A Microsoft rendszermenedzsment víziója A Dynamic Systems Initiative A System Definition Model Az üzemeltetésre tervezett szoftverek A SDM jelentősége.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Windows Virtualizáció
Advertisements

Richter Elek Technikai terméktámogatási felelős Microsoft Magyarország.
KEVESEBB FELÜGYELET ÚJ ÜZLETI MODELLEK NAGYOBB TERMELÉKENYSÉG.
ADATBÁZISOK.
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék 5.5. Model Based Architecture módszerek BelAmI_H Spring.
SZOFTVER MINT SZOLGÁLTATÁS: ÜZLETI HATÉKONYSÁG A FELHŐBEN Nagy Levente Üzletágvezető Microsoft Office.
IT-DEV-CON – IT-DEV-CON Kollár László Fejlesztési platform üzletág igazgató - Microsoft.
Infrastruktúra-felügyelet a privát felhőben
1 GTS Szerver Virtualizáció – Ügyvitel a felhőben.
A szoftverhasználat jogi vonatkozásai
Hálózati architektúrák
EE/R adatmodell (Extended E/R) 1 Az objektum orientált szemlélet elterjedésével egyre nőtt az igény az olyan SDM (Semantic Data Model) modellek iránt,
A jövő technológiái Kőnig Tibor főmérnök, Microsoft Magyarország blogs.msdn.com/tibork-on-ms blogs.msdn.com/tibork-on-ms.
Windows Azure Infrastruktúra és platform a felhőben
1 Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék IT rendszerek modellezése Micskei Zoltán
IT infrastruktúra modellezése
Vezeték nélküli hálózatok biztonsági megoldásai Készítette Hudac Lóránd (HULRAAI) A Bemutatóban szó lesz: Vezeték nélküli hálózatok felépítése Ezek működtetése.
A Windows 7 automatizált telepítése Windows AIK használatával
Szoftverfejlesztés és szolgáltatás kiszervezés Folyamatjavítási mérföldkövek a világon és Magyaroszágon Bevezető gondolatok Dr. Biró Miklós.
Vizuális modellezés Uml és osztálydiagram UML eszközök
4. Gyires Béla Informatikai Nap május 6.1 Márton Ágnes Debreceni Egyetem Informatikai Kar Informatikai Rendszerek és Hálózatok Tanszék A Virtual.
Network Access Protection
Átállás.
Proaktív rendszerfelügyelet System Centerrel Windows Vista Windows Server 2008 Biztonság Scripting / PowerShell Virtualizáció System Center Még ebben.
Az informatika, mint szakma fejlődik Egyre több dologra és több helyen használjuk Nagyobbak és komplexebbek a rendszereink Rugalmasan kell reagálnunk.
SZOLGÁLTATÁSMENEDZSMENT 4. előadás: ITIL V3 / Service Transition I.
Szoftvertechnológia Rendszertervezés.
Hibrid felhő Privát-, publikus és hoster felhők összekapcsolása
A rendszerfelügyelet folyamata „Észlelés” és értesítéskezelés A rendszerdiagnosztika eszközei „Ön-javítás” konfigurációja Összetett üzleti alkalmazások.
Költség hatékony és rugalmas infrastruktúra ami az ismert és meglevő termékeken alapul  Heterogén környezetek támogatása  Folyamat automatizálás  Önkiszolgáló.
Kezdeti konfiguráció Telepítés utáni beállítások Server Manager Egyszerű, áttekinthető felület Hasznos funkciók Parancssoros elérhetőség.
Demo/teszt környezetek Szerver konszolidáció Adatközpontok alapja.
Desktopok fájdalommentes frissítése Kovács Zoltán Architect Farkas Attila Konzulens.
Magas Rendelkezésreállás I.
Ők kerestek meg minket Tentálen – Könyvelő iroda, 15 felhasználó SBS 2003, Outlook levelezés Nincs saját fix ip cím, exchange POP3-al töltötte le a leveleket,
A valós világ modellezése. Az embert a valós világ modellezésekor a következő gondolatok vezérlik: Absztrakció Megkülönböztetés Osztályozás Általánosítás,
OAIS. Megőrzés feladatai Viability –Meg kell őrizni a bitfüzér változatlanságát és olvashatóságát a tároló eszközön Rendbebility –Meg kell őrizni a bitfüzér.
Objektumorientált tervezés és programozás II. 3. előadás
1/10 Dr. Angster Erzsébet T-Logic Kft.
Taletovics Márk Microsoft Magyarország. Mi van a csomagban?
Budapesti Műszaki Főiskola CAD/CAM szakirány A CAD/CAM modellezés alapjai 2001/2000 tanév, II. félév 1. Előadás A számítógépes modellezés fogalma, szerepe.
Somogyi Csaba üzemeltetési szakértő Microsoft Magyarország ARCHITECTArchitect AcademyFoundationsInsidersMCPtréningekvizsgákgyakorlatprojektek.
Szoftverek. szoftver (software): A számítógép hardver elemeinek mûködtetését végzõ programok, a gép használatához szükséges szellemi termékek összessége.
Gábor Dénes Főiskola Rendszertechnikai Intézet
Adatbázis-kezelés JAG,
UML Unified Modelling Language Szabványos jelölésrendszer elemeivel írja le diagramok formájában a rendszer működését a különböző modell-nézetek szempontjából.
HTML5 alapú fejlesztő és futtató környezet megvalósítása
és mindez szinkronizálva Hagyományos konfiguráció Virtualizált rendszerek Több réteg, de nagyobb szabadság Virtualizált rendszerek Több réteg,
Microsoft Üzleti Megoldások Konferencia IT HelpDesk – CRM házon belül Microsoft Operations Manager 2005 és Microsoft CRM Ügyfélszolgálat Fülöp Miklós.
Java web programozás 11..
A teljes infrastruktúra egységesített felügyelete és védelme.
Hálózat menedzsment I.- Lemezkép kezelés
UML modellezés 3. előadás
„Észlelés” és értesítéskezelés Rendszerdiagnosztika eszközei „Ön-javítás” konfigurációja Összetett üzleti alkalmazások felügyelete.
és más Microsoft oktató anyagok
1 Objektum orientált programozás Az objektumok és az osztályok – példányosodás Nagy Szilvia.
2. Operációs rendszerek.
4/1/2015 Cloud computing Dr. Bakonyi Péter.. 4/1/2015Cloud computing 2 Cloud definició A cloud vagy felhő egy platform vagy infrastruktúra Az alkalmazások.
1 Copyright © 2004, Oracle. All rights reserved. Bevezetés.
A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európa terv keretében valósul meg. Számítógép- hálózatok dr. Herdon Miklós dr. Kovács György Magó Zsolt.
Microsoft tananyagok Oktatási anyagok a DVD-n Takács Attila, Jedlik Ányos Gimnázium Budapest.
Ingyenes, online technikai kurzusok Microsoft Virtual Academy.
Modellek a számítógép megismeréshez Takács Béla
Windows 10 áttekintés és bevezetés Windows 10 áttekintés rendszergazdáknak Mi változott a Windows 7 óta?
IBM-ISS © 2009 IBM Corporation május 2. KÉK ÉS ZÖLD - IBM-ISS Gyenese Péter Services Sales Specialist (ISS) IBM Magyarországi Kft.
Szoftvermenedzsment A szoftver fogalma programmodulok rendszerdokumentáció konfigurációs adatok, és ezeket tároló fájlok felhasználói dokumentáció a szoftver.
Szemantikai adatmodellek
Operációs rendszerek.
Hálózati architektúrák
A szoftverhasználat jogi vonatkozásai
Előadás másolata:

A Microsoft rendszermenedzsment víziója A Dynamic Systems Initiative A System Definition Model Az üzemeltetésre tervezett szoftverek A SDM jelentősége

Ön-telepítőÖn-konfigurálóÖn-optimalizálóÖn-hangolóÖn-felügyelő Ön-védelemre képes Ön-diagnosztizálóÖn-gyógyítóÖn-eltávolító Ön-* rendszerek

ITIL-alapú eljárások, beágyazott tudás Modellek segítségével megragadható tudás WS- Management Többszintű virtualizáció: operációs rendszer, alkalmazás Virtualizált Infrastruktúra Üzemeltetésre Készített szoftver Tudásvezérelt felügyelet

Hardver platformHardver platform “Viridian”

A tudás megtalálható A dokumentációban, fehér táblákon, papírfecniken... A „tudás” az emberekben található! Alkalmazás-fejlesztő IT Üzemeltető szakember Infomunkás

7 System Definition Model (SDM) egy modellezésre alkalmas nyelv, amely gazdag elemkészlettel rendelkezik komplex IT rendszerek leírására Egy SDM modell az IT rendszer élő rendszerdokumentációja. Magában foglalja az alábbiakat: A rendszerstruktúrát. Az objektumokat és azok kapcsolatát A rendszer ismert viselkedését A kívánt konfigurációt (Desired configuration) Üzemeltetési szabályokat (Administrative policies) Hivatkozásokat más SDM modellekre Management meta data

SDM Alkalmazások Alkalmazási gazdagépek Hálózati topológia & operációs rendszer Hardver Formális modell egy teljes rendszerről A telepítéssel és az üzemeltetéssel kapcsolatos minden információt képes magában foglalni Gép által is olvasható, a fejlesztők és a rendszergazdák szándékait rögzítő megoldás 18

Az SDM modellek alapvető építőkockái Az osztály („Class”) egy valódi menedzselt objektumtípus leképezése Tulajdonság („Property”) Eljárások („Methods”) Feltételek („Constraints”) - elvárt konfigurációs jellemzők, feltételek Kapcsolatok („Connectors”) – kapcsolat objektumok egyedei Az egyed („Instance”) egy konkrét menedzselt objektum leképezése A kapcsolat („Relationship”) a valódi menedzselt objektumegyedek közötti kapcsolatok leképezésére alkalmas Utalhat a kapcsolat számosságára (1:*) Kommunikációs kapcsolat Referencia – az objektum függ a másiktól, de nem felügyeli azt Hosting – tartalmazási kapcsolat Workstation HostedBy Windows Application

Az SDM rendszermodell részei State Model A rendszer konfigurációjából származó különféle állapotok kezelése Task Model A rendszer(en) végezhető aktivitások Karbantartási feladatok (pl. backup) Események bekövetkezése esetén végrehajtandó feladatok Automatizálás Health Model A rendszer állapotai, azok közötti átjárás oka és módja Az állapotok felismerése, diagnózis Az állapotok helyreállítása

SDM SDM

Desired Configuration SLA Windows Error Reporting Egészségállapot Rendszerdiagram Desired Configuration Windows Error Reporting Best Practice Guidances (Tervezés, telepítés, üzemeltetés) Designed for Operation Software

Építkezés egyedi terv alapján Építkezés tervek nélkül Építkezés a XX. Században: - A tervezési elvek azonosak - A tervezési módszerek azonosak A terv kommunikációs eszköz a különböző szakmák között!!

Egyedi megoldások helyett szabványosan leírt és dokumentált rendszerek, mérettől függetlenül!

SDM