az adómorál növelésére Tartalom – Támogatók – A kötet – Kormányzati kudarcok – Adócsalás – Be nem jelentett foglalkoztatás – Kormányzati hatások – Tanulságok

MTA KTIBe nem jelentett foglalkoztatás és jövedelemeltitkolás Kormányzati hatások Kormányzati kudarcok –korrupció => korrupciós díj mint „alkotmányos költség” => adócsalás –bonyolult adórendszer => több adócsalás –átgondolatlan, „életidegen” adótörvények => az adócsalás újbóli megjelenése új formákban (pl. AM könyv) –átgondolatlan kormányzati politikák a „gazdaság kifehérítésére” => gazdasági szereplők (munkavállalók, vállalkozások) kilépése a piacról => a GDP csökkenése –átlépés a teljesen fekete szférába => rejtett gazdaság növekedése –kormányzati politikák a „gazdaság kifehérítésére” => költségvetési hatások (közkiadások kényszerű visszafogása) Tartalom – Támogatók – A kötet – Kormányzati kudarcok – Adócsalás – Be nem jelentett foglalkoztatás – Kormányzati hatások – Tanulságok

MTA KTIBe nem jelentett foglalkoztatás és jövedelemeltitkolás Javuló kormányzati hatékonyság - adócsalás Az adócsalás melletti kifizetések először gyors, majd lassú mérséklődése, amelyet később a vegyes kifizetések hasonló tendenciája követ Tartalom – Támogatók – A kötet – Kormányzati kudarcok – Adócsalás – Be nem jelentett foglalkoztatás – Kormányzati hatások – Tanulságok Szabó A. – Gulyás L. – Tóth I. J.

MTA KTIBe nem jelentett foglalkoztatás és jövedelemeltitkolás Javuló kormányzati hatékonyság – aggregált adóbevétel Az aggregált adóbevételek először gyorsuló, majd lassuló ütemben nőnek és a maximumhoz közeli tartományba kerülnek Tartalom – Támogatók – A kötet – Kormányzati kudarcok – Adócsalás – Be nem jelentett foglalkoztatás – Kormányzati hatások – Tanulságok Szabó A. – Gulyás L. – Tóth I. J.

MTA KTIBe nem jelentett foglalkoztatás és jövedelemeltitkolás Tanulságok Tartalom – Támogatók – A kötet – Kormányzati kudarcok – Adócsalás – Be nem jelentett foglalkoztatás – Kormányzati hatások – Tanulságok

MTA KTIBe nem jelentett foglalkoztatás és jövedelemeltitkolás Tanulságok A szereplők (vállalkozók, munkavállalók és kormányzat) viselkedésének megfigyelését középpontba állítva jobban megérthetjük az adóeltitkolást és a be nem jelentett foglalkoztatást létrehozó és fenntartó mechanizmusokat Az adóeltitkolás és a be nem jelentett foglalkoztatás megjelenési formái sokfélék és az ezeket fenntartó mechanizmusok is sokrétűek A társadalmi normák és környezeti tényezők hatása az adózási viselkedésre – vizsgálandó probléma A kormányzati hatások a rejtett gazdaság kialakulására, fennmaradására és mértékére: szabályozási/adópolitikai kudarcok mint a rejtett gazdaság létrejöttének okozói; a rejtett gazdaság csökkentése érdekében fellépő kormányzati politikák nem szándékolt hatásai A rejtett gazdaság elleni fellépés társadalmi költségeivel (és nem kívánt hatásaival) is számolni kellene a kormányzatnak A kézenfekvő politikákkal (ellenőrzési valószínűséggel és a büntetés szigorával való „játék”) szemben az alternatív eszközök (az adórendszer egyszerűsítése és a kormányzati hatékonyság javítása) célravezetőbbek lehetnek, és kisebb társadalmi veszteségek mellett megvalósíthatóak Tartalom – Támogatók – A kötet – Kormányzati kudarcok – Adócsalás – Be nem jelentett foglalkoztatás – Kormányzati hatások – Tanulságok

MTA KTIBe nem jelentett foglalkoztatás és jövedelemeltitkolás Köszönjük a figyelmet! Tartalom – Támogatók – A kötet – Kormányzati kudarcok – Adócsalás – Be nem jelentett foglalkoztatás – Kormányzati hatások – Tanulságok