????????? Környezetvédelem – környezetgazdálkodás – élhető városi környezet: már egy elég magas integrációs szint, ha úgy tetszik stratégia… Környezeti.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A Kohéziós Alapból megvalósuló és tervezett
Advertisements

„Kerékpáros Magyarország Program” és a kerékpáros infrastruktúra fejlesztési lehetőségei Bodor Ádám a Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Miniszter.
Vízgazdálkodási fejlesztések a Felső-Tisza- vidéken ( )
A FOLYÓ, AMI ÖSSZEKÖT …. Gergely Erzsébet.
A Duna-Tisza közi hátság vízgazdálkodás-fejlesztése a fenntartható vízügyi politika alapelvei szerint Dr. Madarassy László c. docens BME Vízépítési és.
Ügyvezető igazgató, RHK Kft.
Környezetvédelmi ipar és hulladékgazdálkodás Magyarországon
Heves megye jövője az NFT 2. rendszerében Előadó: Sós Tamás elnök Heves Megyei Közgyűlés.
Dél-Alföldi régió Ivóvízminőség-javító Program Mórahalom, július 02.
Pelech Dávid Budapest Duna Kontakt Pont
Gyulai Tamás elnöki tanácsadó elnöki tanácsadó Dél-Alföldi Regionális Fejlesztési Tanács.
EURÓPAI UNIÓ - VÍZÜGYI KERETDIREKTÍVÁK Bemutató Általánosan a VKI-ről és Magyarország helyzetéről 2005 április.
ENVI-ART Környezetvédelmi Tanácsadó és Szolgáltató Kft.
Városrehabilitációs konferencia Mosonyi Balázs – ROP Irányító Hatóság április 29.
Népfőiskola a helyi tudás megtöbbszörözésére, a településfejlesztés eszközeként Lakitelek, március 26. Lakitelek, március 26.
Ugrás az első oldalra A jövőképtől a megvalósításig Városfejlesztés irányai, feladatok ban Dr. Szaló Péter szakállamtitkár A jövőképtől a megvalósításig.
I. Nemzeti Fejlesztési Terv ( ) Készítette: Koczka Csaba (M6MGTO)
Készítette: Lázár Nikolett Földrajz BSc II. évfolyam.
Kohéziós Alap projektek a os időszakban Magyarországon 2/E modul Ponácz György Márk SAKK-tréner.
Az ESPON 2006 Program és annak jelentősége Magyarország szempontjából Illés Dóra november 26.
A Stratégiai Környezeti Vizsgálat (SKV) szerepe a gazdasági tervezésben Dr. Fogarassy Csaba egyetemi docens.
Az Ulmi Folyamat és az európai Duna-stratégia
Kutatási összefoglaló. Regionális eltérések Magyarországon nemzetközi összehasonlításban.
MTA Regionális Kutatások Központja Szirmai Viktória A következő évek főbb kutatási irányai Javaslatok november 25.
EURÓPAI DUNA STRATÉGIA Parkoló pálya vagy gyorsítósáv – Napi Gazdaság Logisztikai konferencia 2010 április 27 Budapest Dr.Doór Zoltán Elnök Magyar Logisztikai.
1 A „VÁROSI KÖRNYEZET” TEMATIKUS STRATÉGIA AJÁNLÁSAINAK ÉRVÉNYESÍTÉSI LEHETŐSÉGEI A TERVEZÉSI GYAKORLATBAN A „VÁROSI KÖRNYEZET” TEMATIKUS STRATÉGIA AJÁNLÁSAINAK.
Dr. Éri Vilma igazgató, Környezettudományi Központ
Dr. Lamperth Mónika Budapest április 18.
Heltai László referens, KEOP IH FVM VKSZI, június 17. Környezet és Energia Operatív Program.
KÖZÖSEN AZ UNIÓS FEJLESZTÉSI FORRÁSOK FELHASZNÁLÁSÁÉRT Környezetpolitikai Fórum Budapest, Március 20. Partnerség és fenntarthatóság Dr. Szegvári.
1 Az Európai Unió Strukturális és Regionális politikája Előadó: Tóth István.
Az Ung-Tisza-Túr Korlátolt Felelősségű Európai Területi Együttműködési Csoportosulás.
KÖRNYEZETVÉDELEM ÉS INFRASTRUKTÚRA OPERATÍV PROGRAM előadó: dr. Bujáki Gábor igazgazó Pest Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány.
A Phare továbbélése a regionális operatív programokban Wächter Balázs.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg Nemzetközi és határ menti együttműködések támogatása.
Területpolitikai eszközök és a klímaváltozás
KÖLTSÉGVETÉS 2006 FEJLESZTŐ ÁLLAM JÖVŐKÉPES ORSZÁG Európai Ügyekért Felelős Tárca Nélküli Miniszter Hivatala november 3.
