Polycystas vesebetegségek klinikuma és genetikája

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A COPD diagnózisa és kezelése
Advertisements

Újszülött-, és csecsemőkori húgyúti infectio és/vagy pyelectasia előfordulása osztályunkon az elmúlt 7 hónapban. Bodrogi Tibor, Svorenj Gábor, Nagy Katalin.
A gyermekgyógyászat jellemzői Demográfiai mutatók
Leri-Weill syndroma Esetbemutatás
Az onkológiai betegek pszicho-szociális szükségleteinek felmérése
„az emberek hazudnak, de a bizonyítékok nem”
KLINIKAI ALAPISMERETEK
Hypertoniás sóoldat inhalációjának hatásossága RSV bronchiolitisben
Semmelweis Egyetem I. sz. Gyermekklinika, Budapest
Genetikai vizsgálatok jelentősége
Vesebetegségek.
Klinikai, laboratóriumi diagnosztika. Dr. Domján Gyula.
A legfontosabb neurogenetikai betegségek előfordulási gyakorisága
Varga Ritmus Sándor Nyakas Péter Dávid
A köszvény Arthritis urica.
A krónikus szívelégtelenség és kezelése
CISZTÁS FIBROSIS Dr. Boda Márta.
A mentális betegségek osztályozása,
Gyermekkori depresszió
10. témakör Homeosztázis Vizelethajtók (ATC: C03)
A vizeletürítés gyógyszertana
A VESEELÉGTELENSÉG PROGRESSZIÓJA I
A PMP22 gén mutációs analízise
MUTÁCIÓ ÉS KIMUTATÁSI MÓDSZEREI
Gyermekkori pajzsmirigybetegségek
Krónikus veseelégtelenség és kardiovaszkuláris kockázat
Az öröklődő polycystás vesebetegség mint dialízishez vezető állapot
A hypertonia és kezelése krónikus veseelégtelenségben
Hypertensiv nephropathia talaján kialakult veseelégtelenség
A hypertonia kezelése végállapotú veseelégtelenségben és
Kardiovaszkuláris rizikó becslése a laboratóriumi gyakorlatban
Újabb eredmények az allergia prevenciójában Várkonyi Ágnes Várkonyi Ágnes SZTE ÁOK Gyermekklinika SZTE ÁOK Gyermekklinika Baja Baja.
Kismedencei térfoglaló folyamatok - az ultrahang vizsgálat jelentősége
Készítette:Kottlár Dóra
Immunrendszer Betegségei.
Többszörös regresszió I. Többszörös lineáris regresszió
ÖSSZEFOGLALÓ ELŐADÁS Dr Füst György.
Többszörös regresszió I. Többszörös lineáris regresszió miért elengedhetetlen a többszörös regressziós számítás? a többszörös regressziós számítások fajtái.
Az Európai Tudományos Bizottság véleménye az élelmiszerek "ochratoxin A" tartalmáról (1998 szeptember 17) 1.Bevezetés A bizottság beszámolt az 1994 szeptember.
A sclerosis multiplex immunmoduláló kezelése
Béres J, Vas Sz, Kalmár L, Sényi K, Andrikovics H, Tordai A
Neonatológia, rehabilitáció
Az izomdystrophiák molekuláris genetikai vizsgálata
Az OPMD genetikai oka a PABP2 gén rövid GCG Repeat Expanziója
A herediter sensorimotoros neuropathiák (HSMN) – Charcot-Marie-Tooth betegségek (CMT) genetikai háttere Karcagi Veronika FJ Országos Közegészségügyi Központ.
Leigh syndroma A biokémiai vizsgálat irányadó!!!
Mitochondriális encephalomyopathiák
Az Alzheimer-kór filozófiája
Klasszikus terápia. Dr. Domján Gyula KEZELÉS Kezelés nélkül súlyos betegség esetén 1 év alatt a betegek  80 %-a meghalt. Corticosteroid (CS) és cyclophosphamid.
NEPHROLOGIAI KÉPZÉS – CSALÁDORVOS REZIDENSEK SZÁMÁRA
KORASZÜLÖTT PRAEMATURUS
A szerotípus hatása az optimális kezelési stratégia felállítására myasthenia gravisban Pál Zsuzsanna, Boczán Judit, Bereznai Benjamin, Lovas Gábor, Csépány.
Modern Orvostudományi Technológiák a Semmelweis Egyetemen Terápiás modul Molekuláris medicina Balla András, Erdélyi László, Hunyady László Élettani Intézet.
Tory Kálmán Semmelweis Egyetem, I. sz. Gyermekklinika
ANYAGCSERE CSONTBETEGSÉGEK 2003 SE I. Belklinika
ANYAGCSERE CSONTBETEGSÉGEK 2003 SE I. Belklinika
ANYAGCSERE CSONTBETEGSÉGEK 2003 SE ÁOK I. Belklinika.
A SEJTCIKLUS ÉS A RÁK KAPCSOLATA
A gének szerepe az ember életének ( „ sorsának” ) alakulásában
Dializált betegek kalcium egyensúlya, a kalcium terhelés tényezői a dialízis idején Zsiros Andrea, B.Braun Avitum 9.
Az OGYEI kiemelt programjai
A genom variabilitás orvosi jelentősége Gabor T. Marth, D.Sc. Department of Biology, Boston College Orvosi Genomika kurzus – Debrecen, Hungary,
Perifériás érbetegség és krónikus vesebetegség: a fokozott
Cystás vesebetegségek diagnosztikája a genetika tükrében
Autosom domináns tubulointerstitiális vesebetegségek új beosztása Dr. Pucsok Klára belgyógyász, nephrologus klinikai szakorvos Debreceni Egyetem KK. Belgyógyászati.
CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS Egészséges életmód a születendő gyermek érdekében (az egészségtelen életmód, élvezeti cikkek használatának következményei a születendő.
2-es típusú diabetes mellitus: újdonságok
KÓRHÁZI ACINETOBACTER BAUMANNII TÖRZSEK JELLEMZÉSE
A gyermek biológia fejlődése
Előadás másolata:

Polycystas vesebetegségek klinikuma és genetikája Prof. Dr. Túri Sándor SZTE Gyermekklinika

Az autoszóm domináns polycystas vesebetegség (ADPKD) a leggyakoribb monogénes nephropathia (1-2,5‰), általában felnőttkorban manifesztálódik, de kb. 2%-ban már gyermekkorban is jelentkezhet. elsősorban a vesék érintettek, gyakoriak a máj, pancreas cystak, cerebralis aneurismák. A dializáltak kb. 8-10%-át adják. Kapcsoltsági vizsgálatok genetikai heterogenitást jeleztek. Az autosom recesszív polycystas vesebetegség (ARPKD) egyike a legjelentősebb öröklődő nephropathiáknak gyermekkorban. Klinikai képe változatos, a súlyos korai gyermekkori formától az enyhébb, késői gyermekkori formáig terjedően. Incidenciája 1:20 000 Európában, penetranciája 100%. Génlocusa: 6p21-p12. Újabb neve: PKHD1: polycystic kidney and hepatic disease 1.

PKD1 típus (16p13. 3, 46 exon) a betegek kb. 80-85%-ánál mutatható ki PKD1 típus (16p13.3, 46 exon) a betegek kb. 80-85%-ánál mutatható ki. Korábbi kezdet, agresszívebb klinikai lefolyás jellemzi, veseelégtelenség kb. 45%-nál ~50 év körül jelentkezik. 10% sporadikus, 90% familiáris. A PKD2 típus (4q21-23, 15 exon) kb. 15- 20%-nál igazolódott. Veseelégtelenség gyakran: 70 év. Fehérje termékeik (polycystin-1 és –2) egy receptor/ion-csatorna komplex részei. Néhány esetben eddig ismeretlen gén szerepel. Az autoszóm recesszív polycystas vesebetegség (ARPKD, 6p21-p12) nagyságú, 86 exonból áll, polyductin/fibrocystin.

Adult domináns polycystas vesebetegség (ADPKD)‏ Előfordulás 1:1000, egyik leggyakoribb örökletes betegség Autoszomális domináns öröklődésmenet A tünetek felnőttkorban manifesztálódnak Nagy polycystas vese >50% végstádiumú vesebetegség (ESRD)‏ Több szervet érintő betegség (máj ciszták, cerebrális aneurizmák)‏ Genetikailag heterogén (PKD1, PKD2)‏

Klinikai diagnózis Ultrahang Computer tomographia MRI

ADPKD normál vese polycystas vese

Polycystas vese (ADPKD)‏

ADPKD kétoldali óriás polycystás vese

A polycystin-1 (PC1) és polycystin-2 (PC2) fehérjék lokalizációja A PC1 és PC2 tansmembrán fehérjék Kálcium csatornaként funkcionálnak

