Minőségbiztosítás a háziorvosi praxisban

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az OH TÁMOP fejlesztései
Advertisements


Az onkológiai betegek pszicho-szociális szükségleteinek felmérése
„Egy hálóban webezünk!” - a reformok informatikai kihívásai
Papp János Semmelweis Egyetem I. Belgyógyászati Klinika
Erőállóképesség mérése Találjanak teszteket az irodalomban
Humánkineziológia szak
Az új történelem érettségiről és eredményeiről augusztus Kaposi József.
Utófeszített vasbeton lemez statikai számítása Részletes számítás
Budapest XIII. kerületi Cigány Kisebbségi Önkormányzat felmérése család bevonásával készített kérdőív kiértékelése.
A tételek eljuttatása az iskolákba
VÁLOGATÁS ISKOLÁNK ÉLETÉBŐL KÉPEKBEN.
Egységes egészségügyi információrendszer
1. IS2PRI2 02/96 B.Könyv SIKER A KÖNYVELÉSHEZ. 2. IS2PRI2 02/96 Mi a B.Könyv KönyvelésMérlegEredményAdóAnalitikaForintDevizaKönyvelésMérlegEredményAdóAnalitikaForintDeviza.
Sárgarépa piaca hasonlóságelemzéssel Gazdaság- és Társadalomtudományi kar Gazdasági és vidékfejlesztési agrármérnök I. évfolyam Fekete AlexanderKozma Richárd.
Hyperuricaemia és hypertonia Hypertonia Központ Óbuda, Budapest
AaAa ÚJ MAGYARORSZÁG VIDÉKFEJLESZTÉSI PROGRAM Monitoring és értékelés.
Minőségügy és ellátási hibák csökkentése a Magyarországi kórházakban Makai Péter, Jacobsen Ákos, Péter Tünde, Szy Ildikó Gulácsi László
Ápolóeszköz kölcsönzés Négy hónap tapasztalatai Dr Pusztai Erzsébet.
A BETEGEK BIZTONSÁGA ELKERÜLHETŐK-E A HIBÁK?
Az alapellátásban dolgozó gyermekorvosok és a területi védőnők feladatmegosztása a prevenció területén – előnyök és veszélyek az ellátásban Kovács Julianna.
2004. március „Megbízható harmadik fél szolgáltatás, a digitális aláírás bevezetése az egészségügyi ágazatban” EP 1 részprojektjének státusza és.
1 „Megbízható harmadik fél szolgáltatás, a digitális aláírás bevezetése az egészségügyi ágazatban” EP 1 részprojektjének eredményei.
Javaslat az egészségügyi ágazat szektor-semleges adatgyűjtési rendszerének megújítása Dr. Kincses Gyula.
Indikátorok a Magyar Egészségadattárban
(A biztosítási jogviszony nyilvántartás múltja, jelene, jövője. )
1/11 Dr. Kincses Gyula – Dr. Surján György ESKI Dr. Racskó Péter EüM Informatikai minimum-feltételek és akkreditáció.
DRAGON BALL GT dbzgtlink féle változat! Illesztett, ráégetett, sárga felirattal! Japan és Angol Navigáláshoz használd a bal oldali léptető elemeket ! Verzio.
A közép- és emelt szintű vizsga tanári értékelése
1 XI. Országos Minőségellenőrzési Továbbképzés Budapest, szeptember 5. SZAKMAI AKTUALITÁSOK - KÉRDÉSEK Előadó: dr. Ladó Judit MKVK Szakmai alelnök.
TÁMOP szakmai támogatás Educatio Nonprofit Kft
szakmérnök hallgatók számára
A Mezőgazdaságtudományi Kar minőségbiztosítási rendszere
Aktuális helyzet Elhasznált gumiabroncs hasznosítás MAGUSZ
Szakmai Monitoring Műhely. RÉV projekt célja többek között: országosan egységes mérési és értékelési rendszer álljon rendelkezésre a szakpolitikai döntéshozók.