A Dél-alföldi Régió évi Területfejlesztési Operatív Programja Regionális Akcióterv Kecskeméti Klára tervezési projektmenedzser június.
Környezetvédelmi és közlekedési infrastruktúra prioritás Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség.
TELEPÜLÉSI VÍZGAZDÁLKODÁS ÉS VÍZMINŐSÉGVÉDELEM (BMEEOVK AKM2)
Kordás László december Társadalmi Párbeszéd Központ.
Gazdasági kapcsolatok és regionális együttműködések Félixfürdő május 17. Miklóssy Ferenc alelnök Magyar Kereskedelmi és Iparkamara.
Koordináció az egyes környezetvédelmi projekteknél Kis András Térségfejlesztési és Külügyi Iroda irodavezető-helyettes Szolnok szeptember 26.
Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat megújult feladatrendszere Térségi Vállalkozói Fórumok január Szolnok, Jászberény, Kisújszállás.
„A Duna mente fenntartható nemzetközi stratégiája, különös tekintettel a turizmus fejlesztésére – DATOURWAY” nemzetközi projekt rövid ismertetése VÁTI.
Az Európai Duna Régió Stratégia a környezet- és természetvédelem szempontjából Dr. Rácz András környezet- és természetvédelemért felelős helyettes államtitkár.
A Balaton Régió környezeti állapotának értékelése
Az Országos Fogyatékosügyi Tanács sajátos szerepe az Európai Uniós szabályozások érvényesítésében hazai nemzeti és helyi szintű szabályozásokban Horváth.
Környezetgazdálkodási alternatívák és kooperációs lehetőségek a Vajdaság és a Dél- Alföld határmenti területein Kovács András Donát PhD Geográfus, szociológus.
Intézményesített határon átnyúló együttműködési lehetőségek az INNOAXIS régióban - CESCI - Intézményi háttér - Térszerkezeti háttér.
Beruházásokhoz kapcsolódó Környezetvédelmi tervezés és engedélyeztetés
Lovas Attila igazgatóKÖTIVIZIG Duna térségi programalkotó tanácskozás, Érd, június 07.
Duna menti Városok Együttműködési Fóruma Duna térségi programalkotó tanácskozás A Duna Menti Városok együttműködésének aktuális feladatai, javasolt cselekvési.
Pályázatírás módszertana
„A Duna mente fenntartható nemzetközi stratégiája, különös tekintettel a turizmus fejlesztésére – DATOURWAY” nemzetközi projekt rövid ismertetése Majorné.
Tájékoztató a megyei tervezés aktuális állásáról
Területi politika főbb összefüggései. A disszertáció főbb területei 1.A regionális programozás elméleti alapjai 2.A programozási ciklus az Európai Unióban.
A Nemzeti Fejlesztési Terv
MTA Regionális Kutatások Központja A DUNA - AZ EU VII. KORRIDORA Horváth Gyula MTA Regionális Kutatások Központja 2008.
A víz hiánya és többlete, mint potenciális veszélyforrás Nemzetközi tudományos-szakmai konferencia Nemzetközi tudományos-szakmai konferencia
Nemzetközi folyamatok a globális vízgazdálkodás terén Baranyai Gábor Igazságügyi Minisztérium.
A Strukturális Alapok Cél: a régiók közötti társadalmi és gazdasági kohézió elősegítése Költségvetés: 195 mrd EUR  Európai Regionális Fejlesztési.
Nemzetközi feladatok Kovács Péter
A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATÁNAK ELŐZMÉNYEI A VÍZGYŰJTŐ - GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA SZAKMAI FÓRUM A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERV.
Az EU Duna Régió Stratégia elfogadása, hazai és európai uniós prioritásai Nádasi György Külügyminisztérium Győr, október 11.
Duna Stratégia – Duna menti Kamarák Szövetsége Budapest Kiss Ervin DCCA és BKIK főtitkár.
A magyarországi K+F politika
TOP vas megyei aktualitásai
Magyar Útügyi Társaság
A VÍZGYŰJTŐ - GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA szakmai FÓRUM
Előadás másolata:

????????? Környezetvédelem – környezetgazdálkodás – élhető városi környezet: már egy elég magas integrációs szint, ha úgy tetszik stratégia… Környezeti elemek, természeti, társadalmi adottságok integrációja. Mit integrál?: levegő politikát, közlekedéspolitikát, településszerkezeti folyamatokat stb. A vízpolitikát, nem találom…. Ez a szó nem szerepel benne…

A GWP MAGYARORSZÁG MI A GWP? MI A GWP MAGYARORSZÁG?

Egy vízmozgalom kialakulása 1996: World Water Council, Global Water Partnership 1997: I. Víz Világfórum, Marrakesh 2000: II. Víz Világfórum, Hága 2001: Közép-Kelet Európai regionális értekezlet Budapest 2003: II. Víz Világfórum, Kyoto 10 ezer résztvevő miniszteri nyilatkozat ENSZ Édesvíz jelentés ….2006: III. Víz Világfórum: Mexikó!!! 2. Édesvíz- világjelentés - ENSZ

Közép- és Kelet-Európa, Mediterrán térség, Dél-Ázsia, Délkelet-Ázsia, Dél-Afrika, Nyugat-Afrika, Dél-Amerika, Közép-Amerika, Kína VILÁGHÁLÓZAT

A GWP- KKE régió BG – Bulgária CZ – Cseho. EE – Észtország H – Magyaro. LT– Litvánia LV – Lettország P – Lengyelo. RO – Románia SK – Szlovákia SL – Szlovénia

A GWP MAGYARORSZÁG A GWP Közép-Kelet Európai Regionális Szervezetének része Létrehozva: Február 14-én

A GWP MAGYARORSZÁG CÉLJA Az integrált vízgazdálkodás elősegítése az EU VKI a vízi környezet védelem támogatása az árvizek és belvizek elleni védelem javítása az együttműködés előmozdítása a Kárpát medencei országai között

A GWP MAGYARORSZÁG ESZKÖZEI Támogatja a társadalmi (szakmai-, érdekegyez- tetési stb.) párbeszédet, a szakemberek képzését és továbbképzését a „víz-tudatosság” fejlesztését fórumok létrehozását a a vízproblémák megoldá- sára

Mi az integrált vízgazdálkodás? GWP - INTEGRÁLT VÍZGAZDÁLKODÁS Az integráció lehetőségei: a környezet egyes elemeinek integrálása? a város üzemeltetés egyes elemeinek az integrálása? a vízgazdálkodás szakágazatainak az integrálása?