A polycystin-1 (PC1) és polycystin-2 (PC2) fehérjék lokalizációja a vesében PC1 PC2

Pathomechanizmus Károsodott intracelluláris Ca homeostasis, fokozott cAMP, MAPK és mTOR szignál fokozott sejtproliferáció és apoptozis adja a terápiás kisérletek alapját. Vasopressin (V2) receptor antagonisták Somatostatin analogok a gerincesek Gs és a Gi receptorain hatva gátolják a cAMP, OPC31260 szintézisét (a gerincesek V2 receptora) Tolvaptan (a human V2 receptor erős antagonistája) effektív volt ezekben a modellekben és a V2 receptor expressziójának csökkentése mellett kevéssé toxikus. A fázis 3 Tolvaptan klinikai trial jelenleg is megy. A hoszú hatású somatostatin analog gátolja a patkányok vese és máj cystás betegségét PCK patkányokban. Egy pilot study szerint hatásos human ADPKD-ban is és további klinikai vizsgálatok vannak folyamatban.

Mikor a GFR kezd csökkenni, a kezelésnek már nincs értelme NIH Consortium: MR mérések a vese volumenére a cysták méretére, GFR mérések mutációs analízis A vese volumen jó prediktor a vesefunkció csökkenésére, és a progresszió megítélésére Human PKD Study : ACE gátló ACE gátló+ARB hatás vizsgálata ADPKD-ben a vérnyomásra, a kimenetelre, a kreatininre és a halálozásra

Betegek és Módszer: 32 ADPKD-s család összesen 187 tagja, 2 ARPKD-s család összesen 13 tagja Short Tandem Repeat (STR) marker vizsgálatok perifériás fehérvérsejtekből izolált DNS mintákon. A PCR-t gél-elektroforézis (AlfExpress) követte. PKD1 markerek: D16S663, KG8, D16S291. PKD2 markerek: D4S1563, D4S2462. ARPKD markerek: D6S436, D6S427, D6S1344, D6S245, D6S1714, D6S295. Olyan STR markerekkel végezzük a kapcsoltsági analízist, melyek a betegséget okozó génben vagy szegélyező régiójában találhatók.

A PKD marker vizsgálatok gyakorlati alkalmazása: I A PKD marker vizsgálatok gyakorlati alkalmazása: I. megerősíti a PKD1 klinikai formát KG8: II.1. II.3. III.3. III.2. III.1. IV.1. Két 16-os kromoszóma marker is megerősítette a betegség ezen kromoszómához köthetőségét, a III.2. családtag 32 éves korától dializált.

A PKD marker (D4S2462) vizsgálat gyakorlati alkalmazása: II A PKD marker (D4S2462) vizsgálat gyakorlati alkalmazása: II. megerősítette a PKD2 formát I.2. II.1. II.2. III.1. III.2. III.3. III.4. IV.1. IV.2. IV.3. IV.4. Peritonealis dial. 72 éves kortól!

A PKD marker vizsgálatok gyakorlati alkalmazása: III. A II. 3 A PKD marker vizsgálatok gyakorlati alkalmazása: III. A II.3. anya csak gyermeke (III.3.) genotípusát akarja tudni (etikai kérdés!)‏ D16S291 I.1. II.1. II.2. III.1. III.2. II.3. II.4. III.3. A genetikai vizsgálat jelezte II.3.-nál is a valószínűleg génmutációs 16-os kromoszóma jelenlétét, ezt viszont ő tudni nem szeretné!

A PKD markervizsgálat gyakorlati alkalmazása IV A PKD markervizsgálat gyakorlati alkalmazása IV. a PKD1-es forma miatt fontos: a III.6. is gyanazt a 16-os kr.-át hordozza, mint testvére (de egyelőre „csak” hypertoniás!)‏ D16S291: III.6. III.7. II.5. II.6. D16S663: III.6. III.7. II.5. II.6.

A PKD markervizsgálat gyakorlati alkalmazása A PKD markervizsgálat gyakorlati alkalmazása . a PKD1-es forma miatt fontos: a gravid II.3. hordozza-e ugyanazt a 16-os kr.-át, mint testvére (kiderült, nem!)‏ I.1. I.2. II.1. II.2. II.3. III.1. III.2.

