Kutya és macska rögzítése

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A napfogyatkozas Készítete Heinrich Hédi.
Advertisements

14. Tétel.
Sheltie Standard (N. 88d) utolsó módosítás:
A Windows használata Bevezetés.
Operációs rendszerek Bevezetés.
Válaszkészség vizsgálata
„D” modul: Mikrosebészet Célok
Magyarországra behurcolt humán tungiasis
A SERTÉS HÚSVIZSGÁLATA
A sellő A következő képsorokon egy olyan élőlényt láthatunk, amit az amerikai tengerparton találtak kiszáradva. Ezeket a képeket a rendőrségi szervek tudósai.
A méhnyakrák elleni küzdelem világhete ALKALMÁBÓL Január
A gimnasztika szaknyelve
A védekezés.
Vázrendszer.
Rándulás és ficam.
Varga Ritmus Sándor Nyakas Péter Dávid
A villamos áram élettani hatása
Jó keresztény Ön? Ha igen, akkor minden bizonnyal Ön is teljes mértékben ELHISZI az alábbi sarkalatos igazságokat, vagyis ön szerint is:
Helyszíni sérült ellátás
HŐSZABÁLYOZÁS.
Programozás C-ben Link és joint Melléklet az előadáshoz.
Asztma Asztmás állapotban a légutakat a hörgő-nyálkahártya speciális gyulladása miatti duzzanat és a hörgők simaizomzatának görcsös összehúzódása beszűkíti.
Bőrfertőzések Tóth Dorina.
Helytelen testtartás.
A mozgásszervrendszerünk
ANATÓMIA-ÉLETTAN.
Rezgés elleni védelem.
Végtagok CT vizsgálatai
1. SZINT: Kidolgozatlan, differenciálatlan ábra
Mellkasi, hasi sérülések ellátásának szempontjai
Jógaállások nyugati és keleti mesterek által bemutatott gyakorlatokkal illusztrálva.
Banyár József: Életbiztosítás Az életbiztosítások elvi megkonstruálása Banyár József.
Mentsük meg saját magunkat?! Egészségfejlesztés
SLE és vesebetegség Sütő Gábor.
Gyermek újraélesztése
Alapszintű újraélesztés és félautomata defibrilláció bemutatása
Nőgyógyászati Műtéttan Alapok
ALS FELNŐTT ALAPSZINTŰ REANIMÁCIÓ gyakorlati oktatás Meixner Katalin
Válaszkészség , beteg rakciójának vizsgálata
Légzőszervrendszer betegségei
163 SÉRÜLTELLÁTÁS DEBRECEN MENTŐÁLLOMÁS
Bakteriális megbetegedések
Menekülési útvonal: » Az útvonal rajza ki van függesztve az iskola tantermeiben és egyéb helyiségeiben. Kérjük, hogy megérkezéskor a menekülési útvonal.
TENNIVALÓK VÉSZHELYZETBEN
A mozgásszervrendszerünk
SEBZÉSEK – SEBELLÁTÁS 5. PROVIZÓRIKUS SEBELLÁTÁS CÉLJA
Kánikula Kánikulában mindenképpen meg kell akadályoznunk testünk túlhevülését. Ennek leghatásosabb módja, ha mindig a hőmérsékletnek megfelelően öltözködünk.
Mechatronikus szemmel nézve Bozsik Márton - NIUAJF
Villa Medica MRI A G-scan mágneses rezonanciás vizsgáló készülék az Esaote cég legmodernebb, legújabb technológiával kifejlesztett, legkorszerűbb MRI vizsgáló.
Jó játék a mozgás !.
A hangok világa Hangképzés.
AZ EMBERI FEJL Ő DÉS HÁTTÁMASZ CSUKLÓ TÁMASZ KÉPERNYŐ- MAGASSÁG LÁMPA IRATTARTÓ LÁBTÉR LÁB TÁMASZ LÁTÓTÁVOLSÁG 46 –76 CM SZÉK- MAGASSÁG ASZTAL, ÁLLÍTHATÓ.
1GB adattárolás 20 éve és ma.. A gazdi büszkesége.
CORPUS HUMANUM – EMBERI TEST
Az ember izomzata 8. osztály.
Veszettségre gyanús sérülések előfordulása a Dél-alföldi régióban
Heveny rosszullétek Szív és érrendszeri megbetegedések
Szövetbecsípő fogó manipulátor
Légutak Szerzők: Marsi Zoltán, Dr. Mártai István
Emlősök.
ABCDE-gyorsvizsgálat kritikus állapot esetére
ABCDE-gyorsvizsgálat kritikus állapot esetére
Emlősök.
1GB adattárolás 20 éve és ma.
Kutya. A farkas vagy sakál szerű ősei falkába csoportosulva követték az akkor még hordában élő embert. Eldobott táplálékot mindig találtak az ember közelében,
Belgyógyászati kórképek és légúti idegen test ellátása
Az egészséges nő A HPV-ről és a méhnyakrák megelőzéséről
ABCDE-gyorsvizsgálat kritikus állapot esetére
Előadás másolata:

Kutya és macska rögzítése

Macska Gyakran elég kooperatívak ahhoz, hogy rögzíthessük egy asztalon, a nyak és csípőtájék laza bőrének összefogásával, vagy a test és a fej átfogásával. A nem agresszív macska szállítható a kutyához hasonlóan a test alá nyúlással, testünkhöz ölelve. Ingerlékeny macskát egy vastag takaróba lehet tekerni, ahonnan szükség esetén a lábai óvatosan előhúzhatók a beavatkozáshoz. Speciális szájkosár (maszk) is használható a harapás megakadályozására; injekció beadásához alkalmazató a betolható falú kezelő ketrec.

Kutya A kutya felemelésének módszere a testméretétől függően változik. Alaplépése, hogy az állat nyakbőrét az egyik kézzel megragadjuk, míg másik karunkat a teste köré fonva (átölelve) az alá nyúlunk, úgy hogy ez a kezünk a mellkast támasztja alá. A rögzítés oldalfekvésben vagy ülő helyzetben történhet injekció beavatkozáshoz vagy kisebb beavatkozáshoz. Agresszív kutyáknál szükség lehet szájkosár használatára vagy a száj bekötésére gézcsíkkal. A kutyákkal való munkához póráz használata ajánlott.

Macska rögzítése Egy álló cicát a martájék bőrének megragadásával lehet legjobban rögzíteni. A kezünk így a fogaktól és az első láb karmaitól is viszonylag biztonságban van. A hátulsó lábat szükség esetén egy másik segédkező tarthatja.

Karomvágáshoz rögzítés Valószínűleg a kölyökkorára emlékezteti az állatot, amikor az anyamacska is hasonló módon szállítja utódait. Karomvágáskor vagy akár egy oltás beadásakor is nagyon jól beválik a módszer.

Szájzsák szájzsákokat is be lehet szerezni. A gyengébb minőségű bőr és a fém szájkosarak alkalmazása nem javasolt, mert az előbbiek nem nyújtanak megfelelő védelmet, utóbbiakkal a kutya megütheti a vizsgáló vagy a segédkező személyt.

A száj kinyitása  Egyik kezünkkel a felső állcsontot fogjuk meg. Másik kezünkkel az alsó állkapcsot tudjuk mozgatni. Ha ilyenkor mutatóujjunkkal a nyelvet lenyomva tartjuk, láthatóvá válik a garatüreg is a mandulákkal. Különösen gyógyszer beadására készülő gazdiknak javasolt a módszer gyakorlása. Ezzel a fogással a szájban megakadt idegen testek, a nyálkahártya sérülései láthatóak, valamint a fogak állapota is megítélhető.

Bizonyos vizsgálatokhoz a kutya oldalt fektetése szükséges Az állat rögzítéséhez a hátnál állva, a lapocka, illetve az ágyék felett átnyúlva, az asztal felőli alsó lábakat kell megfogni (vagy mindkettőt egyszerre), miközben az alkarral a testet az asztalhoz lehet szorítani. A viszonylag nagy testű, tiltakozásra hajlamos egyedeket is biztosan tudjuk így tartani. A végtagok állapota, fájdalmassága, a lábvégek sérülései vizsgálhatók így egyszerűen.

Segédkezés a kezelés során A kutya állva tartása a nyakörvnek vagy a martájék bőrének megfogásával lehetséges. A leülést a has alá nyúlva tudjuk megakadályozni. Ez többek között a végbélben történő lázméréskor vagy a bűzmirigy kinyomásakor lehet hasznos. Az állat felemelésekor egyik kézzel a fenti módszerhez hasonlóan a tarkó bőrét fogjuk meg (vagy a mellkast alulról), míg a másik kézzel a has alatt karoljuk át a testet. Nem kell attól tartanunk, hogy alkarunkkal bármilyen hasüregbeli szerv sérülését okozzuk.

Segédkezés a kezeléseknél Hozzáértő szakszerű segédkezés a kezeléseknél: sebápolások, kötözések, védőoltások, hőmérséklet mérése, gyógyszer beadása stb. Adminisztrációs tevékenység Napló vezetése a kezelésekről, gyógyszerekről életjelenségek, tünetek alakulásáról.