Mi az integrált vízgazdálkodás? GWP - INTEGRÁLT VÍZGAZDÁLKODÁS Környezet-ökológiai viszonyok Gazdasági szféra „EMBER” Szociális viszonyok Célszerűség Megvalósíthatóság Fenntarthatóság

Példa GWP - INTEGRÁLT VÍZGAZDÁLKODÁS Kistelepülés, elkészült a szennyvízcsatornázása (pl. nyomott, szivattyúval üzemeltetett rendszerrel, be van kötve egy 5 km-re levő szennyvíztisztító-telepre, utazik a szennyvíz, szennyvízdíj: több mint 1000 Ft/m3) Környezetvédelmi szempontból? ---- jó! Gazdasági szempontból ? jó! Szociális szempontból ? nem jó! Fenntartható? NEM! Mi hiányzott? Az integrált szemlélet!

Miért a víz?? GWP - INTEGRÁLT VÍZGAZDÁLKODÁS A víz mindenütt jelenlevő, integrál, közvetít Víz és egyéb természeti tényezők (erdő és víz, talaj és víz stb.) Klímaváltozás – hidrológiai ciklus

Város és víz GWP - INTEGRÁLT VÍZGAZDÁLKODÁS EU 80 %-a városlakó A városi vízgazdálkodás elemei: Igény-oldal Lakossági, intézményi, gazdasági vízhasználat – nincs alternatív Szennyvízelvezetés – elemi higiénés feladat Területi vízigény (zöldfelületek, közterületek mosása stb.) Vízkárvédelem (árvíz, belvíz, külvíz) Vízfelületek (rekreáció, tájkép, hajózás stb.)

Város és víz GWP - INTEGRÁLT VÍZGAZDÁLKODÁS Hatás-oldal Vízkészletek igénybevétele: mennyiségi, minőségi terhelés Lefolyási viszonyok változása (beépített, burkolt felületek stb.) Vízkárvédelem (árvíz, belvíz, külvíz) Hidromorfológiai változások …….. és így tovább

Város és víz GWP - INTEGRÁLT VÍZGAZDÁLKODÁS Ezek tényezők önálló életet élnek, elkülönültek! Intézményi feltételek: Szervezetileg: felügyelőség – igazgatóság, eltűnt a „vízgazda” Tervezés: a kötelező tematikában külön-külön (nincs területi vízgazdálkodási terv, talán lesz… Finanszírozás: önálló projektek

Gond…..(1) GWP - INTEGRÁLT VÍZGAZDÁLKODÁS Az MTA „Magyarország az ezredfordulón” c. stratégiai kutatás, gondolatkísérlet: egy átlagos magyar község – Átlagújfalu – a vízgazdálkodási feladatait milyen intézményi környezetben és napi viszonyok között végzi

Gond…..(1) GWP - INTEGRÁLT VÍZGAZDÁLKODÁS 23 törvény és 16 kormány ill. miniszteri rendelet érvényesítése szükséges + a pénzügyi, adó, támogatási stb. jogszabályoké, Kapcsolattartás 20 állami-szakmai szervezet + regionális kapcsolatokhoz (megye, kisebb-nagyobb térségi társulások, szövetségek stb.). Több mint 50 különböző területpolitikai célokhoz rendelt támogatási formát. Ezek az állami költségvetésben közel 100 soron jelennek meg + EU játékszabályok. Párhuzamosság, koordinálatlanság, a cél- és prioritási rendszer sok tekintetben diszfunkcionális...stb

Gond…..(1) Az önkormányzatok (különösen a kicsik) nincsenek szakmailag felkészülve ezek ellátására. A “szakma” viszont nem készült fel arra, hogy ezek mögé álljon tanácsadó – szakszolgálati intézményként. Híd szerep: a terv, a tervező a társadalmi párbeszéd GWP - INTEGRÁLT VÍZGAZDÁLKODÁS

Miért fontos? GWP - INTEGRÁLT VÍZGAZDÁLKODÁS Környezetvédelmi projektekre az elkövetkező hét évben 2300 milliárd Ft juthat. Ezt további 1200 milliárd Ft közvetetten környezeti hasznú támogatás egészíti ki. A források 30 %-aszennyvízkezelés 15 %-a ivóvízminőségjavítás 11 %-a árvízvédelem A források 56 %-a vízgazdálkodási célú!