A PKD markervizsgálat gyakorlati alkalmazása a PKD1-es forma miatt: a II. és III. generáció, mivel mindegyik tagja a mutáns 16-os kromoszómát örökölte, in vitro fertilisatiot kér pozitív családtervezéséhez! I.1. II.1. II.2. II.3. II.4. III.1. III.3. III.2.

Autoszomális recesszív polycystas vesebetegség (ARPKD) Az ARPKD ritka genetikai rendellenesség. Gyakorisága populációnként változó, 1/6 000-40 000 lakos közötti. Tünetei születéstől a serdülő korig, ritkán felnőtt korban jelentkeznek. Rendszerint csecsemőkori betegség, ekkor súlyos vese- és májtünetek az okai a morbiditásnak és mortalitásnak (ezért újabb angol neve: PKHD1: polycystic kidney and hepatic disease-1). (A vesék szimmetrikusan megnagyobbodottak, a vese gyüjtőcsatornáinak és a distalis tubulusoknak fusiform dilatatioja, valamint a máj portális triászainak dysgenesise, portalis epeútproliferatio congenitalis fibrosissal kísérve észlelhető.)

ARPKD (PKHD-1) Terápia: oki egyelőre nincs (génterápia?)! A legtöbb csecsemő újszülöttkorban meghal. Azoknak, akik túlélik a csecsemőkort, esélyük van elfogadható életmódra a serdülőkorban gondos orvosi felügyelet mellett!

ARPKD (PKHD-1) Az ARPKD foetalis jelei: Az újszülött/csecsemőkorban diagnosztizált esetek kb. 50%-ánál már a magzati UH is jelezte a kórképet (nagy vesék, a 13. héttől hyperechogenitás). A 20. héttől: az amniális folyadék kevés, ill. hiányozhat (oligohydramnion), akárcsak a magzati hólyag feltöltődése. Korrekt ARPKD magzati diagnosztika: direkt mutációs analízissel: jelenleg nem lehetséges, indirekt kapcsoltsági vizsgálattal: igen!

ARPKD (PKHD-1) Újszülöttkorban: Potter sy (mélyen ülő szemek, ellaposodott orr, kórosan rövid állkapocs csontok, alacsonyan ülő fülek, esetleg: végtag rendellenességek, és a kevés amniális folyadék miatti egyéb elváltozások). 30-50%-uk születéskor, vagy röviddel azután meghal. Újszülöttkori halálokok: elsősorban a fejletlen tüdővel (pulmonális hypoplasia) kapcsolatosak, nem a veseelégtelenséggel (a tüdő növekedéséhez elegendő amniális folyadék szükséges!). Súlyos légzési distress, igen nagy vesék miatti korlátozott diaphragma mozgás. Egyéb komplikációk: pneumothorax, atelectasia, meconium aspiratio, bacterialis pneumonia, surfactant deficiencia.

ARPKD (PKHD-1) Megnövekedett intraabdominális nyomás miatti csökkent táplálék felvétel, a kóros gastro-intestinális motilitás miatti kisebb absorptio és a krónikus, progresszív veseelégtelenség. Vese növekedési csúcs: 1-2 éves korban, stabilizálódás: 4-5 évesen! Az újszülöttkort túlélő ARPKD-s gyermekek: A ventilláció sikeres elősegítése szignifikánsan megnöveli a túlélés esélyeit! Az 5 éves életben maradési arány 80-95% is lehet az első 4 élethetet túlélőknek. A vesék gondozása, a hypertonia kezelése gyakran a felnőttkorig segítheti elő a túlélést!

Kidney of a 2-year-old ARPKD child Kidney of a 2-year-old ARPKD child. Macroscopically, the organ displays multiple small cysts on its surface and is severely enlarged, measuring ~15 cm in its longitudinal axis . B, Drawing representing the diffuse and radial distribution of dilated collecting ducts throughout the cortex and medulla. C, Renal histology, showing dilation of collecting ducts

ARPKD (PKHD-1) ARPKD-s veseműködési rendellenességek: Nagy mennyiségű, nem koncentrált vizelet, polyuria, polydipsia. A dehydratio nagyobb a kockázata: Elhúzódó lázas állapotokban, hányás, hasmenés esetén Ugyanezt okozzák: forró nyári napok, sport aktivitás, ez megelőzhető megfelelő vizfogyasztással! Hypertonia: kb. 80%-uknál, néhány hónapos kortól, gyakran súlyos. Ok: nem pontosan ismert (csökkent vese vérátáramlás? RAS aktiválódás?) Az életkilátást rontja! Hyponatraemia (a szabad víz kiválasztás zavara miatt?)