A Down szűrés klinikai audit tervezete, kivitelezése Szy Ildikó OEFI Ritka Betegségek Központ május 19.
A évi demográfiai adatok értékelése
A évi demográfiai adatok értékelése
Dr. Kovács Zsuzsanna, Dr. Scheiber Dóra, Toma Andrea
Országos Gyermekegészségügyi Intézet A gyermekegészségügyi adatforrások Dr. Páll Gabriella Csecsemő és Gyermekgyógyász Szakfőorvosok Országos Értekezlete.
Területi gyermekellátás szakfőorvosi beszámolója és aktuális kérdései Csecsemő- és gyermekgyógyász Szakfőorvosok Országos Értekezlete Budapest november.
Milyen a magyar egészségadatok minősége?
Informatika a gyógyszertárban
Olvasásismeret 2006/2007 II. félév Beniczky Péterné.
2007. május 22. Debrecen Digitalizálás és elektronikus hozzáférés 1 DEA: a Debreceni Egyetem elektronikus Archívuma Karácsony Gyöngyi DE Egyetemi és Nemzeti.
Eurobarometer, %-os jövedelemnövekedés 2,1%-os sportkiadás- növekedés.
NEPHROLOGIAI KÉPZÉS – CSALÁDORVOS REZIDENSEK SZÁMÁRA
Gyorsjelentés a Kulturális Központok Országos Szövetsége tagintézményeinek felméréséről Kecskemét,
Érettségi jelentkezések és érettségi eredmények 2008 Tanévnyitó értekezlet Érettségi jelentkezések - érettségi eredmények augusztus 29.
Objektivitás keresés a fizioterápiában Csermely Miklós dr.
Kutatási eredmények és fehér foltok a migránsok munkaerő-piaci beilleszkedésének kutatásában Kováts András MTAKI.
Csurik Magda Országos Tisztifőorvosi Hivatal
A klinikai transzfúziós tevékenység Ápolás szakmai ellenőrzése
Bárczi Gusztáv Módszertani Központ 2005/2006.tanév I. félév Csíkvárné Takács Anikó Módszertani Központ vezetője.
Nyitott Kapuk 2010 Beiskolázási kérdőívek értékelése.
QualcoDuna interkalibráció Talaj- és levegövizsgálati körmérések évi értékelése (2007.) Dr. Biliczkiné Gaál Piroska VITUKI Kht. Minőségbiztosítási és Ellenőrzési.
Jelentési kötelezettségek a szakfelügyeleti rendszerben Izbéki Jánosné Egészségügyi Igazgatási és Koordinációs Föosztály.
1 8/1993.(III.31.) NM rendelet Szakmai felügyelet A jogszabály módosítás okai: –Az Eü. Reform kiemelt feladata a szakfelügyelet erősítése –Nem minden orvosi.
1. Melyik jármű haladhat tovább elsőként az ábrán látható forgalmi helyzetben? a) A "V" jelű villamos. b) Az "M" jelű munkagép. c) Az "R" jelű rendőrségi.
A cukorbetegség, mint népbetegség Magyarországon
> aspnet_regiis -i 8 9 TIPP: Az „Alap” telepítés gyors, nem kérdez, de később korlátozhat.
A Dél-Alföld általános gazdasági helyzete és a mögötte meghúzódó EMBER
1 Az igazság ideát van? Montskó Éva, mtv. 2 Célcsoport Az alábbi célcsoportokra vonatkozóan mutatjuk be az adatokat: 4-12 évesek,1.
Helyi esélyegyenlőségi programok elkészítése Záró konferencia Budapest, december 8. ÁROP Esélyegyenlőség-elvű fejlesztéspolitika.
A Nemzeti Statisztika Gyakorlati Kódexe
SZÖM II. Fejlesztési szint folyamata 5.1. előadás
Országos Statisztikai Tanács
A Nemzeti Statisztika Gyakorlati Kódexe
Tájékoztatás a évi Országos Statisztikai Adatfelvételi Program (OSAP) teljesüléséről az Országos Statisztikai Tanács és a Nemzeti Statisztikai Koordinációs.
Az SZMBK Intézményi Modell
Előadás másolata:

Minőségbiztosítás a háziorvosi praxisban Budapest, 2007. május 24. Szauer Erzsébet Központi Statisztikai Hivatal

Adatgyűjtés bemutatása OSAP 1021 „ Jelentés a háziorvosok és házi gyermekorvosok tevékenységéről” Az adatgyűjtés 1995. óta kiegészül az ún. morbiditási betétlapokkal külön felnőttekre és külön gyermekekre A betétlap a praxisba bejelentkezettek betegségeiről készül, a betegek korának és nemének figyelembe vételével

A statisztikai adatok minőségbiztosításának mérése A KSH küldetése megbízható statisztikák készítése és közreadása A statisztikai minőségellenőrzés kritériumai Relevancia Pontosság Időszerűség és időbeli pontosság Hozzáférhetőség és érthetőség Összehasonlítás és koherencia

A vizsgálat bemutatása A pontosságon belül az adatgyűjtés pontossága A 2005. évi adatgyűjtés beküldési aránya 100% volt A vizsgált kérdőívek száma:160 Ez a visszaküldött jelentések 2,5 százaléka Internetről vették le a kérdőívet és számítógéppel készítették a jelentést 18,8 % 79,3% kézi kitöltésű

A vizsgálat bemutatása 1,9% más betegségcsoportok és más korcsoportos bontásban adta meg az adatokat pl. mozgásszervi betegségei, légzőszervi betegségek, húgyúti betegségek KSH betétlapon:fiatalkori izületi gyulladás M08, köszvény M10, deformáló hátgerinc-elváltozások M40-M49; spondylopathiak M45-M49, csontsűrűség és csontszerkezet rendellenességei (osteoporosis) M80-M85; idült alsó légúti betegségek közül J40-J44; asthma J45; veseelégtelenség N17-N19;

A jelentés hibaforrásai A szoftver más korcsoportonkénti bontásban szolgáltatja az adatokat (0-1; 1-3;4-6;7-14;15-20;21-30;31-40;41-50;51-60;61-70;71éves és idősebb ) A KSH korcsoportok: 0-11 hónapos; 12 hón.-4 éves,5-14; 15-18;19-24;25-34;35-44;45-54;55-64;65-74;75 éves és idősebb)

A jelentés hibaforrásai Az orvos elkészíti, az asszisztens átmásolja a kérdőívre; a kézi kitöltésűek 30 %-a Kézi kitöltés esetében összeadási hibák- a rögzítő program ezeket kiszűri; nemek oszlopainak felcserélése Nem valid adatok közlése A beteget más intézményben kezelik, az orvos nem kap róla tájékoztatást

Minőségbiztosítási ajánlások a háziorvosok részére Minőségügyi kézikönyv Háziorvosi ellátási standardok (HES) Felnőttkori hypertonia betegség háziorvosi ellátása Felnőttkori diabetes mellitus háziorvosi ellátása Felnőttkori dyspepsia (emésztés zavara) háziorvosi ellátása

Minőségbiztosítás a háziorvosi praxisban A háziorvosi praxisokban szükség lenne a minőségbiztosítás bevezetésére A statisztikai adatok megbízhatóbbá válhatnak A minőség vizsgálata a háziorvosi praxisban Struktúra Folyamat Eredmény

Minőségbiztosítás a háziorvosi praxisban A minőségbiztosítási rendszer kiépítéséhez informatikai háttér szükséges A piacon lévő szoftverek jellemzői A háziorvosok 100 %-a alkalmaz elektronikus beteg nyilvántartási rendszert 1,5%-a az internetet betegnyilvántartás továbbítására használja 77,8%-ának nincs internet hozzáférése

Minőségbiztosítás a háziorvosi praxisban Egy háziorvos munkája: A háziorvos a diagnózis megállapítását számítógépén azonnal rögzíti Háziorvosi praxis szinten a bevitt adatok alapján lehetőség nyílik az adatok összesítésére, statisztikai értelmezésére

Minőségbiztosítás a háziorvosi praxisban Konklúzió: A háziorvosi praxisokban szükség lenne a minőségbiztosítás bevezetésére El kell készíteni: Protokollokat Standardokat Kidolgozni megfelelő indikátorokat Megnyerni a háziorvosok elkötelezettségét

Minőségbiztosítás a háziorvosi praxisban A feladatot közösen lehet megvalósítani: az OEP,a KSH, az Országos Alapellátási Intézet, az ANTSZ,a MOK részvételével Továbbképzések szervezésével Egységes informatikai háttér kialakításával Külső ösztönzőkkel

Köszönöm a figyelmet e-mail: erzsebet.szauer@ksh.hu