Arányok A központi költségvetés környezetvédelmi kiadásainak aránya (konszolidált mérleg) a GDP %-ában (%) 0,110,280,15 Az önkormányzatok környezetvédelemi kiadásainak aránya (konszolidált mérleg) a GDP %-ában (%) 0,610,690,74

Nagyprojektek: csatornázás – szennyvíztisztítás Mrd Ft Békéscsaba7,9 Makó és térsége (6 település)15 Székesfehérvár és térsége (4 település)8,8 Tápió menti 20 település43,0 Dél-Budai 7 település72,0 Balaton térség 40 település30,0 Nyíregyháza 4 település14,9 Nagykanizsa 15 település9,4 97 település

Nagyprojektek: ivóvízminőségjavítás Dél Alföldi régió ivóvízminőség javítás 225 település 105,6 Észak-Alföld ivóvízminőségjavító program település

Nagyprojektek: hulladékgazdálkodás Mecsek-Dráva térség hulladékgazdálkodás 295 település 36,2 Közép-Duna vidék hulladékgazdálkodás 169 település 58,6 Győr- Mosonmagyaróvár-Sopron térség hulladékgazdálkodás 227 település 46,4 396 település

Nagyprojektek: térségi vízgazdálkodás Duna-Tisza közi Homokhátság85,4 Ráckevei Duna-ág vízgazdálkodás, és vízminősége 35,0 VTT Tisza hullámtér11,0 VTT Hanyi-Tiszsülyi árvíztározó26,1 VTT Nagykunsági árvíztározó10,7 VTT Szamos – Kraszna közi14,2 Kis- Balaton vízvédelmi rendszer7,5 Duna projekt29,8

Nagyprojektek KEOP „ ROP 21 nagyprojekt, ebből 18 víz Közel 1000 település

És ha kész a projekt? 1000 milliárd Ft állóeszköz jelenik meg! Az üzemeltetési és kezelési feladatok tőkeerő (??) szakmai színvonal (??) finanszírozás (??) teljes költségmegtérülés követelménye 2010-től Elindult a vonat! Az utolsó pillanatban vagyunk a felkészülésre!

Megoldás? A vízgazdálkodási szempontok hatékonyabban érvényesítése a terület- és a településfejlesztés tervezési rendszerében + a működtetés folyamatában. Eszköz: Települési vízgazdálkodási terv + Vízgazda A települési tervezés hierarchiájában igényesebb környezetalakítási (benne a vízzel kapcsolatos természeti és művi elemek, ezek egymásra hatása) és a közművesítési (különösen víz, szennyvíz, csapadékvíz stb.) fejezetek. A vízügyi igazgatás keretében államilag finanszírozott (vagy legalább részben finanszírozott) tanácsadó hálózat létrehozása, módszertani segítség, az alapadatok stb.

Kapcsolódás az EU városi stratégiához Épüljön be a városi stratégiai célkitűzésekbe az IVG megvalósítás Összhang az egyéb környezeti elemekkel - EU Vízkeretirányelv – Vízgyűjtőgazdálkodási terv Monitoring (nem csak a szennyvíz! – lefolyási viszonyok változása, felszíni vizek minősége, víz és városi élővilág, felszínalatti víz! Stb. Épüljön be a kutatási és oktatási programokba. Társadalom – bevonás!

A GWP MAGYARORSZÁG ESZKÖZEI Támogatja a társadalmi (szakmai-, érdekegyez- tetési stb.) párbeszédet fórumok létrehozása a vízproblémák megoldására – Őrség, Berettyóújfalu, Hernád völgy Nemzetközi tapasztalatok rendelkezésre bocsátása (ENSZ vízvilágjelentés)

Köszönöm a figyelmet! Jó munkát!