ARPKD (PKHD-1) genetikája Az ARPKD-s betegek >99%-ánál egyetlen gén mutációi felelősek a tünetekért. Recesszív: vagyis mindkét szülőtől kell egy-egy mutációt örökölni a betegség jelenkezéséhez. A gén (helye: 6p21- p12) egyike a legnagyobb emberi géneknek, mely minimum 86 kódoló exonból áll membránprotein, a polyductin/fibrocystin. A gén mutációk szinte családonként változhatnak! Az egy-egy génmutációt hordozó „carrier” szülők egészségesek!

A polyductin/fibrocystin fehérje sematikus ábrája

ARPKD (PKHD-1) genetikája Recesszív öröklődés sematikus ábrázolása: Egy génmutációt hordozó, egészséges apa anya A szülői 6-os kromoszómák tovább öröklődésének lehetőségei: A magzat/újszülött lehetséges genotípusai N=normál PKHD-1 gént hordozó 6-os kromoszóma jele n =mutáns PKHD-1 gént hordozó 6-os kromoszóma jele

ARPKD (PKHD-1) genetikája Recesszív öröklődés esélyei: Ha mindkét szülő hordozza az ARPKD gén 1-1 mutációját (carrierek): 25% az esélye annak, hogy ARPKD-s gyermekük foganjon, 50% az esélye, hogy egy génmutációt hordozó, egészséges magzatuk legyen, 25% az esélye, hogy egy génmutációt sem hordozó, egészséges legyen az utód

ARPKD (PKHD-1) genetikája Ha ARPKD-s beteg társa carrier lenne 1 génmutációra, 50%-os valószínűséggel foganna egy génmutációs carrier és 50%-os valószínűséggel ARPKD-s beteg utód. Két ARPKD-s betegnek csak ARPKD-s gyermekük lehet! Ha ARPKD-e betegnek születne utóda olyan személytől, aki nem hordoz ARPKD-a génmutációt, mindegyik leszármazottuk egy génmutációt hordozó carrier lenne.

Magzati diagnosztika ARPKD-s beteg családjában III.1 kislány újszülöttkorban exitált ARPKD miatt, első beteg a családban! Családvizsgálat kérésükre a gén STR markereivel, mely jelzi a génmutációs 6. kromoszóma öröklődését a családban mindkét ágon (carrierek). Kiderül, hogy a beteg kislány nővére nem hordoz ARPKD génmutációt. A szülők újabb gyermekvállalásukhoz kérik a magzati diagnosztikát (12. gestacios héten chorion boholy vétel, DNS extrakció.

Magzati diagnosztika eredménye ARPKD-s beteg családjában D6S436 (5’-végi) D6S1344 (intragenikus, 3’-vég felé) D6S1714 (intragenikus, 5’-vég felé) II.2. II.3. III.1. III.2. III.3. II.2. II.3. III.1. III.2. III.3. II.2. II.3. III.1. III.2. III.3. Az 5’-végi D6S436-os és a két intragenikus marker (D6S1344 és D6S1714) informatívnak bizonyult a családban, és lehetővé tette a magzati diagnosztika elvégzését. Az anya újabb terhessége kapcsán mind a három informatív marker azt jelzi, hogy a magzati mintából izolált DNS ugyanazt az apai és anyai 6-os kromoszóma öröklődését mutatja, mint amelyiket az ARPKD miatt elhunyt kislányuk esetében láthattunk. Ezért a magzat nagy valószínűséggel (>99%) szintén ARPKD-t örökölt.

Polycystás vese MRI felvétele

Polycystás vese pathologiai képe

A polycystás vesebetegségben érintett gének és fehérje termékeik PKHD1 PKD2 PKD1 hibás gén 6p21-23 4q21 16p13.3 locus receptor (?)‏ ioncsatorna receptor funkció 4074 As 968 As 4302 As méret fibrocystin polycystin-2 polycystin-1 fehérje 8.5-13 kb 5.6 kb 14.5 kb mRNS 86 15 46 exon 469 kb 110 kD 462 kD